4η Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου

4η Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου - Ταυτότητες του Ισραήλ

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 17 - 23 Μαρτίου 2016

Η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνει αφιέρωμα στον Ισραηλινό κινηματογράφο.

Η 4η Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου «Ταυτότητες του Ισραήλ θα λάβει χώρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 17-23 Μαρτίου 2016.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την πορεία του Ισραήλ μέσα από δέκα ταινίες που καλύπτουν ένα χρονικό φάσμα μισού σχεδόν αιώνα. Μέσα από δραματικές ιστορίες, ανάλαφρες κωμωδίες ή κοινωνικές κριτικές, ο Έλληνας θεατής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις διαφορετικές πτυχές μιας δυναμικής κοινωνίας που διαρκώς εξελίσσεται. Είτε πρόκειται για ιστορίες αστικής τρέλας (Κανάλι Μπλάουμιλχ), κοινωνική σάτιρα (Αστυνόμος Αζουλάι, Καλό κατευόδιο, Διαγωγή μηδέν), τα τραύματα του Ολοκαυτώματος (Το καλοκαίρι της Αβίγια), τον μποέμ μικρόκοσμο του Τελ Αβίβ (Life According to Agfa), τη σκληρότητα του πολέμου (Κιπούρ, Μποφόρ) ή το βάρος της πρόσφατης ιστορίας (Ιστορία αγάπης και σκότους, Η επίσκεψη της μπάντας), ο θεατής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το Ισραήλ πέρα από στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Στην πρεμιέρα της Εβδομάδας Ισραηλινού Κινηματογράφου θα προβληθεί η ταινία Ιστορία αγάπης και σκότους, της Natalie Portman, παραγωγής 2015. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του παγκοσμίως γνωστού Ισραηλινού συγγραφέα Amos Oz, το οποίο είχε σημαντική εκδοτική επιτυχία στην Ελλάδα. Την ταινία θα παρουσιάσει στο κοινό ο πρωταγωνιστής της, ο Ισραηλινός ηθοποιός Gilad Kahana, ο οποίος και θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Ισραηλινού Κινηματογράφου, οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν και να αγοράσουν Ισραηλινή λογοτεχνία (μεταφρασμένη στα ελληνικά).

Οι ταινίες της θεματικής ενότητας 4η Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου και οι ώρες προβολής τους είναι:

Ιστορία αγάπης και σκότους A Tale of Love and Darkness Poster
A Tale of Love and Darkness
Ιστορία αγάπης και σκότους
Ισραήλ, 2015 Εγχ, 95'
Σκηνοθεσία: Natalie Portman
Πρωταγωνιστούν: Natalie Portman, Makram Khoury, Shira Haas, Neta Riskin, Gilad Kahana, Mor Cohen, Aliza Ben-Moha
Πρόκειται για ένα δράμα βασισμένο στην αυτοβιογραφία του Amos Oz, συγγραφέα, δημοσιογράφου και υπέρμαχου μιας ειρηνικής λύσης για τα δύο κράτη που επί χρόνια διατηρούν ζωντανή την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Η ιστορία λαμβάνει χώρα κατά τα νεανικά χρόνια του Oz, όπως τα περνούσε στο Κιμπούτζ κατά την διάρκεια των πρώτων χρόνων της ύπαρξης του Ισραηλινού κράτους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην σχέση λατρείας με την μητέρα του και στο πόσο εκείνη τον ώθησε να ασχοληθεί με την συγγραφή βιβλίων.
Που και πότε? Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 21.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Παρουσία του ηθοποιού Gilad Kahana - Είσοδος μόνο με προσκλήσεις)



Η επίσκεψη της μπάντας The Band’s Visit Bikur Ha-Tizmoret Poster
Bikur Ha-Tizmoret (The Band’s Visit)
Η επίσκεψη της μπάντας
Ισραήλ, 2007 Εγχ, 87'
Σκηνοθεσία: Eran Kolirin
Πρωταγωνιστούν: Sasson Gabai, Ronit Elkabetz, Saleh Bakri, Khalifa Natour, Rubi Moskovitz, Uri Gavriel, Imad Jabarin
Μετά από δύσκολο ταξίδι, η Αστυνομική Φιλαρμονική της Αλεξάνδρειας, θα φτάσει στο Ισραήλ από την Αίγυπτο για να λάβει μέρος σε ένα πολιτιστικό γεγονός, μα εκεί δεν θα συναντήσει κανέναν υπεύθυνο που θα την βοηθήσει να φτάσει στον προορισμό της, στο Πετάχ Τίκβα. Από λάθος υπολογισμό τα μέλη της μπάντας θα φτάσουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό, εκεί που αναμένοντας το επόμενο λεωφορείο για την πόλη, θα έρθουν σε επαφή με τους ντόπιους, σε ένα σμίξιμο λαών, για το οποίο κανείς δεν είναι προετοιμασμένος.
Που και πότε? Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 19.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Κιπούρ Kippur Poster
Kippur
Κιπούρ
Ισραήλ, 2000 Εγχ, 123'
Σκηνοθεσία: Αmos Gitai
Πρωταγωνιστούν: Liron Levo, Tomer Russo, Uri Klauzner, Yoram Hattab, Guy Amir, Juliano Mer-Khamis, Ran Kauchinsky, Kobi Livne
Η ταινία λαμβάνει χώρα το 1973, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Yom Kippur στο οποίο η Αίγυπτος και η Συρία ξεκίνησαν επιθέσεις στο Σινά και τα Υψίπεδα του Γκολάν. Η ιστορία αφηγείται από την πλευρά των Ισραηλινών στρατιωτών, του επικεφαλής της διμοιρίας Γουάινράουμπ και του καλού του φίλου και συμπολεμιστή Ρούσο, σε μια ημέρα που ξεκινά πανέμορφα στα ήσυχα δρομάκια της πόλης και ολοκληρώνεται αιματοβαμμένη, με πόνο, θάνατο, καταστροφή και ερήμωση. Τόσο του σώματος όσο και του νου.
Που και πότε? Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 20.45 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Διαγωγή μηδέν Zero Motivation Poster
Zero Motivation
Διαγωγή μηδέν
Ισραήλ, 2014 Εγχ, 60'
Σκηνοθεσία: Talya Lavie
Πρωταγωνιστούν: Dana Ivgy, Nelly Tagar, Shani Klein, Heli Twito, Meytal Gal, Tamara Klingon, Yonit Tobi
Ένα αστείο, καυστικό και συνάμα σατιρικό πορτρέτο της καθημερινότητας σε μια στρατιωτική μονάδα νεαρών Ισραηλινών γυναικών που υπηρετούν την θητεία τους στο στράτευμα. Το απομακρυσμένο από τον πολιτισμό στρατόπεδο, κάπου στην μέση της ερήμου, δεν δίνει την δυνατότητα στις φανταρίνες να περνούν ευχάριστα τον χρόνο τους;, που ξεδίνουν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια μετρώντας αντίστροφα τις ώρες, ωσότου να φτάσει η απόλυση τους. Πλήξη που σύντομα θα δοκιμάσει και τις ψυχικές τους αντοχές.
Που και πότε? Σάββατο 19 Μαρτίου στις 19.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 19.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Το καλοκαίρι της Αβία Aviya’s Summer Ha-Kayitz Shel Aviya Poster
Ha-Kayitz Shel Aviya (Aviya’s Summer)
Το καλοκαίρι της Αβία
Ισραήλ, 1988 Εγχ, 95'
Σκηνοθεσία: Eli Cohen
Πρωταγωνιστούν: Gila Almagor, Kaipu Cohen, Eli Cohen, Marina Rossetti, Avital Dicker, Dina Avrech, Ya'ackov Ayali, Rami Baruch
Το καλοκαίρι του 1951, Καλοκαίρι, στο νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ, ο δεκάχρονος Αβία, παλεύει με όλες τους τις δυνάμεις να σώσει από την κατάθλιψη την λατρεμένη του μητέρα Χένια. Μια γυναίκα, που πριν από την έκρηξη του μεγάλου πολέμου, ήταν γνωστή σε όλη την κοινωνία για το θάρρος και την ομορφιά της, μα που στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, χάνοντας τον αγαπημένο της σύζυγο στο Ολοκαύτωμα, πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα ψυχικό ράκος, ανήμπορη ακόμη και να σταθεί στα πόδια της.
Που και πότε? Σάββατο 19 Μαρτίου στις 21.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Τρίτη 22 Μαρτίου στις 21.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Αστυνόμος Αζουλάι The Policeman Ha-Shoter Azulai Poster
Ha-Shoter Azulai (The Policeman)
Αστυνόμος Αζουλάι
Ισραήλ, 1970 Εγχ, 90'
Σκηνοθεσία: Ephraim Kishon
Πρωταγωνιστούν: Shaike Ophir, Zaharira Harifai, Avner Hizkiyahu, Itzko Rachamimov, Joseph Shiloach, Nitza Shaul, Gabi Amrani, Arieh Itzhak
Ο Αζουλάι είναι ένας αστυνομικός στη Γιάφα, του οποίου η ανικανότητα συμβαδίζει απόλυτα με το αγαθό, μαλθακό και καλόκαρδο του χαρακτήρα του. Την ίδια στιγμή που οι διοικητες και οι προιστάμενοι του επιθυμούν να τον στείλουν σπίτι του με πρόωρη συνταξιοδότηση, για να γλυτώσουν από τις γκάφες του, οι κακοποιοί της πόλης ζητούν την παραμονή του, μιας και ποτέ, δείχνοντας λύπηση στο πρόσωπο τους, δεν τους έχει συλλάβει.
Που και πότε? Κυριακή 20 Μαρτίου στις 19.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Καλό κατευόδιο The Farewell Party Mita Tova Poster
Mita Tova (The Farewell Party)
Καλό κατευόδιο
Ισραήλ, 2014 Εγχ, 95'
Σκηνοθεσία: Tal Granit & Sharon Maymon
Πρωταγωνιστούν: Ze'ev Revach, Levana Finkelstein, Aliza Rosen, Ilan Dar, Raffi Tavor, Yosef Carmon, Hilla Sarjon, Ruth Geller, Michael Koresh
Πρόκειται για μια συμπονετική μαύρη κωμωδία, για τη φιλία μεταξύ των ανθρώπων που έχουν φτάσει στην ηλικία, που οι αρρώστιες και οι θάνατοι γνωστών πληθαίνουν. Μια ομάδα φίλων σε ένα γηροκομείο της Ιερουσαλήμ θα δημιουργήσει μια πρωτότυπη μηχανή που βοηθά στην αυτο-ευθανασία, προκειμένου να βοηθηθούν όσοι γνωστοί τους ταλαιπωρούνται από ανίατες ασθένειες. Όταν η φήμη για την ύπαρξη του μηχανήματος εξαπλωθεί, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ζητήσουν την βοήθειά τους, κι εκείνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα συναισθηματικό δίλημμα.
Που και πότε? Κυριακή 20 Μαρτίου στις 21.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Κανάλι Μπλάουμιλχ Blaumilch Canal Te'alat Blaumilch Poster
Te'alat Blaumilch (Blaumilch Canal)
Κανάλι Μπλάουμιλχ
Ισραήλ, 1969 Εγχ, 90'
Σκηνοθεσία: Ephraim Kishon
Πρωταγωνιστούν: Bomba Tzur, Nissim Azikri, Shraga Friedman, Avner Hizkiyahu, Oded Teomi, Rina Ganor, Zaharira Harifai, Miriam Gavrieli, Aviva Paz
Ένας θεοπάλαβος άντρας αφού δραπετεύσει από το άσυλο στο Τελ-Αβίβ, μέσα στην τρέλα του θα αρχίσει να σκάβει έναν τεράστιο λάκκο καταμεσίς ενός από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης. Λόγω του γραφειοκρατικού χάους της δημόσιας διοίκησης, όχι μόνο κανείς δεν θα προσπαθήσει να τον σταματήσει, αλλά θα δεχτεί κόλας την εμέριστη βοήθεια των αστυνομικών αρχών, των μηχανικών αλλά και των απεσταλμένων του Δήμου. Κι όταν ένας σώφρον υπάλληλος αποκαλύψει την αλήθεια, όλοι θα τον περάσουν για τρελό!
Που και πότε? Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 19.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Μποφόρ Beaufort Poster
Beaufort
Μποφόρ
Ισραήλ, 2007 Εγχ, 131'
Σκηνοθεσία: Joseph Cedar
Πρωταγωνιστούν: Oshri Cohen, Eli Eltonyo, Itay Turgeman, Ohad Knoller, Daniel Bruk, Ygal Reznik, Itay Szor, Itay Tiran, Arthur Faradjev
Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Λιράζ Λιμπέρτι, του 22 μόλις διοικητή φυλάκιου και της ομάδας των στρατιωτών του, λίγους μήνες πριν την αποχώρηση του Ισραηλινού στρατού από τα εδάφη του Λιβάνου. Δεν πρόκειται για μια πολεμική ιστορία, αλλά μια δραματική στιγμή υποχώρησης, μια στιγμή στο κέντρο του πεδίου της μάχης, που ο εχθρός είναι αδιόρατος και οι τρομοκρατημένοι νέοι φαντάροι, καλούνται να βρουν τον τρόπο να φέρους εις πέρας την αποστολή τους και να βγουν ζωντανοί από την κόλαση.
Που και πότε? Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 21.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 20.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Η ζωή σύμφωνα με την Agfa Life According to Agfa Poster
Ha-Chayim Al-Pi Agfa (Life According to Agfa)
Η ζωή σύμφωνα με την Agfa
Ισραήλ, 1993 A/M, 100'
Σκηνοθεσία: Asi Dayan
Πρωταγωνιστούν: Gila Almagor, Akram Tillawi, Smadar Kilchinsky, Tsipor Aizen, Sharon Alexander, Irit Alter, Shmil Ben Ari
Η ταινία λαμβάνει χώρα στο Τελ Αβίβ, μέσα σε μια εικονική τοπική παμπ με την ονομασία Μπάρμπι, ένα αστείο παρατσούκλι που έχει παρθεί από το ομώνυμο διάσημο Ισραηλινό ίδρυμα ψυχικής υγείας. Το όνομά της παμπ αντανακλά όμως και στους χαρακτήρες αλλά και στα γεγονότα που συμβαίνουν στην παμπ, στην ιδιοκτήτρια της Ντάλια, τους υπαλλήλους και τους πελάτες. Στην πορεία θα προκύψει ένα ξέφρενο πάρτι βίας, που θα ολοκληρωθεί με μια ανατροπή, πραγματική έκπληξη.
Που και πότε? Τρίτη 22 Μαρτίου στις 19.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος



Τιμές εισόδου
• Γενική Είσοδος: 5 Ευρώ