2016 Venice Film Festival Poster

Τρίτη σπουδαία πρεμιέρα, τρίτη δυναμική αμερικάνικης κοπής συμμετοχή στο διαγωνιστικό του 73ου Φεστιβάλ Βενετίας, τρίτη ταινία που αφήνει θετικές εντυπώσεις, σε όσους έχουν την τύχη να παρευρίσκονται στο γραφικό νησάκι, που λαμβάνουν χώρα οι εκδηλώσεις. Πρόκειται για το πολυαναμενόμενο Arrival, που σκηνοθετεί ο έξοχος με ότι κι αν έχει καταπιαστεί Denis Villeneuve, ένα μοντέρνο sci fi που βλέπει με διαφορετικό μάτι την άφιξη πολιτισμών από άλλο πλανήτη στην Γη. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας η γλωσσολόγος Λουίζ Μπανκς, που λαμβάνει την εντολή από τις Αρχές να έρθει σε επαφή με τα άλιεν επτάποδα, τα οποία βρίσκονται εντός των οβάλ ΑΤΙΑ που έχουν καταλύσει σε οκτώ διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Κι ενώ η συνεννόηση προχωρά με μύριες δυσκολίες και κενά, οι κυβερνήσεις (βασικά της Κίνας και φυσικά των ΗΠΑ) επιθυμούν την βίαιη αποπομπή των διαστημοπλοίων από τα γήινα εδάφη, προετοιμάζοντας τους πανίσχυρους στρατούς τους για επίθεση. Στην ηρωική προσπάθεια της η προβληματισμένη από την τροπή που έχουν πάρει τα γεγονότα, μητέρα δύο παιδιών, επιστήμονας, να αποτρέψει το μοιραίο, θα αποκαλύψει ένα μυστικό που θα ανατρέψει όλη την γνώση της ανθρωπότητας για το παρελθόν της. Ένας ρόλος που καθώς φαίνεται θα οδηγήσει μέχρι τις Οσκαρικές πεντάδες την κοκκινομάλλα θεότητα Amy Adams, αμερικανίδα σταρ που έχουμε γνωρίσει μέσα από τις εικόνες του The Master, περιπετειών με υπερήρωες όπως το Man Of Steel, αλλά και νεανικών live action παραμυθιών της Disney. Και που βρέθηκε να περπατά το κόκκινο χαλί της Βενετιάς συντροφιά με τον συμπρωταγωνιστή της εδώ Jeremy Renner, με τον οποίο έχει συνυπάρξει κατά το παρελθόν και στο πλατό του American Hustle.

La La Land Emma Stone Venice 2016 La La Land Emma Stone Venice 2016
La La Land Emma Stone Venice 2016 La La Land Emma Stone Venice 2016

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



"Η κεντρική ιδέα του νέου μου έργου, αναφέρει στην πρες κόνφερανς ο Καναδός σκηνοθέτης, που έχει προσφέρει σπουδαίες ταινίες σαν τα Prisoners και Sicario, περιστρέφεται κατά κύριο λόγο γύρω από το νόημα του θανάτου. Καθώς η πλοκή προχωρά, γίνεται αντιληπτό σε όλους πως ακόμη κι αν έχεις την δυνατότητα να προσπεράσεις τον χρόνο και να κοιτάξεις στα μάτια το μέλλον, όσο κι αν προετοιμαστείς για να αντιμετωπίσεις εκείνα που επιφυλάσσει, εντέλει ποτέ δεν θα καταφέρεις να ανατρέψεις το αναπόφευκτο. Με το να εξοικειωθεί κανείς με την ιδέα του τι τον περιμένει γίνεται πολύ πιο δεκτικός στην φύση της ίδιας της ζωής. Κι επειδή στις ημέρες μας ο κόσμος χαρακτηρίζεται από έναν έκδηλο ναρκισσισμό, καλό θα ήταν όλοι μας να δείξουμε πιο ταπεινοί και να χαμηλώσουμε τους τόνους, αντιλαμβανόμενοι τις αδυναμίες μας." 

La La Land Emma Stone Venice 2016 La La Land Emma Stone Venice 2016
La La Land Emma Stone Venice 2016 La La Land Emma Stone Venice 2016

Από την μεριά της η πρωταγωνίστρια του έργου πήγε ένα βήμα παραπέρα, προβλέποντας το τι θα γινόταν, αν το σενάριο φαντασίας γινόταν πραγματικότητα: "Ο κόσμος μας θα ήταν πολύ τυχερός, αν οι επισκέπτες από τους άλλους κόσμους ήταν και στ αλήθεια τόσο υπομονετικοί όσο τα παρόντα επτάποδα. Εμείς γενικότερα υποθέτουμε πως όλοι οι ξένοι πολιτισμοί έχουν τρόπο σκέψης πανομοιότυπο με τον δικό μας, αυτή όμως είναι μια θεωρία που δύσκολα μπορεί να ισχύει. Και αυτό στην ταινία είναι προφανές καθώς παλεύουμε να σπάσουμε τους κώδικες επικοινωνίας με την χρήση των μαθηματικών όπως προστάζει η συλλογιστική μας. Και σε ότι αφορά στην κατάληξη, ομολογώ πως νιώθω φόβο μπροστά στην ανάγνωση της Προφητείας που ξεκλειδώνει ολάκερο το μέλλον. Δεν είμαι βέβαιη πως θα ήθελα να ξέρω τι ακριβώς θα μου ξημερώσει το αύριο. Κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα το άγχος και οι φοβίες να με συντροφεύουν παντού. Θα πρέπει να μας είναι αρκετό να γνωρίζουμε πως οι ζωές μας έρχονται και πηγαίνουν. Πως όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, θα βιώσουμε την απώλεια, την θλίψη. ΚΙ εγώ δεν επιθυμώ να γνωρίζω από πριν το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό."

Η ταινία Arrival του Denis Villeneuve με τους Amy Adams, Jeremy Renner, Forest WHitaker, Michael Stuhlbarg θα κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο στις αρχές Νοεμβρίου του 2016.

zerVo

Cannes Film Festival 2016