Νύχτες Πρεμιέρας 2016 Πόστερ

22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
21 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου 2016


Εννέα ταινίες, οι λιγότερες από κάθε άλλη προηγούμενη φορά από όλο τον κόσμο συνθέτουν το διαγωνιστικό τμήμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας", φιλμς που έχουν επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια από την αρμόδια επιτροπή και που θα πρέπει να καλύπτουν την βασική προϋπόθεση, να αποτελούν το πρώτο ή το δεύτερο μεγάλου μήκους έργο του σκηνοθέτη. Και φυσικά να προβάλλονται για πρώτη φορά στην χώρα μας. Ένα κονκόρσο που φέτος θα μας ταξιδέψει τόσο στην Ευρώπη, την Μεγάλη Βρετανία, την Γερμανία, την Γαλλία, το Βέλγιο, όσο στην Ασία, το Ισραήλ και το Ιράν και περνώντας από την Αφρική και την Τυνησία θα τερματίσει στην Αμερικάνικη ήπειρο, βολτάροντας στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Εννέα δημιουργίες που στην 22η εκδοχή του θεσμού θα συναγωνιστούν για το βαρύτιμο έπαθλο, που θα απονείμει ειδική κριτική επιτροπή καλλιτεχνών και επαγγελματιών που σχετίζονται με τον χώρο του κινηματογράφου. Το οποίο, η Χρυσή Αθηνά, δια χειρός του οίκου Zolotas, θα δοθεί στον σκηνοθέτη της πιο άρτιας τεχνικά ταινίας της εννιάδας και θα συνοδευτεί από χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ. Επίσης βραβεία θα δοθούν στον σκηνοθέτη που θα προτείνει την πιο ολοκληρωμένη δημιουργική άποψη (Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών), αλλά και στον ποιοτικότερο σεναριογράφο, για το έργο που θα παρουσιάσει το αρτιότερο σκριπτ (Βραβείο Σεναρίου).

Το πλήρες ρόστερ του διαγωνιστικού, με τις ώρες προβολής των έργων, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους στις έξι αίθουσες του φεστιβάλ στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από δύο φορές, ενώ με χρυσά γράμματα είναι καταχωρημένες οι (και) δημοσιογραφικές προβολές που από φέτος δεν θα είναι πρωινές, αλλά εντάσσονται στο απογευματινό καλαντάρι. Είναι βέβαιο πως οι σινεφίλ θα δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο τμήμα, αφού οι δημιουργίες φαντάζουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες κι έχουν στόχο να πάρουν διανομή στην χώρα μας. Καλή επιτυχία σε όλες:

Closet Monster PosterCloset Monster
Closet Monster
Καναδάς / 2015 / Έγχρωμο / 90' / Αγγλικά
Του Stephen Dunn - Με τους Connor Jessup, Aaron Abrams, Joanne Kelly, Aliocha Schneider, Mary Walst, Isabella Rossellini

Ο Όσκαρ είναι ένας μαθητής λυκείου που ενδιαφέρεται περισσότερο για το μακιγιάζ και τα οπτικά εφέ παρά για τα μαθήματά του. Είναι επίσης ομοφυλόφιλος και βασανίζεται από οράματα πιθανών φρικιαστικών εξελίξεων που μπορεί να έχει η αποκάλυψη των σεξουαλικών του προτιμήσεων στον οξύθυμο πατέρα του. Ασφυκτιά στην επαρχιακή πόλη όπου ζει κι έχει μοναδική παρηγοριά του τη φίλη του, Τζέμα, και το χάμστερ του, που του μιλά με τη φωνή της Isabella Rossellini. Θα αλλάξουν όλα, όμως, όταν γνωρίζει και ερωτεύεται τον Γουάιλντερ.

Το coming-out δράμα και το ξύπνημα του έρωτα παντρεύονται με τη νεανική φαντασία και τον ψυχοσωματικό τρόμο, σε ένα συστηματικά ευρηματικό και αβίαστα συναισθηματικό ντεμπούτο από τον Καναδό Stephen Dunn, το οποίο απέσπασε το βραβείο καλύτερης καναδικής ταινίας στο Φεστιβάλ του Τορόντο και έκανε τη διεθνή κριτική να μιλά για ένα νέο μεγάλο ταλέντο.

Που και πότε? Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 20:00 Odeon Opera 1 / Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 21:30 Odeon Opera 2 (Press) / Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 19:30 Odeon Opera 2

Εξέλιξη / Evolution PosterEvolution
Εξέλιξη
Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο / 2015 / Έγχρωμο / 81' / Γαλλικά
Της Lucile Hadzihalilovic - Με τους Max Brebant, Roxane Duran, Julie-Marie Parmentier

Αν συμφωνήσουμε ότι πηγαίνουμε σινεμά με σκοπό να συλλέξουμε δυνατές εμπειρίες, τότε η ταινία της Lucile Hadzihalilovic αποτελεί όντως μια τέτοια εμπειρία. Κινηματογραφημένη με σκοπό να δίνει στον θεατή την εντύπωση ότι αυτό που παρακολουθεί είναι ένα ρευστό όνειρο (ή, καλύτερα, εφιάλτης), η επιστροφή της Γαλλίδας σκηνοθέτιδας πίσω από την κάμερα, δέκα χρόνια μετά το θαυμαστό ντεμπούτο που πέτυχε με το «Innocence», δανείζεται στοιχεία από τον κόσμο των παραμυθιών, της επιστημονικής φαντασίας και του σινεμά τρόμου.

Στη συνέχεια, ενσωματώνει τα δάνεια αυτά σε μια αινιγματική ιστορία που εκτυλίσσεται σε μια απομονωμένη νησιωτική τοποθεσία την οποία κατοικούν αποκλειστικά μικρά αγόρια και γυναίκες. Μόνο που κάτι ιδιαίτερα αποτρόπαιο κρύβει το πεπρωμένο των αγοριών αυτών, όπως πολύ σύντομα θα μας αφήσει να καταλάβουμε η Hadzihalilovic, οδηγώντας την πλοκή της σε μερικά άκρως σκοτεινά μονοπάτια και βυθίζοντας ολόκληρο το φιλμ σε έναν παραισθησιογόνο ωκεανό μαγικών εικόνων, που δίνουν επάξια στην ταινία τον τίτλο μιας από τις πιο εκθαμβωτικές (και υποβλητικές) δημιουργίες που έχουμε δει. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

Που και πότε? Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 22:00 Odeon Opera 1 / Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 22:30 Danaos 2 (Press) / Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 22:30 Danaos 2

Η Ιστορία του Χέντι / Inhebek Hedi PosterInhebek Hedi
Η Ιστορία του Χέντι
Τυνησία, Βέλγιο, Γαλλία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα / 2016 / Έγχρωμο / 88' / Αραβικά
Του Mohamed Ben Attia - Με τους Majd Mastoura, Rym Ben Messaoud, Sabah Bouzouita, Omnia Ben Ghali, Hakim Boumessoudi, Arwa Ben Smail

Ο 25χρονος Χέντι ζει στην Τυνησία και στον ελεύθερο χρόνο του ζωγραφίζει κόμικ. Ετοιμάζεται να παντρευτεί μια άγνωστη σε αυτόν κοπέλα, την οποία διάλεξε η καταπιεστική μητέρα του για εκείνον, όταν θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την απελευθερωμένη και δυναμική Ριμ. Αφού περάσει ένα υπέροχο βράδυ μαζί της, το επόμενο πρωί θα τον βρει να ατενίζει έναν νέο κόσμο που μοιάζει γεμάτος ανεξάντλητες επιλογές.

Η ταινία του Mohamed Ben Attia, που φέρει τη σφραγίδα των αδερφών Dardenne στην παραγωγή, εκτυλίσσεται στη σύγχρονη Τυνησία, όπου παρά τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης που οδήγησαν σε μια ριζοσπαστική συνταγματική αναθεώρηση, μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού παραμένει προσκολλημένη στον συντηρητισμό του παρελθόντος. Χωρίς να αφορίζει ολοσχερώς την παράδοση, ο Ben Attia αναδεικνύει αυτή τη σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό και το νέο μέσα από μια γήινη ερωτική ιστορία. Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας και Αργυρή Άρκτος Ανδρικής Ερμηνείας για τον πρωταγωνιστή Majd Mastoura στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Που και πότε? Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 17:30 Odeon Opera 1 / Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 21:30 Odeon Opera 2 (Press)

Αγανάκτηση / Indignation PosterIndignation
Αγανάκτηση
ΗΠΑ / 2016 / Έγχρωμο / 111' / Αγγλικά
Του James Schamus - Με τους Logan Lerman, Sarah Gadon, Tracy Letts, Linda Edmond, Danny Burstein, Ben Rosenfield, Philip Ettinger

Ο υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος του «Brokeback Mountain» και του «Τίγρης και Δράκος» περνά για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα για να παραδώσει την καλύτερη μέχρι σήμερα κινηματογραφική διασκευή σε βιβλίο του καταξιωμένου Philip Roth. Άριστος μαθητής στο σχολείο και φιλότιμος γιος ενός νευρωτικού κρεοπώλη, ο Μάρκους εγκαταλείπει το πατρικό του και την πόλη του Νιού Τζέρσεϊ, έχοντας κερδίσει υποτροφία για νομικές σπουδές σε αξιοσέβαστο κολέγιο του Οχάιο και αποφεύγοντας συγχρόνως το ενδεχόμενο τού να στρατολογηθεί και να καταλήξει σε κάποιο από τα εμπόλεμα μέτωπα της Κορέας.

Σύντομα, όμως, ο ιδεαλιστής νεαρός γνωρίζει από πρώτο χέρι την υπερσυντηρητική Αμερική των ’50s, καθώς συγκρούεται με το αμείλικτο σύστημα του πανεπιστημίου στο οποίο σπουδάζει. Ο Logan Lerman (The Perks Of Being A Wallflower) συμπυκνώνει τη μετεωρική πορεία του σε μια συναισθηματικά αφοπλιστική ερμηνεία που απογειώνει το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ευρηματικού James Schamus. Συμμετοχή στα φεστιβάλ Σάντανς και Βερολίνου.

Που και πότε? Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 19:30 Ideal / Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 21:15 Danaos 2 (Press)

Η Κόκκινη Χελώνα / La Tortue Rouge PosterLa Tortue Rouge
Η Κόκκινη Χελώνα
Γαλλία, Βέλγιο / 2016 / Έγχρωμο / 90' / Χωρίς Διαλόγους
Του Michael Dudok de Wit

Τα κύματα παρασύρουν έναν ναυαγό αγνώστου παρελθόντος σε ένα ερημικό τροπικό νησί. Καθώς οι απεγνωσμένες απόπειρές του να αποδράσει αποτυγχάνουν, θα προσπαθήσει να επιβιώσει σε ένα μέρος που μοιάζει να κατοικείται μονάχα από καβούρια, χελώνες και πτηνά. Μέχρι που μια αναπάντεχη συνάντηση θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του.

Το θρυλικό ιαπωνικό στούντιο Ghibli του Hayao Miyazaki συνεργάζεται σχεδόν αποκλειστικά με εγχώρια ταλέντα. Τόσο πολύ, όμως, εντυπωσιάστηκαν οι υπεύθυνοι του στούντιο με τη δουλειά του Ολλανδού μικρομηκά σκηνοθέτη Michael Dudok De Wit (Οσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων για το «Father and Daughter», το 2001, και υποψηφιότητα για το ίδιο βραβείο με το «The Monk and the Fish», το 1995), που τον προσέγγισαν οι ίδιοι για να κάνει μια ταινία για λογαριασμό τους, παραχωρώντας του απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία. Εκείνος ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη τους παραδίδοντας μια φαντασμαγορική δημιουργία που αφηγείται χωρίς διαλόγους μια ιστορία για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τον χρόνο. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών.

Που και πότε? Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 19:45 Ideal / Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 19:00 Danaos 2 (Press)

Μία Εβδομάδα και Μία Μέρα / Shavua ve Yom PosterShavua ve Yom
Μία Εβδομάδα και Μία Μέρα
Ισραήλ / 2016 / Έγχρωμο / 98' / Εβραϊκά
Του Asaph Polonsky - Με τους Shai Avivi, Evgenia Dodina, Tomer Kapon, Alona Shauloff, Sharon Alexander, Carmit Mesilati-Kaplan, Uri Gavriel

O Εγιάλ και η Βίκυ είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι Εβραίων που έχασαν πρόσφατα τον 25χρονο γιο τους. Με την πάροδο του εβδομαδιαίου θρηνητικού τελετουργικού της Σίβα που ορίζει ο νόμος τους, επιστρέφουν στις καθημερινές τους ασχολίες, προσπαθώντας να ξεπεράσουν το τραγικό συμβάν. Η Βίκυ γυρίζει στο σχολείο όπου δούλευε και προσπαθεί να εκτοπίσει την προσωρινή αντικαταστάτριά της, ενώ ο μαγαζάτορας Εγιάλ ανακαλύπτει τις ευεργετικές ιδιότητες της μαριχουάνας κι αναπτύσσει φιλία με τον γιο του γείτονα, πασχίζοντας να βρει και πάλι νόημα στη ζωή του.

Όσα συμβαίνουν σε αυτήν τη γλυκόπικρη ταινία του γεννημένου στην Αμερική Ισραηλινού δημιουργού Asaph Polonsky εκτυλίσσονται στη διάρκεια μιας ημέρας. Έχοντας υπό τις οδηγίες του ένα μικρό αλλά θαυματουργό καστ που δίνει τον καλύτερο του εαυτό, ο Polonsky προσεγγίζει με αντισυμβατικότητα, χιούμορ αλλά και ανθρωπιά μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Επίσημη Συμμετοχή στο τμήμα Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών.

Που και πότε? Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 19:45 Odeon Opera 1 / Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 19:00 Danaos 2 (Press) / Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 21:30 Odeon Opera 2

Επιχείρηση Χιονοστιβάδα / Operation Avalanche PosterOperation Avalanche
Επιχείρηση Χιονοστιβάδα
ΗΠΑ, Καναδάς / 2015 / Έγχρωμο / 93' / Αγγλικά
Του Matt Johnson - Με τους Sharon Belle, Matt Johnson, Krista Madison, Samantha Michelle, Owen Williams, Josh Boles

Ήταν τελικά ο Νιλ Αρμστρονγκ ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι ή μήπως η επιτυχής προσσελήνωση της αποστολής Απόλλων 11 ήταν ένα ραδιούργο τέχνασμα των Αμερικανών, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να αναδειχθούν σε νικητές της κούρσας του διαστήματος προτίμησαν να τη σκηνοθετήσουν;

Η πιο διάσημη θεωρία συνωμοσίας στα χρονικά του Ψυχρού Πολέμου παίρνει σάρκα και οστά στο ευφυές ψευδοντοκιμαντέρ του Matt Johnson, το οποίο μέσα σε 90 λεπτά, εκτός από το να μπλέξει μέχρι και τον Stanley Kubrick, εξελίσσεται σταδιακά από βιτριολική κωμωδία σε ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που κόβει την ανάσα. Πίσω στο 1967, η CIA υποπτεύεται ότι κάποιος μέσα από τη NASA δίνει πληροφορίες στους Σοβιετικούς και στέλνει μια ομάδα πρακτόρων για να εξιχνιάσουν την υπόθεση. Αυτό που θα ανακαλύψουν έπειτα από παρακολουθήσεις και υποκλοπές είναι ικανό να αλλάξει την ιστορία της Αμερικής για πάντα. Συμμετοχή στα φεστιβάλ Σάντανς και SXSW.

Που και πότε? Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 22:00 Ideal / Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 21:15 Odeon Opera 2 (Press) / Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 20:30 Danaos 2

Απομεινάρια / Remainder PosterRemainder
Απομεινάρια
Ην. Βασίλειο, Γερμανία / 2015 / Έγχρωμο / 97' / Αγγλικά
Του Omer Fast - Με τους Tom Sturridge, Cush Jumbo, Ed Speleers, Danny Webb, Nicholas Farrell, Arsher Ali

Ένας νεαρός άντρας παθαίνει ένα φρικιαστικό ατύχημα έξω από εμπορικό κέντρο και χάνει τη μνήμη του. Στη συνέχεια, έρχεται σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την ιδιοκτησία του κτιρίου και λαμβάνει αποζημίωση 8,5 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών, με την οποία αποφασίζει να χρηματοδοτήσει ένα παράξενο σχέδιο για να ανακτήσει τις αναμνήσεις του. Έτσι, αγοράζει ένα κτίριο και προσλαμβάνει ηθοποιούς για να αναπαραστήσουν τα σκόρπια στιγμιότυπα από το παρελθόν που ταλανίζουν το μυαλό του.

Μια ταινία για την ταυτότητα ως συνάρτηση του παρελθόντος και της μνήμης; Ένα σχόλιο πάνω στην καλλιτεχνική δημιουργία και στην προσπάθειά της να ανασυνθέσει και να διορθώσει την πραγματικότητα; Ένας φιλμικός γρίφος στα πρότυπα του «Ξυπνήματος στον Εφιάλτη» και του «Memento»; Το σίγουρο είναι πως το ατμοσφαιρικό σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ισραηλινού εικαστικού Omer Fast, το οποίο βασίζεται σε βιβλίο του συγγραφέα Tom McCarthy, φιλοδοξεί να είναι πολλά περισσότερα από ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ. Συμμετοχή στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου.

Που και πότε? Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 20:15 Ideal / Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 22:00 Danaos 2 (Press) / Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 19:00 Danaos 2

Στη Σκιά του Φόβου / Under the Shadow PosterUnder the Shadow
Στη Σκιά του Φόβου
Ιράν, Ιορδανία, Κατάρ, Ην. Βασίλειο / 2015 / Έγχρωμο / 84' / Φαρσί
Του Babak Anvari - Με τους Narges Rashidi, Avin Manshadi, Bobby Naderi, Ray Haratian, Hamidreza Djavdan, Soussan Farrokhnia

Στην Τεχεράνη του 1988, οι προσπάθειες της Σιντέχ να συνεχίσει τις σπουδές Ιατρικής που άφησε στη μέση λόγω της εγκυμοσύνης της πέφτουν στο κενό. Το άκρως συντηρητικό καθεστώς της χώρας δεν βλέπει με καλό μάτι τη φοίτηση των γυναικών στα πανεπιστήμια, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για δυναμικές προσωπικότητες που έχουν αναπτύξει έντονη πολιτική δράση, όπως η νεαρή Ιρανή. Καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ιράκ μαίνεται ανεξέλεγκτος, ο σύζυγος της Σιντέχ καλείται να υπηρετήσει στο στρατό, και η νεαρή μητέρα απομένει μόνη με τη μικρή Ντόρσα, σε ένα διαμέρισμα της ρημαγμένης από τις εχθροπραξίες πρωτεύουσας.

Σύντομα, όμως, οι σειρήνες των βομβαρδισμών είναι το τελευταίο πράγμα για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς μία ιδιαίτερα απόκοσμη οντότητα με ανεξάντλητες υπερφυσικές δυνάμεις βάζει στο μάτι μάνα και κόρη. Φανταστείτε τον Ashgar Farhadi να γυρίζει μια καθαρόαιμη ταινία τρόμου που να λειτουργεί έξοχα και ως πολιτική αλληγορία και θα καταλάβετε απόλυτα γιατί αυτό το αξιοθαύμαστο ντεμπούτο του Babak Anvari απογειώνεται από τα στενά όρια του είδους σε υψηλή τέχνη. Συμμετοχή στα φεστιβάλ Σάντανς και SXSW.

Που και πότε? Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 22:15 Ideal / Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 22:00 Odeon Opera 1 (Press)