Η Φλεγόμενη Θάλασσα (Nordsjøen / The Burning Sea) Poster ΠόστερΗ Φλεγόμενη Θάλασσα

του John Andreas Andersen. Με τους Kristine Kujath Thorp, Henrik Bjelland, Rolf Kristian Larsen, Anders Baasmo, Bjørn Floberg, Anneke von der Lippe, Christoffer Staib, Skagemo Ane Skumsvoll, Cengiz Al, Nils Elias Olsen.

Ο Βορράς φλέγεται
του zerVo (@moviesltd)

Παρότι το ποσοστό του 0,3 τοις εκατό της ετήσιας απόθεσης πετρελαίου, ενδεχόμενα μοιάζει μικρό, η Νορβηγία, στην οποία ανήκει, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις πλέον, που συμμετέχουν στο παιχνίδι της εξόρυξης του μαύρου χρυσού. Με τα κοιτάσματα στην υποθαλάσσια ζώνη της σκανδιναβικής χώρας να έχουν εντοπιστεί μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 60, οι Βίκινγκς με συντονισμένες ενέργειες έστησαν τον μηχανισμό εκείνο, που έχει εκτοξεύσει στα ύψη την οικονομία τους, κατατάσσοντας τους 22ους στον κόσμο (και 2ους στην Ευρώπη μετά την αχανή Ρωσία) σε παραγωγή βαρελιών ανά έτος!

Η Φλεγόμενη Θάλασσα (Nordsjøen / The Burning Sea) Quad Poster
Η μερική κατάρρευση μιας εξέδρας άντλησης πετρελαίου στα ανοιχτά της Βόρειας Θάλασσας, με αρκετά θύματα εργαζόμενους σε αυτή, δίχως κάποια προφανή αιτία, θα σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου στο Νορβηγικό Υπουργείο Ενεργειακών Πόρων. Τραγικό γεγονός που εντέλει κρύβει ένα τρομακτικό υπόβαθρο πίσω του, καθώς ένα ακραίο γεωλογικό φαινόμενο έχει προκαλέσει μια τεράστια ρωγμή στον θαλάσσιο πυθμένα, με συνέπεια την σταδιακή απελευθέρωση τεράστιων όγκων πετρελαίου στο νερό.

Για την Σοφία, επιστήμονα που εργάζεται στην εταιρία εξόρυξης, με την ιδιότητα της χειρίστριας του υποβρύχιου μη επανδρωμένου σκάφους ερευνών και δεν γνωρίζει την τραγικότητα της κατάστασης, το προφανές ζήτημα, πέρα από την επαγγελματική της ιδιότητα είναι και ανθρώπινο. Καθώς ο αγαπημένος της Στίαν, εργαζόμενος κι αυτός στην πλατφόρμα, αγνοείται μετά από μια νέα κατάρρευση, με τις σωστικές δυνάμεις να μην έχουν την δυνατότητα να τον εντοπίσουν. Είναι μια ώρα δύσκολη για την κυβέρνηση της χώρας που πρέπει να αντιμετωπίσει καίρια την ανείπωτη οικολογική καταστροφή, Αλλά και για την αποφασιστική Σοφία, που θα κληθεί να φέρει εις πέρας μια άκρως επικίνδυνη αποστολή, για να εκμεταλλευτεί όσες ελάχιστες ελπίδες της απομένουν για να σώσει τον καλό της.

Διπλής, ταυτόχρονης πορείας λοιπόν η αφηγηματική εξέλιξη, όπως προστάζει άλλωστε το εγχειρίδιο δημιουργίας μιας, το λιγότερο αξιοπρεπούς, disaster movie. Από την μια μεριά η απειλή είναι κοινή, για ολάκερη την ευρωπαϊκή ζώνη που εκτείνεται στα παράλια της παγωμένης Βορείου Θάλασσας, από την άλλη η ατομική πιθανότητα της βαρύτατης απώλειας, για την συνεσταλμένη, πλην ατρόμητη γεωλόγο, που μπροστά στο κουράγιο της, τύφλα να έχουν όλοι οι Ίθαν Χαντ του κόσμου. Μέσα στον θαρραλέο της παραλογισμό, δίχως επίσημη έγκριση, και το ελικόπτερο διάσωσης θα καβαλήσει και το συρματόσκοινο του πεζοναύτη θα κατέβει και στην υπό κατάρρευση εξέδρα θα προσγειωθεί.

Φυσικά όλα όσα αναφέρονται στο ρυθμικότατο θρίλερ The Burning Sea, μπορεί να μοιάζουν ως περιβαλλοντικό καμπανάκι κινδύνου, δεν ανταποκρίνονται όμως σε καμία πραγματικότητα, παρά μόνο σε μια πιθανή καταστροφολογική σκέψη του τι θα μπορούσε να συμβεί, αν τα κοιτάσματα στο βάθος του ωκεανού, έβρισκαν μονομιάς διέξοδο. Εν αντιθέσει με την περίπτωση του αμερικάνικης κοπής Deepwater Horizon, που στηρίζεται στο συμβάν της μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδας που σχηματίστηκε ποτέ, από όπου το πόνημα του Νόρτζε John Andreas Andersen, αντλεί μπόλικες ιδέες για να κτίσει την μυθοπλασία του. Εκτοξεύοντας όπως είναι πολύ φυσικό, την αδρεναλίνη στα ύψη, όσο πλησιάζουμε στην εκπνοή και στον ορίζοντα το μόνο που διαφαίνεται αντί για επιβίωση, είναι η ατελείωτη φλόγα στην επιφάνεια του νερού, που πλησιάζει με τρομακτική ταχύτητα την αυτόκλητη αποστολή διάσωσης.

Το φιλμ, παρότι όχι καμιάς σπουδαίας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, δεν φείδεται των αξιοπρεπών εφετζίδικων στιγμών, δεν κάνει κοιλιές αφηγηματικά, μολονότι αγγίζει το δίωρο, ούτε χάνει το ενδιαφέρον του, έστω κι αν οι χαρακτήρες, που τελούν εν κινδύνω, δεν έχουν σκιτσαριστεί άρτια για να προσελκύσουν την συγκίνηση μας. Οι βροντερές κοινοτυπίες και οι πομπώδεις ατάκες, εννοείται σκάζουν τακτικά στο πανί, χωρίς όμως να κουράζουν, αντιθέτως ξυπνούν και πάλι εκείνη την νοσταλγία της ειτίλας, που σκέφτεται το πόσο διαφορετικά θα ήσαν τα πάντα, αν τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατούσε ένας Stallone. Που ούτε με σωσίβιο θα το έσκαγε, ούτε με υποβρύχια λέμβο θα την κοπανούσε, παρά θα έβγαινε μπρατσωμένος θριαμβευτής μέσα από τις φλόγες της κολάσεως, λοξοκοιτάζοντας με υποσχόμενο εκδίκησης μισό μάτι τον υπεύθυνο ασφαλείας της φίρμας πετρελαίου, που φυσικά όπου φύγει φύγει. Μια χαρούλα, περιπετειούλα!

Η Φλεγόμενη Θάλασσα (Nordsjøen / The Burning Sea) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 από την Neo Films!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική