Θα Έρθει Φωτιά (O Que Arde / Fire Will Come) PosterΘα Έρθει Φωτιά

του Oliver Laxe. Με τους Amador Arias Mon, Benedicta Sánchez, Inazio Brao, Nuria Sotelo, Rubén Gómez Coelho, Iván Yáñez, Luis Manuel Guerrero Sánchez.

Ευκάλυπτος
του zerVo (@moviesltd)

Ελάχιστα δέντρα μπορούν να φτάσουν στο μπόι του. Τουλάχιστον από τα πιο διαδεδομένα παγκοσμίως, είναι κείνο το ψηλότερο, αφού με ευκολία μπορεί να φτάσει ίσαμε τα ογδόντα μέτρα από το ίσιωμα. Κατόρθωμα του ευκάλυπτου, που οφείλεται στο δαιδαλώδες σε εξάπλωση μέσα στο έδαφος, ριζικό του σύστημα, που όχι μόνο σαρώνει την οποιαδήποτε αντίσταση συναντήσει - τα θεμέλια των σπιτιών τα έχει για πλάκα - αλλά κατατρώγει οποιαδήποτε άλλη φυτική ύπαρξη, που τριγύρω του προσπαθεί να αναπτυχθεί. Στην χώρα μας συναντάται ως μονάδα, σε αυλές και πάρκα, ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν ολάκερες φυτείες του είδους, προς εκμετάλλευση τόσο των θεραπευτικών ιδιοτήτων του φυλλώματος, όσο και της ποιοτικής του ξυλείας. Όπως στην Ισπανία, ας πούμε, που υπάρχουν δάση απέραντα ευκαλύπτων.

Θα Έρθει Φωτιά (O Que Arde / Fire Will Come) Quad Poster
Μετά από φυλάκιση δύο ετών, έχοντας κριθεί ένοχος για εμπρησμό, ο μεσήλικας Αμαδόρ, θα επιστρέψει στην γενέτειρα του, το Λούγκο, ένα μικρό χωριό της Γαλικίας, προκειμένου να διαμείνει μαζί με την μητέρα του, την Μπενεντίκτα, μια ηλικιωμένη γυναίκα, που παρά τα προχωρημένα της χρόνια, ασχολείται ολημερίς με το αγρόκτημα και τα ζώα της. Από την πρώτη κιόλας στιγμή της επανεμφάνισης του στην περιοχή, ο άρτι αποφυλακισθείς άντρας, θα πέσει στον περίγελο των συγχωριανών, που θα τον απορρίψουν μονομιάς ως συμπολίτη τους, θεωρώντας τον ως έναν στυγνό εγκληματία.

Κατάσταση που θα εκδηλωνόταν σε ακόμη πιο ακραίες πράξεις βίας, αν η μικρή κοινωνία δεν έτρεφε τόσο υψηλά αισθήματα σεβασμού για την Μπενεντίκτα, σε σημείο που η γερασμένη παρουσία της πλάι του να λειτουργεί σαν υπερπροστατευτικό δίχτυ. Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, θα επιχειρήσει να κτίσει την ζωή του από το μηδέν ο μοναχικός και λιγομίλητος Αμαδόρ, κάθε προσπάθεια του να αναπνεύσει όμως, όπως η γνωριμία του με την όμορφη και συμπαθή του κτηνοτρόφο Έλενα, θα σκοντάφτει πάνω στις αντιξοότητες που θα κτίσει το προβληματικό παρελθόν του. μαζί με κάθε απόπειρα του να σκεφτεί να εκμοντερνίσει τον σε καθεστώς παρακμής τόπο του, ώστε να γίνει πιο αρεστός και ενδεχόμενα να φιλοξενήσει ξένους, που θα τον επισκεφτούν για τουρισμό.

Είναι ιδιαίτερη η ταινία που μας προσφέρει ο Γαλλοσπανιόλος ντιρέκτορας Oliver Laxe, καθώς τα κίνητρα του στο ξετύλιγμα της ιστορίας του, μεταπηδούν διαρκώς από τα κοινωνικώς υπαρξιακά σε εκείνα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Οι εικόνες που σχεδιάζει, υψηλής αισθητικής, ειδικά οι φωτεινότερες και ομιχλώδεις τύπου ντοκιμαντέρ των καταπράσινων εκτάσεων, στα βορειοδυτικά παράλια της Εσπάνια, αναμειγνύονται με τα μυθοπλαστικά καρέ, με πρωταγωνιστές την μάνα και τον γιο, χαρακτήρων βγαλμένων σαν μέσα από τον σπαραγμό του Άνθρωποι και Ποντίκια.

Με μουσική επένδυση συριστική, εντέχνως αταίριαστη πηγάζουσα από τις εικόνες του Blade Runner, ο σκηνοθέτης βγάζει μια έκδηλη κραυγή ανησυχίας για την πορεία που έχει πάρει ο κόσμος, στην απόπειρα εκμετάλλευσης της γης που κατοικεί. Η εισαγωγική σεκάνς της νυχτερινής ισοπέδωσης της συστάδας των, αλληγορικά χρησιμοποιούμενων, ευκαλύπτων, είναι πραγματικά εντυπωσιακή, όπως όμορφη είναι κι η μέθοδος που χρησιμοποιεί για να ενώσει τον φόβο του, με την παρουσία του εξιλαστήριου, όπως θα αποδειχθεί στην πορεία, θύματος.

Οι αργότατοι παλμοί του φιλμ, που απέσπασε θετικότατες κρίσεις στο Ένα Κάποιο Βλέμμα των Καννών, σιγοβράζουν το ζουμί της σοσιολογικού προβληματισμού κεντρική του ιδέας, έχοντας σαν βασικό οπλισμό, τις εξαιρετικά ρεαλιστικές ερμηνείες του βασικού πρωταγωνιστικού του διδύμου, Amador Arias Mon και Benedicta Sanchez. Από την άλλη μεριά, οι προφανώς ερασιτέχνες ηθοποιοί στο πλευρό τους, δεν βγάζουν την ίδια αληθινότητα, ειδικά στις τελικές σκηνές της κορύφωσης, εκεί που το βασικό νόημα του O Que Arde έχει διασαφηνιστεί και πλέον απομένει να ξεκινήσει η κουβέντα πάνω στα πάμπολλα ζητήματα που ρίχνει στο τραπέζι. Γιατί αποξαρχής είναι προφανές πως Θα Έρθει η Φωτιά. Το ζήτημα είναι ποιος θα την εκκινήσει. Ο ριζωμένος ταυτοποιημένος ως πυρομανής Αμαδόρ, για κανείς αόρατος, βαλτός μπαχαλάκιας?

Θα Έρθει Φωτιά (O Que Arde / Fire Will Come) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 22 Οκτωβρίου 2020 από την Neo Films!