Γάμος αλά Ελληνικά 3 (My Big Fat Greek Wedding 3) Poster ΠόστερΓάμος αλά Ελληνικά 3

της Nia Vardalos. Με τους Nia Vardalos, John Corbett, Louis Mandylor, Elena Kampouris, Lainie Kazan, Andrea Martin, Gia Carides, Joey Fatone, Maria Vacratsis.

Μπουγάτσα, μόνο φύλλο...
γράφει ο zerVo (@moviesltd)

Το ημερολόγιο σημάδευε την δεύτερη χρονιά κατόπιν μιλένιουμ, όταν μια φασαριόζα ηθογραφία, κυριολεκτικά από το πουθενά, με κόστος κατώτερο κι από c-movie, πιάνει το απόλυτο τζακ ποτ! Η ιστορία της πολυάσχολης στην επιχείρηση της φαμίλιας μεγαλοκοπέλας, που γλυτώνει το ράφι στο παρατρίχα, όχι όμως και την γονική κατσάδα, αφού ο γαμπρός που θα την στεφανωθεί επιτέλους, δεν είναι της ράτσας, με ούτε πέντε εκατομμύρια προϋπολογισμό, άγγιξε παγκόσμια τα τετρακόσια!!! Στέλνοντας συνάμα και το πρωτότυπο σενάριο, της πανάσημης ως τα τότε Αντωνίας Ευγενίας Βαρδαλού, με ρίζα από τα Καλάβρυτα, ίσαμε τις υπερτιμητικές Οσκαρικές πεντάδες. Αυτό ήταν, το κορίτσι μονομιάς έγινε υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνοαμερικάνικης χολιγουντιανής παροικίας, που ο Tom Hanks έστησε τριγύρω του, ακολουθώντας καριέρα σούπερ σταρ, με ούτε μια χούφτα εμφανίσεις στο πανί, μέσα στην εικοσαετία. Μερικές ακόμη κομεντί της κακιάς ώρας, δηλαδή, και τις δύο συνέχειες της Παντρειάς, μια ανούσια στα 2016 και μια παντελώς αχρείαστη απόψε...

Γάμος αλά Ελληνικά 3 (My Big Fat Greek Wedding 3) Quad Poster
Με μια βαριά απώλεια για την οικογένεια των ρωμιών μεταναστών Πορτοκάλος, έκλεισε η περασμένη χρονιά, αφού έφυγε από την ζωή ο πάτερ φαμίλιας Γκας, εκείνος που έστησε από το μηδέν το σπιτικό, παίρνοντας τον δρόμο της ξενιτειάς, δεκαετίες πριν. Την στιγμή που η επίσης ηλικιωμένη Μάμα Μαρία, περνά τις ημέρες της κλινήρης, χτυπημένη από την γεροντική άνοια. Προκειμένου να εντοπίσει μια απόδραση από τα μύρια όσα προβλήματα την περιβάλλουν, η κόρη τους (Φω)Τούλα, θα πάρει την απόφαση να διοργανώσει ένα ταξίδι, αναψυχής εκ πρώτης όψης, αλλά με βαθύτερους λόγους στην πορεία, πίσω στα πάτρια εδάφη, στην ηλιόλουστη και πάντα καλοκαιρινή Ελλάδα.

Αντάμα της θα εκδράμουν ο λατρεμένος της συμβίος Ίαν, η θυγατέρα τους Πάρις, οι δυο αγαπημένες θείες Βούλα και Φρίντα, ο αδελφός της Νικ, αλλά και ο Αριστοτέλης, ένα παλικαράκι που όλοι προορίζουν για αμόρε της πιτσιρίκας. Σκοπός της Τούλας, να επισκεφτούν όλοι μαζί την γενέτειρα του πατρός, ώστε να λάβουν μέρος στην επανένωση, όλων των παλιών φίλων και συντρόφων του γονιού της. Η πραγματικότητα όμως στο απόμερο ορεινό χωριουδάκι, κυριολεκτικά θα εκπλήξει τους πάντες!

Εκτός από τους θεατές θα πρόσθετα. Αφού πέραν του ανύπαρκτου παρόντος κινήτρου, ενόσω μπορούν αν υπάρξουν μυριάδες άλλα, ώστε να αποφασίσει να επισκεφτεί κάποιος γκασταρμπάιτερ την μητέρα πατρίδα, τα πάντα στην διαδρομή από το πολύβουο Σικάγο μέχρι την ορεινή Βρύση - που δεν έχει σταγόνα νερό... - μοιάζουν από απίθανα μέχρι και εξωπραγματικά. Σύμφωνοι στα μάτια των ανθρώπων του νόστου, μπορεί να μοιάζει με νοσταλγική η διαδρομή από το αεροδρόμιο δίπλα στην Σταδίου, κατόπιν στην Τρύπα του Καραμανλή δια μέσου Συντάγματος και Ευζώνων, για να καταλήξει το ετοιμόρροπο φορτηγάκι στα πανέμορφα Κερκυραίικά Δανίλια, δυο βήματα από το Παναθηναϊκό - και όχι Ολυμπιακό - Στάδιο! 

Η αλήθεια είναι πως για να στηθεί το όλο κόλπο του My Big Fat Greek Wedding 3, τα πάντα παρατραβήχτηκαν, αφού ορατός κοντά γάμος στην οικογένεια δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει, άρα τα ευρήματα θα έπρεπε να εντάξουν καινούργιες περσόνες στο στόρι. Που και βέβαια έχουν σχέση με τον μπαμπά Γκας και τις μπερμπαντιές του, προτού πάρει το καράβι με εκατό δολάρια στην τσέπη για την Νέα Γη, για τις οποίες ούτε καν ήταν προετοιμασμένος κανείς από το φάμιλι. Συγχωρεμένος όμως πλέον ότι κι αν έκανε στο μακρινό του παρελθόν, οπότε όλα μέλι γάλα, έστω κι αν στιγμιαία προκαλέσουν μια αμήχανη αναστάτωση στην, διαρκώς σουρωμένη από τα ούζα ομήγυρη των Πορτοκάλος.

Στην πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της Nia, που την προετοίμαζε και καιρό μάλιστα, καθώς ο κόβιντ την έφερε κομματάκι πίσω, θα περίμενε κανείς λίγο πιο φρέσκιες ιδέες, ίσως και πιο προβληματισμένες προεκτάσεις, που βάση έχουν, όταν στο σενάριο επανέρχεται το θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιας. Τα πάντα όμως προβάλλονται ρηχά και επίπεδα, περιτυλιγμένα με αστεία αμερικάνικα της παγωνιάς, με φόντο το τουριστικό προϊόν του τόπου και μια βροχή από τα τραγούδια που λογικά η Vardalos τα ακούει σε κασέτα από δεκαετίες. Κι οι χαρακτήρες καρικατουρίστικοι, όσο δεν παίρνει, με αποκορύφωμα τον Μπόζο αδελφό, που δεν μπορώ να σκεφτώ άνθρωπο να χαμογελά έστω με τις διαρκείς μπούρδες που υποπίπτει.

Κι έτσι σε πλήρη ευθυμία και καλοκαρδοσύνη τσουλάει το ογδοντάλεπτο, προτάσσοντας μας τους πάντες Ελληνάρες ως καλούς κι αγαθούς, δίχως ίχνος πονηριάς και ανηθικότητας, απλά εκφραστές μιας ελαφριάς και μόνο αποτομιάς, που με την πρώτη ρακί θα πάει περίπατο. Ίσως η γραική παροικία της Αμερικής να έχει αυτό τον τρόπο λειτουργείας και στον νου της Nias, του Tom και της Ritas, ο Ελληνισμός να μεγαλουργεί ακόμη, ως διάδοχο πνεύμα του Μεγαλέξανδρου. Ούτε ανθρώπους στην θάλασσα πετούν σαν σκουπίδια οι συμπατριώτες, δηλαδή, ούτε μητέρες με τρία παιδιά εξολοθρεύουν έτσι για πλάκα, ούτε βγάζουν τα δίκαννα στην μέση του δρόμου, πυροβολώντας στα δόξα πατρί για το Θεαθήναι. Ψέμα, ηλιόλουστο και μεθυσμένο...

Γάμος αλά Ελληνικά 3 (My Big Fat Greek Wedding 3) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 από την Tanweer!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική