2019 Venice Film Festival Poster

Προσεγγίζοντας με εντελώς διαφορετικό τρόπο, την τυπική ταινία υπερηρώων και επιχειρώντας να προβάλλει την περσόνα της Νέμεσης του πανίσχυρου Μπάτμαν, μέσα από την μετάλλαξη ενός μοναχικού χαρακτήρα στον απόλυτο κακό, το Joker του Todd Phillips, έδωσε στην κριτική επιτροπή του φεστιβάλ Βενετίας, την δυνατότητα να το αναδείξει ως την καλύτερη ταινία του φετινού διαγωνιστικού τμήματος. Μια ταινία που ήδη είχε δημιουργήσει θόρυβο γύρω από το όνομα της πολύ πριν ανάψουν τα φώτα στο Λίντο και που με το βαρύτιμο τρόπαιο στις αποσκευές, ήδη κοιτάζει με μεγάλη αισιοδοξία την Οσκαρική κούρσα, που ήδη έχει πάρει μπρος. Όπως συνέβη στο παρελθόν με άλλους κατόχους του Χρυσού Λέοντα, σαν το περσινό Roma.

Με μια κίνηση έκπληξη, η Κριτική Επιτροπή βράβευσε με με τον Ασημένιο Λέοντα, την ταινία J'Accuse του Roman Polanski, που τα προβλήματα του με τον νόμο δεν του επέτρεψαν να παραβρεθεί στην Βενετία. προηγούμενα πάντως το γεγονός πως συμπεριελήφθει στο Κονκόρσο η δημιουργία του, είχε προκαλέσει έντονη αποδοκιμασία, καθώς εκκρεμούν εις βάρος του κατηγορίες για το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Η Επιτροπή δικαιολόγησε την απόφαση της, μέσω του μέλους της Paolo Virzi, αναφέροντας πως βράβευσε το καλλιτεχνικό πόνημα και όχι τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Το βραβείο πάντως παρέλαβε η σύζυγος του και πρωταγωνίστρια στο φιλμ, Emmanuelle Seigner.

Awards Ceremony Venice Film Festival 2019 Awards Ceremony Venice Film Festival 2019
Awards Ceremony Venice Film Festival 2019 Awards Ceremony Venice Film Festival 2019
Awards Ceremony Venice Film Festival 2019 Awards Ceremony Venice Film Festival 2019

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



Περιέργως πάντως ο θρίαμβος του Joker δεν συνεχίστηκε και στις βραβεύσεις των ερμηνειών, όπως αναμενόταν χάρη στην εντυπωσιακή παρουσία του Joaquin Phoenix στον ρόλο του γελαστού παλιάτσου. Ανταυτού το τρόπαιο στα αντρικά απέσπασε ο Ιταλός Luca Marinelli για τον ρόλο του στην ταινία Martin Eden, ενώ στις γυναίκες αντίστοιχα τιμήθηκε η έξοχη ρολίστα Ariane Ascaride για τον ρόλο της στο φιλμ Gloria Mundi. Το βραβείο καλύτερης Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Σουηδό Roy Andersson για την ταινία τους About Endlessness, ενώ αντίστοιχα εκείνο του καλύτερου Σεναρίου δόθηκε στον Κινέζο κινηματογραφιστή Yonfan για το έξοχο animation του No.7 Cherry Lane.