Oscars 2014

by zerVo (@moviesltd)

89η Απονομή Βραβείων Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου Oscars 2017

7.25 - Αυτά για φέτος λοιπόν, στην χρονιά που το κύρος του θεσμού έπιασε τον απόλυτο πάτο, με αυτό που συνέβη λίγο πριν την λήξη του. Ούτε σε βραβεία τριτοκοσμικής χώρας δεν θα γινόταν κάτι τέτοιο. Καλό ξημέρωμα και καλή Σαρακοστή!

7.20 - Αφού συνήλθαμε  από το σοκ, σκεφτόμαστε πως ο Τραμπ θα γελάει τρεις μήνες με τους ηλίθιους Ακαδημαικούς που υπέπεσαν στην γκάφα του αιώνα!

7.20 - Τρομακτική απώλεια πρεστίζ αυτό που συνέβη λίγο πριν το σφύριγμα της λήξης. Επάνω στην σκηνή οι συντελεστές του La La Land πανηγύριζαν, χόρευαν, έβγαλαν λόγους, μοίρασαν δάκρυα, για να βγει ατάραχος ο Kimmel να πει πως άλλοι παίρνουν το τρόπαιο. Φέρτο πίσω Chazelle για να το δώσουμε αλλού. Ξεπεσμός, δεν το περίμενα ποτέ να συμβεί σε αυτό τον θεσμό...

7.05 - Τελευταίοι για απόψε που ανεβαίνουν στην σκηνή οι Μπόνυ και Κλάιντ, Faye Dunaway και Warren Beatty για να τιμήσουν τον μεγάλο νικητή, αυτόν που θα πάρει το Μέγα Βραβείο της Καλύτερης ταινίας της χρονιάς! Οι υποψήφιοι είναι Hacksaw Ridge (2 Όσκαρ μέχρι τώρα), Fences (1), Arrival (0), Hell Or High Water (0), Moonlight (2), Lion (0), Hidden Figures (0), Manchester By The Sea (2), La La Land (6). Και μετά από το απόλυτο ρεζιλίκι στην ιστορία του θεσμού, με τον Beatty να διαβάζει άλλαντάλλον νικητή! Που είναι τελικά το Moonlight!

7.02 - Έξι τα Όσκαρς για το μιούζικαλ του Chazelle. θα τα κάνει επτά άραγε αποσπώντας το πιο σημαντικό της βραδιάς? Από δύο Hacksaw Ridge, Moonlight και Manchester By The Sea.



6.55 - Να και ο Leonardo DiCaprio παρόντας, που σαν περσινός θριαμβευτής της κατηγορίας ανδρικής ερμηνείας, θα τιμήσει την φετινή νικήτρια της αντίστοιχης γυναικείας κατηγορίας. Υπάρχει φαβορί! Και θα επικρατήσει! Μαγική στιγμή για την Emma Stone, που χαρίζει ακόμη μια διάκριση στο La La Land! Πρώτο Όσκαρ στην δεύτερη υποψηφιότητα της. Λάμπει το κορίτσι. Και τρέμει συνάμα!



6.49 - Στην σκηνή η περσινή νικήτρια Όσκαρ γυναικείας ερμηνείας Brie Larson για να τιμήσει τον φετινό καλύτερο αντρικό ρόλο. Πολύ δυνατή η πεντάδα των υποψήφιων. Και ο τίτλος απονέμεται στον Casey Affleck για το Manchester By The Sea! Δεύτερο αγαλματάκι για την ταινία του Lonergan!



6.42 - Με μαλλί τρελής η Halle Berry είναι πανέτοιμη να δώσει το βραβείο όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας. Στον Damien Chazelle για το La La Land! Το πέμπτο!



6.34 - H Amy Adams που κυριολεκτικά λάμπει μέσα στα στην σέξι τουαλέτα της δίνει το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου στο Moonlight! Δεύτερο βραβείο στην βραδιά για την ταινία του Barry Jenkins που εδώ το μοιράζεται με τον συνεργάτη του Alvin McCraney!


6.31 - Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο. Το Manchester By The Sea παίζει σαν το αδιαφιλονίκητο φαβορί την στιγμή που ακούγεται και το όνομα των δικών μας παιδιών για τον Lobster. Τα προγνωστικά επιβεβαιώνονται! Πρώτο Όσκαρ για τον Kenneth Lonergan!

6.29 - Με την σατιρική αναφορά του Kimmel στην ταινία που τον σημάδεψε, την πλήρη αποτυχία We Bought A Zoo, ανεβαίνει στην σκηνή ο δυο φορές νικητής Ben Affleck με τον κολλητό του Matt Damon για να παρουσιάσουν τα βραβεία σεναρίου!

6.25 - Όπως κάθε χρόνο έφτασε η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς. In Memoriam, όπου μνημονεύονται οι απόντες της χρονιάς που έφυγε. Πιο σημαντικές απώλειες Gene Wilder, Michael Cimino, Emmanuelle Riva, Anton Yelchin, Mary Tyler Moore, Prince, John Hurt, Zsa Zsa Gabor, Debbie Reynolds και φυσικά η πριγκίπισσα Λέια. May The Force Be With Them...

6.16 - Και η κούκλα Scarlett Johansson αναλαμβάνει να δώσει το Όσκαρ τραγουδιού. Κι εδώ οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται. Το La La Land κερδίζει το τέταρτο αγαλματάκι του για το City Of Stars! Back 2 Back νικητήριος λόγος για τον Justin Hurwitz!


6.13 - Ο Samuel L. Jackson με το γνώριμο ανατρεπτικό του στυλ αναλαμβάνει την σκυτάλη για να παρουσιάσει το Όσκαρ καλύτερης μουσικής επένδυσης. Υπάρχει φαβορί και επιβεβαιώνει τον τίτλο του. La La Land και τρίτο Όσκαρ στο όπως αναμένεται πιο βραβευμένο φιλμ της χρονιάς! O Justin Hurwitz τροπαιούχος μοιάζει σαν έτοιμος από καιρό γι αυτό!

6.04 - Και το δίδυμο του La La Land ανεβαίνει στο πόντιουμ. Ryan Gosling και Emma Stone παρουσιάζουν το τραγούδι City Of Stars που αποδίδει ο John Legend.Δεν παίζει πλέον καν στο στοίχημα πως θα είναι το επικρατέστερο της βραδιάς... Μαγεία από την παρουσία των χορευτών στο πλατό, που σφύζει από φαντασμαγορία!

6.03 - Oι σούπερ αστέρες διαβάζουν τα πιο μισητά τουίτς που τους έχουν στείλει θαυμαστές τους. Μερικά είναι πραγματικά αστεία...


5.57 - O Javier Bardem κάνει το όνειρο του πραγματικότητα και ανεβαίνει στην πίστα με την αγαπημένη του σταρ, Meryl Streep! Είναι η στιγμή για να δοθεί το Όσκαρ Φωτογραφίας! Που θα πάει στο La La Land! Δεύτερο για την ταινία του Chazelle και τον κινηματογραφιστή Linus Sandgren!

5.51 - Και μετά το σατιρικό τουίτ του παρουσιαστή τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στην σκηνή η Leslie Mann με τον John Chow για να δείξουν το βίντεο με όσους πήραν τιμές και διακρίσεις στην απονομή των τεχνικών καινοτομιών και επιτευγμάτων. Κεφάτη στιγμή, δίχως άλλο.

5.49 - Και οι βραβεύσεις των μικρού μήκους κλείνουν με το Live Action, που θα το κερδίσει η ταινία Sing! Η Λιβανεζομεξικάνα πάντως έχει κλέψει την κάθε παράσταση...

5.44 - Βραβείο όσκαρ μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, The White Helmets! Από τα χέρια της Salma Hayek, που κάθε χρόνο δείχνει και μικρότερη!

5.40 - Και κάπως έτσι προηγείται το Hacksaw Ridge στην λίστα των τροπαιούχων με δύο!

5.34 - Απίθανο ντουέτο στην πίστα ο Seth Rogen και ο εμφαανώς καταβεβλημένος από τα ζόρια υγείας που περνάει Michael J. Fox, που ευτυχώς μιλάει πολύ λιγότερο από τον φωνακλά συμπαρουσιαστή του. Βραβείο μοντάζ! Και ο θριαμβευτής είναι το Hacksaw Ridge! Πρώτο Όσκαρ σε δύο υποψηφιότητες για τον John Gilbert. Γελάνε και τα μούσια του Gibson!

5.30 - Μετά από ένα σύντομο βιντεάκι που υμνείται η διεθνής γλώσσα του σινεμά, στην σκηνή βρίσκεται η Felicity Jones για να δώσει το βραβείο Οπτικών Εφέ. Και το Όσκαρ πηγαίνει στο THE JUNGLE BOOK! Χαράς ευαγγέλια για την Disney που το πανηγυρίζει δεόντως!

5.23 - Όλοι οι Οσκαρούχοι μέχρι στιγμής έχουν στην κατοχή τους από μόλις ένα! La La Land, Moonlight, Hacksaw Ridge, Fences, έπεται συνέχεια!

5.20 - Κατακόρυφα πέφτει το τέμπο από την καθόλου χιουμοριστική παρέμβαση της παραγωγής, με την είσοδο κοινών θνητών τουριστών, υποτίθεται εν αγνοία τους, στην αίθουσα. 


5.12 - Το ζευγαράκι από τις Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι Dakota Johnson και Jamie Dornan θα αποδώσει το Όσκαρ για τον καλύτερο Σχεδιασμό Παραγωγής. Επιτέλους το πρώτο Όσκαρ της βραδιάς για το La La Land! Όπως αναμενόταν δηλαδή...

5.12 - Και το Βραβείο Όσκαρ του Καλύτερου Animation πηγαίνει στο Zootopia! Υπήρχαν και καλύτερα, σίγουρα...

5.10 - Ομοίως και ο Bernal σαν μετανάστης εργαζόμενος στις ΗΠΑ από το Μεξικό καταδικάζει την πολιτική Τραμπ!

5.08 - Καλύτερο μικρού μήκους animation από τα χέρια του Gael Garcia Bernal απονέμεται όπως αναμενόταν στο Piper!

5.05 - Από την φωνή του βετεράνου πλέον Sting το επόμ,ενο υποψήφιο για Όσκαρ τραγούδι. Truth!

4.59 - Εννοείται πως ο γραπτός λόγος που απέστειλε ο Ιρανός είναι ευθύς κατά του Τραμπ που έχει χωρίσει τον κόσμο στους Αμερικάνους και τους άλλους σκορπώντας παντού τον φόβο. Ενωτικό το μήνυμα του, που γίνεται αποδεκτό με ενθουσιασμό από το κοινό. Είναι το δεύτερο όσκαρ στην κατηγορία για τον Πέρση σκηνοθέτη, που δεν παραβρέθηκε στο Λος Άντζελες εξαιτίας της απαγόρευσης εισόδους στις ΗΠΑ των προερχόμενων από την Μέση Ανατολή ταξιδιωτών που ισχύει εδώ και λίγο καιρό.

4.56 - Στην σκηνή η Charlize Theron και η Shirley McLaine, Η Νοτιοαφρικάνα δεν χρειάζεται να ντυθεί λαμπερά για να αναδείξει την απαράμιλλη ομορφιά της. Είναι η ώρα για το Βραβείο μη Αγγλόφωνης Ταινίας! Θρίαμβος για τον Ashgar Farhadi και τον The Salesman!

4.47 - Αναμενόμενη η επικράτηση της Viola Davis για το Fences στην κατηγορία του Γυναικείου Υποστηρικτικού Ρόλου. Παθιασμένος και μακροσκελής ο λόγος της αφήνει αιχμές προς όλες τις κατευθύνσεις. Πραγματικά εκπληκτική και συγκινητική! "We are the only profession that celebrates what it means to live a life." Λόγια βαθιά εμπνευσμένα!

4.40 - Τιμητικό βραβείο για την προσφορά του στο σινεμά για τον Jackie Chan! Τρομερός όπως πάντα ο Κινέζος!

4.33 - Ακόμη μια ταινία κερδίζει το πρώτο της Όσκαρ στην βραδιά. Είναι το Hacksaw Ridge που αποσπά την τιμή για την καλύτερη μίξη ήχου!

4.29 - Απονομή στην ταινία με την καλύτερη ηχοληψία. Είναι το πρώτο Όσκαρ της βραδιάς για το Arrival! Όπως είναι και το πρώτο Όσκαρ στην καριέρα του ηχολήπτη Sylvain Belemare που το αφιερώνει στον σκηνοθέτη Denis Villeneuve!

4.26 - Άχρωμη η παρουσία του παρουσιαστή μέχρι στιγμής. Χωρίς έντονη προσωπικότητα. Ακολουθεί η ομιλία της Προέδρου της Ακαδημίας Cheryl Boone Isaacs, που επίσης καυτηριάζει την πολιτική κατά των μεταναστών.

4.17 - O Dwayne The Rock Johnson, που χαρίζει την φωνή του στο κινούμενο σχέδιο Moana, παρουσιάζει τους τραγουδιστές που θα αποδώσουν επί σκηνής το υποψήφιο για Όσκαρ τραγούδι της ταινίας. Εκπληκτική η νεαρή Auli'i Carvalhio που το ερμηνεύει.



4.10 - Το γυναικείο ανσάμπλ του Hidden Figures στην σκηνή για να παρουσιάσουν την υποψήφια για το Βραβείο της Καλύτερης, ταινία που πρωταγωνιστούν. Μια θρυλική μορφή της NASA δίπλα τους για να αποδώσουν μαζί το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ. Νικητής το O.J. Simpson Made In America. Πανάξια! Ezra Edelma και Caroline Waterlow οι ευτυχείς κάτοχοι του Βραβείου!

4.02 - Όσκαρ Ενδυματολογίας. Σε έναν θρύλο της κατηγορίας την Colleen Atwood για το Fantastic Beasts! Ενδεχόμενα η ταινία να κερδίσει και το Productiuon Design, συνήθως αυτά τα βραβεία πηγαίνουν πακέτο.

3.59 - Βραβείο για το καλύτερο Μέικ Απ και Κομμώσεις. Και το Όσκαρ πηγαίνει στο Suicide Squad! Δοσμένο από τα χέρια του Jason Bateman. Ο Ιταλός νικητής - ένας εκ υτων τριών της ομάδας - ως μετανάστης αφιερώνει το τρόπαιο σε όλους όσους έχουν για κάποιο λόγο αναγκαστεί να εργάζονται μακριά από τον τόπο τους.

3.58 - Συνεχίζεται η πολιτική σάτιρα από τον Kimmel, με αναφορές στην αποπομπή των Μέσων Ενημέρωσης από τις ομιλίες του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.


3.48 - Πλησιάζει η ώρα του πρώτου βραβείου, εκείνου της καλύτερης ανδρικής υποστηρικτικής ερμηνείας. Βίντεο με τους παλαιότερους νικητές ανεβάζει το θερμόμετρο. Θρύλοι πραγματικοί στο εκράν. Η Alicia Vikander, περσινή νικήτρια στην αντίστοιχη γυναικεία κατηγορία ελαφρώς πιο μαυρισμένη από το κανονικό, ανοίγει τον φάκελο! Και ο θριαμβευτής που ανοίγει τον χορό είναι ο Mahershala Ali για το Moonlight! Πρώτο Όσκαρ σε μία υποψηφιότητα για τον ηθοποιό! Peace And Blesse είναι η κατάληξη του τυπικού ευχαριστήριου λόγου του, καθώς εμφανώς συγκινημένος υψώνει το αγαλματίδιο ψηλά.

3.43 - Ο φακός εστιάζει στην Isabelle Huppert. Υπέροχη όπως πάντα αποσπά το κομπλιμέντο του Kimmel! Την ίδια στιγμή που η πολυνίκης του θεσμού Meryl Streep υποδύεται την ντροπαλούλα, καθώς ανακοινώνεται ο αριθμός ρεκόρ των υποψηφιοτήτων της!

3.37 - Ο οικοδεσπότης Jimmy Kimmel στην σκηνή. Τα πρώτα τεχνικά προβληματάκια έκαναν την εμφάνιση τους... Πρώτη του φορά που είναι ο κεντρικός παρουσιαστής, ελπίζει να μην είναι και η τελευταία. Ενωτικός ο εισαγωγικός του λόγος. Το πρώτο καυστικό σχόλιο είναι προς τον Braveheart, Mel Gibson, που δείχνει σε φόρμα. Μάλλον θα φταίει η Σαιεντολογία γι αυτό... Σκυτάλη στα πειράγματα παίρνει ο Matt Damon, υποψήφιος φέτος από την θέση του παραγωγού για το Manchester By The Sea. Οι δεκατέσσερις υποψηφιότητες του La La Land και ο νεαρότατος σκηνοθέτης Damien Chazelle μπαίνουν στο στόχαστρο του Kimmel - όπως αναφέρει χαριτολογόντας αναλογεί μία για κάθε χρόνο ζωής του.

3.32 - Ο Justin Timberlake με αέρινο στυλ υπό τους ήχους του τραγουδιού του Can't Stop The Feeling από την ταινία Trolls δίνει το σύνθημα της αρχής, με δυνατούς ρυθμούς. Μακάρι η βραδιά να συνεχίσει το ίδιο ζωντανά. Όρθια όλη αίθουσα, πιο χορευταρού από όλες η Nicole Kidman! Hollywood can't stop the feeling tonight!

3.30 - Η παράσταση αρχίζει!

3.28 - Και οι πέντε υποψήφιοι σκηνοθέτες στην κατηγορία του Καλύτερου Μη Αγγλόφωνου φιλμ, υπέγραψαν ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την πολιτική Τραμπ! Ενωμένοι και από κοινού υποστηρίζουν πως οποιοσδήποτε κι αν είναι ο φετινός νικητής της κατηγορίας, αρνούνται να στηρίξουν τους κανόνες των συνόρων, ο κινηματογράφος δεν έχει όρια, διαχωρισμούς, περιθωριοποιήσεις και αποκλεισμούς. Επιθυμούν αυτή ακριβώς η φετινή βράβευση να αποτελέσει σύνθημα ενότητας και όχι απόσχισης!

3.27 - Οι περισσότεροι προβολείς, εννοείται πως έχουν πέσει πάνω στο πιο συζητημένο καλλιτεχνικό ζευγάρι της βραδιάς, Emma Stone, που λάμπει μέσα στην χρυσή της τουαλέτα και Ryan Gosling!

3.25 - Οι αφίξεις στο κόκκινο χαλί του θεάτρου ολοκληρώνονται. Όλοι οι λαμπεροί αστέρες παρέλασαν μπροστά από τους αμέτρητους θαυμαστές τους και παίρνουν σιγά σιγά την θέση τους για να ξεκινήσει η λαμπερή βραδιά!

Είναι η ένατη συνεχόμενη χρονιά που θα πάμε ονλάιν παρέα την Οσκαρική ολονυχτία, μια λατρεμένη συνήθεια που κρατά μερικές δεκαετίες και που δεδομένα γοητεύει τους απανταχού σινεφίλ, στην προσδοκία να μάθουν τους καλύτερους μιας ολόκληρης φιλμικής σεζόν. Άλλοι θα συμφωνήσουν, άλλοι κυρίως θα διαφωνήσουν, άλλοι θα κάνουν λόγο για μηχανορραφίες των Ακαδημαϊκών, άλλοι θα σνομπάρουν, αλλά πάντα θα ρίξουν την κλεφτή ματιά προς Dolby Theatre μεριά. Σημασία έχει πως και με την αρωγή της αργίας που ξημερώνει, όλο και πιο πολλοί θα θελήσουν να μοιραστούν λίγη από την αστερόσκονη των λαμπερών πρωταγωνιστών, που ήδη έχουν ξεκινήσει την βόλτα τους πάνω στο κόκκινο χαλί...


Oscars 2016

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική