Απρόσμενος Έρωτας (El amor menos pensado) Poster ΠόστερΑπρόσμενος Έρωτας

του Juan Vera. Με τους Ricardo Darín, Mercedes Morán, Claudia Fontan, Andrea Pietra, Jean Pierre Noher, Norman Briski, Juan Minujin, Gabriel Corrado, Andrea Politti.


Και τώρα κοιταζόμαστε!
του zerVo (@moviesltd)

Ναι, εδώ υπάρχει ζήτημα. Να είσαι με τον ίδιο άνθρωπο, που κατά τα άλλα, λατρεύεις, σέβεσαι, εκτιμάς, αντάμα καμιά τριανταριά χρόνια και να φτάνει η στιγμή που τα παιδιά που έχετε αποκτήσει μαζί, καθώς ορίζει η φύσις, πρέπει να αποχωρήσουν από την εστία. Σπίτι έρμο κι αδειανό! Ερημιά! Εκεί που μέχρι τα χθες είχες και πέντε λόγια να ανταλλάξεις με τον κανακάρη ή την θυγατέρα, τώρα έχεις μείνει τετ α τετ, με τον σύντροφο που εδώ και δεκαπέντε χιλιάδες μέρες έχεις πει τα πάντα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως αυτή είναι η φάση που αναβιώνει ο (γεροντο)έρως. Ας μην γελιόμαστε όμως, αν οι περισσότεροι δεν ενεργούσαν με το "τι θα πει η γειτονιά" ενδεχόμενα να το είχαν διαλύσει το τσαντίρι. Όπως συνέβη με το δίδυμο της ιστορίας που μας περιγράφει ο Απρόσμενος Έρωτας (El amor menos pensado) καλή ώρα.

Απρόσμενος Έρωτας (El amor menos pensado) Quad Poster Πόστερ
Εικοσιπέντε χρόνια έγγαμου βίου, ευτυχισμένου, τρυφερού και απροβλημάτιστου κλείνουν ο Μάρκος και η Άνα, ζευγάρι μεσήλικων εύπορων αστών του Μπουένος Άιρες και στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται ούτε ένα μικρό συννεφάκι ικανό να μουντώσει τον έρωτα τους. Η στιγμή, όμως, που ο μοναχογιός τους θα αποφασίσει να τους αφήσει για να ταξιδέψει στην Ισπανία για σπουδές, θα είναι καταλυτική! Ελάχιστες μόλις ημέρες μετά τον αποχαιρετισμό με το παιδί τους και στο όνομα της ελευθερίας, που ενδεχόμενα θα αναζωογονήσει τις (εναπομείνασες) ζωές τους, αμφότεροι και κοινή συναινέσει θα αποφασίσουν να βάλουν τέλος στην παντρειά τους. Και να ακολουθήσει πλέον ο καθένας απερίσπαστος το δικό του διάβα, πραγματοποιώντας νέες γνωριμίες με καινούργιους συντρόφους, που ενδεχόμενα θα γεμίσουν τα κενά που τους λείπουν...

Τι ωραία! Θα έλεγα αν ήταν προφανές πως η απόφαση αυτή ανήκε και στους δύο από κοινού. Εδώ όμως είναι σαφέστατο πως ο άντρας δεν το επιθυμεί αυτό, χωρίζει γιατί έτσι του ζητάει η καρδιά του. Θέλεις η συνήθεια του, θα συμφωνήσω, αλλά από την επιμέρους αντίδραση τους κιόλας στο διαζευκτήριο, φαίνεται ποιος χάρηκε γι αυτό. Ο σε κατάθλιψη Μάρκος για ένα εξάμηνο θα το ρίξει στο Playstation. Αντιθέτως η κυρά (στα 55 της), θα κάνει τα μαλλάκια της μπούκλες, θα ντυθεί πλουμιστές φορεσιές, θα πάει σε ντανσετέρια να μάθει χορό, θα κάνει και (μια μπούρδα) τατού στον καρπό και θα ξεχυθεί στα κλαμπ, στις μπουτίκ και στις παρφουμερί για να πραγματοποιήσει, μάλλον, όλα όσα της έλειψαν τον καιρό που βίωνε τον ρόλο της - και - νοικοκυράς. Φυσικά εννοείται πως κι εκείνος δεν θα μείνει μονάχος για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι ανάγκες της συντροφικότητας θα τον φέρουν κοντά σε εφήμερες ή πιο μακροχρόνιες αγαπημένες, που καμιά τους όμως δεν θα καταφέρει να αντικαταστήσει την μία και μοναδική. Την γυναίκα της ζωής του, όπως ομολογεί ο φουκαράς όταν του δίνεται η ευκαιρία. Μια νάγια να συμπληρώσω, κατά την προσωπική μου άποψη, που αν δεν την αγαπούσε τόσο, το δίκαιο θα ήταν ούτε καν να γυρίσει να την κοιτάξει στο εφεξής.

Αργεντινέζικης κοπής η αισθηματική κομεντί του Juan Vera, προσεγγίζει με χιούμορ πικρό ανά περιόδους το υπαρκτό αυτό θέμα,που απαντάται σε όλες τις δυτικές κοινωνίες, με τα αντρόγυνα, κυρίως, που είναι μαζί από τα μικράτα τους και φοβούνται πως λίγο πριν διαβούν το κατώφλι της τρίτης ηλικίας, δεν έχουν κάνει πραγματικότητα κάποια από τα σχέδια τους. Το γλαφυρό ύφος ξεχειλίζει στην αφήγηση του λατινοαμερικάνου ντιρέρκτορα, που προσεγγίζει την σχέση των ηρώων του με μια απόλυτα συμβιβαστική θέληση. Ναι μωρέ ας χωρίσουμε, τώρα που έφυγε και το παιδί. Έντονη η χαλαρότητα της απόφασης, που λαμβάνει χώρα μόλις στο δέκατο λεπτό, αφήνοντας εμάς τους θεατές, για δυο ώρες ακόμη να παρακολουθούμε την περιπλάνηση τους από αγκάλη σε αγκάλη, μπας και καλυφθούν οι ματαιοδοξίες τους. Της Μαντάμ πιότερο δηλαδή, που γουλάρει να διαβαίνει και να γυρίζουν να την καμαρώνουν άπαντες οι σερνικοί, αφού ο κακόμοιρος ο ανήρ, μια φορά μπήκε στο Τίντερ και του ήρθε κεραμίδα το ραντεβού με την υστερική σαδομάζο...

Αν ξεπεράσουμε την κατά μισή τουλάχιστον ωρίτσα υπερβολική χρονική διάρκεια, που στην πορεία της αρκετά πράγματα επαναλαμβάνονται, ξαναλέγονται και δεν βοηθούν την εξέλιξη πουθενά, το φιλμάκι παρακολουθείται ευχάριστα, χωρίς να είναι πάντως τίποτα το ξεχωριστό. Διαφορετικό το κάνει η όπως πάντα παρουσία / εγγύηση ποιότητος του διασημότερου εδώ και δυο δεκαετίες αστέρα από την χώρα της πάμπας Ricardo Darín και της ρεαλιστικότατης σε ρόλο υπερφίαλης συζύγου, που πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη Mercedes Morán, ηθοποιών κορυφαίας πάστας, που συνθέτουν ένα ερμηνευτικό ντουέτο πολύ δυνατής χημείας, σπουδαίο. Ενδεχόμενα σημαντικότερο και από την συνολική αξία της ταινίας, που απογειώνεται από τους πρωταγωνιστές της και από την μέθοδο που χρησιμοποιούν για να αναδείξουν τις ατάκες τους. Που είναι αστείες, μεν, δεν πετυχαίνουν και τόσο όμως να σε κάνουν γελάσεις, αφού στην θωριά του μελαγχολικού βλέμματος του Μάρκος, μάλλον εκνευρίζεσαι με την προκλητική στάση του πρώην έτερου ημίσεως του.

Απρόσμενος Έρωτας (El amor menos pensado) Rating

Στις δικές μας αίθουσες? Στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 από την Feelgood Ent.!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική