Ο Πλανήτης του Γουίλι (Terra Willy: Planète Inconnue) Poster ΠόστερΟ Πλανήτης του Γουίλι

του Éric Tosti. Με τις φωνές των Ηδύλης Κυριακίδη, Θάνου Λέκκα, Γιάννη Υφαντή, Βίνας Παπαδοπούλου.


«Μια περιπέτεια γεμάτη ανακαλύψεις»
του Θόδωρου Γιαχουστίδη (@PAOK1969)

Τι Willy τι... Wall-e?

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων που σκηνοθετεί ο Éric Tosti. Η προηγούμενη σημαντική του προσπάθεια στο χώρο, ήταν η συμμετοχή του στο σενάριο της ταινίας κινουμένων σχεδίων Η ζουγκλοπαρέα (Les as de la jungle, 2017), η οποία (όπως και τούτη) βρήκε κινηματογραφική διανομή στη χώρα μας, κάνοντας πρεμιέρα στις 26 Απριλίου του 2018.

Ο Πλανήτης του Γουίλι (Terra Willy: Planète Inconnue) Poster Πόστερ Wallpaper
Από τη στιγμή της σύλληψης της ιδέας για τη δημιουργία τούτης της ταινίας μέχρι την έξοδό της στους κινηματογράφους πέρασαν πέντε ολόκληρα χρόνια. Η παραγωγή της ταινίας κράτησε 24 μήνες και για τη δημιουργία της απασχολήθηκαν 150 άνθρωποι. Στα πρώιμα σκίτσα, το σφαιρικό ρομπότ Μπακ ήταν λευκό με φωτεινά, πορτοκαλί μέρη. Αλλά λίγους μήνες αργότερα, η Disney παρουσίασε το BB8, το νέο ρομπότ της σειράς «Star Wars» με παρόμοια εμφάνιση. Έτσι, η ομάδα αποφάσισε να αλλάξει την εμφάνιση του Μπακ και να τον «ντύσει» με έντονο κόκκινο χρώμα.

Η υπόθεση: Όταν το διαστημόπλοιό τους καταστρέφεται από έναν αστεροειδή, ο 10χρονος Γουίλι χωρίζεται από τους γονείς του και η κάψουλα διάσωσης τον οδηγεί σε έναν μυστηριώδη και ανεξερεύνητο πλανήτη. Με τη βοήθεια του Μπακ, ενός ρομπότ επιβίωσης, θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μέχρι να τον εντοπίσουν και να τον σώσουν οι γονείς του. Ο Γουίλι θα εξερευνήσει κάθε μυστήριο, θα συναντήσει μια εξωπραγματική φύση και θα γνωρίσει φανταστικά πλάσματα, κάποια φιλικά και άλλα... όχι τόσο!

Η άποψή μας: Υπάρχουν ταινίες κινουμένων σχεδίων αποκλειστικά για ενήλικες. Υπάρχουν ταινίες κινουμένων σχεδίων οι οποίες απευθύνονται τόσο σε ενήλικες όσο και σε ανήλικους θεατές. Και υπάρχουν ταινίες κινουμένων σχεδίων που αφορούν αποκλειστικά παιδιά. Στην τρίτη κατηγορία θα πρέπει να τοποθετήσουμε αυτήν τη γαλλικής παραγωγής ταινία. Παιδιά από πέντε έως (το πολύ) 13 χρονών είναι το target group της ταινίας. Οπότε οι συνοδοί τους – γονείς, θείοι, θείες, μεγαλύτερα ξαδέλφια – δεν θα δεινοπαθήσουν ακριβώς (ευτυχώς), το πιθανότερο, όμως, είναι να βαρεθούν.

Ίσως κάτι που μπορεί να τους κρατήσει σε εγρήγορση είναι η προσπάθεια που θα κάνουν για να βρουν τραβηγμένες ή όχι και τόσο τραβηγμένες αναφορές σε άλλες ταινίες, από φιλμ δηλαδή όπως ο «Πόλεμος των Άστρων», ο «ΕΤ, ο εξωγήινος» και «Ο εξολοθρευτής» μέχρι ταινίες όπως «Ο κυνηγός», το «Επιστροφή στο μέλλον» και ο «Απαγορευμένος πλανήτης»! Τα παιδιά, από την άλλη, νομίζω πως μια χαρά θα περάσουν, ιδίως με βάση και την αντίδραση της κόρης μου. Υπάρχουν στοιχεία περιπέτειας αλλά όχι τραβηγμένα, υπάρχει το στοιχείο του κινδύνου χωρίς την υπερβολική βία, υπάρχουν πολλά πράγματα για να διασκεδάσουν τα πιτσιρίκια χωρίς το άγχος κάποιων καταστάσεων να φτάσει να τα οδηγήσει σε... εφιάλτες.

Στις μορφές των ανθρώπων το σκίτσο δεν πιάνει μεγάλες επιδόσεις αλλά σε ότι αφορά το χρώμα... γουάου! Λες και υπάρχει ψυχεδελική έκρηξη! Έντονα χρώματα σε απίστευτους συνδυασμούς, δημιουργούν έναν κόσμο φανταστικό, που τον κοιτάς με μάτια ανοιχτά. Το ρομποτάκι ως κατάσταση παραπέμπει στον Wall-E, υπάρχει το εξωγήινο πλάσμα – κάτι σαν κατοικίδιο σκυλάκι – που δένεται με τον Γουίλι, και από εκεί και πέρα η χλωρίδα και η πανίδα του πλανήτη είναι απλώς φαντασμαγορικά! Το πιο επικίνδυνο πράγμα που θα βιώσει ο μικρούλης ήρωάς μας, πέρα από το γεγονός ότι μένει χωρίς τους γονείς του σε έναν άγνωστο πλανήτη, είναι κάτι πλάσματα σαν πέτρινοι κάβουρες, μια βροχή όπου το χαλάζι είναι μεγέθους βράχου και ένα φυτό που η τοξίνη του παραλίγο να στείλει τον Γουίλι στα θυμαράκια.

Τα μηνύματα της ταινίας επίσης δεν ξεχωρίζουν από την πρωτοτυπία τους και το βάθος τους: μιλάμε σε πολύ πρώτο επίπεδο για το θέμα της ανεξαρτησίας, για το πόσο σημαντικό είναι να συνεργάζεσαι με τους γύρω σου για να πετύχεις τον σκοπό σου και για το πόσο ενδιαφέρον είναι να είσαι ανοιχτός και να ανακαλύπτεις την ομορφιά του κόσμου γύρω σου. Η σκηνή με τις υδάτινες τσουλήθρες – φυσικές κολυμπήθρες ξεχωρίζει, η σεμνή τελετή λαμβάνει τέλος χωρίς πολλά πολλά, ως ενήλικας ίσως βρεθείς βαρεμένος μα όχι εξαπατημένος και κατά πως φαίνεται το πιτσιρίκι που θα έχεις συνοδέψει, θα έχει περάσει καλά κατά πάσα πιθανότητα. Δεν το λες και χάλια λοιπόν.

Ο Πλανήτης του Γουίλι (Terra Willy: Planète Inconnue) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 30 Ιουλίου 2020 από την Neo Films!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική