Black Box PosterBlack Box

του Emmanuel Osei-Kuffour Jr.. Με τους Mamoudou Athie, Phylicia Rashad, Amanda Christine, Tosin Morohunfola, Troy James.

Memory / Off
του zerVo (@moviesltd)

Τι διατείνεται διαρκώς ο ήρωας μας, στον προσωπικό πόλεμο του να ανακτήσει την ταυτότητα του? Εγώ ελέγχω το μυαλό μου, όχι εκείνο εμένα... Καλά... Κρασιά... Ο νους είναι το ένα και μοναδικό αφεντικό του ανθρώπινου σώματος, τα πάντα έχουν αφετηρία και τερματισμό στα κύτταρα του και καμία δύναμη, εσωτερική είτε εξωτερική, έχει την δυνατότητα να τον υπερκεράσει. Κι αυτόν τον κανόνα, τον γνωρίζουν καλά οι σχεδιαστές του θρίλερ Black Box, που ναι μεν έχουν μια ικανή ιδέα για σπινθήρα της ιστορίας τους, αποξαρχής γνωρίζουν όμως πως στην εξέλιξη της δεν θα καταφέρει να στηριχθεί, ώστε να διατηρηθεί ακέραιη και ζωντανή μέχρι τέλους. Θα σκάσει σαν φούσκα και θα παρασύρει μαζί και το - καλογυρισμένο μέχρι ώρας - φιλμάκι.

Black Box Quad Poster
Διακεκριμένος επαγγελματίας φωτορεπόρτερ, ο χαρισματικός Νόλαν, θα δει τα πάντα γύρω του να καταρρέουν, εξαιτίας του μοιραίου αυτοκινητιστικού δυστυχήματος, που θα κοστίσει την ζωή στην λατρεμένη του σύζυγο και θα ρίξει τον ίδιο σε μακροχρόνιο κώμα. Με την επαναφορά του στις αισθήσεις, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο για εκείνον. Έχοντας πλέον να φροντίσει ολομόναχος το δεκάχρονο κοριτσάκι του, παλεύει να ανακτήσει τις θύμησες του παρελθόντος που θα τον επαναφέρουν στην πρότερη κατάσταση. Φευ! Οι εικόνες του χθες, στο μυαλό του άντρα όχι μόνο δεν επιστρέφουν, μα περιστρέφονται ανάκατες και θολές, μπερδεύοντας την ακόμη πιο πολύ την προσωπικότητα του.

Η παρότρυνση του στενού του φίλου, ιατρού Γκάρι, να επισκεφτεί την ιδιαίτερων μεθόδων, εξειδικευμένη νευρολόγο, Δόκτορα Λίλλιαν, θα οδηγήσει τον Νόλαν στο να λάβει μέρος σε μια πειραματική θεραπεία, επαναφοράς των αναμνήσεων του, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας. Μόνο που για όσα εμφανιστούν μπροστά του ως πραγματικότητα, ο άτυχος, μοναχός πατέρας, δεν θα είναι ούτε στο ελάχιστο προετοιμασμένος.

Όπως έτοιμος δεν ήμουν κι εγώ, να πω την αλήθεια, για μια τέτοια ανατροπή, σε ένα σενάριο που μέχρι εκείνη την ώρα του τουίστ, έδειχνε εξαιρετικά δεμένο και δομημένο. Βλέπεις η κατηγοριοποίηση του φιλμ στο είδος της επιστημονικής φαντασίας, δεν σημαίνει πως η science, μπορεί μονομιάς να επεξηγήσει την διαδικασία, σε απόλυτο βαθμό, αφήνοντας ένα - αλλά τι ένα - θεόρατο κενό στην αλυσίδα της αφήγησης. Άλλωστε το ομολογεί και μονάχος του ο βασικός χαρακτήρας της υπόθεσης, σε μια από τις (θα έπρεπε, υπό άλλες συνθήκες) πιο δυνατές σκηνές της ταινίας. "Δεν μπορώ να εξηγήσω πως το έκανε", φωνάζει. Κι εκεί ακριβώς τελειώνουν όλα σε ότι αφορά την συνοχή ενός έργου, που ισορροπεί σε όλη την διάρκεια του, πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, που αποκαλείται ορθολογισμός.

Είναι προφανές πως πίσω από την παραγωγή του Black Box κρύβονται οι συντελεστές του επιτυχημένου Get Out αλλά και των ακόλουθων του. Προσωπικά μου είναι παντελώς αδιάφορο αν το χρώμα δέρματος του πρωταγωνιστή είναι μαύρο, κίτρινο ή μενεξεδί. Ο φυλετικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει στο Αμέρικα όμως, έχει περάσει για τα καλά και στο εκράν, με συνέπεια εδώ να έχουμε ένα πόνημα - από τον πρωτάρη Emmanuel Osei-Kuffour Jr. που έχει πολύ μέλλον - που άπαντες οι συμμετέχοντες είναι έγχρωμοι, πλην ενός μονόλεπτου, που ορίζει και τον πιο αποκρουστικό. Δεν νομίζω πως ενδιαφέρει κανέναν, ειδικά εκτός των Στέιτς, να μπει σε αυτό το τρυπάκι φανατισμού, όταν μάλιστα μιλούμε για ένα sci fi φιλμ, με κάποιες έκδηλες είναι η αλήθεια κοινωνικές προεκτάσεις. Πέραν τούτου...

Ακόμη πασιφανέστερο είναι πως ο συντάκτης του σεναριακού σπινθήρα έχει επηρεαστεί αφάνταστα από το αξεπέραστο Memento, σε σημείο που να βαφτίσει τιμής ένεκεν τον πρωταγωνιστή, με το όνομα του δημιουργού του! Βεβαίως ο Christopher μπορεί να είναι μοναδικός, καταφέρνει όμως να μοιράσει στους διαδόχους του αξιοπρεπή πατρόν για να κινηθούν δημιουργικά, κάτι που εκμεταλλεύεται εδώ ο Kuffour, στήνοντας μια αγωνιώδη, γεμάτη σασπένς και ερωτηματικά για το που πηγαίνει το πράγμα, ανατριχίλα. Προδίδεται μόνο από το μη αποδείξιμο της αποκάλυψης του, αφού δεν γίνεται με κανέναν τρόπο να ξεπεραστεί η τρύπα από τον θεατή, λέγοντας απλώς, οκ, πάμε παρακάτω. Η εποχή του - δεν υπάρχει δεύτερο - Face / Off, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί...

Και δεν πιστεύω πως ακολουθώντας αυτή την, εύκολα διαλύσιμη από την λογική, γραμμή το γεμάτο μη αποδεκτές καινοτομίες Black Box, αφετηριακό κομμάτι της τηλεοπτικής Welcome to Blumhouse σειράς, θα μπορούσε να πετύχει πιο πολλά. Ένα φιλμ που ζυγίζει σωστά έννοιες όπως πατρότητα (εκφραστικός πολύ, χωρίς να υπερβάλλει ο Mamoudou Athie) και μητρότητα (πεπειραμένη ρολίστα η Phylicia Rashad), ρίχνοντας τις κάπως αδέξια στο μίξερ αντάμα με την απώλεια, την ασυνειδησία και την αμνησία, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να αποτελέσει ένα φρέσκο παρακλάδι του Noalnικού σύμπαντος.

Black Box Rating
Στις 6 Οκτωβρίου 2020 από την πλατφόρμα Amazon Prime!