Η συμμορία των μάγων 2 (Now You See Me 2) PosterΗ συμμορία των μάγων 2

του Jon M. Chu. Με τους Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Dave Franco, Daniel Radcliffe, Lizzy Caplan, Morgan Freeman, Michael Caine, Morgan Freeman, Sanaa Lathan, Jay Chou


Τι Μακάο τι... Χόγκουαρτς!
του Θόδωρου Γιαχουστίδη (@PAOK1969)

Αμπρακαντάμπρα... 2!

Όταν η «Συμμορία των μάγων» κυκλοφόρησε στις 31 Μαΐου του 2013 στις ΗΠΑ φάνταζε ως ένα μεγάλο στοίχημα. Με μπάτζετ 75 εκατομμυρίων δολαρίων κατόρθωσε να κάνει εισπράξεις γύρω στα 117 εκατομμύρια δολάρια στη χώρα παραγωγής της και παγκόσμιες εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 350 εκατομμύρια δολάρια! Το στοίχημα λοιπόν απέδωσε και μάλιστα πολύ περισσότερο από όσο μπορούσε να φανταστεί και ο πιο αισιόδοξος. Τρία χρόνια μετά βγαίνει το σίκουελ – αναμενόμενη κίνηση από το στούντιο παραγωγής, που ήδη έχει ανακοινώσει και το γύρισμα και τρίτης ταινίας της σειράς! Η πρώτη ταινία είχε ως σκηνοθέτη τον Γάλλο Louis Leterrier και γυρίσματα, πέρα από τις ΗΠΑ, και στο Παρίσι. Τούτη η ταινία έχει στη σκηνοθετική καρέκλα τον Jon M. Chu, που είναι Καλιφορνέζος αλλά με προφανέστατη κινεζική καταγωγή – οπότε γυρίσματα έγιναν και στο Μακάο! Ο Louis Leterrier πήρε θέση παραγωγού (executive, but still...) ενώ μεταξύ των συμπαραγωγών βρίσκουμε και τον... μάγο David Copperfield!

Η συμμορία των μάγων 2 (Now You See Me 2) Wallpaper
Κατά τα άλλα, το cast παρέμεινε σχεδόν ατόφιο μεταξύ των δύο ταινιών. Απλά, έφυγε η Isla Fisher ως η γυναίκα... Καβαλάρησα (λόγω εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια γυρισμάτων της δεύτερης ταινίας) και τη θέση της πήρε η Lizzy Caplan, προστέθηκαν η Sanaa Lathan (σε ρόλο πρακτόρισσας του FBI), ο Daniel Radcliffe (σε ρόλο κυνηγού των μάγων – πανέξυπνη μαρκετινίστικη κίνηση, καθώς ο ηθοποιός που έπαιξε τον πιο διάσημο μάγο των τελευταίων ετών, τον Χάρι Πότερ, στο Now You See Me 2 είναι ορθολογιστής και υποστηρικτής της επιστήμης!) και ο... Woody Harelson (ναι, έπαιζε και στην προηγούμενη ταινία, απλά εδώ εκτός από τον Merritt McKinney υποδύεται και τον... δίδυμο αδελφό του ήρωά του, ο οποίος έχει κάνει προσθετική μαλλιών και τα δόντια του μοιάζουν με αλόγου)!

Η υπόθεση: Έναν χρόνο αφότου κατάφεραν να ξεγελάσουν το FBI, κερδίζοντας την αγάπη του κοινού με τα μαγικά τους κόλπα σε στιλ Ρομπέν των Δασών, οι Τέσσερις Καβαλάρηδες βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο για ένα θέαμα που ελπίζουν ότι θα ξεσκεπάσει τις ανήθικες πρακτικές ενός μεγιστάνα της τεχνολογίας, του Όουεν Κέις. Όμως, το σχέδιό τους αποτυγχάνει όταν ένας μυστηριώδης ξένος αποκαλύπτει επί σκηνής κάποια ευαίσθητα μυστικά της ομάδας των Μάγων. Τότε, αναγκάζονται να αναλάβουν μια αποστολή για τον εκκεντρικό και μυστηριώδη πλούσιο επιχειρηματία και παιδί-θαύμα του τεχνολογικού κόσμου, Ουόλτερ Μέιμπρι, ο οποίος από τη μια θέλει όλος ο κόσμος να πιστεύει πως είναι νεκρός κι από την άλλη αποσκοπεί στην καταστροφή του ραδιούργου πρώην συνεργάτη του, που δεν είναι άλλος από τον... Όουεν Κέις! Από τη Νέα Υόρκη οι Τέσσερις Καβαλάρηδες (με νέο γυναικείο μέλος στην παρέα τους) θα βρεθούν στο Μακάο. Εκεί, θα στριμωχθούν αρκούντως. Θα βρεθούν προ απροόπτων. Σχεδιάζουν να απαγκιστρωθούν με ένα μεγάλο κόλπο στο Λονδίνο, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Θα τα καταφέρουν;

Η άποψή μας: Το σινεμά, η φοβερή και τρομερή 7η Τέχνη, βασίζεται ουσιαστικά σε ένα οπτικό... τρικ: το περίφημο μετείκασμα. Οπότε, μια ταινία που ασχολείται τόσο οργανικά με τη μαγεία και τα... οπτικά τρικ, όπως τούτη εδώ, είναι θα λέγαμε ένα πόνημα που κλείνει το... μάτι στον ίδιο τον κινηματογράφο, όντας ταυτόχρονα η αποθέωση της αυτοαναφορικότητας κι ένας φόρος τιμής στην ψευδαίσθηση, τη μήτρα της τέχνης των κινουμένων εικόνων. Κι αν η πρώτη ταινία άγγιζε σε επίπεδο σεναρίου τα όρια του γελοίου εδώ σίγουρα τα ξεπερνάει! Κι όμως, το όλον είναι τόσο διασκεδαστικό που ο θεατής ποσώς ενδιαφέρεται για το αν τον... κοροϊδεύουν! Εξάλλου, αυτό επιθυμεί διακαώς από μια τέτοιου είδους ταινία αλλά και κάθε φορά που επισκέπτεται μια κινηματογραφική αίθουσα. Να τον κοροϊδεύουν αλλά με ωραίο τρόπο! Γιατί ένα ανέκδοτο είναι πετυχημένο όχι από αυτά που λέει αλλά από τον τρόπο που το μεταφέρει αυτός που το λέει.

Η ταινία ακολουθεί τη λογική της «Συμμορίας των 11» από τη μία (καθόλου τυχαία η εύρεση της λέξης «συμμορία» στις αποδόσεις στα ελληνικά των τίτλων των δύο ταινιών, που καμία σχέση δεν έχουν με τους πρωτότυπους τίτλους!) και τη λογική ταινιών με υπερήρωες, βγαλμένους από κόμικ από την άλλη! Δεν θα μου κάνει καθόλου εντύπωση αν τελικά προκύψει σειρά κόμικ εξαιτίας των ταινιών – το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από την πεπατημένη! Στον ήρωα που υποδύεται ο Mark Ruffalo δίνεται back story (και καλά για να δικαιολογηθούν κάποια πράγματα σε τούτη την ταινία αλλά και για να δοθεί... βάθος στον χαρακτήρα – εδώ γελάνε – μουάχαχαχαχα), ο ήρωας που υποδύεται ο Morgan Freeman δεν είναι αυτός που νομίζαμε, η Lizzy Caplan μας κάνει να μην μας λείπει καθόλου η Isla Fisher (η εναρκτήρια σκηνή με τον... αποκεφαλισμό της είναι από τις πιο αστείες της ταινίας!), ο δίδυμος του χαρακτήρα του Woody Harelson είναι αηδιαστικά αστείος, όλα βαίνουν καλώς.

Το Μάτι, η οργάνωση πίσω από όλα, μοιάζει με το S.H.I.E.L.D. από τα κόμικς της Marvel – αν και γμτ παραπέμπει και λίγο σε Μασονία ή μήπως κάνει πουλάκια το μυαλό μου; Ο συνδυασμός δράσης, στοιχείων θρίλερ, εντυπωσιασμού και χιούμορ κάνουν το συνολικό αποτέλεσμα εντελώς απολαυστικό. Η σκηνή με τη... χειραγώγηση της βροχής στο Λονδίνο κρύβει μια απίστευτη ομορφιά και η σκηνή με τη ληστεία του στικ που μπορεί να υποκλέπτει όλα τα κομπιούτερ όλου του κόσμου είναι απίθανη με τις εναλλαγές σασπένς και... βλακείας! 'Ένα από τα στοιχεία που συντελούν στην επιτυχία της ταινίας είναι και το γεγονός ότι εξηγεί πολλά από τα «κόλπα». Από την άλλη, στο φινάλε, έχουμε περισσότερες άλυτες απορίες από όσες μας λύθηκαν κατά τη διάρκεια του φιλμ. Θα μας τις λύσει η τρίτη ταινία της σειράς; Ίδωμεν! (το πιάσατε το υπονοούμενο, έτσι;).

Η συμμορία των μάγων 2 (Now You See Me 2) Rating




Στις δικές μας αίθουσες? Στις 9 Ιουνίου 2016 από την Odeon

2 σχόλια:

M.LioveS. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
M.LioveS. είπε...

Δεν είδα ακόμα την δεύτερη ταινία αλλά διαβάζοντας διάφορες κριτικές δεν μπορώ να πω ότι έχω ακούσει και τα καλύτερα. Παρόλα αυτά αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως οι περισσότερες κριτικές σχολιάζουν το μασονικό στοιχείο σαν να το βλέπουν πρώτη φορά. Η ταινία ήταν τέρμα μασονική από το πρώτο κιόλας μέρος (μάτια παντού , μάτι του ώρου) , και με μηνύματα του τύπου (το μάτι είναι πανταχού παρών τα βλέπει όλα και κανείς δεν μπορεί να το ξεπαστρέψει) .... οπότε δεν ξέρω γιατί έχει κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση στο δεύτερο μέρος. Άλλωστε δεν νομίζω ότι υπάρχει ταινία σήμερα που να μην έχει μασονικά σύμβολα είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα και αυτό δεν είναι συνομωσιολογία. Η ταινία μόνο και μόνο που ασχολείται με μαγεία ήσουν υποψιασμένος από την αρχή ότι θα υπάρχει παρέλαση συμβόλων ,βέβαια αυτοί εδώ το έκαναν απροκάλυπτα από την αρχή. Θα δω την ταινία γιατί παρόλα αυτά η πρώτη μου άρεσε πάρα πολύ , αν και προτιμούσα την fisher ... αλλά οκ δεν πειράζει..

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική