Κριντ ΙΙΙ (Creed III) Poster ΠόστερΚριντ ΙΙΙ

του Michael B. Jordan. Με τους Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Jonathan Majors, Wood Harris, Florian Munteanu, Phylicia Rashad.

The Rock(y) is Gone
γράφει ο  gaRis (@takisgaris)

Αν δεν έχεις καβαλήσει τα πενήντα-φεύγα είναι σταλήθεια σκληρό, σε πονάει η καρδιά σου ρεφίλος, το ναποχαιρετάς ίσως τον μεγαλύτερο κινηματογραφικό ήρωα της νηπιακής σου ηλικίας. Εκκινώ από τη συγκεκριμένη αφετηρία για να καταδείξω το τέλος εποχής ενός franchise, του Rocky που άνευ υπερβολής δύναται να αντιπαραβληθεί με το ασούμε, Star Wars, τηρουμένων των αναλογιών. Κι όταν λέμε Rocky Balboa, εννοούμε Σιλβέστερ Σταλόνε (και ουχί Σταλόουν, τούτες είναι λεπτομέρειες για ημιγραμματιζούμενους), σωστά; Έτσι ρεφίλος, δη άι οφ δη τάιγκερ, η καρδιά του πρωταθλητή και ούλα τα συναφή. 

Κριντ ΙΙΙ (Creed III) Quad Poster
O οποίος Σλάι, πούλησε τζάμπα σε μια χαρτοπετσέτα το οσκαροδοξασμένο στόρυ και παρέδωσε μια δικαιότατα διακεκριμένη πρώτη ερμηνεία, ώσπου να φτάσει 40 χρόνια μετά (2018) να αγγίξει (κλοπή μεγάλη η μη βράβευσή του) το όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου για τη σπαραχτική του παρουσία, ξανά ως πλέον γηράσκων Ρόκυ στο Creed II. Βλέπεις, ήδη από τα 2015, προκύπτει το spin-off Creed, από τα χεράκια του δυναμικού ντουέτου Ryan Coogler - Michael B. Jordan που από το συνταρακτικό Fruitvale Station (2013) έχουν χέρι - χέρι κατακτήσει το Hollywood (βλέπε Black Panther).

O Rock δε θα δει - κατά οικεία δήλωση - το Creed III (αν και φιγουράρει, βάσει πνευματικών δικαιωμάτων ως συμπαραγωγός) γιατί τον πετάξανε έξω από το σπίτι του. Πουθενά πλέον στο story, παράλειψη ηθελημένη και οδυνηρή γιαταμέ. Με πρώτο δείγμα τις πρώτες είσπραξες (κοντά $59Μ), η τρίτη έξοδος του Adonis Creed στέφεται ως η πιο επιτυχημένη, επιπέδου Rocky IV, συγκριτικά ιδωμένη. Όπως ο Σταλόνε στο Rocky II, έτσι κι ο Michael B ως Donnie, παίρνει την κάμερα στο χέρι και συμπρωταγωνιστεί με τον ανερχόμενο Jonathan Majors στο ρόλο του πιστού φίλου του Dame που βγαίνει από τη φυλακή μετά από 18 χρόνια για να διεκδικήσει το όνειρο του heavyweight champion, καθώς σκότωσε για να προστατεύσει τον Donnie τότε που ζούσαν τη βία και τη στέρηση στο νεανικό πετσί τους. 

Ο ήδη βετεράνος πρωταθλητής Adonis, πήχτρα στην ενοχή και εκπληρώνοντας την ιερή επιταγή να ξεπληρώσει το χρέος του στον Dame, του προσφέρει θέση στο λουσάτο lifestyle του, ανοίγοντας το ρινγκ για τον προπονήσει, ενάντια στις πιθανότητες, ώστε να παλέψει για την καταξίωση. Όταν όμως αυτό γρήγορα επισυμβεί, ο Dame θα υψώσει τις γροθιές εναντίον του. Το καστ μοσχομυρίζει φρεσκάδα (βάλε ως σταθερά και τη θεούλα Tessa Thompson ως σύζυγο Adonis στην εξίσωση) και ο ίδρωτας όζει τεστοστερόνη στο ρινγκ, νόου ντάουτ. 

Ο Michael B. διαθέτει τάλαντο σκηνοθετικό που βγάνει μάτι εκεί που μοντάρει πυγμαχία και σκληρή προπόνηση. Η δε γενναιόδωρη χημεία του με τον Majors είναι υπερθετική. Απο την άλληνα, η βιαστική ανάπτυξη του στόρυ αστοχεί, ειδικά αναφορικά με τον χαρακτήρα του Dame, ενώ βέβαια δεν λείπουν και οι κλισεδιές του είδους παρά την έκδηλη προσπάθεια εμβάθυνσης στην ψυχική πάλη των δυο φίλων, με παρατεταμένους αποκαρδιάς διαλόγους. Το Creed III είναι ο πλήρης απογαλακτισμός από την Rocky μυθολογία, εδραιωμένο πλέον ως αυτόνομο franchise αλλά Τhe Thrill is Gone που θα τραγουδούσε πονεμένα ο B.B.King. Γειασάν του μάγκα του Michael B. αλλά εγώ είμαι με τον Rock..

Κριντ ΙΙΙ (Creed III) Rating


Στις δικές μας αίθουσες? Στις 2 Μαρτίου 2023 από την Tanweer!