Κοίτα τους πως τρέχουν (See How They Run) Poster ΠόστερΚοίτα τους πως τρέχουν

του Tom George. Με τους Sam Rockwell, Saoirse Ronan, Adrien Brody, David Oyelowo, Ruth Wilson, Reece Shearsmith, Harris Dickinson, Shirley Henderson, Sian Clifford.


Είναι ο μπάτλερ ο δολοφόνος; Χμ...
γράφει ο Θόδωρος Γιαχουστίδης (@PAOK1969)

Το τέλεια... σκηνοθετημένο έγκλημα!

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετεί ο Tom George, ο οποίος στο παρελθόν έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, με πιο αξιοσημείωτη δουλειά, αυτή που έκανε για το «This Country». Η ταινία βγήκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 9 Σεπτεμβρίου, στις ΗΠΑ στις 16 Σεπτεμβρίου και οι έως τώρα εισπράξεις της πλησιάζουν τα 18 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το μπάτζετ της έφτασε τα 40 εκατομμύρια δολάρια.

Κοίτα τους πως τρέχουν (See How They Run) Poster Πόστερ Wallpaper
Η ταινία See How They Run ήταν αρχικά να γυριστεί μεταξύ 2016 και 2017 από την 20th Century Fox, με πρωταγωνιστές τους Hugh Grant και Keira Knightley στους δύο βασικούς ρόλους. Τα πάντα σταμάτησαν όμως όταν στα τέλη του 2017 ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης της 20th Century Fox στην Disney. Όταν το 2020 αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον για την υλοποίηση της ταινίας, οι δύο ηθοποιοί δεν ήταν πλέον διαθέσιμοι. Έτσι διαμορφώθηκε και το καστ, στο οποίο συμμετέχουν δύο Αμερικάνοι ηθοποιοί (οι μόνοι από το καστ που έχουν πάρει Όσκαρ μάλιστα), ο Sam Rockwell (που υποδύεται έναν Άγγλο) και ο Adrien Brody (που υποδύεται έναν Αμερικάνο) και μια Ιρλανδέζα (η Saoirse Ronan). Όλα τα υπόλοιπα μέλη του καστ είναι Βρετανοί.

Η υπόθεση: 1953, Λονδίνο. Ο διάσημος (και ευρισκόμενος στη μαύρη λίστα του Μακάρθι) Αμερικανός σκηνοθέτης, Λίο Κοπέρνικ, επισκέπτεται τη βρετανική πρωτεύουσα. Τον έχει προσκαλέσει η εταιρία παραγωγής, που έχει αγοράσει τα πνευματικά δικαιώματα του έργου, προκειμένου να γυρίσει την κινηματογραφική εκδοχή της θεατρικής επιτυχίας της Αγκάθα Κρίστι «Η ποντικοπαγίδα». Μόνο που οι απόψεις του δεν συμβαδίζουν με εκείνες του Μέρβιν Κόκερ-Νόρις, ο οποίος έχει αναλάβει τη σεναριακή προσαρμογή του θεατρικού. Ο Κοπέρνικ είναι πολύ προχώ για την εποχή του. Αλλά είναι και οπορτουνίστας, αλαζόνας, γενικώς αχώνευτος. Και θα δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια του πάρτι εορτασμού των 100 παραστάσεων της «Ποντικοπαγίδας». 

Καθώς η αστυνομία, η περίφημη Scotland Yard, είναι απασχολημένη με τους λεγόμενους φόνους της Πλατείας Ρίλινγκτον, ο διοικητής της αναθέτει την υπόθεση σε ένα εντελώς αταίριαστο δίδυμο. Τον αλκοολικό, κουρασμένο, και ανόρεχτο μεσήλικα ντετέκτιβ Στόπαρντ, βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και την άβγαλτη, νεαρή, ψαρωμένη αλλά και ενθουσιώδη αστυφύλακα Στόκερ. Θα καταφέρει το παράξενο δίδυμο να βρει ποιος είναι ο δολοφόνος; Και πόσοι ακόμη θα...δολοφονηθούν πριν τα καταφέρουν;

Η άποψή μας: Στις 15 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν 132 χρόνια από την ημέρα που γεννήθηκε η Agatha Christie (15 Σεπτεμβρίου του 1890). Η διάσημη Βρετανίδα συγγραφέας είναι εν πολλοίς η βασική (αλλά κυρίως ως αναφορά) πρωταγωνίστρια της νόστιμης τούτης ρετρό κωμωδίας μυστηρίου. Το κινητήριο δίδυμο πίσω από την ταινία, ο σεναριογράφος Mark Chappell κι ο σκηνοθέτης Tom George, διασκεδάζουν τα μάλα παίζοντας με όλα τα whodunnit στερεότυπα, τις «γνώσεις» των σύγχρονων θεατών, που η αλήθεια είναι πως έχουν εκπαιδευτεί αρκούντως στο να «ανακαλύπτουν» ποιος είναι ο δολοφόνος σε any given case και κυρίως την μυθική «Ποντικοπαγίδα» αλλά και την ίδια την Agatha Christie. 

Fun Fact: H Christie θεωρούσε πως το θεατρικό της δεν θα είχε μεγάλη επιτυχία και πως το πολύ να άντεχε για οχτώ μήνες από την στιγμή που ανέβηκε για πρώτη φορά - στις 6 Οκτωβρίου του 1952 - στο West End του Λονδίνου. 70 χρόνια μετά, συνεχίζει τις παραστάσεις του, ως η μακροβιότερη θεατρική παράσταση παγκοσμίως! Μάλιστα, οι θεατές της παράστασης καλούνται (ακόμη και σήμερα) να μην αποκαλύψουν το φινάλε της, ενώ δεν έχει γυριστεί ακόμα κινηματογραφική εκδοχή του συγκεκριμένου θεατρικού, μιας που υπάρχει ειδικός όρος που λέει πως ταινία μπορεί να γυριστεί μόνον έξι μήνες μετά το τελειωτικό πέρας της θεατρική παράσταση!!! Τρομερό; 

Είναι αυτό που λένε πως η ζωή ξεπερνάει τη φαντασία. Ε, οι δημιουργοί της ταινίας, ευελπιστούν πως με την ταινία τους η φαντασία θα ξεπεράσει τη ζωή, που ξεπερνάει τη φαντασία! Χα! Ο πρωτάρης σε μεγάλου μήκους ταινίες, Tom George, έχοντας ένα τόσο εξαιρετικό παρασκήνιο ως υλικό, φτιάχνει μια ταινία απολύτως διασκεδαστική και ψυχαγωγική. Χρησιμοποιεί στοιχεία της εποχής και δεδομένα της (όπως πχ το ότι ο σερ Richard Attenborough ήταν όντως πρωταγωνιστής της αρχικής διανομής της παράστασης και πως αποκαλούσε τους πάντες darling, μιας που συχνά ξεχνούσε τα πραγματικά ονόματα όσων γνώριζε) και τα μπερδεύει γλυκά με τα εντελώς φανταστικά, μυθοπλαστικά στοιχεία, φτιάχνοντας ένα γοητευτικότατο μείγμα στο οποίο δεν μπορείς να αντισταθείς. 

Γαμάτες ατάκες πέφτουν σε ρυθμό πολυβόλου, κλισέ που υποτίθεται απομυθοποιούνται, χρησιμοποιούνται απολύτως εύστοχα, υπάρχουν αναχρονισμοί που στοχεύουν στη woke κουλτούρα (πχ, ο διευθυντής της Scotland Yard δηλώνει περήφανα πόσο φεμινιστής είναι πριν στείλει την Στόκερ να ετοιμάσει τσάι!) και τα πάντα τίθενται στην υπηρεσία της καλοπέρασης του θεατή. Και ναι, ο θεατής περνάει πραγματικά καλά. 

Ο Sam Rockwell παίζει λίγο βαριεστημένα (είναι διασκεδαστικό, όμως, το γεγονός ότι θα μπορούσε να λογιστεί ως ένα ιδιαίτερο look-a-like του... Θοδωρή από το «Χαιρέτα μου τον πλάτανο» και πασίγνωστου κι αγαπημένου Έλληνα κριτικού κινηματογράφου), η Shirley Henderson κάνει cameo εμφάνιση ως η Agatha Christie, ο Adrien Brody είναι απόλυτα πειστικός ως ο «κακός» Αμερικάνος (και χαιρόμαστε διπλά, μιας και επιστρέφει σε φόρμα, μετά το «Blonde», όπου είναι από τους λίγους που διασώζονται – δίνει και το ευφυέστατο voice over της ταινίας ως... φάντασμα), εκείνη πάντως που κλέβει την παράσταση είναι η Saoirse Ronan, που δείχνει υπέροχο κωμικό timing. 

Εντάξει, η ταινία δεν φτάνει το «Πρόσκληση σε γεύμα από έναν υποψήφιο δολοφόνο» (κλασικό, αγαπημένο, αξεπέραστο), αλλά παίζει σαν παλιομοδίτικο ξαδερφάκι του Knives Out, με στοιχεία του αγαπημένου τηλεοπτικού «The Offer» σε ότι αφορά την παροχή πληροφοριών για τα παρασκήνια και μια εσάνς από τη γεωμετρία και τη διεύθυνση των ηθοποιών του Wes Anderson και το ρυθμό του Edgar Wright. Ο ορισμός της feelgood ταινίας.

Κοίτα τους πως τρέχουν (See How They Run) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 13 Οκτωβρίου 2022 από την Feelgood Ent.!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική