Harry Dean Stanton RIPΈνας από τους πλέον διακεκριμένους ρολίστες στα χρονικά του σινεμά, με συμμετοχή σε περισσότερες από εκατό ταινίες σε μια πορεία μεγαλύτερη των έξι δεκαετιών, ο εκφραστικός Harry Dean Stanton, έφυγε από την ζωή, από φυσικά αίτια σε ηλικία 91 ετών. Ο έξοχος Αμερικάνος ηθοποιός υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στην indie σινεφίλ κοινότητα, χάρη στο ιδιαίτερο, μελαγχολικό ύφος που έδινε άλλη διάσταση στους ρόλους του, σε φιλμς πολύ σπουδαίων δημιουργών όπως ο Wenders, o Scorsese κι ο Lynch. Η καριέρα του ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 50 από την μικρή οθόνη, με την συμμετοχή του στο σίριαλ του NBC, Inner Sanctum, αλλά και σε ένα επεισόδιο της σειράς Suspicion, σκηνοθεσίας Hitch. Στην μεγάλη οθόνη τα πρώτα του βήματα έκανε κυρίως σε ταινίες πολεμικές και γουέστερν, όπως το Tomahawk Trail του 1957 και το Pork Chop Hill του 1959 δίπλα στον Gregory Peck. Ο πρώτος του σημαντικός ρόλος υπήρξε στο Ride The Whirlwind (Καλπαζοντας στη θύελλα, 1966) του Monte Hellman, δίπλα στον επιστήθιο φίλο και κουμπάρο του Jack Nicholson, υποδυόμενος τον ανήθικο συμμορίτη - πιστολέρο της Άγριας Δύσης. Στις αρχές της δεκαετίας του 70 ο Stanton συμμετείχε σε αξιόλογες παραγωγές όπως την πολεμική επιτυχία Kelly's Heroes (Ήρωες με βρώμικα χέρια, 1970) του Brian Hutton και το δράμα Two-Lane Blacktop (1971) του Hellman ξανά, ενώ είχε και ένα μικρό πέρασμα από τον Δεύτερο Νονό του F.F.C. πριν παίξει δίπλα στα μεγαθήρια Brando και Nicholson στο κορυφαίο γουέστερν The Missouri Breaks (Οι Φυγάδες του Μισούρι, 1976) του Arthur Penn.

Η δεκαετία του 80 θα τον καταστήσει περιζήτητο από όλους τους μεγάλους δημιουργούς, που θα του δώσουν να υποδυθεί χαρακτηριστικές περσόνες, όπως στους Alien (Αλιεν, ο επιβάτης του διαστήματος, 1979) του Ridley Scott, στο Wise Blood (1979) του John Huston, αλλά και στην τοπ περιπέτεια αγωνίας Escape From New York (Απόδραση από την Νέα Υόρκη, 1981) του John Carpenter. To 1983 ο καλός του φίλος, πρόσφατα χαμένος επίσης, Sam Shepard, θα του προσφέρει θέση στην ταινία Paris, Texas (Παρίσι, Τέξας) σε σενάριο δικό του και σε σκηνοθεσία του Wim Wenders, εκεί που θα πραγματοποιήσει μια από τις πλέον αναγνωρισμένες ερμηνείες της μεγάλης του πορείας, υποδυόμενος τον ιντριγκαδόρο Τράβις. Η πρώτη αμιγώς πρωταγωνιστική του στιγμή θα έρθει το 1984 όταν θα παίξει στα 58 του τον εκκεντρικό επιστήμονα στην ιδιαίτερη ταινία Repo Man του Alex Cox. Η πιο δημοφιλής ίσως παρουσία του στην μεγάλη οθόνη, θα καταγραφεί δυο χρόνια αργότερα, όταν θα υποδυθεί τον προβληματικό, άνεργο πατέρα της σταρ της εποχής Molly Ringwald, στο Pretty In Pink (Η Κουκλίτσα με τα ροζ) του Howard Deutch. Στο απόγειο της καλλιτεχνικής διαδρομής του, ο εκλιπών, θα πάρει μέρος σε φιλμς όπως τα The Last Temptation Of The Christ (Ο Τελευταίος πειρασμός, 1988) του Scorsese υποδυόμενος τον Απόστολο Παύλο, στα αμφότερα υπογραφής David Lynch, Wild At Heart (Ατίθαση Καρδιά, 1990) και Twin Peaks: Fire Walk With Me (Ο ύποπτος κόσμος του Τουίν Πικς, 1992), στο Man Trouble (Ο Προστάτης, 1992) του Bob Raffelson ξανά παρέα με τον Nicholson, στο The Mighty (Μια Υπέροχη Γυναίκα, 1988) του Peter Chelsom, στο The Green Mile (Το Πράσινο Μίλι, 1999) του Frank Darabond, αλλά και στο Alpha Dog (Μοιραία Απαγωγή, 2006) του Nick Cassavetes,

Η επαναφορά του στους τηλεοπτικούς δέκτες θα πραγματοποιηθεί μέσα από την σειρά του HBO, Big Love, που θα διαρκέσει σχεδόν έξι περιόδους από το 2006 μέχρι το 2011, ενώ πιο πρόσφατα πήρε μέρος και στην αναβίωση του Twin Peaks που προβλήθηκε στο δίκτυο Showtime. Την ίδια περίοδο δήλωσε το παρόν σε φιλμς όπως τα Inland Empire (2006) του Lynch, This Must Be The Place (2011) του Sorrentino, The Avengers (2011) και φωνητικά στο χαρισματικό animation Rango (2011). Η τελευταία ταινία που πήρε μέρος έχει τον τίτλο Lucky και αναμένεται να προβληθεί στις αμερικάνικες αίθουσες στα τέλη του Σεπτέμβρη.

O Harry Dean Stanton γεννήθηκε στο Γουέστ Ιρβάιν του Κεντάκι και κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο ναυτικό, ενώ σπούδασε δημοσιογραφία, πριν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην Έβδομη Τέχνη. Που από σήμερα είναι φτωχότερη.

RIP

Harry Dean Stanton RIP