Black Adam Poster ΠόστερBlack Adam

του Jaume Collet-Serra. Με τους Dwayne Johnson, Aldis Hodge, Noah Centineo, Sarah Shahi, Marwan Kenzari, Quintessa Swindell, Bodhi Sabongui, Pierce Brosnan.

Επιστροφή από την εξορία του Αδάμ
γράφει ο zerVo (@moviesltd)

Γεννημένος από την έμπνευση του συγγραφέα φαντασίας Otto Binder και το πενάκι του σκιτσογράφου C.C. Beck, ο διαβόητος υπέρ ήρωας Black Adam πρωτοεμφανίστηκε στις σελίδες της κόμικ επιθεώρησης της Fawcett, The Marvel Family τον Δεκέμβριο του 1945. Με την απόκτηση των δικαιωμάτων του τίτλου από την Detective, την δεκαετία του 70, ο δυναμικός μαχητής χαρακτηρίστηκε ως μια από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της μπράντας, ορίζοντας τον σημαντικότερο αντίπαλο του πανίσχυρου Captain Marvel. Κατόπιν της καμέο εμφάνισης του στον Shazam του 2019, ήρθε η στιγμή για τον δαιμόνιο Άνταμ να τον γνωρίσει πιότερο το φανατικό κοινό του είδους, μέσα από την ολόδικη του ταινία.

Black Adam Quad Poster
Κάντακ, μακρινή Ασία, έτος 2.600 π.Χ. Η πλούσια σε υπέδαφος περιοχή, βρίσκεται κάτω από το καθεστώς τυραννίας του βασιλιά Ακ-Τον, που έχει μετατρέψει τους πολίτες σε σκλάβους - εργάτες στα ορυχεία, προκειμένου να εξάγουν από την γη, όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες από το πανάκριβο ορυκτό Ιτέρνιο. Σκοπός του μονάρχη είναι να δημιουργήσει με τον πολύτιμο λίθο, το στέμμα που θα του χαρίσει την απόλυτη δύναμη, καθιστώντας τον αήττητο. Μεγαλομανία που θα τερματίσει ολοσχερώς, χαρίζοντας και πάλι την ελευθερία στον τόπο του, ένας ατρόμητος νεαρός, ο άφοβος Τεθ Άνταμ, για να οριστεί έτσι ως ο αιώνιος ήρωας - σωτήρας.

Στην σημερινή εποχή το Κάντακ, βρίσκεται και πάλι σε κατάσταση κατοχής και ελέγχου από ξένους μισθοφόρους, που πλέον εκμεταλλεύονται τις πηγές εξόρυξης Ιτερνίου. Για την δυναμική καθηγήτρια Αντριάνα και την ομάδα των αντιστασιακών που έχει κτίσει γύρω της, η εύρεση του χαμένου, εδώ και πέντε χιλιετίες, στέμματος, είναι ο κυρίαρχος στόχος, εκτιμώντας πως με την δύναμη του θα ηττηθούν μια για πάντα οι ξένοι ιμπεριαλιστές. Ο αναπάντεχος εντοπισμός του αρχαίου κειμηλίου, θα σημάνει και την ταυτόχρονη αφύπνιση ενός άντρα με υπερφυσικές ικανότητες, που όπως όλα δείχνουν, δεν είναι άλλος από τον επί πέντε χιλιάδες έτη κοιμώμενο Τεθ Άνταμ!

Ενόσω όμως άπαντες στην κατεχόμενη Μητρόπολη αντιλαμβάνονται την παρουσία του μυστηριώδη, λιγομίλητου, απαθή, αλλά και πανέτοιμου να εκραγεί ανά πάσα στιγμή θεριού, ως την σωτηρία που τους έστειλαν οι Θεοί, μια τετραμελής ομάδα εξίσου ικανών, εντολοδόχων από την Αμερικάνικη Υπηρεσία Δικαιοσύνης, superheroes θα κάνει την εμφάνιση της, προκειμένου να τον συλλάβει και να τον εξουδετερώσει. Κατάσταση που θα περιπλέξει τα συναισθήματα όσων θα προσεγγίσουν τον Άνταμ, που αδυνατούν να καταλάβουν αν είναι με το μέρος τους ή με την πλευρά κάποιου άλλου, αόρατου εχθρού.

Κάποτε, λοιπόν, τον πρώτο καιρό που εμφανίστηκαν στο μεγάλο εκράν οι μεταφορές των κόμικ, θυμάμαι που λέγαμε πως η δράση κλιμακώνεται σταδιακά, από την κάπως χαμηλότονη έναρξη του πονήματος, ωσότου να φτάσουμε στο αναμενόμενα φαντασμαγορικό, εφετζίδικο και φανφαρόνο φινάλε. Σταδιακά τα πράγματα έχουν εξελιχθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε αυτή η φασαρία να εκκινεί από πολύ νωρίς από την πρώτη κιόλας σεκάνς, ώστε να χορτάσει πανικό, ακόμη και το πιο πεινασμένα φανατικό μάτι. Παραγγελία που δέχεται ετούτη η καινούργια κίνηση εντυπωσιασμού της DC και την πραγματοποιεί χωρίς να τσιγγουνευτεί πόντο.

Χαλασμός κόσμου στο ίντρο της Αρχαίας Καντάκ, μια από τα ίδια στην σπηλιά που εντοπίζεται ο ήρως, μάχες ακατάπαυστες του Άνταμ με τους λυσσασμένους οχτρούς, πανζουρλισμός στις εναέριες μάχες του νταινάμικ κουαρτέτου μαζί του. Και ακόμη δεν έχουμε φτάσει καν στα μισά! Λογικό κι επόμενο λοιπόν, με την παραγωγή να στοχεύει στο πολλώ το ευ, υποβαθμίζοντας σημαντικά τις σιγανές, πλην επεξηγηματικές σκηνές, τα πράγματα να διέπονται από μια παράξενη μπερδεψούρα. Που μεταβάλλεται σε ακόμη πιο θολή, από την ώρα που αρχίζουν να λαμβάνουν χώρα οι συνεχείς ανατροπές, όπου κανείς από τους πρωταγωνιστές δεν είναι αυτός που φαίνεται.

Καλά όχι πως παρασύρθηκε και κανείς να πιστέψει πως οι villain του στόρι θα είναι οι JSA Φαντάστικ Φορ, που ορίζονται από έναν βετεράνο Τζέιμς Μποντ, έναν ιπτάμενο τύπο και υπογραμμό και έναν μπουνταλά, αδέξιο τ.Χουλκ που κάνει όλο ζημιές, με το κορίτσι του, που φτιάχνουν ένα τυπικό ζευγαράκι, παρόμοιο με εκείνο του Σάικλοπς και της Ρογκ. Το αντίθετο μάλιστα. Προβάλλοντας μάλιστα αμά τη εμφανίσει τους και το πιο πολιτικό σχόλιο του φιλμ, καθώς οι ταλαιπωρημένοι πολίτες από τις συνεχείς απαγορεύσεις και περιορισμούς των εισβολέων, ούτε καν σκέφτονται να θεωρήσουν λυτρωτές τους τους Πενταγωνίτες, που για ακόμη μια φορά το παίζουν παγκόσμιοι σερίφηδες, πολύ, πολύ μακριά από το έδαφος τους.

Είναι η στιγμή λοιπόν που στην, σαφώς ηρεμότερη, δεύτερη πράξη, κάπως τα πράγματα παλεύουν να μπουν στην θέση τους, κτίζοντας έτσι και την μορφή του (αντι)ήρωα της μαρκίζας. Και πραγματικά κάπως έτσι συμβαίνει, με τον Τεθ να οριοθετεί την αδιαφανή περσόνα του, χωρίς να νοιάζεται αν δείχνει θετικό ή αρνητικό πρόσωπο. Ο σύγχρονος κόσμος του προκαλεί έκδηλη αναστάτωση, καθώς δεν καταφέρνει να καλύψει το χάσμα που τον χωρίζει από το χθες. Οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει οφείλει να είναι αστραπιαίες, προκειμένου να προλάβει τις κινήσεις των αντιπάλων, κάτι για οποίο μάλλον δεν είναι έτοιμος, αν κρίνω από την αρχική του νωθρότητα. Τέλος, δεν δείχνει καν να νοιάζεται αν η τιμωρία που επιβάλλει στον αντίπαλο του, ξεπερνά τα όρια της ακραίας και βίαιης, αδιαφορώντας έτσι για το τι θα πει για το ποιόν του ο περίγυρος. Μα ποιος είναι στα αλήθεια αυτός ο Black Adam?

Το μόνο σίγουρο, για να προετοιμάσω τον κόσμο για όσα τουίστ τον περιμένουν, είναι πως πρόκειται για έναν κομικένιο χαρακτήρα που υποδύεται ένας εκ των κορυφαίων αστέρων του πλανήτη Χόλιγουντ αυτή την στιγμή. Ο Dwayne Johnson μπαίνει για τα καλά στο ντύμα του σωματώδη Καντάκιο, που όσο άτρωτος δείχνει, άλλο τόσο διαθέτει αχίλλειους φτέρνες, που ενδεχόμενα να τον καταστήσουν αδύναμο. Το μυστικό δε που έχει καλά θαμμένο μέσα τους και μόνιμα εμφανίζεται μπρος του απειλητικά, θα είναι και εκείνο που θα ορίσει εντέλει την μεριά της τοποθέτηση του στο πίνακα - πεδίο της DC μάχης. Adamα του, κάνουν ντεμπούτο μπόλικοι ακόμη γκλαντίετορς, σαν τον αποφασιστικό Χόκμαν (Aldis Hodge), τον μετριοπαθή, αλλά και ορθολογικό Δόκτορα Φέιτ (Pierce Brosnan), τον ανακατωσούρη Άτομ Σμάσερ (Noah Centineo) και την Σάικλον (Quintessa Swindell). Στα θετικά μέλη του καστ οφείλουμε να εντάξουμε και τον μπόμπιρα της υπόθεσης, φανατικό κομιξάκια Άμον (Bodhi Sabongui), που σε πάμπολλα σημεία της αφήγησης μοιάζει με βαρόμετρο της πλοκής, όχι όμως και την μαμά του (Sarah Shani) που μπορεί να είναι όμορφη, δεν έχει το στοιχειώδες νεύρο να πείσει ως παρτιζάνα.

Φυσικά και το πόνημα του μετακομίσαντα οριστικά στο Αμέρικα Jaume Collet-Serra θα μπορούσε με λίγη προσπάθεια να σερβιριστεί πιο εύπεπτα, προκειμένου να μην γκώσει το κοινό του από όλο αυτό τον εφετζίδικο πανικό, δίωρης διάρκειας. Χωρίς ψεγάδι αισθητικά, με τέμπο ακατάπαυστο, έστω για να λάβουν χώρα οι σιγανές σκηνές, με άριστα κατεργασμένα στους υπολογιστές ψηφιακά ντεκόρ και πρόσθετα, αλλά και με μπόλικα ζητήματα όμως αφηγηματικά ο Black, δεν πήγε πίσω, οπισθοχωρώντας ποιοτικά, τις φιλοδοξίες της DC, δεν τις βάδισε όμως και πέντε πόντους παρακάτω, για να πούμε πως έχουμε κάποια σοβαρή πρόοδο του genre.

Black Adam Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 13 Οκτωβρίου 2022 από την Tanweer!

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτό το έκτρωμα δεν είναι ταινία. ούτε καν σε όνειρο δεν μπορεί να δει κάποιος αυτή την αποτυχία

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική