Νύχτες Πρεμιέρας 2016 Πόστερ

22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
21 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου 2016


Από τα πιο δημοφιλή τμήματα του φεστιβάλ, είναι εκείνο που απευθύνεται στους μουσικόφιλους σινεφίλ και που κάθε χρόνο παραδοσιακά προσελκύει το ενδιαφέρον τους, χάρη στα ιδιαίτερα προσεγμένα κι επιλεγμένα ροκιουμένταρι που αποτελούν τα ρόστερ του. Δύο και πάλι φέτος τα τμήματα, το Διαγωνιστικό και το Εκτός Διαγωνιστικού, που ορίζεται από φιλμς τα οποία για θέματα αρχής του φεστιβάλ δεν μπορούν να πάρουν μέρος στο πρώτο. Στην πρώτη κατηγορία, οι συμμετέχουσες δημιουργίες θα κοντραριστούν για την Χρυσή Αθηνά του κονκόρσο Μουσική & Φιλμ, επιλογή που θα γίνει από πενταμελή επιτροπή καταξιωμένων δημοσιογράφων και κριτικών σινεμά. Επίσης οι διαγωνιζόμενες ταινίες κεντρίζουν την ματιά των επισκεπτών του φεστιβάλ, προκειμένου να αποσπάσουν το πάντοτε άξιο αναφοράς Βραβείο Κοινού.

Το πλήρες ρόστερ της οκτάδας του τμήματος με τις ώρες προβολής των έργων, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους στις έξι αίθουσες του φεστιβάλ από δύο φορές, ενώ με χρυσά γράμματα είναι καταχωρημένες οι (και) δημοσιογραφικές προβολές που από φέτος εντάσσονται στο απογευματινό καλαντάρι. Καλή επιτυχία στις πραγματικά ενδιαφέρουσες δημιουργίες που φέτος έχουν προέλευση από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Γερμανία, το Βέλγιο.

Μπερτ Μπερνς: Ο Άνθρωπος Πίσω από τα Χιτάκια / Bang! The Bert Burns Story PosterBang! The Bert Burns Story
Μπερτ Μπερνς: Ο Άνθρωπος Πίσω από τα Χιτάκια
ΗΠΑ / 2016 / Έγχρωμο / 94' / Αγγλικά
Των Brett Berns, Bob Sarles - Με τους Paul McCartney, Van Morrison, Ben E. King, Ronald Isley, Solomon Burke

Το βιογραφικό ντοκιμαντέρ για τον Bert Burns που σκηνοθέτησε ο γιος του Brett Burns, από κοινού με τον Bob Sarles, είναι ένα συναρπαστικό μάθημα ιστορίας και ταυτόχρονα ένα πορτρέτο για έναν από τους πιο σπουδαίους, παραγωγικούς, αλλά και υποτιμημένους από τη δημοσιότητα, δισκογράφους της δεκαετίας του '60. Το ντοκιμαντέρ φωτίζει τη δράση του απίστευτα εφευρετικού νεοϋορκέζου Burns, ο οποίος μέσα σε 7 μόλις χρόνια κατάφερε να βάλει την υπογραφή του σε 51 ροκ, ποπ και σόουλ επιτυχίες πριν πεθάνει από καρδιακή ανακοπή στα 38 του, στα τέλη του 1967.

Ένα πολύτιμο ντοκιμαντέρ όχι μόνο επειδή παρελαύνουν σε αυτό, όλες οι μεγάλες επιτυχίες του (από "Twist And Shout" των Beatles μέχρι "Piece Of My Heart" της Irma Frnklin, κατοπινός θρίαμβος της Janis Joplin και "Brown Eyed Girl" (του Van Morrison) αλλά και το γεγονός ότι μιλούν για αυτόν, ο Solomon Burke, η Sissy Houston, ο Van Morrison, ο Paul McCartney, κλπ.

Που και πότε? Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 19:30 Odeon Opera 2 / Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 19:30 Danaos 2 (Press) / Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 19:00 Odeon Opera 2

Γκάρι Νιούμαν: Ένα Ανδροειδές στη Γη της Επαγγελίας / Gary Numan: Android in La La Land PosterGary Numan: Android in La La Land
Γκάρι Νιούμαν: Ένα Ανδροειδές στη Γη της Επαγγελίας
Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ / 2016 / Έγχρωμο / 85' / Αγγλικά
Των Steve Read, Rob Alexander - Με τους Gary Numan, Gemma Webb

Ο Rob Alexander και ο Steve Read καταγράφουν την επιστροφή του Gary Numan στη φόρμα, έπειτα από χρόνια απομόνωσης για την ηχογράφηση του άλμπουμ του, «Splinter», του 2014. Με κεντρικό άξονα τη μετακόμισή του από την αγγλική εξοχή στο Λος Άντζελες, η ταινία παρακολουθεί την οικογένεια Numan (Γκάρι, Γκέμα και τρεις κόρες) να βρίσκει μια καινούργια ταυτότητα στην Αμερική.

Ταυτόχρονα, μέσα από την προσωπική αφήγηση του Gary Numan, ο θεατής ταξιδεύει στο χρόνο και ανακαλύπτει τα συστατικά μιας ακραίας προσωπικότητας: το σύνδρομο Ασπεργκερ των παιδικών χρόνων του, την ανάπτυξη της αγάπης του για τις μηχανές, τη σεισμική επιτυχία του («Are Friends Electric?», «Cars») που άνοιξε το δρόμο στα συνθεσάιζερ προς τη νεορομαντική εποχή της ποπ, το μόνιμο και άσβεστο μίσος των κριτικών, τις στρατιές των θαυμαστών του (οι ένδοξοι numanoids), τους γονείς του στο πλάι του (με τον μάνατζερ πατέρα), την αμφισβήτηση, την κατάθλιψη, την ανακήρυξή του σε cult φαινόμενο από τους επιγόνους του και την αναγέννησή του μέσα από τις στάχτες του για το άλμπουμ «Splinter».

Που και πότε? Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 21:30 Odeon Opera 2 / Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 21:00 Odeon Opera 2 (Press) / Σάββατο 1 Οκτωβρίου 21:00 Danaos 2

Βιρτουόζοι Προς Ενοικίαση / Hired Gun PosterHired Gun
Βιρτουόζοι Προς Ενοικίαση
ΗΠΑ / 2016 / Έγχρωμο / 90' / Αγγλικά
Του Fran Strine - Με τους Phil Buckman, Alice Cooper, Justin Derrico, Corky Hale, Rob Zombie, Kenny Aronoff, Mark Shulman, Steve Vai, Jason Newsted

Γνωρίζατε ότι, πέρα από το να συνοδεύουν τους μεγαλύτερους αστέρες της ποπ και ροκ στις περιοδείες τους ανά τον κόσμο οι session μουσικοί είναι επίσης υπεύθυνοι και για το 80% των δίσκων που κυκλοφορούν στην Αμερική; Σε αυτό το διαφωτιστικό μουσικό ντοκιμαντέρ, οι «Βιρτουόζοι προς Ενοικίαση» βγαίνουν επιτέλους από την αφάνεια και στέκονται περήφανα μπροστά στους προβολείς.

Μεταξύ καταιγιστικών σόλο και γκρουβάτων ρυθμών, μάθετε πώς δημιουργήθηκαν ύμνοι όπως το «Beat It» του Michael Jackson, ακούστε τι συνέβη στον Ozzy Osbourne και τους μουσικούς του μετά τον θάνατο του τεράστιου Randy Rhodes και ταξιδέψτε πίσω στις μέρες που μεσολάβησαν από τον τραγικό θάνατο του θρυλικού Cliff Burton των Metallica. Κι όλα αυτά μέσα από τις αποκαλυπτικές συνεντεύξεις και εξομολογήσεις μουσικών όπως οι Alice Cooper, Jason Newstand, Pink, Steve Vai, Rob Zombie κ.α. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του SXSW.

Που και πότε? Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 21:30 Odeon Opera 2 / Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 19:30 Odeon Opera 2 (Press)

Strike a Pose PosterStrike a Pose
Strike a Pose
Ολλανδία, Βέλγιο / 2016 / Έγχρωμο / 83' / Αγγλικά, Ισπανικά
Των Ester Gould, Reijer Zwaan - Με τους Luis Camacho, Oliver Crumes, Salim Gauwloos

Την αγαπάς. Τη μισείς. Δεν την αγνοείς. Η Madonna στόχευε ανέκαθεν στο να κρατά σε εγρήγορση το ανυποψίαστο κοινό και το 1990 βρέθηκε στην πιο δημιουργική, τολμηρή και σκανδαλώδη φάση της καριέρας της. Ως φορέας καλλιτεχνικής ακρότητας, σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, περιόδευσε τον κόσμο με την Blond Ambition tour, μία συναυλία-διαμαρτυρία απέναντι στην πατρική καταπίεση των παιδικών της χρόνων και στο καθολικό δόγμα. Το σήμα κατατεθέν κωνικό σουτιέν του Jean Paul Gaultier, το «Like a Prayer», ο επί σκηνής αυνανισμός και, φυσικά, το «Vogue» απέκτησαν λατρευτικό status παγκοσμίως.

Τι ακριβώς συνέβη, όμως, στο «Κρεβάτι με τη Μαντόνα»; Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη θρυλική περιοδεία, οι χορευτές της βασίλισσας της ποπ μιλούν για το παρασκήνιο του φανταχτερού σόου, θυμούνται το πώς μεταμορφώθηκαν σε σύμβολα της LGBT κοινότητας εν μία νυκτί και αυτή τη φορά ξαναπαίζουν «θάρρος ή αλήθεια» με το κοινό. Μυστικά και... confessions on a dancefloor για το Material Girl, σε μία αναπάντεχα συγκινητική εξομολόγηση που θριάμβευσε στις προτιμήσεις του κοινού στα φετινά κινηματογραφικά φεστιβάλ Βερολίνου και Hot Docs.

Που και πότε? Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 22:30 Odeon Opera 1 / Σάββατο 1 Οκτωβρίου 18:45 Odeon Opera 2 (Press)

Βγάλε τον Σκασμό: Ο Φρανκ Ζάπα με Δικά του Λόγια / Eat That Question: Frank Zappa in his Own Words PosterEat That Question: Frank Zappa in his Own Words
Βγάλε τον Σκασμό: Ο Φρανκ Ζάπα με Δικά του Λόγια
Γερμάνια, Γαλλία / 2015 / Έγχρωμο / 90' / Αγγλικά
Του Thorsten Schutte - Με τους Frank Zappa, Steve Allen, Angel, Jimmy Carl Black

Θεωρούσε τον εαυτό του «έναν φυσιολογικό τύπο με γυναίκα, παιδιά και πολλούς απλήρωτους λογαριασμούς». Όλοι εμείς ξέρουμε, ωστόσο, ότι ο Frank Zappa υπήρξε μια από τις πιο αναρχικές και επαναστατικές φιγούρες της μοντέρνας μουσικής, υπεύθυνη για μερικές από τις πιο ξέφρενες επιμειξίες της ροκ, της τζαζ και της πειραματικής ποπ, και για μια εξίσου αντισυμβατική περσόνα η οποία ουδέποτε θέλησε να προσαρμοστεί στην πουριτανική σύγχρονη πραγματικότητα που με τόσο χιούμορ ειρωνευόταν μέσα από τους δίσκους της.

Το «Βγάλε τον Σκασμό» είναι η ταινία που του αξίζει: ένα ιλιγγιώδες οπτικοακουστικό κολάζ, φτιαγμένο από χιλιόμετρα υλικού και οκτώ ολόκληρα χρόνια έρευνας στο προσωπικό αρχείο του Zappa, το οποίο κατορθώνει να χωρέσει μέσα σε μόλις μιάμιση ώρα τα εντυπωσιακά θραύσματα ζωής και καριέρας ενός αμετανόητου ταραξία της ποπ κουλτούρας, όπως τα αφηγείται ο ίδιος μπροστά στην κάμερα, σε διάστημα μερικών δεκαετιών και με χιούμορ που σπάει κόκαλα. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

Που και πότε? Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 20:00 Ideal / Κυριακή 25 Οκτωβρίου 19:00 Danaos 2 (Press) / Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 19:00 Odeon Opera 2

The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years PosterThe Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years
The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years
ΗΠΑ / 2016 / Έγχρωμο / 130' / Αγγλικά
Του Ron Howard - Με τους Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon, George Harrison

Ο Πολ, ο Τζορτζ, ο Τζον και ο Ρίνγκο. Για πόσα μουσικά συγκροτήματα μπορείς να ισχυριστείς ότι μπορείς να τα αναγνωρίσεις απλά και μόνο διαβάζοντας τα μικρά ονόματα των μελών τους; Ο σκηνοθέτης Ron Howard, ο οποίος διανύει την πιο ώριμη περίοδο της καριέρας του, με ταινίες όπως το «Rush» και το «Frost/Nixon», επιχειρεί να καταγράψει τη φρενίτιδα η οποία ακολουθούσε σε κάθε του βήμα το συγκρότημα που άλλαξε τη μουσική, συγκεντρώνοντας υλικό από συναυλίες τους, από συνεντεύξεις και δημόσιες εμφανίσεις, καθώς κι από τα παρασκήνια. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τον τρόπο που δημιουργούσαν τόσο ως ομάδα όσο και σε ατομικό επίπεδο ο καθένας τους.

Το ντοκιμαντέρ καλύπτει μια περίοδο που εκτείνεται από τα πρώτα βήματα της μπάντας στο Κάβερν Κλαμπ του Λίβερπουλ μέχρι την τελευταία επίσημη συναυλία τους στο Κάντλστικ Παρκ του Σαν Φρανσίσκο, στις 29 Αυγούστου του 1966. Αξίζει να σημειωθεί πως το φιλμ διαθέτει σπάνιο, ακυκλοφόρητο υλικό διάρκειας 30 λεπτών από την περίφημη συναυλία των «Σκαθαριών» στο Shea Stadium, με ψηφιακά αποκαταστημένη εικόνα και ήχο.

Που και πότε? Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 20:30 Odeon Opera 1

The Rolling Stones - Απόβαση στη Αβάνα / The Rolling Stones - Havana Moon PosterThe Rolling Stones - Havana Moon
The Rolling Stones - Απόβαση στη Αβάνα
Ην. Βασίλειο / 2016 / Έγχρωμο / 116' / Αγγλικά
Του Paul Dugdale - Με τους Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts, Ronnie Wood

Στις 25 Μαρτίου 2016, οι Rolling Stones έγιναν το πρώτο ροκ συγκρότημα που πραγματοποίησε δωρεάν υπαίθρια συναυλία για εκατοντάδες χιλιάδες θεατές στην Αβάνα. Η ιστορική συναυλία στην πρωτεύουσα της Κούβας γυρίστηκε από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Paul Dugdale, με το αποτέλεσμα να είναι μία ανεπανάληπτη κινηματογραφική εμπειρία η οποία θα προβληθεί σε επιλεγμένες αίθουσες παγκοσμίως, για μία νύχτα μόνο, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016.

Το πολυαναμενόμενο σόου των Βρετανών θρύλων της ροκ προσέλκυσε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Αβάνα, την ίδια μάλιστα εβδομάδα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έγινε ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που επισκέφθηκε την Κούβα εδώ και 88 χρόνια. Οι Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts και Ron Wood εκτελούν ένα πραγματικά θεαματικό σετ μπροστά σε ένα εκστασιασμένο κοινό, το οποίο ο frontman των Stones περιέγραψε ως «μια λαοθάλασσα, όπου ένιωθες τον παλμό και τον ενθουσιασμό του πλήθους».

Που και πότε? Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 23:15 Danaos 1 (Ειδική προβολή με αγγλικούς υπότιτλους / Είσοδος 9€)

Σιντ και Νάνσυ / Sid and Nancy PosterSid and Nancy
Σιντ και Νάνσυ
Ην. Βασίλειο / 1986 / Έγχρωμο / 112' / Αγγλικά
Του Alex Cox - Με τους Gary Oldman, Chloe Webb, David Hayman

Ο Σιντ Βίσιους ανακρίνεται στο αστυνομικό τμήμα για τον θάνατο της φίλης του, Νάνσυ Σπάνγκεν, και εμείς παρακολουθούμε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας η ιστορία ενός καταραμένου έρωτα, αλλά και του κόσμου της πανκ, όπως αναδεικνύεται μέσα από τις χειμαρρώδεις εικόνες ενός ασυγκράτητου Alex Cox. Οι Sex Pistols, η γρήγορη επιτυχία, τα δεσμά της ηρωίνης και μια βασανισμένη ψυχή, όπως την ερμηνεύει συγκλονιστικά ο Gary Oldman, συνθέτουν ένα φιλμ που δεν υποκύπτει στο μελόδραμα και διατηρεί την αυθεντικότητα και την εκρηκτική ενέργεια που οφείλει να έχει μια πραγματική punk δημιουργία.

Τριάντα χρόνια μετά την πρεμιέρα του, το «Σιντ και Νάνσυ» δικαίως συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ για τη μουσική, κατοχύρωσε τον νεαρό πρωταγωνιστή της ως ανερχόμενο ταλέντο και μελλοντικό σταρ, ενώ παράλληλα αποτέλεσε κομμάτι ενός οργισμένου κινηματογράφου που αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία σε εποχές έντονων κοινωνικών αναταραχών για τη χώρα. Επετειακή προβολή με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

Που και πότε? Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 22:15 Odeon Opera 1