2015 Cannes Film Festival Poster

Ακόμη μία παρουσία σε σημαντικό κινηματογραφικό ραντεβού για τον φημισμένο Κινέζο σκηνοθέτη Jia Zhangke, που πάντοτε κερδίζει θέση στα διαγωνιστικά τμήματα των σπουδαίων Φεστιβάλς με τις δημιουργίες του. Κάτι που συνέβη ξανά με το νέο του πόνημα Shan He Gu Ren - στην αγγλική ο τίτλος μετονομάζεται ως Mountains May Depart - που βρίσκεται στην κούρσα για την κατάκτηση του βαρύτιμου Χρυσού Φοίνικα. Πρόκειται για ένα φουτουριστικό μελόδραμα, που εστιάζει πάνω στις καταιγιστικές και συντριπτικές αλλαγές της κοινωνίας της πατρίδας του, καθώς εκείνη εγκαταλείπει σταδιακά το κομμουνιστικό προφίλ της, για να εξελιχθεί σε κολοσσό της παγκόσμιας οικονομίας. Σημειολογική η παρουσία του φημισμένου τραγουδιού των Pet Shop Boys, Go West, τόσο στην έναρξη, όσο και στο φινάλε του φιλμ, ορίζει την αφορμή για να ξεκινήσει ο διάλογος του σκηνοθέτη με τους δημοσιογράφους στην Συνέντευξη Τύπου: "Επέλεξα το συγκεκριμένο κομμάτι για να συλλάβω την ενέργεια και την αισιοδοξία που επικρατούσε στην νεολαία της χώρας την δεκαετία του 90, όταν η αγορά της χώρας άρχισε να κοιτάζει προς την Δύση. Είναι εποχή μάλιστα που τα νάιτ κλαμπς αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους στην Κίνα και οι συνομήλικοι μου λάτρευαν να τα επισκέπτονται για να χορέψουν και να διασκεδάσουν. Δεν το κρύβω πως και για μένα ήταν λατρεμένη η συνήθεια να επισκέπτομαι τις ντίσκο εκείνη την εποχή."


Mountains May Depart Cannes Mountains May Depart Cannes
Mountains May Depart Cannes Mountains May Depart Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



Και συνεχίζει ο πολυβραβευμένος δημιουργός στην αναφορά του πάνω στο τραγούδι: "Το Go West τότε ήταν το αγαπημένο μου κομμάτι και μου άφησε μια βαθιά εντύπωση στην ψυχή με όλα όσα πρέσβευαν οι σημασίες του. Μάλιστα θυμάμαι πως το ίδιο ίσχυε για όλους τους συμπατριώτες μου τότε, αφού όποτε το έπαιζαν οι ντι τζέι, όλοι στην πίστα γινόμασταν ένα και ενώναμε ψυχές και διαθέσεις για να το χορέψουμε παρέα. Το νόημα του τραγουδιού, που φυσικά με ενέπνευσε στον σχεδιασμό της ταινίας μου, έχει περισσότερο να κάνει με την κινητικότητα, με την ελευθερία του καθενός τα μεταβεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Και για να σας το εξηγήσω ακόμη πιο καλά, για μένα δεν μετράει τόσο το West, όσο μετράει το Go..."

Η ταινία Mountains May Depart του Jia Zhangke, αναμένεται να πραγματοποιήσει την παγκόσμια έξοδο στις αίθουσες, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2015.

zerVo

2015 Cannes Film Festival Wallpaper