Η ζουγκλοπαρέα (Les as de la jungle) ΠόστερΗ ζουγκλοπαρέα

του David Alaux. Με τις φωνές των Philippe Bozo, Laurent Morteau, Pascal Casanova, Céline Montsarrat, Richard Darbois


Όταν η ζούγκλα βρίσκεται σε κίνδυνο αναλαμβάνει η ζουγκλοπαρέα!
του Θόδωρου Γιαχουστίδη (@PAOK1969)

Ή... άγρια συμμορία για παιδιά ή κάτι τέτοιο!

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετεί ο David Alaux (και εννοείται, η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων). Έχει γυρίσει και μια τηλεοπτική ταινία με τους ίδιους ήρωες. Είναι όμως κι ένας από τους δημιουργούς πίσω από την τηλεοπτική σειρά της «Ζουγκλοπαρέας», η οποία προηγήθηκε της κινηματογραφικής ταινίας, ήδη από το 2011. Η σειρά έχει προβληθεί σε πάνω από 200 χώρες κι έχει μεταγλωττιστεί σε 40 γλώσσες! Στην ταινία απασχολήθηκαν πάνω από 200 άτομα.

Η ζουγκλοπαρέα (Les as de la jungle) Poster Πόστερ
Στη Γαλλία Η ζουγκλοπαρέα (Les as de la jungle) έκανε εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια ευρώ! Και στη χώρα μας η ταινία προβάλλεται μόνο μεταγλωττισμένη.

Η υπόθεση: Ο Μορίς μπορεί να μοιάζει με πιγκουίνο - αλλά βαθιά μέσα του είναι πραγματικός τίγρης! Όπως η (θετή) μητέρα του, η Νατάσα. Η Νατάσα ήταν η ηγέτιδα των Ηρώων της Ζούγκλας. Όταν όμως ένα μέλος των Ηρώων «χάθηκε» σε μια επικίνδυνη διάσωση, η Νατάσα αποφάσισε να διαλυθούν οι Ήρωες. Πίσω από το συγκεκριμένο μοιραίο γεγονός βρίσκονταν ο Ίγκορ, το πονηρό κοάλα. Ο Ίγκορ έχει βάλει ως μοναδικό στόχο της ζωής του να καταστρέψει τη ζούγκλα. Έχει συμμάχους του τα εκρηκτικά του μανιτάρια κι έναν υποτακτικό κάβουρα. Η Νατάσα κατάφερε να τον οδηγήσει στην εξορία, ο Ίγκορ όμως δεν είπε την τελευταία του λέξη.

Χρόνια μετά, ο Μορίς μαζί με τους φίλους του έχουν δημιουργήσει τη «Ζουγκλοπαρέα», διατηρώντας την τάξη και τη δικαιοσύνη στη ζούγκλα, παρά την έντονη αντίθεση της Νατάσας σε καθετί που μπορεί να αποτελεί κίνδυνο στη ζωή του κανακάρη της. Ουσιαστικά, ο Μορίς και οι φίλοι του έχουν πάρει τη θέση των Ηρώων της Ζούγκλας. Η Ζουγκλοπαρέα και οι Ήρωες της Ζούγκλας θα πρέπει να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους όταν επιστρέψει ο Ίγκορ, που παρέα με τους ανόητους μπαμπουίνους είναι πιο κοντά από ποτέ στο να καταστρέψει μια για πάντα τη ζούγκλα. Θα τα καταφέρει ή θα τον σταματήσουν;

Η άποψή μας: Οι κριτικές για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων που απευθύνονται σε παιδιά, είναι κριτικές που απευθύνονται στους... ενήλικες! Το target group αυτής της ταινίας είναι πιτσιρίκια από 5 έως 13 χρονών (το πολύ) και εννοείται πως και διάθεση δεν έχουν να διαβάσουν... κριτική για την ταινία και κάποια από αυτά απλώς δεν μπορούν να διαβάσουν! Πιο μεγάλη σημασία έχει για τα παιδιά αυτά αν την ταινία την έχει δει κάποιος συνομήλικος φίλος τους και πει καλά λόγια γι' αυτήν ή αν η ταινία βασίζεται σε δημοφιλές καρτούν της τηλεόρασης, με τους ήρωες του οποίου είναι εξοικειωμένα λόγω υπερέκθεσης. Ας πούμε λοιπόν πως κριτικές όπως τούτη εδώ λειτουργούν συμβουλευτικά ή ενημερωτικά για τους γονείς ή τους θείους – παππούδες – συγγενείς, που θα επωμιστούν με την ευθύνη να δουν μαζί με ένα, δύο, τρία, πολλά πιτσιρίκια τη συγκεκριμένη ταινία.

Οπότε, για τους γονείς – κηδεμόνες – συνοδούς ανηλίκων, αυτή η ταινία δεν λέει πολλά. Δεν σε κρατάει ανάλογα με τον τρόπο που το έχει καταφέρει η υπέροχη τελευταία φουρνιά ταινιών όπως το «Coco», το «Τραγούδα!», το «Τα μυαλά που κουβαλάς» ή το «Βαϊάνα». Και το σενάριο δεν έχει τη σπιρτάδα και την εξυπνάδα να διαχειριστεί έξυπνα όσα διαχειρίζεται αλλά και η κεντρική ιδέα είναι αφελής και πολύ... παιδική. Να πιστεύεις στον εαυτό σου, μας λέει το φιλμ ή κάτι τέτοιο. Η πλοκή και η ίντριγκα δεν είναι αβανταδόρικα. Υπάρχουν μπόλικες αναφορές που όμως δεν είναι λειτουργικές για τους μεγάλους (οι μικροί ούτε που θα δώσουν σημασία): και να η «A-Team» και ο «Μαγκάιβερ» και τα «Goonies» και ο «Ιντιάνα Τζόουνς» αλλά κι άλλες ταινίες κινουμένων σχεδίων όπως οι ταινίες «Kung Fu Panda» και «Μαδαγασκάρη». Εδώ, μέχρι και το «The Eye of the Tiger» ακούγεται των Survivor σε κάποια χαρακτηριστική σκηνή, αλλά φευ... Κι αφού ξεμπερδέψαμε και τονίσαμε πως οι ενήλικες δεν θα περάσουν καλά βλέποντας την ταινία, πιστεύω ακράδαντα πως τα πράγματα δεν θα είναι το ίδιο... χάλια για τα πιτσιρίκια. Έχω την υποψία πως μια χαρά θα περάσουν.

Πχ, η 7χρονη κόρη μου νομίζω πως θα περάσει μούρλια – κι ας μην είναι η τηλεοπτική σειρά μία από τις αγαπημένες της. Την παρακολουθεί αλλά όχι με τρέλα. Της αρέσει όμως η εμπειρία του σινεμά. Της αρέσει όλη η διαδικασία. Κι επειδή η ταινία πιστεύω πως δεν είναι κακή παιδαγωγικά ή πολύ βίαιη ή πολύ σκοτεινή (κι ας υπάρχει στην αρχή μια απώλεια στο στυλ του «Μπάμπι») θεωρώ ότι δεν είναι άσχημη πρόταση για έξοδο με τα παιδιά. Και το κινούμενο σχέδιο ως σχέδιο μια χαρά είναι και στη μεταγλώττιση δεν έγινε κακή δουλειά. Είναι γεγονός ότι έχει τεθεί πολύ ψηλά ο πήχης με κάποιες ταινίες τελευταία αλλά ας μην παραβλέπουμε και κάποιες άλλες ταινίες που κάνουν τη δουλειά χωρίς πολλά πολλά. Χρήσιμες είναι κι αυτές. Και διασκεδαστικές. Για τα παιδιά...

Η ζουγκλοπαρέα (Les as de la jungle) Rating
Στις δικές μας αίθουσες? Στις 26 Απριλίου 2018 από την Neo Films!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική