Uncharted Poster ΠόστερUncharted

του Ruben Fleischer. Με τους Tom Holland, Mark Wahlberg, Sophia All, Tati Gabrielle, Antonio Banderas, Steven Waddington.


Δεν βλέπεις ταινία: την... παίζεις
του Θόδωρου Γιαχουστίδη (@PAOK1969)

Ο Τζέιμς Μποντ συναντά τον Ιντιάνα Τζόουνς; Θα μπορούσε και χειρότερα...

Αυτή είναι η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας που σκηνοθετεί ο γεννημένος στις 31 Οκτωβρίου του 1974, στη Γουάσινγκτον, Αμερικανός Ruben Samuel Fleischer, όπως είναι το πλήρες όνομά του. Η έως τώρα φιλμογραφία του έχει ως εξής: Zombieland (2009), «Ληστεία σε... 30'» (30 Minutes or Less, 2011), «Οι διώκτες του εγκλήματος» (Gangster Squad, 2013), Venom (2018) και «Zombieland: Διπλή Βολή» (Zombieland: Double Tap, 2019). Η μόνη του ταινία που δεν έχει προβληθεί εμπορικά στην Ελλάδα στους κινηματογράφους είναι η πρώτη, η οποία βγήκε στη χώρα μας κατευθείαν σε dvd. Ο Fleischer είναι και παραγωγός και σεναριογράφος ενώ έχει ασχοληθεί πάρα πολύ δημιουργικά και με την τηλεόραση.

Uncharted Poster Πόστερ Wallpaper
Η ταινία αποτελεί την πρώτη παραγωγή της νεοσύστατης Sony PlayStation Productions. Επίσης, είναι το πρώτο videogame της εταιρίας Naughty Dog που γίνεται ταινία. Το HBO ανακοίνωσε πως θα μεταφέρει σε τηλεοπτική σειρά ένα ακόμα παιχνίδι της Naughty Dog, το «The Last of Us», που θα είναι έτοιμη το 2023. Το «Uncharted» είναι ένα από τα πιο πετυχημένα videogame franchise όλων των εποχών, καθώς έχει πουλήσει συνολικά (σε όλες τις εκδοχές του, από τις 19 Νοεμβρίου του 2007, οπότε κυκλοφόρησε για το PS3 το πρώτο παιχνίδι της σειράς, το «Uncharted: Drake's Fortune»), πάνω από 41 εκατομμύρια κομμάτια!!!

Η υπόθεση: Ο νεαρός Νέιθαν (Νέιτ) Ντρέικ είναι μπάρμαν, ευφυέστατος ερασιτέχνης κλέφτης και πιστεύει πως κάποια μέρα θα βρει τον αδελφό του, τον Σαμ, την μοναδική του οικογένεια, με τον οποίο χώρισαν αναγκαστικά όταν και οι δύο βρίσκονταν στην εφηβεία. Πιστεύοντας στο ταλέντο του, θα τον πλησιάσει ο έμπειρος κυνηγός θησαυρών, Βίκτορ «Σάλι» Σάλιβαν και θα του προτείνει να συνεργαστούν. Στόχος: να βρουν τον χαμένο, μυθικό θησαυρό του Μαγγελάνου, που ο θρύλος λέει πως δομείται από χρυσάφι, τρέχουσας αξίας πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μόνο που τον ίδιο θησαυρό ψάχνουν και πρώην συνεργάτες του Σάλι καθώς επίσης και ο Σαντιάγκο Μονκάντα, ο οποίος και θεωρεί πως είναι ο νόμιμος κληρονόμος του. 

Ο Νέιτ πείθεται επειδή του αρέσει η περιπέτεια αλλά κυρίως επειδή ελπίζει πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να βρει τον αδελφό του. Έτσι κι αλλιώς ο Σαμ, επί χρόνια, του έστελνε καρτ ποστάλ από διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ μαθαίνει πως και αυτός ήταν συνεργάτης του Σάλι. Προφανώς, η εύρεση ενός τόσο αμύθητου θησαυρού δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Ο Νέιτ και ο Σάλι θα πρέπει να λύσουν μια σειρά από γρίφους, να αντιμετωπίσουν τους ανταγωνιστές, να ξεπεράσουν τους κινδύνους και κυρίως να... αντέξουν και να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο. Θα τα καταφέρουν;

Η άποψή μας: Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι: δεν έχω παίξει ποτέ το συγκεκριμένο παιχνίδι. Οπότε, δεν ξέρω πως θα το αντιμετωπίσουν οι εκατομμύρια παίκτες του, που έτσι κι αλλιώς αποτελούν το πρωταρχικό target group της ταινίας. Πάντως, δουλεύοντας σε βιντεοκλάμπ Seven για κάποια χρόνια, και γνωρίζοντας το εξώφυλλο του συγκεκριμένου βιντεογκέιμ σε όλες του τις εκδοχές, κατάλαβα το inside joke της σκηνής της παραλίας. Συγκεκριμένα, όταν ο Νέιτ κατορθώνει να επιβιώσει μετά από πτώση από αεροπλάνο (μεγάλη ιστορία...) και βγαίνει από την θάλασσα και προχωράει σε μια παραλία γεμάτη τουρίστες, ένας από αυτούς τον ρωτάει τι έγινε, ο Νέιτ του εξηγεί κι ο τουρίστας απαντάει: «α, κι εγώ το έκανα αυτό»! 

Ε, αυτός ο «τουρίστας» είναι ο Nolan North, ο ηθοποιός που επί χρόνια δάνειζε τη φωνή του και αποτυπωνόταν με motion capture ως Νέιθαν Ντρέικ στις διάφορες εκδοχές της επιτυχημένης σειράς παιχνιδιών Uncharted! Στη σκηνή αυτή κατά μία έννοια ο Νέιτ συναντά τον... εαυτό του από μια άλλη διάσταση. Anyway. Λοιπόν, για ταινία βασισμένη σε βιντεογκέιμ, τα πράγματα δεν είναι φρικτά. Ίσα ίσα, αν αφήσεις λίγο το μυαλό στο mute, μπορεί και να νιώσεις ότι ψυχαγωγείσαι! Υπάρχουν πολύ έξυπνα χορογραφημένες σκηνές δράσης, υπάρχουν διασκεδαστικά μονταρισμένες υπερβολές, υπάρχουν κάποιες ανατροπές, που δεν τις περιμένεις (όπως το ποιοι πεθαίνουν νωρίς νωρίς...) και υπάρχει και χιούμορ, τόσο απαραίτητο σε τέτοιου είδους ταινίες. 

Ευτυχώς, λοιπόν, οι δημιουργοί του φιλμ κατάφεραν να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στο «γυρίζω ένα μπλοκμπάστερ, που απευθύνεται στους πάντες» και στο «δεν παίρνω τον εαυτό μου και τόσο στα σοβαρά». Λείπει η σοβαροφάνεια – ευτυχώς! Όλο το σκηνικό με το κυνήγι των δύο σταυρών, που λειτουργούν ως «κλειδιά» για την εύρεση του θησαυρού, είναι ξεκάθαρα βγαλμένο από το χώρο των ταινιών με ήρωα τον Ιντιάνα Τζόουνς. Μάλιστα, παρακολουθώντας την ταινία, και βλέποντας πόσο μεγάλη σημασία έδωσαν οι σεναριογράφοι στο «μεταξύ κατεργαρέων, ειλικρίνεια», στο ζήτημα της εμπιστοσύνης μεταξύ άγνωστων ουσιαστικά μεταξύ τους ανθρώπων, που τους ενώνει απλά το κυνήγι ενός θησαυρού, μου ήρθε στο νου το «Entrapment» και συγκεκριμένα η ατάκα του Sean Connery (που όλοι ξέρουμε πως έχει υποδυθεί και τον πατέρα του Ιντιάνα Τζόουνς, χα!) προς της Catherine Zeta Jones: «first we try, then we trust». 

Ο Τζέιμς Μποντ μας έρχεται στο νου με τις απιθανότητες: τόσο η σκηνή με το αεροπλάνο και την πτώση στο κενό, όσο κυρίως η σκηνή με τα ελικόπτερα που κυνηγιούνται κουβαλώντας... γαλέρες ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες κάπου στις Φιλιππίνες, βγήκαν θαρρείς μέσα από τα υγρά όνειρα Τζέιμς Μποντ αφισιονάντο! Αλλά και ο ήρωας του Dan Brown, ο Ρόμπερτ Λάνγκτον, μας έρχεται στο νου σε ότι αφορά την επίλυση των γρίφων. Όπως και ο... Tom Cruise από το «Κοκτέιλ» στις (λίγες) σκηνές του bartending. Πολλά δάνεια λοιπόν και λογικό ως ένα σημείο. Το θέμα είναι αν όλα αυτά λειτουργούν στην ταινία. Και ω, ναι, λειτουργούν. 

Κακά τα ψέματα, πάντως, όλα αυτά θα πήγαιναν στράφι αν δεν υπήρχε αυτή η περίφημη «χημεία» ανάμεσα στον Tom Holland και τον Mark Wahlberg. Δείτε πχ τι συνέβη στο Marry Me: καμία απολύτως χημεία ανάμεσα στην Jennifer Lopez και τον Owen Wilson. Πώς να πάει καλά μια ταινία όταν κάτι τόσο ζωτικής σημασίας απλά δεν υφίσταται; Ο γεμάτος ενέργεια και νιότη Tom Holland ταιριάζει γάντι με τον κυνικό και σχεδόν ανέκφραστο Mark Wahlberg. Και τούτη η ταινία αποτελεί ένα είδος στοιχήματος για τον πιτσιρικά Holland: μπορεί το όνομά του, πρώτο πρώτο στη μαρκίζα, να τραβήξει κόσμο, όταν ο φίλος μας δεν υποδύεται τον Πίτερ Πάρκερ, τον αγαπημένο Spider-Man; Για να δούμε. Προσεχώς θα υποδυθεί τον Fred Astaire σε ένα biopic για τον πρωτοπόρο ηθοποιό – χορευτή. 

Και λογικά, θα τον δούμε και σε άλλες ταινίες «Uncharted»: ήδη οι παραγωγοί μας προϊδεάζουν με τη σκηνή που ακολουθεί τους τίτλους τέλους, που καλό θα είναι να καθίσετε να τους δείτε. «Sic Parvis Magna»: Μεγαλεία από μικρά ξεκινήματα. Πήραμε το ορεκτικό μας λοιπόν. Για να δούμε αν θα ακολουθήσει ένα λουκούλλειο γεύμα ή απλά το πλαστικό φαγητό των φαστφουντάδικων...

Uncharted Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 17 Φεβρουαρίου 2022 από την Feelgood Ent.!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική