3 Δευτερόλεπτα (The Informer) Poster Πόστερ3 Δευτερόλεπτα

του Andrea Di Stefano. Με τους Joel Kinnaman, Rosamund Pike, Clive Owen, Common, Ana de Armas, Joanna Kaczynska, Edwin de la Renta, Sam Spruell.


Μπαγλάρωμα ή Θάνατος
του zerVo (@moviesltd)

Μην φανταστεί κανείς πως τα 3 Δευτερόλεπτα της μαρκίζας, ετούτου του υπερβολικά φιλόδοξου Crime Thriller, έχουν κάποια ψυχαναγκαστική βάση στο σενάριο, στην ίντριγκα ή στην εξέλιξη. Απλώς ορίζουν το χρονικό διάστημα, που θα χρειαστεί ο θεατής του φιλμ, για να καταλάβει πως το έχει ξαναδεί και μάλιστα όχι μία, αλλά δεκάδες φορές στο παρελθόν. Με άλλους πρωταγωνιστές, πανομοιότυπους όμως χαρακτήρες, ολόιδια σκηνικά, ταυτόσημους διαλόγους, εναλλαγές, ανατροπές. Η ανακύκλωση των σκριπτ καλά κρατεί το λοιπόν και στην περίπτωση της ταινίας που μας προσφέρει ο γνωστός από το προηγούμενο πόνημα του, Esxobar: Paradise Lost, σκηνοθέτης Andrea Di Stefano.

3 Δευτερόλεπτα (The Informer) Quad Poster Πόστερ
Έχοντας εκτίσει το ένα τέταρτο της εικοσαετούς ποινής κάθειρξης που του επιβλήθηκε, για ένα έγκλημα τιμής που διέπραξε, ο παρασημοφορημένος πρώην πεζοναύτης Πιτ Κόσλοβ, ερχόμενος σε μυστική συμφωνία με τις αρχές, θα διεισδύσει, ως μέλος, στο πολωνικό κύκλωμα του καρτέλ, αποσπώντας και παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την λειτουργία του. Δίχως κανείς να έχει υποψιαστεί την διττή του ύπαρξη στην συμμορία, ο άριστα εκπαιδευμένος στον στρατό άντρας, θα βρεθεί στο λάθος μέρος, στην λάθος στιγμή, ως συμμέτοχος στον φόνο ενός μυστικού αστυνομικού, θα αναγκαστεί από τις συνθήκες να επιστρέψει στο σωφρονιστικό ίδρυμα, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ακόμη περισσότερα στοιχεία για την δράση του κυκλώματος.

Και τότε ακριβώς θα εκκινήσουν οι σταδιακές εγκαταλείψεις και τα κρεμάσματα από τους έτερους συνεργούς του, τους εκπροσώπους του νόμου, που ώρα με την ώρα θα τον αφήσουν έρμαιο στις ορέξεις των στυγερών εγκληματιών, αν και εφόσον αποκαλυφθεί πως στην ουσία δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα καρφί. Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά ευρισκόμενος πίσω από τα κάγκελα, δεν μπορεί να προστατέψει τα λατρεμάν του πρόσωπα, την σύζυγο και την ανήλικη θυγατέρα του, που διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο από τις εκδικητικές ορέξεις των μαφιόζων.

Αυτό μέσες άκρες είναι το πλήρες, ελάχιστα αγωνιώδες, πακέτο που μας προσφέρει το The Informer, που για να ξετυλίξει το στόρι του, χρησιμοποιεί ακόμη και το πιο χιλιοιδωμένο κλισέ του είδους. Από την σύνταξη της περσόνας του κεντρικού (αντι)ήρωα, μέχρι το πως πέφτει από την μια παγίδα στην άλλη, αγνοώντας τον βασικό κανόνα της παρανομίας, που έχει να κάνει με τα πίτουρα και τις όρνιθες. Τα περισσότερα δεδομένα για το παρελθόν του πληροφοριοδότη δεν τα βλέπουμε στο πανί, αλλά τα μαθαίνουμε μέσα από τις στιχομυθίες με τα λοιπά μέλη της οργάνωσης, κύκλου του υποκόσμου, που ούτε καν αναρωτιέται - περιέργως - το πως βγήκε από την στενή, τόσο γρήγορα ενάς δολοφόνος, πριν τον εντάξει στις υπηρεσίες της. Το αλισιβερίσι καλά κρατεί για το πρώτο αργότατο σε ρυθμούς, μισό της αφήγησης, ωσότου ξεκινήσουν μαζί με τα τουίστ και τα νταούλια. Και ο καλός μας φίλος βρεθεί επί ξύλου κρεμάμενος, να τρέχουν ξωπίσω του καλόπαιδα, φυλακισμένοι, δεσμοφύλακες, undercover agents και λοιποί μεσάζοντες. Τώρα πλέον μπορείς να μετρήσεις τις φορές που έχεις επαναλάβει ακριβώς την ίδια θέαση...

Ο Joel Kinnaman, αξιοπρεπής Αμερικάνος ηθοποιός, που εδώ κρατά και τον βασικό ρόλο, είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που δεν θα εξελιχθούν ποτέ σε σταρ, έστω μέσου βεληνεκούς. Σκληρή αδυναμία της κλισεδιάρας περιπέτειας, που θα ζητούσε ένα πιο όνομα για να δώσει οντότητα - τύπου Statham ασούμε, που ταιριάζει ταμάμ - και να σταθεί δίπλα στον, ακριβά επιλεγμένο, ερμηνευτικό περίγυρο. Που συνθέτουν, με ενοχλητικές αδυναμίες στις ατάκες τους, η Pike, ο τυποποιημένος Owen και ο φοβερός Common, που πιστεύω πως αν μου ζητούσαν να οργανώσω κάστινγκ για αυτής της μορφής τα φιλμάκια, θα τον επέλεγα πρώτο και καλύτερο. Ως; τον μοναδικό που έδωσε έναν κάποιο ιδιαίτερο τόνο σε αυτό το Stallonικό παραμύθι,. το μέτρια πρωτότυπο και ενδιαφέρον θεματικά, που όμως με ελάχιστα πιο προσεγμένη οργάνωση και στήσιμο θα μπορούσε να δείξει το κάτι παραπάνω.

3 Δευτερόλεπτα (The Informer) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 24 Οκτωβρίου 2019 από την Spentzos Films!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική