Venom Poster ΠόστερVenom

του Ruben Fleischer. Με τους Tom Hardy, Michelle Williams, Riz Ahmed, Scott Haze, Reid Scott, Jenny Slate, Michelle Lee, Mac Brandt


Δηλητήριο της πλάκας!
του zerVo (@moviesltd)

Η πρώτη εμφάνιση του φημισμένου στην παγκόσμια κόμικ παροικία Venom, άτυπα χρονολογείται στα 1984, όταν ως μυστηριώδης Άλιεν έπαιξε στο φόντο μιας ακόμη περιπέτειας του δυναμικού Spider-Man. Επισήμως το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε τέσσερα έτη κατοπινά, στο 300ο τεύχος των ιστοριών του Ανθρώπου Αράχνη και σταδιακά εξελίχθηκε σε έναν από τους πλέον ισχυρούς ανταγωνιστές του. Η παρθενική κινηματογραφική του εμφάνιση συνέβη στον Spider-Man 3 του 2007, με σκηνοθέτη τον Sam Raimi, υποδυόμενος από τον Topher Grace, χιτ που χωρίς πολύ σκέψη, ώθησε το επιτελείο της Marvel, αποφάσισε να τον παρουσιάσει αυτόνομο στον καταιγισμό του φιλμικού της σύμπαντος. Μια κίνηση φιλόδοξη, που ανοίγει πάμπολλα πεδία για μελλοντικά επεισόδια πανζουρλισμού, μα που στην εισαγωγική της απόπειρα, φαντάζει τουλάχιστον άστοχη οργανωτικά και συνεπώς, αφελώς σερβιρισμένη.

Venom Quad Poster Πόστερ
Συνεχίζοντας τα ερευνητικά της προγράμματα, η φημισμένη φίρμα βιοτεχνολογίας Λάιφ, της οποίας ηγείται ο μυστηριώδης εκατομμυριούχος Κάρλτον Ντρέικ, θα φέρει στην γη, τέσσερα δείγματα, της ιδιόμορφης εξωγήινης μορφής που εντοπίστηκε στο διάστημα, για περαιτέρω μελέτες. Πολύ σύντομα ο εκκεντρικός επιστήμονας, ξεπερνώντας κάθε όριο λογικής, θα επιχειρήσει παράνομα και ανηλεή πειράματα, χρησιμοποιώντας ανήμπορους, φτωχούς και άστεγους πολίτες για να πραγματοποιήσει τα πλάνα του, ώστε να πληροφορηθεί το κατά πόσο μπορεί αυτή η από άλλο πλανήτη δύναμη, να εισβάλει στον ανθρώπινο οργανισμό. Πράξεις βίας στο όνομα της επιστήμης, που πολύ σύντομα θα προκαλέσουν τριβές και αντιδράσεις στο πιο ηθικών αρχών προσωπικό του.

Μια δράση που από καιρό έχει υποπέσει στην αντίληψη του απογοητευμένου τηλεοπτικού ρεπόρτερ από τον Καλιφορνέζικο κόλπο, Έντι Μπροκ, η πρώτη του άτσαλη και αφελής αντίδραση όμως, χωρίς σαφείς αποδείξεις κατά του Ντρέικ, δεν θα του κοστίσει μόνο την δουλειά του, αλλά και το όμορφο κορίτσι του. Καθώς εκείνη, η δικηγόρος Αν Γουέινγκ, που εργάζεται στην Λάιφ ως νομική σύμβουλος, επίσης θα απολυθεί καθώς εμπιστευτικά στοιχεία που έχει στην κατοχή της, θα υποκλαπούν από τον ρεπόρτερ, με συνέπεια, αυτή να πάρει την άγουσα για το ταμείο ανεργίας και ο μνηστήρας της πίσω το δακτυλίδι των αρραβώνων τους. Μολονότι φοβιτσάρης, άτολμος και διστακτικός, ο Μπροκ, αποδεχόμενος την προτροπή μιας επιστήμονος που συμμετέχει στα περίεργα πειράματα, θα εισβάλλει στα εργαστήρια της Λάιφ, για να διαπιστώσει ιδίοις όμασι την παρατυπία. Ατυχώς γι αυτόν το μοιραίο δεν θα αργήσει να συμβεί. Αφού η απελευθερωμένη και ταχύτατα κινούμενη εξωγήινη ύπαρξη, θα εισέλθει μέσα του και θα τον μετατρέψει από έναν συνεσταλμένο άντρα, σε ένα πανίσχυρο τέρας που μπορεί να εξολοθρεύσει τους πάντες. Στον φοβερό και τρομερό Βένομ!

Το κόλπο που επιθυμούσε να αποκαλύψει ο φουκαράς δημοσιογράφος, μπας και επανέλθει στην επικαιρότητα το όνομα του, στην ουσία είχε για θύμα τον ίδιο δηλαδή, καθώς το αγνώστου προέλευσης ον, που ομοιάζει με κινούμενη μάζα πίσσας και λάσπης, θα αποφασίσει να συμβιώσει εντός του προκαλώντας του ρήξη προσωπικότητας. Άλλοτε θα επικρατεί εκείνη του ταλαιπωρημένου Έντι, που από την μια στιγμή στην άλλη θα δει τον κόσμο του να καταρρέει, ενώ άλλες φορές θα κυριαρχεί αυτή του δράκου με τα σουβλερά δόντια, που δηλώνει πανέτοιμος να κατασπαράξει οποιονδήποτε τον προκαλέσει. Συνάμα οι εκπλήξεις που θα νιώσει, θα διαδεχθούν η μία την άλλη με καταιγιστικό ρυθμό, μιας και ο νέος του χαρακτήρας είναι πλέον άτρωτος, αεικίνητος, αλματώδης, ταχύτατος, άσε που το παραμικρό του τραύμα θεραπεύεται αυτόματα και σχεδόν στιγμιαία. Συνεπώς πως αντιδράς σε μια τέτοια πρόκληση, εσύ ο απλοϊκός ανθρωπάκος, γνωρίζοντας πως τα πάντα σου έχουν μεταλλαχθεί και μπορείς πλέον να νικήσεις τους πάντες και να κατακτήσεις τα πάντα.

Ετούτη η εισαγωγική ταινία, που αυτόνομα αναφέρεται στον Venom, στην πραγματικότητα σκοπό έχει να μας συστήσει αυτόν τον αντι-ήρωα, προτού οι σεναριογράφοι της ερυθρόλευκης μπράντας των κόμικ, τον εκμεταλλευτούν ξανά, προφανώς απέναντι στον Spider-Man. Επαναφέροντας φαντάζομαι στο πανί την κόντρα του Αραχνάκια με την Νέμεση του, που με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο είχε απεικονιστεί στο τελευταίο τσάπτερ του πρώτου κύκλου του σινε-σίριαλ. Στην παρούσα περίπτωση, όμως, το περιβάλλον, δεν είναι δομημένο τόσο επιβλητικά σκοτεινό και νεφελώδες όσο προστάζει η σεναριακή βάση, αφού η παραγωγή και ο διεκπεραιωτής του πρότζεκτ Ruben Fleischer, παρακινούμενοι μάλλον από την τάση του κοινού για περισσότερη πλάκα μεταξύ της δράσης, μετέτρεψαν το φιλμ σε μια ανούσια γλαφυρή παρανόηση. Που δεν ξέρεις πότε πρέπει να γελάσεις και πότε καλείσαι να το πάρεις στα σοβαρά. Αν συμβαίνει δηλαδή και ποτέ το τελευταίο.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, ακόμη δεν το έχω διασαφηνίσει μέσα μου το πόρισμα, τον Βένομ υποδύεται ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές της εποχής μας, που με άφησε με την εντύπωση πως έδωσε στην ερμηνεία του, βαρύτητα αντίστοιχη με όλων των σπουδαίων ρόλων που απέδωσε στο παρελθόν. Και πράγματι ο Tom Hardy μοιάζει υπερβολικός είναι η αλήθεια, αρνούμενος να παίξει ας πούμε τον παλιάτσο, όπως έπραξε ο Paul Rudd στον Ant-Man και ακόμη χειρότερα ο Reynolds στον Deadpool. Το περιβάλλον του όμως είναι εκείνο που δεν συνάδει με την μετρημένη παρουσία του Εγγλέζου, καθώς οι περισσότερες σεκάνς είναι στημένες για να σκορπίσουν γελάκια στην πλατεία και το κοντράστ με την σοβαρότητα του, σίγουρα δημιουργεί μπέρδεμα συναισθημάτων. Αν σε όλο αυτό το περίπλοκο μιξάζ προσθέσουμε την αόρατη παρουσία της πριγκίπισσας του αμερικάνικου indie σινεμά Michelle Williams, τον κάκιστο βιλεν που αποδίδει με όσο περισσότερη βαριεστημάρα μπορεί ο Riz Ahmed και τα μετριότατα ειδικά εφέ που δεν ανταποκρίνονται στα στάνταρντς του στούντιο, τότε μιλάμε για ένα σχέδιο που δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Εννοείται όχι στο εμπορικό κομμάτι, αφού είναι γνωστό πως σύσσωμοι οι Marvelιστές θα τρέξουν για να πάρουν μέρος ως κοινό σε ένα ακόμη υπερθέαμα του συγκεκριμένου, πολυγραφότατου ετησίως πλέον, Universe. Αν σε κάτι βάζει την σφραγίδα του ο Venom είναι το γεγονός πως η φίρμα το δηλώνει ευθαρσώς πως δεν ενδιαφέρεται για κανένα άλλο κομμάτι των σινεφίλ, παρά της είναι υπεραρκετό για να κάνει το κουμάντο της, μόνο εκείνο των φανατικών όλων αυτών των ζωντανεμάτων από το πολύχρωμο περιοδικό στο πανί. Που είμαι βέβαιος θα περάσουν υπέροχα με το ασύνταχτο κομφούζιο. Και θα αδημονήσουν μετά το πέρας του για την σίγουρη συνέχεια και εκτιμώ μια χαρά θα κάνουν. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν αλλάζει το δεδομένο αποτέλεσμα, πως το δηλητήριο του γλοιώδη και σιχαμερού δοντάκια Βένομ, είναι και παραείναι της πλάκας!

Venom Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 4 Οκτωβρίου 2018 από την Feelgood Ent.!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική