Καλή Τύχη Λίο Γκράντε (Good Luck to You, Leo Grande) Poster ΠόστερΚαλή Τύχη Λίο Γκράντε

της Sophie Hyde. Με τους Emma Thompson, Daryl McCormack.

Coo, coo, ca-choo, Mrs. Robinson!
του zerVo (@moviesltd)

Εμείς στην - προϊστορική - εποχή μας λειτουργούσαμε λίγο απλοϊκά. Θες? Ναι! Θες? Όχι! Σύμφωνα με την απάντηση που αποκομίζαμε, κινούμασταν αναλόγως, θετικά προς το ανεπανόρθωτο, αρνητικά προς "πάμε γι άλλα". Κομματάκι στις ημέρες μας το κόλπο έχει μεταλλαχτεί, αφού, να είμαι απόλυτα ειλικρινής, τα όρια της έννοιας "σεξουαλική παρενόχληση" δεν μου έχουν αποσαφηνιστεί. Εννοείται πως κανείς που χρησιμοποιεί την ανώτερη ιδιότητα του, με μέθοδο βίαιη και απάνθρωπη, για να ρίξει κάποιον ερωτικά, είναι κατακριτέος, από την άλλη όμως έχουμε δει να καταστρέφονται καριέρες, υπολήψεις και κυρίως ζωές, γιατί "νομίζω πως μου χάιδεψε το χέρι" ή "μάλλον μου έστειλε προκλητικό SMS". Διόλου τυχαία λοιπόν και προς αποφυγή διασυρμού στις Ευελπίδων του πλανήτη, όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στην άνετη λύση του πληρωμένου προφέσιοναλ. Και ούτε γάτα, ούτε μισή ζημιά! Άσε που μπορεί σε ένα τέτοιο αλώβητο παρεδώσε να κερδίσεις ψυχικά πολύ περισσότερα, από όσα αρχικά θα καρτερούσες...

Καλή Τύχη Λίο Γκράντε (Good Luck to You, Leo Grande) Quad Poster
Αφού πένθησε για μεγάλο χρονικό διάστημα την απώλεια του ανδρός της, η σιμά εξηντάχρονη συνταξιούχος δασκάλα, Νάνσι Στόουκς, θα πάρει την δύσκολη απόφαση να αποτινάξει από πάνω της τον μανδύα της σεμνοτυφίας και θα επιδιώξει να ολοκληρώσει για πρώτη φορά στην ζωή της σαν γυναίκα. Συναίσθημα απόλαυσης, που δεν βίωσε ποτέ της μέχρι τώρα, καταπιεσμένη σε έναν κλωβό συντηρητισμού και υποχρεωμένη να καλύπτει τις ανάγκες ενός περιφρονητικού συζύγου και δύο απαιτητικών παιδιών.

Για τον λόγο αυτό θα νοικιάσει, έναντι αδράς αμοιβής, τις ερωτικές υπηρεσίες ενός επαγγελματία της βιομηχανίας του σεξ, του ονομαστού στην πιάτσα Λίο Γκράντ, που όμορφος, γυμνασμένος και με ούτε τα μισά της χρόνια, θα της υποσχεθεί μια εμπειρία που δεν έχει νιώσει ξανά. Μόνο που εκείνη αναποφάσιστη και πνιγμένη σε ντροπές και ενοχές, θα δείξει αναποφάσιστη στην αρχική της ιδέα, προτιμώντας να γνωρίσει λίγο περισσότερο τον ωσονούπω, ερωτικό της παρτενέρ. Και δεύτερο, συνολικά, αν ο εκλιπόν σύζυγός της, που δεν της πρόσφερε ποτέ ικανοποίηση, δύναται να υπολογιστεί...

Οκ λοιπόν, το πρώτο βήμα το κάναμε, στην ιστοσελίδα με τα δεκάδες όμορφα και λάγνα αγόρια μπήκαμε, την πιστωτική μας κάρτα χρησιμοποιήσαμε και to ραντεβού που ελπίζουμε να εκπληρώσει ένα απωθημένο δεκαετιών, φιξάραμε. Τώρα τι γίνεται που ο μορφονιός από στιγμή σε στιγμή ζυγώνει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ημιδιαμονής και η ψυχοσύνθεση δεν λέει να διώξει τις αμφιβολίες που πάντοτε στροβιλίζουν στον νου μιας αυστηρής νοικοκυράς. Δεν ντρέπεσαι χήρα πράμα, εκπαιδευτικός σου λέει ο άλλος, τι θα πουν τα παιδιά σου αν μάθουν, πως, άκουσον, άκουσον, χαριεντίζεσαι στους γαμιστρόνες με πληρωμένα πιπίνια?

Δύο τα τινά. Ή παίρνει την απόφαση και εγκαταλείπει το μυστικό της πλάνο η κονσερβαρισμένων ιδεών μαντάμ ή την κατάσταση παίρνει στα χέρια του ο πιτσιρικάς, που χάρη στην εμπειρία του με οποιασδήποτε ηλικίας κυρίες αναλόγου μπερδεμένου νου, θα καταφέρει να την φέρει βόλτα. Ακόμη κι αν χρειαστεί κι ο ίδιος να της ανοίξει την ψυχή του στην break the ice επικοινωνία που εκείνη θα ζητήσει. Μέχρι ποιου σημείου όμως, θα φτάσει η ψυχανάλυση του ζιγκολό, αφού η, χωρίς αμφιβολία, ικανοποιημένη στο πρώτο θερμό μίτινγκ, με το πέρας μιας μόνο εβδομάδας, θα ανανεώσει την συνάντηση τους. Έχοντας μάλιστα καταγεγραμμένη μπάκετ λίστα, των όσων πιπεράτων σεξουαλικά, δεν έχει πράξει ποτέ στο παρελθόν!

Τέσσερις είναι συνεπώς οι φορές που το ετερόκλητης ηλικίας, τάσεων και συμπεριφορών ζευγάρι θα σμίξει στο κρεβάτι. Και πλην πολύ ελαχίστων εξαιρέσεων, η κάμερα δεν θα παρακολουθησει τις κινήσεις του, πέρα από το διαμέρισμα του πάθους. Με αυτή την φαινομενικά θεατρικού ύφους προδιάθεση, ξεκινά η γνωριμία του θεατή με το ντουέτο. Που μέσα από την ζητούμενη συνομιλία, όπου στον αέρα θα σκάσουν και μυστικά και ψέματα (ή καλύτερα συγκαλυμμένες αλήθειες) θα λάβει χώρα η εκπαίδευση του καθενός στον τομέα που πάσχει. Η Μίσιζ Ρόμπινσον θα μυηθεί στα κόλπα του έρωτα από τον δεξιοτέχνη λόβερ, το τεκνό θα διδαχθεί τον τρόπο να αποδράσει από τα συμπλέγματα που του προκαλεί το περιορισμένης - κατά άποψη περιγύρου - ηθικής, λειτούργημα, από την μπαρουτοκαπνισμένη εκπαιδευτικό. 

Φυσικά όσο διαρκεί το κάθε (ημίωρο περίπου) ραντεβού, στην ατμόσφαιρα βασιλεύει μια fuzzy λογική, που μιξάρει το άβολο, το ζορισμένο και το νευρωτικό της ηλικιωμένης παρθένου, με το αέρινο, χαλαρωτικό και φιλελεύθερο του Λίο. Σταδιακά οι δυο χαρακτήρες, λειτουργώντας σαν δοχεία συγκοινωνούντα, μεταλλάσσουν όψεις κι αυτό είναι το έξυπνο στοιχείο ενός σεναρίου, που φροντίζει προσεχτικά διατηρήσει σε σωστά επίπεδα το γλαφυρό με το δραματικό. Η σκηνοθετική ματιά της εκκεντρικής Sophie Hyde, άνετα ξεπερνά τους περιορισμούς που θέτει το είκοσι τετραγωνικών σανίδι. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πέφτει στην παγίδα της υπερβολής, με πιο κραυγαλέα εκείνη της εκπνοής στον καθρέφτη, που είναι σίγουρα αχρείαστη, κατόπιν της σεκάνς εξιλέωσης που προηγήθηκε.

Τολμηρές! Είναι η ιδανικότερη λέξη που θα μπορούσα να σκεφτώ για τις αποδόσεις των δύο πρωταγωνιστών του τετράπρακτου. Κι αν για τον πρωτοφανέρωτο μελαψό με την γαλάζια ματιά Daryl McCormack, δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να περιφέρεται στον χώρο δίχως ρούχα, επιδεικνύοντας κοιλιακούς και γλουτιαίους, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την βετεράνα ηθοποιό, που μας συστήθηκε φορώντας τα βαριά σεξπιρικά κοστούμια και τις Ivoryκές δαντέλες, προτού την συνηθίσουμε με τα παλιακά ταγιέρ της Νάνι ΜακΦη και της Πι Ελ Τράβερς, Χαλάλι της Emma Thompson, που για πολλοστή φορά δίνει μαθήματα υποκριτικής, εδώ μάλιστα σε ρόλο εκτός χαρτοφυλακίου, που κανείς νομίζω δεν θα μπορούσε να την φανταστεί ποτέ. Και που για ερμηνευτική χάρη της, μετατρέπει το σπάισυ, μα και μακρά διαλεκτικό ενώπιος ενωπίω, σε ενδιαφέρουσα βινιέτα που θα κολλούσε ταμάμ ως σπόνδυλος στο About Sex του Woody Allen.

Καλή Τύχη Λίο Γκράντε (Good Luck to You, Leo Grande) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 16 Ιουνίου 2022 από την Tanweer!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική