2016 Cannes Film Festival Poster

Παραδοσιακά κάθε ταινία δικής του υπογραφής, που προβάλλεται στα πλαίσια του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ, ανεβάζει αυτομάτως και κατακόρυφα το επίπεδο του θεσμού. Φυσικά η αναφορά γίνεται για τον κορυφαίο Ευρωπαίο δημιουργό στα χρονικά του σινεμά Ken Loach, θριαμβευτή ήδη του μεγαλύτερου τροπαίου κατά το παρελθόν, που διαγωνίζεται και φέτος, συμπληρώνοντας τα ογδόντα χρόνια ζωής, με στόχο το βαρύτιμο τρόπαιο του Χρυσού Φοίνικα, με την τελευταία του δουλειά I. Daniel Blake. Ένα κοινωνικό δράμα, που εκτυλίσσεται στην πατρίδα του την Βρετανία του σήμερα, εποχή που και αυτός ο τόπος βιώνει έντονα την οικονομική κρίση, έχοντας σαν κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας τον άντρα του τίτλου, έναν μεσήλικα ξυλουργό, που έχοντας μόλις υποστεί καρδιακό επεισόδιο, θα λάβει εντολή από τους θεράποντες γιατρούς του να μην εργαστεί ξανά, αν επιθυμεί να κρατηθεί στην ζωή. Ο Ντάνιελ προβληματισμένος από την τροπή που έχει πάρει πια η ζωή του, θα γνωρίσει και θα συμπαθήσει μια νεαρή μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, που το κράτος θα της αποσπάσει τα όποια κοινωνικά προνόμια, αφήνοντας την στο έλεος της ανέχειας και της δυστυχίας. "Δυστυχώς στις ημέρες που ζούμε, οι πιο ευάλωτοι από τους συνανθρώπους μας, έχουν πειστεί πως η φτώχεια είναι αποκλειστικά δική τους υπαιτιότητα, αναφέρει με σοφία ο μέγας δημιουργός, στα πλαίσια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου που συνοδεύει την επίσημη πρεμιέρα. Κι αυτό ακριβώς είναι σοκαριστικό! Δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο στην χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη και έχει συνειδητά σκληρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό, τον τρόπο που πλέον οργανώνουμε την ζωή μας." 

I. Daniel Blake Cannes I. Daniel Blake Cannes
I. Daniel Blake Cannes I. Daniel Blake Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



Καθώς ο ήρωας της υπόθεσης, θα δει και τις δικές του ασφαλιστικές παροχές να μηδενίζονται, θα αναγκαστεί να αποτανθεί στο γραφείο εύρεσης εργασίας, προκειμένου να εντοπίσει την απασχόληση, που δεν θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση της υγείας του. Και οι συνεχείς αρνήσεις που θα πάρει από τους αρμόδιους φορείς, θα τον ωθήσουν στην απόγνωση και μισό βήμα πριν την αυτοκτονία. "Ακόμη και γι αυτό το ακραίο ενδεχόμενο έχουν εκπαιδευτεί οι υπάλληλοι των δημόσιων υπηρεσιών, ώστε να δείχνουν ψυχροί μπροστά στον πόνο των συνανθρώπων τους, γεγονός που τους ταπεινώνει, μα μπροστά στο φάσμα της δικής τους απόλυσης, αναγκάζονται να σκληρύνουν την στάση τους, τονίζει ο σεναριογράφος του φιλμ και μόνιμος συνεργάτης του Loach, σπουδαίος Paul Laverty. Είναι τραγικό το να αντιλαμβάνεται κανείς, πως το κράτος, στοχοποιεί τις μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες, κόβοντας τους ακόμη και τα πενιχρά επιδόματα πρόνοιας, στερώντας τους και το παραμικρό δικαίωμα στην αξιοπρέπεια." Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο stand up κωμικός Dave Johns, που κατάγεται από το Νιουκάστλ, περιοχή που έχει κτυπηθεί όσο καμία από την ύφεση. "Είμαι ενθουσιασμένος, αναφέρει, από την θερμή υποδοχή που έτυχε το φιλμ. Ελπίζω να παρακινήσει όσους παίρνουν τις αποφάσεις και δεν ντρέπονται γι αυτό, να αλλάξουν σύντομα στάση και να εξιλεωθούν μέσω των εντολών για κοινωνική πολιτική που πρέπει σύντομα να πάρουν." Από την μεριά της η ηθοποιός που υποδύεται την ανύπαντρη μητέρα, δίνει μια ακόμη διάσταση στο φλέγον ζήτημα: "Έχει προκληθεί και μια έντονη κοινωνική διαμάχη, ανάμεσα σε αυτούς που διατηρούν τα προνόμια τους ζωντανά και εκείνους τους πάμφτωχους που αναγκάζονται να ζήσουν, ως άνεργοι, με το επίδομα αλληλεγγύης, αφού τους θεωρούν τεμπέληδες και χασομέρηδες. Πόση ντροπή!" Κι εδώ ακριβώς θα παρέμβει συμφωνώντας ο Ken Loach. "Μας έχουν αναγκάσει σε έναν άτυπο εμφύλιο πόλεμο, ώστε με άνεση να περνούν τα αντιλαϊκά τους μέτρα. Κι αυτό το γεγονός έχει σαν τραγικότερο αποτέλεσμα, την διαρκή άνοδο της άκρας δεξιάς, που παρεμβαίνει οξύνοντας ακόμη περισσότερο τα πάθη."

Η ταινία I, Daniel Blake συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ και η έξοδος της στις αίθουσες, ακόμη δεν έχει προγραμματιστεί..

zerVo

Cannes Film Festival 2016