Γέτι: ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων (Abominable) Poster ΠόστερΓέτι: ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων

της Jill Culton. Με τις φωνές των Chloe Bennet, Albert Tsai, Tenzing Norgay Trainor, Eddie Izzard, Sarah Paulson, Tsai Chin, Michelle Wong.


Η βιολιστής στη Στέγη. Του Κόσμου!
του zerVo (@moviesltd)

Πρόκειται για την 37η δημιουργία μεγάλου μήκους, του στούντιο της Dreamworks Animation, φίρμας που για περισσότερες από δύο δεκαετίες, από τον καιρό του ντεμπούτο με τα Antz, έχει υπηρετήσει πιστά το κινούμενο σκίτσο, προσφέροντας τεράστιες εμπορικές επιτυχίες, σαν τα σίριαλ των Shrek, Madagascar, How To Train Your Dragon. Εννοείται πως οι συνεργασίες με την Aardman, την Paramount, την Fox, έχουν εκτοξεύσει την ποιότητα των πολύχρωμων δημιουργιών, οδηγώντας την μέχρι την κορυφαία καλλιτεχνική διάκριση, την υποψηφιότητα, στην δύσκολη Οσκαρική κατηγορία. Αλλά και την τελική επικράτηση. Και αυτή εδώ η νέα δημιουργία της SKG κινείται ακριβώς στα ίδια υψηλά στάνταρντς που απαιτεί το σύγχρονο σχέδιο.

Γέτι: ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων (Abominable) Quad Poster Πόστερ
Αιχμάλωτο στα κελιά των εργαστηριακών εγκαταστάσεων του πάμπλουτου επιχειρηματία Μπέρνις, καθώς υποβάλλεται σε συνεχείς μελέτες από την επιστήμονα Δόκτορα Ζάρα, ένα γιγαντιαίο καλοκάγαθο Γέτι, θα καταφέρει να αποδράσει και να ξεχυθεί ελεύθερο στους δρόμους της πολύβουης Σαγκάης. Πόλης που φιλοξενεί την πολυάσχολη πιτσιρίκα Γι, μια μοντέρνα τινέιτζερ που ζει μαζί με την μητέρα της σε ένα φτωχικό και μικρό διαμέρισμα, ελπίζοντας κάποια στιγμή να πραγματοποιήσει τα όνειρα του προσφάτως χαμένο της πατέρα: Πρωτίστως να γίνει μια διάσημη βιολονίστρια και ακολούθως να καταφέρει να ταξιδέψει σε ολάκερη την επικράτεια της αχανούς πατρίδας της.

Καταφεύγοντας κάθε βράδυ στην μυστική της σοφίτα η μικρή, θα αντιληφθεί την παρουσία του περίεργου και τραυματισμένου φυγά, που παλεύει να το σκάσει από τους διώκτες του. Αφού του γιάνει, έστω και ελαφρώς φοβισμένη, τις πληγές και καταφέρει να παραπλανήσει τα ελικόπτερα που τον αναζητούν από στέγη σε στέγη, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Και θα καταλάβει πως το μοναδικό πράγμα που ζητά, ο Έβερεστ, όπως θα τον ονοματίσει, είναι να επιστρέψει στον τόπο του, στα χιονισμένα Ιμαλάια, εκεί που τον περιμένουν οι δικοί του.

Και κάπως έτσι, κατόπιν της γέννησης αυτής της ιδιόμορφα ασύμμετρης φιλίας (ιδέας παρμένης φυσικά από την σχέση του Ψάρη με τον Φαφούτη στο Dragon) θα πάρει μπροστά ένα road trip, με αφετηρία τα σοκάκια της Μητρόπολης και κατάληξη τις κατάλευκες πλαγιές των πιο ψηλών ορέων της γης. Εννοείται πως η συντροφιά που συνοδεύει τον Γέτι στο σπίτι του (στην ομήγυρη θα προστεθούν ακόμη τα δύο κολλητάρια της μπέμπας, ο παχουλούλης Πενγκ, που του αρέσουν όλα τα σπορ και ο μορφονιός Τζιν, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην μαθητική κοινότητα) καταδιωκόμενη από τους τεχνολογικά προηγμένους ερευνητές, θα διανύσει από άκρου εις άκρο την τεράστια Κίνα. Τις θάλασσες του Νότου, τις ερήμους της Γκόμπι, τα νερά του Κίτρινου ποταμού, τις τούνδρες στους πρόποδες των βουνών. Και πόσο όμορφα ζωγραφισμένες στο εκράν όλες αυτές οι τοποθεσίες!

Το ιδιαίτερο της σκιτσαρισμένης περίστασης, εμφανίζεται στις στιγμές των δυσκολιών, όταν σκάνε οι αντιξοότητες, που φαντάζουν απροσπέλαστες. Σαν να μπήκε στο μυαλό της πραγματικά ταλαντούχας δημιουργού Jill Culton, η συλλογιστική του μάγου Miyazaki, τα πάντα αποκτούν μια περίφημη φόρμα σουρεαλισμού και χάρη στις μαγικές ικανότητες του Γιέτι, τα λουλούδια αλλάζουν σε ωκεανούς και τα σύννεφα σε προστατευτικές αγκάλες. Υπέροχη αρμονία αποχρώσεων και άριστων σχεδίων, που συνοδεύει ένα μελετημένο σενάριο, ικανό τα τραβήξει το ενδιαφέρον τόσο των μικρών, όσο και των πιο ενήλικων θεατών που θα επιλέξουν το Abominable για την διασκέδαση τους.

Πολύ σοφά το φιλμ βρίσκει τα θεμέλια του στην συνύπαρξη της παιδούλας με το "τέρας". Ενός κοριτσιού δηλαδή τωρινού, ροκ, που εργάζεται έστω και σε πολύ μικρή ηλικία, που έχει όνειρα και βλέψεις που στέκει στο πλάι ενός θεριού τόσο χαριτωμένου που δεν θα υπάρξει κανείς στην αίθουσα να μην επιθυμήσει να το υιοθετήσει. Οι κωμικές πινελιές δεν λείπουν, όπως όμως και οι συγκινητικές, ειδικά όσο πλησιάζουμε στο φινάλε των αναμενόμενων αποχαιρετισμών, όταν τα πάντα παίρνουν σωστά τον δρόμο τους. Πολύ καλή δουλειά, από τις ποιοτικότερες μιας ακόμη ιδιαίτερα αποδοτικής, στο είδος, σεζόν.

Γέτι: ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων (Abominable) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 24 Οκτωβρίου 2019 από την Tulip Ent.!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική