2023 Toronto Film Festival Poster

Είναι μια ώρα δύσκολη του χωρισμού η ώρα, βαρύς ο πόνος και βουβός σα βουρκωμένος ουρανός (άρχοντας Τόλης). Ένα εντελώς αλλιώτικο TIFF23, χωρίς γκλαμουριά, ηθοποιούς και σεναρίστες, λούτμπαγκ και βαρβάτους σπόνσορες. Στα συν, οι κυλιόμενες στο Scotiabank Theater δούλεψαν ρολόι εφέτο, οι εθελοντές όπως κάθε χρόνο πρωταγωνίστησαν με το αξιέπαινο μεράκι τους, ενώ το P&I σκηνικό στο Hyatt Regency έλαβε άριστα με τόνο. 

Τα σινεματικά πλήθη υπέμειναν αγόγγυστα στις ουρές χωρίς καταγεγραμμένα επεισόδια, ενώ στις δημοσιογραφικές είναι αξιοσημείωτο σημειολογικώς ότι σχεδόν άπασες οι βάσεις αναμονής (lineups) σταματούσαν ακριβώς έξω από το Hooters (wink) επί της Adelaide St. Να κάμω έναν μίνι απολογισμό και μια δυο προβλέψεις πριν το κλείσιμο, αφού όμως προσθέσω μερικές ακόμη ταινίες στο τελικό σύνολο.


Το Ezra του Tony Goldwyn (King Richard) παρακολουθεί τον χωρισμένο, κάποτε πετυχεσιάρη standup Bobby Cannavale σε μια σχεδόν απαγωγή του 11χρονου αυτιστικού γιου του (ο Ezra του τίτλου) σε ένα ρόουντ τριπ μέχρι το σόου του Jimmy Kimmel. Στον ρόλο του παπού ο Bob DeNiro (που περνά καλό φεγγάρι υποκριτικώς), γλυκόπικρη φαμελιάρικη ιστορία – όχημα πρωταγωνισμού για τον Cannavale στα χνάρια του About My Father του έτερου κομεντιάν Sebastian Maniscalco (σε ίδιο ρόλο ο DeNiro κι εκεί). Έτρεξα με αγωνία να αποδράσω εκ της αιθούσης στο Aggro Dr1ft (Midnight Madness) οικτρά απογοητευμένος καθότι ήλπιζα ωραία πραματάκια ένεκα του παλιότερου Spring Breakers, δια χειρός Harmony Korine. Μια αντι-κινηματογραφική εστετιά, σαχλοπλοκή περί ζωής πληρωμένου δολοφόνου, πασαλιματιά χρωμάτων τίγκα στους φλουταριμένους φακούς, εκνευριστική ηλέκτρο μουσική, ας το πάρω πάνω μου το φταίξιμο αλλά φίλος δε γίνομαι με την απολύτως καμμιά. 

Δεν τρελάθηκα επίσης με το Days of Happiness της Chloe Robichaud, ένα LGBTQ2S+ δράμα που περιγράφει την πορεία της νεαρής μαέστρου Sophie Desmarais μέσα από τη δύσκολη σχέση με τον πατέρα-ατζέντη της Sylvain Marcel. Ερμηνείες, ορθοτομημένη ένταση και μπόλικη κλασική μουσική στα ατού, αλλά Tar δεν είναι (ευτυχώς, λολ). Για να αφήσω τελευταίο αλλά ουχί καταϊδρωμένο το Fingernails του δικού μας Χρήστου Νίκου (Μήλα, πόσο πλάκα έχει που η παραγωγή εδώ είναι της Apple ) με δυνατό δίδυμο Riz Ahmed -Jessie Buckley σε μια πιο σίνιστερ σπουδή περί αληθινού έρωτα και μια τρίτη πράξη που δίχασε πολλούς στο σινάφι (ή συνάφι, μα τόσο διχαστικό κι αυτό πχια). Αστοχία τύπου παλαιού Λάνθιμου ή ένα περίπου ελπιδοφόρο αμερικανικό ξεκίνημα για τον Νίκου, στην Τίνα άρεσε ακόμη περισσότερο συγκρίνοντάς το με το ντροπιαστικό Big Fat Greek Wedding 3 που είδαμε την επομένη, οπότε όλα είναι σχετικά και για αυτό ανεκτά (Βολταίρος).


Κοίτα να δεις, τόχω προείπει ότι δύσκολα το Τορόντο θα κάνει το μεγάλο μπαμ στα όσκαρς δις γήαρ. Έχω πάντως δυο - τρία κρατούμενα για το People’s Choice Awards και δε θα διστάσω, με ξέρεις. Καταρχάς ο αειθαλής Miyazaki (The Boy and the Heron) μάγεψε και είναι φαβορί. Το σοφιστικέ American Fiction αναμένεται να απογειώσει τον Jeffrey Wright ως πρωταγωνιστή ενώ το συντηρητικά θελκτικό The Holdovers είναι μια safe επιλογή. Τέλος, το Origin της Ava DuVernay το οποίο σημειωτέο δεν πρόκαμα να τσεκάρω, έχει να επιδείξει ένα πάντρεμα μελοδράματος και ακαδημαϊσμού που συγκίνησε πολλούς καθώς η Ava (Selma) έχει εδραιωθεί ως η εκπρόσωπος τρόπον τινα των μαύρων σκηνοθετριών (σικ) που τα τελευταία χρόνια σνομπάρονται στα όσκαρς. Τα πόλιτικς (ρέισιαλ / τζέντερ) αγαπητοί μου, τα πόλιτικς. 

Σας αγαπώ και θα σας σκέφτομαι. Κλείνω κι έρχομαι, έρχομαι φτάνω (με το πρώτο το αεροπλάνο, μάνα κράτα γερά). Ευχαριστώ όλους για όλα. Μόνο Moviesltd, για να μη ξεχνιόμαστε.

Οι βραβεύσεις 

SHORT CUTS AWARDS 
Short Cuts Award for Best Film: Electra σκηνοθεσία Daria Kashcheeva 
Short Cuts Award for Best Canadian Film: Motherland σκηνοθεσία Jasmin Mozaffari 
Share Her Journey Award: Shé (Snake) σκηνοθεσία Renee Zhan Honourable 
Mention: Gaby’s Hills σκηνοθεσία Zoé Pelchat 

NETPAC AWARD 
Jayant Digambar Somalkar’s A Match

FIPRESCI PRIZE 
Seagrass σκηνοθεσία Meredith Hama-Brown 

AMPLIFY VOICES AWARDS 
Best BIPOC Canadian Feature: Kanaval σκηνοθεσία Henri Pardo 
Best BIPOC Canadian First Feature Award: Tautuktavuk (What We See) σκηνοθεσία Carol Kunnuk, Lucy Tulugarjuk 

BEST CANADIAN FEATURE FILM AWARD 
Solo σκηνοθεσία Sophie Dupuis (Honorable Mention): Kanaval, dir. Henri Pardo 

CHANGEMAKER AWARD 
We Grown Now σκηνοθεσία Minhal Baig. 

PLATFORM AWARD 
Dear Jassi σκηνοθεσία Tarsem Singh Dhandwar. 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ
TIFF 2023 Βραβείο Κοινού Midnight Madness - Dicks: The Musica σκηνοθεσία Larry Charles. 
Πρώτος επιλαχών - Kill σκηνοθεσία Nikhil Nagesh Bhat. 
Δεύτερος επιλαχών - Hell of a Summer σκηνοθεσία Finn Wolfhard, Billy Bryk. 
TIFF 2023 Βραβείο Κοινού Ντοκιμαντέρ - Mr. Dressup: The Magic of Make-Believe σκηνοθεσία Robert McCallum. 
Πρώτος επιλαχών - Summer Qamp σκηνοθεσία Jen Markowitz. 
Δεύτερος επιλαχών - Mountain Queen: The Summits of Lhakpa Sherpa σκηνοθεσία Lucy Walker. 
TIFF 2023 Βραβείο Κοινού - American Fiction σκηνοθεσία Cord Jefferson. 
Πρώτος επιλαχών - The Holdovers σκηνοθεσία Alexander Payne. 
Δεύτερος επιλαχών - The Boy and the Heron σκηνοθεσία Hayao Miyazaki.

gaRis

Toronto Film Festival 2023