Η Μικρή Πυροσβέστης (Fireheart) Poster ΠόστερΗ Μικρή Πυροσβέστης

των Theodore Ty, Laurent Zeitoun. Με τις φωνές των Alice Pol, Vincent Cassel, Valérie Lemercier, Claudia Tagbo, Elie Semoun, Emmanuel Curtil.

Baby, i'm your man!
γράφει ο zerVo (@moviesltd)

Η L'Atelier Animation ιδρύθηκε στο Γαλλόφωνο Κεμπέκ του Καναδά το 2012, με την ελπίδα πως θα αποτελέσει ακόμη έναν διεθνή ανεξάρτητο πόλο δημιουργίας μοντέρνων φιλμς κινουμένων σχεδίων. Και η αλήθεια είναι πως δεν τα κατάφερε και άσχημα, αφού μια μόλις δεκαετία κατοπινά, εξαγοράστηκε από την πιο εξειδικευμένη φίρμα Cinesite, έχοντας καταγράψει στο ενεργητικό της δύο μεγάλου μήκους ταινίες. Την Ballerina (2016) και την τωρινή Fireheart, που έμελλε να είναι και η τελευταία της επιτυχημένης indie δημιουργικής δράσης της.

Η Μικρή Πυροσβέστης (Fireheart) Quad Poster
Από τα γεννοφάσκια της η 16χρονη Τζόρτζια Νόλαν, έναν και μοναδικό επαγγελματικό δρόμο ονειρευόταν να ακολουθήσει στην ζωή της, να γίνει πυροσβέστης. Άλλωστε ως η μοναχοκόρη του θρυλικού βετεράνου διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος της Νέας Υόρκης, Σον, αυτή της η επιλογή μόνο τυχαία δεν ήταν. Με την μόνη διαφορά πως ο πατέρας της, έχοντας εγκαταλείψει από καιρό την Υπηρεσία, προκειμένου να την μεγαλώσει, μετά από την τραγική απώλεια της μητέρας της, βγάζοντας πλέον τα προς το ζην ως ράφτης και γνωρίζοντας καλά τους τεράστιους κινδύνους του επαγγέλματος, πολύ νωρίς την απέτρεψε από αυτή της την επιθυμία.

Η παρουσία ενός παρανομιού πυρομανή, που καταστρέφει με απρόβλεπτη μέθοδο το ένα μετά το άλλο τα λαμπερά θέατρα του Μπροντγουέι, θα οδηγήσει τον Δήμαρχο της σε διαρκή ανάπτυξη μεγαλούπολης, να επαναφέρει τον Κάπτεν Νόλαν στην ενεργό δράση. Δίνοντας συνάμα την ώθηση στην ατρόμητη Τζόρτζια, να μεταμορφωθεί σε αγόρι, προκειμένου να γίνει αποδεκτή από τον ίδιο της τον γονιό στην αποτελούμενη αποκλειστικά από άντρες, ομάδα που θα κληθεί να αποκαλύψει την ταυτότητα του μυστηριώδη εμπρηστή!

Σύμφωνα με την πληροφορία που λαμβάνουμε στην εκπνοή του έργου, για πρώτη φορά που γυναίκα ντύθηκε την μάχιμη στολή του πυροσβέστη στην Αμερική, ήταν το σωτήριον έτος 1982. Εδώ η δράση μας γυρίζει πίσω μισό ακριβώς αιώνα, σε εποχές που το Μεγάλο Μήλο μαζεύει τα κομμάτια του από το δεινό του κραχ, που κυριολεκτικά της προκάλεσε αμέτρητα δεινά. Φυσικά σε ένα κινηματογραφικό έργο που απευθύνεται κατά κόρον σε ηλικίες σχολικές, τέτοιου είδους κοινωνικοί προβληματισμοί δεν έχουν θέση, συνεπώς η Μητρόπολη προβάλλεται πολύχρωμη και ζωηρή, καμία σχέση με όλο εκείνο το μουντό σύνολο από στα λαμαρινένια σκιάχτρα που υψώνονται ίσαμε τα ουράνια.

Και μπροστά σε αυτό το σκηνικό, στήνεται η βάση της ιστορίας που πρόκειται να παρακολουθήσουμε, που πραγματικά είναι ενδιαφέρουσα, ειδικότερα αν αναλογιστούμε το πως ο μπαμπάς ξεκόβει στην πιτσιρίκα του τα ονείρατα, με το πιο απλούστατο επιχείρημα: "Fireman είναι η λέξη, δεν λέει κανείς Firewoman..." Συνεπώς η κοπελούδα ακολουθώντας πιστά το θρυλικό επίτευγμα της Mulan, για να μην προκαλέσει εντύπωση στον περίγυρο, ούτε όμως για να την καταλάβει ο πατήρ, θα ντυθεί τα στενά τζιν, θα φορέσει την μουστάκα, θα βραχνύνει την φωνή και θα ριχτεί μονομιάς στην πυρόσβεση. Αλλά και στο κυνηγητό του μανιακού που σκορπάει ένθεν κακείθεν τις τιρκουάζ, τοξικές φωτιές.

Το δεύτερο ημίχρονο, όπου αρχίζουν να εξηγούνται μπόλικα από τα μεταφυσικά της πλοκής, δεν διαθέτει ούτε την σπιρτάδα, ούτε την ευρηματικότητα της εκκίνησης όμως. Από την κακιά της υπόθεσης απουσιάζει παντελώς το ορθολογικό θεμέλιο που θα την διατηρήσει στο προσκήνιο ίσαμε το φινάλε, την στιγμή που παίρνει μπροστά η γνώριμη φαντασμαγορία των εκρήξεων και των χρωμάτων, μπας και κρυφτεί ξωπίσω της η αδυναμία κτισίματος μιας ολοκληρωμένης ιστορίας, πίσω από την πιασάρικη βασική ιδέα. Η πλακίτσα πάντως δεν λείπει, στις στιγμές που η ετερόκλητα ασούμπαλη ομάδα πυροσβεστών του Αρχηγού Νόλαν θριαμβεύει, με την πιτσιρικαρία να πανηγυρίζει και στο φινάλε, εντέλει, να ζουν όλοι τους καλά κι εμείς καλύτερα!

Η Μικρή Πυροσβέστης (Fireheart) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 19 Ιανουαρίου 2023 από την Feelgood Ent.!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική