Στενές επαφές με το διάβολο (Late Night with the Devil) Poster ΠόστερΣτενές επαφές με το διάβολο

των Cameron Cairnes, Colin Cairnes. Με τους David Dastmalchian, Laura Gordon, Ian Bliss, Fayssal Bazzi, Ingrid Torelli, Rhys Auteri, Georgina Haig.


Ζωντανή σύνδεση με την Κόλαση!
γράφει ο Θόδωρος Γιαχουστίδης(@PAOK1969)

"Βγες εκεί έξω κύριε Μεσάνυχτα, και πέθανέ τους!"

Αυτή είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετούν τα αδέλφια Cairnes από την Αυστραλία. Προηγήθηκαν οι – απρόβλητες στην Ελλάδα – ταινίες «100 Bloody Acres» (2012) και «Scare Campaign» (2016). Τούτη η ταινία τους έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάρτιο του 2023 στο φεστιβάλ South by Southwest. Να σημειώσουμε εδώ την παράξενη συγκυρία με τα αδέλφια Φιλίππου – πατριωτάκια μας από την Αυστραλία – των οποίων η νεανική ταινία τρόμου «Μίλα μου» προηγήθηκε λίγους μήνες σε ότι αφορά την παγκόσμια πρεμιέρα της και την είδαμε στη χώρα μας στην τρέχουσα κινηματογραφική σεζόν!

Στενές επαφές με το διάβολο (Late Night with the Devil) Poster Πόστερ Wallpaper
Οι σκηνοθέτες επέλεξαν ως πρωταγωνιστή τους τον David Dastmalchian όταν διάβασαν ένα κείμενό του στο καλτ περιοδικό Fangoria, σχετικά με παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών τρόμου σε τοπικά, επαρχιακά κανάλια. Ο ηθοποιός με την χαρακτηριστική φυσιογνωμία, έχει παίξει δεύτερους ρόλους μεταξύ των άλλων και στις τρεις (έως τώρα) ταινίες της σειράς της Marvel «Ant Man», στο «The Suicide Squad» του James Gunn του 2021 (όπου υποδυόταν τον Polka-Dot Man) και στο πρώτο «Dune» (επίσης του 2021).

Η υπόθεση: Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 1977. Είναι μια κρίσιμη βραδιά για την τηλεοπτική καριέρα του Τζακ Ντελρόι. Ο Τζακ Ντελρόι είναι ο παρουσιαστής ενός δημοφιλούς βραδινού τηλεοπτικού talk show στις ΗΠΑ, του «Night Owls» (Νυχτερινές Κουκουβάγιες), που βρίσκεται όμως πάντα στη σκιά του κυρίαρχου της συγκεκριμένης ζώνης, Τζόνι Κάρσον. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές οι περιπτώσεις όπου ο Τζακ πλησίαζε τα νούμερα του Τζόνι, πάντοτε όμως έβγαινε δεύτερος και καταϊδρωμένος στις μετρήσεις τηλεθέασης. Ένα χρόνο μετά το θάνατο της αγαπημένης του συζύγου – κι αφού εξαφανίστηκε για λίγο από τα εγκόσμια – ο Τζακ βλέπει τα νούμερα τηλεθέασης της εκπομπής του να κατρακυλάνε. Θέλει να το σταματήσει αυτό. Θέλει απεγνωσμένα την κορυφή. Όντας η συγκεκριμένη Δευτέρα η Δευτέρα των Αγίων Πάντων, του περίφημου «Halloween», αλλά και η Δευτέρα που οι διαφημιστικές εταιρίες τσεκάρουν τη δημοφιλία των τηλεοπτικών εκπομπών για να αποφασίσουν τη διανομή των διαφημιστικών πακέτων όλης της χρονιάς, αποτελεί για τον Τζακ κάτι ως η τέλεια ευκαιρία για να ανακάμψει για τα καλά. 

Ετοιμάζει λοιπόν μια «ειδική» εκπομπή με καλεσμένους έναν μάγο, τον Κρίστου, που υποστηρίζει πως επικοινωνεί με πνεύματα νεκρών, τον Κάρμάικλ, που επί χρόνια έκανε τον μάγο και πλέον είναι ταγμένος στο να ξεσκεπάζει κάθε μεταφυσικό ως απάτη και την παραψυχολόγο Τζουν Ρος-Μίτσελ, που έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Συνομιλίες με τον Διάβολο», παίρνοντας συνεντεύξεις από τη Λίλι, μια νεαρή έφηβη, την μοναδική επιζώσα μιας σέχτας Σατανιστών. Τι μπορεί να πάει στραβά; Ο Τζακ Ντελρόι θα το μάθει πολύ σύντομα, όπως και μια ολόκληρη χώρα, σε ζωντανή σύνδεση...

Η άποψή μας: Και τι δεν έχουμε δει live στην τηλεόραση, ε; Τον Κουτσόγιωργα να αφήνει την τελευταία του πνοή στο Ειδικό Δικαστήριο. Τους Δίδυμους Πύργους να καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα. Τον Άνθρωπο να περπατάει στο φεγγάρι. Την μοιραία πτήση και καταστροφή του Τσάλεντζερ. Τον Κρίστιαν Έρικσεν να σωριάζεται χωρίς αισθήσεις από καρδιακή προσβολή ενώ εξελισσόταν αγώνας στο Euro 2020. Τον Will Smith να χαστουκίζει στη σκηνή των Όσκαρ τον Chris Rock. Πάντως, όσο χάλια κι αν είναι η ελληνική τηλεόραση, την παρακμή εκπομπών όπως το «Naked Attraction», εκείνες του Τζέρι Σπρίνγκερ ή άλλες στις οποίες εξευτελίζονται εν γνώση τους άνθρωποι, δεν την έχει φτάσει. Όχι πως δεν το έχει προσπαθήσει, έτσι; Και εν πάση περιπτώσει, κανείς δεν έχει καταφέρει να βγάλει στην TV σε live εμφάνιση τον Διάβολο! Ε, κατά πως φαίνεται (χα!), μια εκπομπή το είχε καταφέρει στις ΗΠΑ το μακρινό 1977! 

 Τα αδέλφια Cairnes εκμεταλλεύονται εξαιρετικά το ταλαιπωρημένο υποείδος «lost footage», πρώτος διδάξας του οποίου ήταν το «Blair Witch Project» (σημείωση: ετοιμάζεται... reboot της ταινίας, πόση φτώχεια πλέον στα μυαλά των executives του Χόλιγουντ; ) και προσφέρουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία, που καταφέρνει να ισορροπήσει ανάμεσα στον τρόμο και την σάτιρα, ενώ παράλληλα ρίχνει κι ένα γερό φτύσιμο στην τηλεόραση όταν εκείνη λειτουργεί ως το τέλειο όπλο χειραγώγησης και προπαγάνδας των μαζών. Το «Δίκτυο» του Sidney Lumet μας περνάει από το μυαλό, πόσο μάλλον που εκείνη η σπουδαία ταινία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Νοέμβριο του 1976, λιγότερο από έναν χρόνο πριν δηλαδή από την «εκπομπή» που βλέπουμε στη συγκεκριμένη ταινία! 

Οι δημιουργοί πέτυχαν να αναπαραστήσουν τέλεια την τηλεοπτική αισθητική και λογική της εποχής: χρησιμοποίησαν τρικάμερο, έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην χωροταξία, το πως ήταν στημένο το κοινό, τα ρούχα, το έντονο καφέ, γκρι, η αίσθηση της σέπιας. Βρήκαν τον ιδανικό πρωταγωνιστή στο πρόσωπο (κυριολεκτώ) του Dastmalchian, ο οποίος ερμηνεύει με απόλυτη πειστικότητα τον φαουστικό του ήρωα. Και υπάρχει παραπάνω από ένα κλεισίματα ματιού στον «Εξορκιστή» αλλά και στα σινεμά του Carpenter, του Argento και του Cronenberg: είναι πολύ ενδιαφέρουσα νότα το γεγονός ότι «αφηγητής» δεν είναι άλλος από τον Michael Ironside! Μέχρι και... πολιτική βάζουν στο μείγμα τους τα αδέλφια, μιλώντας για αδελφότητες τύπου «Skull and Bones», μέσω των οποίων προωθούνται άνθρωποι. Κι έχουν την υπομονή να χτίζουν την ένταση σταδιακά, να θέτουν τις βάσεις για να έχουν τους θεατές τους γραπωμένους στις άκρες των καρεκλών τους έως ότου τα πράγματα... εκτροχιαστούν στο φινάλε, όπου γίνεται της κακομοίρας! 

Για μένα πάντως, κορυφαία σκηνή της ταινίας είναι εκείνη της «ύπνωσης» του Καρμάικλ – πριν το παροξυσμικό φινάλε. Μαζική ύπνωση μπροστά στα μάτια σου κι άντε μετά να μην πιστεύεις στα μάτια σου! Ωραιότατη ταινία, λογικότατοι οι διθύραμβοι από Stephen King μέχρι και Paul Schrader κι έντονη η ειρωνεία, έτσι; Κι όπως λέει και ο πρωταγωνιστής κάποια στιγμή: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της τηλεόρασης, θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον διάβολο. Πρώτα όμως, κάποια μηνύματα από τους σπόνσορές μας». Σούπερ! Μια ταινία που σίγουρα αξίζει την προσοχή σας.

Στενές επαφές με το διάβολο (Late Night with the Devil) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 11 Απριλίου 2024 από την Spentzos Films!