Ένα Γκολ για τη Νίκη (Next Goal Wins) Poster ΠόστερΈνα Γκολ για τη Νίκη

του Taika Waititi. Με τους Michael Fassbender, Oscar Kightley, Kaimana, David Fane, Rachel House, Beulah Koale, Will Arnett, Elisabeth Moss.

Βάλτε ένα γκολ, να γίνει της...κακομοίρας!
γράφει ο zerVo (@moviesltd)

Στις 11 Απριλίου του 2001 καταγράφηκε ένα από τα πιο σημαντικά, όσο και σπάνια ρεκόρ στην ιστορία του διεθνούς φουτμπόλ, αφού με την τελική επικράτηση της ισχυρής Αυστραλίας επί της ανύπαρκτης στο σπορ Αμερικάνικης Σαμόα με 31 - 0 (!!!), κατά την διάρκεια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλου, ορίστηκε η μεγαλύτερη διαφορά στα χρονικά, μεταξύ δύο εθνικών ομάδων. Κι αν κανείς θα περίμενε πως οι ερασιτέχνες παίκτες που εκπροσώπησαν την ατόλη του ειρηνικού ωκεανού και τους 50 περίπου χιλιάδες συμπατριώτες τους - κατά αντιστοίχιση όσοι και οι κάτοικοι της Χίου για παράδειγμα - θα τα έβαφαν μαύρα γι αυτή την αβάσταχτη ήττα, εντούτοις εκείνοι, αγαθοί και γεμάτοι κέφι, δεν σταμάτησαν στιγμή να κινούνται στα ρυθμικά βήματα του παραδοσιακού χορού της πατρίδας τους. Δείχνοντας πως το ποδόσφαιρο πρώτα και πάνω από όλα είναι διασκέδαση κι όχι αγώνας ζωής και θανάτου. Στα σοβαρά τώρα, αν είχαν βάλει ένα γκολάκι έστω, ενδεχόμενα αυτή η πανωλεθρία να είχε εξελιχθεί και σε θρίαμβο ε?

Ένα Γκολ για τη Νίκη (Next Goal Wins) Quad Poster
Για περισσότερο από μια δεκαετία, την όχι και τόσο τιμητική τελευταία θέση της σχετικής λίστας της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, που αφορά στις εθνικές ομάδες, κρατά γερά η ομάδα της Αμερικάνικης Σαμόα. Γεγονός λογικό κι επόμενο, από την στιγμή που οι πανωλεθρίες για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της νησιωτικής χώρας της Ωκεανίας, διαδέχονται η μία την άλλη κατά ριπάς και στον ορίζοντα δεν διακρίνεται ούτε μισή πιθανότητα ανάκαμψης από τον πάτο της βαθμολογίας. 

Με θετική προϋπηρεσία στις ομάδες του πρωταθλήματος των ΗΠΑ, αλλά προερχόμενος από μια κακή πορεία στο πόστο των ομάδων Ελπίδων της χώρας, ο με Ολλανδικές ρίζες προπονητής Τόμας Ρόνγκεν, προκειμένου να μην μείνει άνεργος, θα αποδεχτεί την πρόταση της Football Association of American Samoa (!!!) και θα μεταβεί στην άλλη άκρη του πλανήτη, δίχως να ξεχειλίζει από κέφι, για να αναλάβει τις τύχες της Εθνικής ομάδας του νησιού. Και αυτό που θα συναντήσει θα είναι ακόμη τραγικότερο από ότι θα περίμενε...

Αφού με μόλις τρεις εβδομάδες να απομένουν μέχρι την έναρξη των προκριματικών του Μουντιάλ 2014, που τα τελικά του θα λάβουν χώρα στην Βραζιλία, ο Ρόνγκεν, θα πρέπει να προετοιμάσει μια φράξια από ασύνδετους άμπαλους, που δεν έχουν και καμία ιδιαίτερη σχέση με το τόπι. Απογοήτευση και μόνο στην θωριά του γκολκίπερ των 150 κιλών που τα τρώει όρθιος, στην όψη του σέντερ φορ που δεν βρίσκει το αντίπαλο τέρμα ούτε όταν είναι άδειο, αλλά και στην παρουσία μιας τρανσέξουαλ στα χαφ, που αντί να μαρκάρει τους αντιπάλους, πιο πολύ ενδιαφέρεται να τονίσει το μέικ απ και να φτιάξει τις κοτσίδες της...

Θα έλεγε κανείς διαβάζοντας αυτά τα δεδομένα που έχει να βάλει σε μια τάξη ο κόουτς, πως η φαντασία των σεναριογράφων ξεπέρασε κάθε προσδοκία στο στήσιμο της πιο απελπιστικής ομάδας που κλήθηκε ποτέ να συντάξει προπονητής. Κι όμως! Τα πάντα από όσα περιγράφει το Next Goal Wins είναι βασισμένα σε πραγματικά περιστατικά, που ήδη η τεκμηρίωση τα έχει μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, στο συνώνυμο προ δεκαετίας ντοκιμαντέρ, προβάλλοντας το πως μέσα σε είκοσι μόλις ημέρες, ένας ξένος κατάφερε να θέσει τις βάσεις το συγκεκριμένο αθλητικό σύνολο, όχι απλά να πετύχει ένα τέρμα, όπως όριζε ο βασικός αντικειμενικός στόχος, αλλά να κατορθώσει υπερήφανη νίκη για πρώτη φόρα στα χρονικά, απέναντι στην μισητή γείτονα Τόνγκα!

Φυσικά τα πάντα στην παρούσα περίπτωση, όπως μας τα σερβίρει ο Νεοζηλανδός με την πολύπλευρη δράση, από Marvel και Thor μέχρι JoJo Rabbit, είναι δοσμένα μέσα από ένα πρίσμα τονισμένης γλαφυρότητας, στην παρουσίαση του διπόλου Προπονητής - Έθνος. Από την μια μεριά γίνεται σαφής η απελπισία στην ματιά ενός τεχνικού, γνώστη του ποδοσφαίρου, που πρέπει να βάλει σε μια τάξη τα ασυμμάζευτα. Από την απέναντι προβάλλεται η αγνή προσέγγιση ενός σπορ, που δοκιμάζεται η ακεραιότητα του από τα οικονομικά συμφέροντα και τους στοιχηματισμούς, από έναν λαό που δεν σκέφτεται με αυτοσκοπό την νίκη, αλλά μόνο την συμμετοχή. Εννοείται βέβαια πως η υπερηφάνεια αμφότερων ανεβαίνει σταδιακά στο ενδεχόμενο και μόνο οι επιθετικοί να πατήσουν στην αντίπαλη περιοχή. Που να σκοράρουν κιόλας!

Κι έτσι έχουμε μπροστά μας ένα ανακάτεμα μπόλικων φιλμς με σπορτίφ θεματική, αφού στις εικόνες του Γκολ, εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει αναφορές σε ταινίες όπως το Invictus όπου το αουτσάιντερ θριαμβεύει, το Damned United στις στιγμές που επιχειρείται η ψυχική τόνωση των ποδοσφαιριστών, το Escape To Victory με το κοινό φινάλε και την εκτέλεση πέναλτι. Η προφανέστερη των αναφορών πάντως έχει να κάνει με τον κόουτς Ρόνγκεν και το όνομα του Κυρίου Μιγιάγκι που αναγράφεται στην φόρμα του, σε μια ισοσκέλιση της προπονητικής τεχνικής που χρησιμοποίησε εδώ, αντιγράφοντας τον Ιάπωνα στο Karate Kid. Με μπόλικες κωμικές δόσεις που θα ανεβάσουν το κέφι στην πλατεία, δοσμένες μέσα από τον ψυχισμό του κατ ανάγκη ομοσπονδιακού τεχνικού, όπως με πολύ χαλαρή διάθεση ερμηνεύει ο Michael Fassbender. Ο Γερμανός εδώ πετά μακριά την μπέρτα της άκρατης υποκριτικής σοβαρότητας, που τον έχει χαρακτηρίσει στο σύνολο σχεδόν της σημαντικής καριέρας του, για να φορέσει την πολύ λιγότερο απαιτητική φόρμα του ψυχολόγου πιο πολύ, που πρέπει να συντάξει σε σώμα ένα, κοντούς, χοντρούς, στραβούς, ανίκανους και τραβεστί ακόμη, εν όψει του κοινού καλού. Έκτοτε η Αμερικάνικη Σαμόα ποτέ δεν έχει πέσει ξανά στην τελευταία θέση της κατάταξης κι αυτό το λες επίτευγμα αν μη τι άλλο!

Ένα Γκολ για τη Νίκη (Next Goal Wins) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 18 Ιανουαρίου 2024 από την Feelgood Ent.!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική