2016 Cannes Film Festival Poster

Η δεύτερη Γαλλικής κοπής ταινία του Διαγωνιστικού Τμήματος του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, αποτελεί και το πιο πρόσφατο πόνημα του Bruno Dumont, δημιουργού που μέχρι στιγμής έχει κατακτήσει δύο φορές, το Grand Prix της Επιτροπής, στις προηγούμενες κούρσες διεκδίκησης του Χρυσού Φοίνικα, ου συμμετείχε. Ο ανατρεπτικός Φραντσέζος, φέτος παρουσιάζει μια κατάμαυρη κομεντί, με τον τίτλο Ma Loute (στα αγγλικά μεταφράζεται σαν Black Bay, Μαύρος Κόλπος) και το θέμα της χρονικά τοποθετείται στις αρχές του 20ου αιώνα, δίπλα στην παραθαλάσσια πόλη του Καλαί και πολύ κοντά στην πραγματική του γενέτειρα. Το φιλμ πραγματεύεται την προαιώνια διαμάχη μεταξύ των δύο κραταιών οικογενειών της περιοχής, των αριστοκρατών Βαν Πέτεζεμ και των Μπριφόρ, εκπροσώπων της εργατικής τάξης, που απασχολούνται ως εκτροφείς μυδιών. Παρόλη την έχθρα τους οι δύο φαμίλιες θα γκρεμίσουν τα τείχη από την στιγμή που η διεμφυλική κόρη των hi class, θα αναπτύξει δεσμό με τον γιο των απέναντι. Και τότε είναι που εντελώς αναπάντεχα κάποιοι περαστικοί τουρίστες από την περιοχή, θα εξαφανιστούν, ορίζοντας το επίσημο γεύμα τους. Πάνω σε αυτό τον παράξενα κανιβαλιστικό καμβά, ο σκηνοθέτης στήνει την γεμάτη αλληγορίες υπόθεση του, χρησιμοποιώντας χαρακτήρες σουρεαλιστικούς και όχι γνώριμα ανθρώπινους. "Μέσα από τον τρόπο που προσέγγισα το θέμα αυτής της ταινίας μου, αλλά και της προηγούμενης Petit Quinquin, αναφέρει ο δημιουργός, πέτυχα να εκτιμήσω περισσότερο τις ευγενείς τέχνες της κωμωδίας και της καρικατούρας." Και συνεχίζει:

Ma Loute Cannes Ma Loute Cannes
Ma Loute Cannes Ma Loute Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



"Δημιούργησα τους χαρακτήρες μου πιο μακρινούς από την πραγματικότητα, ώστε να μπορεί ο θεατής να τους παρακολουθήσει σε ένα μεγαλύτερο εύρος από ότι συμβαίνει στ' αλήθεια. Κάποτε μελετώντας τα πρόσωπα της ιστορίας μου, ένιωθα πως εργαζόμουν με τηλεσκόπιο, τώρα έχω την αίσθηση πως χρησιμοποιώ μικροσκόπιο! Είμαστε πολύ παράξενα όντα οι άνθρωποι, την μια στιγμή τρομακτικά και αιμοβόρα και την άλλη, ηθικά και όσια. Πανέξυπνα μόλις τώρα, ενώ προ ολίγου σφύζαμε από ηλιθιότητα. Αυτοί οι συνδυασμοί είναι που με ώθησαν να ασχοληθώ με αυτό το ξεχωριστό θέμα." Δύο κορυφαία αστέρια του Γαλλικού σινεμά διακρίνονται ανάμεσα στο καστ, με την Juliette Binoche να υποδύεται την αυστηρή και ανορθόδοξη ηγέτιδα των Βαν Πετεζεμ και τον πάντα εξαίρετο Fabrice Luchini να ερμηνεύει τον πανομοιότυπων αντιλήψεων σύζυγό της. Ιδιαίτερη εντύπωση στο κοινό που παρακολούθησε την ταινία στην Ριβιέρα, άφησε επίσης και η παρουσία της νεαρής Raph, που κρατά τον δύσκολο ρόλο της transgender κόρης.

Η ταινία Ma Loute συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ και η έξοδος της στις αίθουσες της χώρας μας, έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο..

zerVo

Cannes Film Festival 2016