Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Στον Άλλο Κόσμο που θα πας...

Να ξεκαθαρίσω ευθύς εξαρχής πως ανήκω σε εκείνους που πολύ θα ήθελαν, μια ετήσια μεγάλη γιορτή του Ελληνικού Σινεμά, εκεί που οι σωστά επιλεγμένοι καλύτεροι, μετά από περίοδο αξιολόγησης τους, θα τύγχαναν της αναγνώρισης που δικαιούνται για το έργο τους, αλλά και του χειροκροτήματος της ευρύτερης κοινότητας των σινεφίλ. Του μεγάλου μπράβο που λέμε. Εκτιμώ πως όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, εκεί που εδώ και δεκαετίες υφίστανται ανάλογοι θεσμοί, έτσι ακριβώς θα έπρεπε ναι στον τόπο μας να ισχύει το αυτονόητο, με την καθώς πρέπει στήριξη του (ετησίως) καλύτερου. Στα μέρη μας μάλλον κάτι τέτοιο έγινε αντιληπτό με εντελώς λάθος τρόπο από τους (φερόμενους ως) Ακαδημαϊκούς, που για αλλού κίνησαν και γι αλλού έχουν τραβήξει την δική τους ρότα. Και αφορμή δεν παίρνω από την σημερινή ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Βραβεία της χρονιάς 2016. Αυτό απλώς υπήρξε το επιστέγασμα για να κατανοήσω (όπως άλλωστε και ο πιο αδαής γύρω από τα δρώμενα) πως εκεί μέσα στο μυαλό των 200 - 300 πόσοι είναι τελικώς, κάτι περίεργο συμβαίνει. Όσο για την διαδικασία, πιστεύω πως έχω το κάθε δικαίωμα να την θεωρήσω διαβλητή. Η ίδια η Ακαδημία μου το έδωσε με περισσή ευγένεια από μόνη της, το να σκέφτομαι πως παίζονται διάφορα λίγο πριν και κατά την ώρα που τα μέλη της οδεύουν προς την κάλπη. Πως?

Δεν έχει κλείσει καν ένας χρόνος από την προηγούμενη απονομή των Βραβείων στους (κατά τα άλλα αξιόλογους) καλλιτέχνες, χρονιά του 2015 που τους περισσότερους των επαίνων απέσπασε μια δημιουργία, που στην ματιά μου ούτε καν δικαιούτο να είναι υποψήφια. Το αν είχα δίκαιο εγώ ο μόνος μου ή η πλειοψηφία, φάνηκε φυσικά από το πως της φέρθηκαν οι αντίστοιχοι ξένοι θεσμοί όπου διαγωνίστηκε και προφανώς, δεν της έδωσαν την παραμικρή σημασία. Το ζήτημα δεν είναι όμως εκεί, καλή και Άγια η κατασκευή του PR σκηνοθέτη με την τραγιάσκα, που δεν χάνει πρεμιέρα για πρεμιέρα να μην φωτογραφηθεί και ορθότατη να αποδεχτώ, η επικράτηση της. Είναι δυνατόν, την ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, η επίσημη ιστοσελίδα της "Ακαδημίας" στην ειδική ενότητα "Ταινίες" να έχει αναρτημένο το τρέιλερ και τα στοιχεία μιας και μόνο ταινίας, της ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΝΙΚΗΤΡΙΑΣ? Η αβάντα, της αβάντας, ω αβάντα, άσχετα αν οι admins κατάλαβαν εκ των υστέρων ότι προδόθηκαν από μόνοι τους και αφαίρεσαν το section! Αγαπητοί κύριοι εκεί στην φράξια με τα τρία πορτοκαλί κέρατα για έμβλημα, όπως λένε, η γυναίκα του Κάισαρα δεν πρέπει να είναι μόνον τίμια, αλλά να το δείχνει κιόλας. Κι εσείς υπερβήκατε τα εσκαμμένα.

Κι ερχόμαστε στο σήμερα, εκεί που μάλλον νιώθετε πολύ βαριά στην κοιλιά τα 700 χιλιάδες εισιτήρια που κατάφερε στις αίθουσες μια ταινία καλλιτεχνικότατης αποδοχής, όχι φαρσοκομεντί της σειράς, ούτε πριμοδοτούμενη από όλα τα κανάλια ελεύθερα και συνδρομητικά, για να υποθέσει κανείς πως στο προμόσιον οφείλει την επιτυχία της. Μιας ταινίας που έσκισε εμπορικά, ένα κατόρθωμα που προκλήθηκε από την mouth to mouth, στόμα με στόμα όπως λέμε, από θεατή σε θεατή, αντανάκλαση της ποιότητας της και των όσων εξέφραζε στην μεγάλη οθόνη.

Δεν είμαι εκείνος που θα υποστηρίξω πως ήταν η καλύτερη για όχι, αν μάλιστα ήταν στην δική μου άποψη να της αποδώσω το τρόπαιο της Best Film Of The Year μάλλον δεν θα της το έδινα. Υπάρχουν όμως κατηγορίες βραβείων, που ενώ παίζει δεδομένα δίχως αντίπαλο (για να είμαστε συγκεκριμένοι, στο σενάριο, στην μουσική επένδυση, στο μοντάζ) ίσως και χωρίς κανέναν αντίπαλο στην πραγματικότητα, εκεί δεν βρίσκεται καν ούτε σαν υποψήφια. Γελοιότητες! Όσο για το ότι ο δημιουργός της δεν βρίσκεται ανάμεσα στους τέσσερις (ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΡΙΘΜΟΣ) σκηνοθετών που θα κοντραριστούν για το Βραβείου του καλύτερου της χρονιάς, αυτό αυτομάτως αναγάγει το κύρος της Academy και όσων αποφασίζουν ισότιμο του μηδενός (ΜΗΔΕΝ, ΕΠΙΣΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ)! Δεν είναι ο Άδικος Κόσμος nominated εκεί και ποιος μπορεί να είναι για φέτος δηλαδή? Επειδή κάποιοι πάνε να περάσουν 700 χιλιάδες κόσμου για τυφλό, τρελό και ξέρω γω τι άλλο. Οι αστείοι, θα πουν αστείο όλο αυτό το κοινό, που δεν προσέγγισε το φιλμ του Ηρακλειώτη σαν Δελφινάριο, αλλά σαν πόνημα διεθνούς επιπέδου, σαν μια πραγματικά ιντερνάσιοναλ κομμένη και ραμμένη στα μέτρα πασών των Ακαδημιών δημιουργία. Και να το πάμε κι ένα βήμα παραπέρα? Υπάρχει στο φιλμ, ένας ρόλος που υποδύεται προσφάτως απελθών, σπουδαιότατος ερμηνευτής, όπου εκτός ότι έχει πολύ μικρή συνεισφορά στην πλοκή, δεν είναι και παιγμένος με κανέναν μαεστρικό τρόπο από μεριάς του. Με κάθε σεβασμό στην πορεία του καλλιτέχνη, μπορώ να απαριθμήσω δυο και τρεις ντουζίνες ποιοτικότερες παρουσίες του, σε κάθε μετερίζι που τον παρακολούθησα. Τι σκαρφίστηκε λοιπόν η Κομπανία? Να τον προτείνει μεταξύ των τριών υποψηφίων υποστηρικτικής ερμηνείας - εκεί που ο κάθε σοβαρός θεατής ΟΛΩΝ των υποψηφιοτήτων, θα μπορούσε να απαριθμήσει τουλάχιστον μια δεκάδα πιο αξιοσημείωτων εμφανίσεων άλλων - και για να προβλέψω το φινάλε, θα τον τιμήσει κιόλας με το βραβείο την λαμπερή βραδιά, για να πετύχει και το μπαζ της αβροφροσύνης σε έναν τεράστιο ηθοποιό. Πόσο κουτοί Θεέ μου?.

Ενοχλημένος από τον τρόπο σκέψης του συνονθυλεύματος, προχωρώ απλώς στην ανακοίνωση των υποψηφίων, σε κάθε κατηγορία, με την ευχή μου να έχουν όλοι τους πορεία πάντοτε ανοδική.

ps. Η Ίρις - που από φέτος δίνει το όνομα της στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Σινεμά - κατά την μυθολογία υπήρξε Θεά του Λόγου. Και όχι του Παραλόγου. Α, όπως και επίσης Θεά της απονομής της Δικαιοσύνης...

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
Τετάρτη 04:45 – Ιπποκράτης Χαλάς, Μιχάλης Σαμιώτης, Αφοι Αλαχούζοι, Dani Cohen
Interruption – Ξενοφώντας Φιλιππούσης, Φίλιππος Μαρμουτάς, Θοδωρής Ζιγκίρης
The Republic – Προκόπης Βλασερός, Σόλων Γιαννούτσος, Ίωνας Κατρακάζος

Βραβείο Μακιγιάζ
Ουζερί Τσιτσάνης – Ναμπίλ Σαλαμέ
Τετάρτη 04:45 – Στέλλα Καραπούλιου
Chevalier – Εύη Ζαφειροπούλου
Interruption – Anne-Valerie Chiabaut

Βραβείο Ήχου
Τετάρτη 04:45 – Άρης Αθανασόπουλος, Avi Mizrahi, Gil Toren
Chevalier – Λέανδρος Ντούνης, Κώστας Βαρυμποπιώτης
Interruption – Hrvoje Petek, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Άρης Λουζιώτης, Herve Buirette

Βραβείο Ενδυματολογίας
Ουζερί Τσιτσάνης – Άννα Μαχαιριανάκη
Τετάρτη 04:45 – Άλκηστη Μάμαλη
Interruption – Zorana Meic, Εύα Γουλάκου

Βραβείο Σκηνογραφίας
Ένας άλλος κόσμος – Γιώργος Γεωργίου
Ουζερί Τσιτσάνης – Αντώνης Χαλκιάς
Τετάρτη 04:45 – Σπύρος Λάσκαρης
Interruption – Σπύρος Λάσκαρης

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
Αρκαδία Χαίρε – Κωνσταντίνος Βήτα
Σύμπτωμα – Coti C.
Τετάρτη 04:45 – Γιάννης Βεσλεμές (Felizol)

Βραβείο Μοντάζ
Αρκαδία Χαίρε – Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Τετάρτη 04:45 – Λάμπης Χαραλαμπίδης
Chevalier – Γιώργος Μαυροψαρίδης, Matt Johnson
Interruption – Γιάννης Χαλκιαδάκης

Βραβείο Φωτογραφίας
Καύσωνας – Γιώργος Αρβανίτης
Τετάρτη 04:45 – Χρήστος Καραμάνης
Invisible – Γιάννης Φώτου

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου
Ουζερί Τσιτσάνης – Βασιλική Τρουφάκου
Interruption – Αλεξία Καλτσίκη
Invisible – Κόρα Καρβούνη

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου
Ένας άλλος κόσμος – Μηνάς Χατζησάββας
Ουζερί Τσιτσάνης – Αντρέας Κωνσταντίνου
Τετάρτη 04:45 – Δημήτρης Τζουμάκης

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου
Ένας άλλος κόσμος – Μαρία Καβογιάννη
Silent – Κίκα Γεωργίου
Smac – Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου
Ουζερί Τσιτσάνης – Χάρης Φραγκούλης
Τετάρτη 04:45 – Στέλιος Μάινας
Invisible – Γιάννης Στάνκογλου

Βραβείο Σεναρίου
Τετάρτη 04:45 – Αλέξης Αλεξίου
Chevalier – Ευθύμης Φιλίππου, Αθηνά Τσαγγάρη
Interruption – Γιώργος Ζώης, Βασίλης Κυριακόπουλος
Invisible – Δημήτρης Αθανίτης, Γιώργος Μακρής
Smac – Ηλίας Δημητρίου

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Καύσωνας – Joyce A. Nashawati
Interruption – Γιώργος Ζώης
Erotica, Exotica, etc… – Ευαγγελία Κρανιώτη

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Τετάρτη 04:45 – Αλέξης Αλεξίου
Chevalier – Αθηνά Τσαγγάρη
Invisible – Δημήτρης Αθανίτης
Smac – Ηλίας Δημητρίου

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
Ο Σπόρος – Ιφιγένεια Κοτσώνη
Το Σύκο – Νικόλας Κολοβός
Dreamtoy – Χρήστος Χουλιάρας
Joanna – Παναγιώτης Φαφούτης
Simon Says – Νίκος Τσεμπερόπουλος
4η Μαρτίου – Δημήτρης Νάκος

Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) «Λουκία Ρικάκη»
Αρκαδία Χαίρε – Φίλιππος Κουτσαφτής
Erotica, Exotica, etc… – Charlotte Vincent, Ευαγγελία Κρανιώτη
The Longest Run – Σπύρος Μαυρογένης, Μαριάννα Οικονόμου

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
Ένας άλλος κόσμος – Κώστας Σούσουλας, Χριστόφορος Παπακαλιάτης
Τετάρτη 04:45 – Θανάσης Καραθάνος, Κώστας Λαμπρόπουλος
Invisible – Πάνος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Αθανίτης
Smac – Ηλίας Δημητρίου
Chevalier – Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Μαρία Χατζάκου, Αθηνά Τσαγγάρη

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου Βραβεία

zerVo

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική