Πράκτορες 355 (The 355) Poster ΠόστερΠράκτορες 355

του Simon Kinberg. Με τους Jessica Chastain, Penélope Cruz, Fan Bingbing, Diane Kruger, Lupita Nyong'o, Édgar Ramírez, Sebastian Stan.

Πεντο-ζάλη...
του zerVo (@moviesltd)

Τα ιστορικά κιτάπια αναφέρουν πως ο κωδικός 355 χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της αμερικάνικης επανάστασης των Πάτριοτς ενάντια στους Εγγλέζους, για να ορίσει εκείνες τις κυρίες, που πέταξαν πέρα την ποδιά της νοικοκυράς για να πολεμήσουν στο πλευρό των αντρών τους, από το πόστο των κατασκόπων. Πως τώρα μια χούφτα γραφιάδες, που φαντάστηκαν ότι πιο κοινότυπο για να στήσουν μια θορυβώδη περιπέτεια δράσης, με ένα θηλυκό κουιντέτο στο επίκεντρο της, σκέφτηκαν να γυρίσουν πίσω στο χρόνο και να συνδέσουν τις ιλουστρασιόν Τζειμσμποντίνες του σήμερα με εκείνες των φουρό του μακρινού χθες, ένας Θεός μπορεί να ξέρει.

Πράκτορες 355 (The 355) Quad Poster
Μετά από ένοπλη έφοδο στην χασιέντα του δημιουργού του, το πανίσχυρο τεχνολογικό υπερόπλο που μπορεί να προκαλέσει μαζικές καταστροφές στην ανθρωπότητα, θα πέσει στα χέρια του φημισμένου κολομπιάνου πράκτορα Λούις Ρόχας. Έχοντας πάρει άνωθεν εντολή, οι μυστικοί της υπηρεσίας ασφαλείας της CIA, Μέις Μπράουν και Νικ Φάουλερ, αντρόγυνο από καιρό, θα παρακολουθήσουν τον λατίνο agent στην Πόλη του Φωτός με σκοπό να του αποσπάσουν την άκρως επικίνδυνη συσκευή. Με την ίδια ακριβώς νότα όμως, η Γερμανίδα κατάσκοπος Μαρί Σμιντ, βρίσκεται επίσης στο Παρίσι, στα χνάρια του κατόχου, γεγονός που θα φέρει σε ρήξη τις ανταγωνιζόμενες secret services.

Η Αμερικανίδα έχοντας να αντιμετωπίσει την απώλεια του καλού της, θα προσεγγίσει την ομόλογο της στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, Καντίτζα της ΜΙ6, προκειμένου μαζί να βρουν την άκρη του νήματος. Διάβα που θα τις οδηγήσει μέχρι το βασιλικό Μαρόκο και την κοσμοπολίτικη Σαγκάη, εκεί που η υπερσύγχρονη συσκευή έχει ταξιδέψει στα χέρια διεθνούς σπείρας που έχει βάλει σκοπό της να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, δημοπρατώντας την σε ζάπλουτους εμπόρους όπλων. Οι εκπλήξεις που παραμονεύουν όμως, θα είναι ικανές να αναπροσαρμόσουν τα σχέδια της κάθε επιμέρους κατασκοπικής μονάδας, ορίζοντας τις βάσεις για μια διεθνή πρακτορική συνένωση!

Κι αν ήδη στο κάδρο υπάρχουν εκπρόσωποι των κορυφαίων αγγλόφωνων υπηρεσιών, όπως και της άρχουσας ευρωπαϊκής, πολύ σύντομα στο παιχνίδι θα εισέλθουν ακόμη δυο, μια δαιμόνια απωανατολίτισσα πιστολέρο, αλλά και μια σπανιόλα, που μέχρι τα χθες ούτε καν είχε πιάσει στα χέρια της περίστροφο. Και κάπως έτσι παίρνει μπροστά η ετερόκλητη φράξια των ιντερνάσιοναλ Avengers, που βαδίζοντας πιστά στα ίχνη των πρότερων Mission Impossible και Bourne Legacy (η έστω των γυναικείας πρωταγωνιστικής ύφανσης Salt, Atomic Blonde και Red Sparrow) ώστε να αποκαταστήσει τις ισορροπίες και να αποτρέψει το παγκόσμιο μακελειό.

Το τεράστιο πρόβλημα όμως που προκύπτει εδώ, είναι πως όλο αυτό το ριγιούνιον, στηρίζεται σε μια υπόθεση όχι απλά απίστευτη, ρηχή και δίχως την παραμικρή θεμελιώδη αρχή, μα τόσο εγωπαθή και φανφαρόνα, που σου δίνει την αίσθηση πως νομίζει ότι όσα εξιστορεί είναι και πρωτότυπα και πρωτάκουστα και πρωτοεμφανιζόμενα. Η συνοχή μεταξύ των σεκάνς ακατάπαυστου θορύβου σχεδόν ισοπεδώνεται, ενόσω λαμβάνουν χώρα ανατροπές που αποκαθηλώνουν τα προηγούμενα, την ίδια στιγμή που ο θεατής είναι απολύτως βέβαιο πως έχει μαντέψει το τι πρόκειται να επακολουθήσει αμέσως μετά. Η παραγωγή δε, μοιάζει φτηνιάρικη και κατά κάποιο τρόπο παλιακά τηλεοπτική, αφού μπορεί το κουιντέτο στην θεωρία να κάνει τον γύρο του πλανήτη, τα εξωτερικά πλάνα που επιμελείται ο όχι και δοκιμασμένος Simon Kinberg, είναι τόσο λίγα, που δεν πείθουν κανέναν πως οι κάμερες βόλταραν εις Παρισίους, Λόνδρες, Καζαμπλάνκες ή Κίνες.

Κατάσταση αποξαρχής προβληματική που δεν διασώζουν βέβαια οι πέντε female σούπερ σταρς του καστ - και των συνολικά έξι Οσκαρικών υποψηφιοτήτων, δύο εξ αυτών νικηφόρων. Γιατί αν για τις Diane Kruger και Jessica Chastain υπάρχει ένα αντίστοιχης θεματολογίας παρελθόν, σε The Operative και Ava αντίστοιχα, που τις καθοδηγεί μονάχο του, έστω χωρίς σοβαρό σενάριο στην σκηνή, δεν ισχύει το ίδιο ούτε για την εκτός υδάτων Nyong'o, ούτε για την προφανούς εμπορικής χρησιμότητας στις Ασιανές αγορές Bingbing. Καλά για την Penelope δεν γίνεται καν λόγος, πως περνά αόρατη και αφανής, στην πιο άσκοπη, ίσως, εμφάνιση της τεράστιας καριέρας της. Οι σερνικοί, τέλος, άπαντες είναι αναλώσιμοι, για τα λυκόρνια.

Εν ολίγοις το The 355 δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα βυθισμένο στο κλισέ κατασκοπικό θρίλερ, με τις αναμενόμενες εντάσεις του, τα προβλέψιμα τουίστ και τον εκκωφαντικό επίλογο, που πολύ εύκολα θα λησμονηθεί τάχιστα, ακόμη και από τους φανατικότερους του είδους. Χαμένη ευκαιρία για το πολυδιαφημισμένο μεγαλοκοπελίστικο ανσάμπλ, που ξοδεύτηκε σε ένα μέτριο κινηματογραφικό πρότζεκτ, το οποίο είμαι βέβαιος πως οι μοντέρνοι δίαυλοι της μικρής οθόνης, σίγουρα θα υποστήριζαν καλύτερα.

Πράκτορες 355 (The 355) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 13 Ιανουαρίου 2022 από την Spentzos Films!