2019 Venice Film Festival Poster

Με την λαμπερή πρεμιέρα της ταινίας του Kore-eda Hirokazu, La Vérité (The Truth), άνοιξε την αυλαία του για 76η φορά, το σπουδαίο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας. Πρόκειται για το τρίτο φιλμ στην μακρά καριέρα του φημισμένου Ιάπωνα δημιουργού, που παρουσιάζεται στα πλαίσια του θεσμού, μετά το ντεμπούτο του με τον τίτλο Maborosi, πίσω στα 1995 που κέρδισε το Βραβείο Golden Osella και το προπέρσινο The Third Murder, που συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα και κατοπινά απέσπασε έξι Βραβεία της Ιαπωνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Βεβαίως ενδιάμεσα ο σκηνοθέτης, παρουσίασε σε άλλα μεγάλα φιλμικά ραντεβού, όπως των Καννών, του Σαν Σεμπάστιαν και του Τορόντο, σημαντικές ταινίες του, σαν τις Distance, Nobody Knows, Still Walking, Air Doll, I Wish, Like Father, Like Son, Our Little Sister, After The Storm και Shoplifters (Χρυσός Φοίνικας 2018). Η Φαμπιάν είναι σταρ, μια σταρ του Γαλλικού σινεμά. Και η καριέρα της ανθεί, ανάμεσα σε άντρες που την λατρεύουν και την θαυμάζουν. Όταν θα εκδώσει τα απομνημονεύματα της, η κόρη της Λουμίρ, θα επιστρέψει από την Νέα Υόρκη μαζί με τον σύζυγό της και το μικρό τους παιδί. Αυτή η επανένωση ανάμεσα σε μητέρα και θυγατέρα, σύντομα θα πάρει την μορφή ρήξης, καθώς θα ειπωθούν αλήθειες και τα πρόσωπα θα εξομολογηθούν τα πάθη και τις δυσαρέσκειες τους.


La vérité (The Truth) Venice Film Festival 2019 La vérité (The Truth) Catherine Deneuve Venice Film Festival 2019
La vérité (The Truth) Juliette Binoche Venice Film Festival 2019 La vérité (The Truth) Catherine Deneuve Juliette Binoche Kore-eda Hirokazu Venice Film Festival 2019

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



Το οικογενειακό αυτό δράμα, που διαδραματίζεται κατά κύριο λόγο ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους μιας αριστοκρατικής Παρισινής οικίας, ορίζει την πρώτη διεθνή παραγωγή του σκηνοθέτη, αλλά και την πρώτη μετά από πέντε χρόνια ευρωπαϊκή ταινία που έχει την τιμή να ανοίγει τον χορό των προβολών, τίτλο τιμής που είχαν για όλη αυτή την περίοδο αμερικάνικες δημιουργίες: "Το σενάριο μου άρχισα να το συγγράφω, μια ημέρα που βρέθηκα στα καμαρίνια ενός θεάτρου, βλέποντας τους ηθοποιούς να κινούνται γύρω μου και να μου δίνουν απλόχερα ιδέες. Φυσικά το ολοκλήρωσα ράβοντας τους χαρακτήρες πάνω στα πρότυπα των πρωταγωνιστών μου, από την στιγμή που επιβεβαίωσα την συμμετοχή τους στην ταινία μου. Είχα μια εξαιρετική συνεργασία μαζί τους, αμοιβαίας εμπιστοσύνης." Τον βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο της ηθοποιού που διανύει το φθινόπωρο της καριέρας της, κρατά ο ζωντανός θρύλος του παγκόσμιου κινηματογράφου Catherine Deneuve: "Είναι αλήθεια πως ο Hirokazu έβαλε πολύ από τον εαυτό μου στον ρόλο, εντέλει όμως ο χαρακτήρας αυτός δεν είναι απόλυτα εγώ. Η συνεργασία μας ήταν κυριολεκτικά ξεχωριστή, αφού η επικοινωνία μας γινόταν δια μέσου μεταφραστή, μιας και δεν γνωρίζαμε ο ένας την γλώσσα του άλλου. Αυτό κάποια στιγμή μας δημιούργησε μια απογοήτευση, αφού είχαμε τόσα πολλά να πούμε και δεν είχαμε αυτή την αμεσότητα να το μοιραστούμε."

La vérité (The Truth) Juliette Binoche Venice Film Festival 2019 La vérité (The Truth) Venice Film Festival 2019
La vérité (The Truth) Catherine Deneuve Juliette Binoche Kore-eda Hirokazu Venice Film Festival 2019 La vérité (The Truth) Catherine Deneuve Juliette Binoche Kore-eda Hirokazu Venice Film Festival 2019

Την κόρη της ιστορίας που παλεύει με τις αποκαλύψεις που θα έρθουν στην επιφάνεια, ερμηνεύει με το γνώριμα μεστό της στυλ η όμορφη, ακόμη και στα 55 της χρόνια Juliette Binoche"Ήταν ένα όνειρο για μένα να συνεργαστώ με τον Hirokazu. Στην αρχή ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη, όλη αυτή η περίπλοκη διαδικασία με τον μεταφραστή, στην συνέχεια όμως άρχισα να καταλαβαίνω τις απαιτήσεις του, μέσα από τις συνεχείς του χειρονομίες. Τότε ήταν που δικαιολόγησα τον λόγο που κινούνταν διαρκώς, ήθελε μέσα από την έκφραση του σώματος να μας μεταφέρει επακριβώς ότι ζητούσε. Μοναδική μέθοδος. Μόλις το αντιλαμβανόμασταν, σταματούσε να κινείται ακαριαία!" Όπως είχε δυο λόγια να πει και για την, περιέργως μετά από τόσες δεκαετίες διαδρομής, πρώτη συνεργασία της με την Deneuve: "Είμαι ενθουσιασμένη γι αυτό! Άλλωστε ήμουν πολύ μικρής ηλικίας, όταν την ερωτεύτηκα κυριολεκτικά!" Στην ταινία επίσης συμπρωταγωνιστούν οι Ethan Hawke (που δεν παραβρέθηκε στην πρεμιέρα), Ludivine Sagnier, Roger Van Hool, Jackie Berroyer, Manon Clavel, Clémentine Grenier, Alain Libolt, Christian Crahay.

Η ταινία La Vérité (The Truth) θα προβληθεί στην χώρα μας τον χειμώνα του 2020.

zerVo

Venice Film Festival 2019