Νύχτες Πρεμιέρας 2013 Πόστερ

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
17-28 Σεπτεμβρίου 2014


Το ταξίδι στον κινηματογραφικό κόσμο, φέτος κατά την διάρκεια του Πανοράματος, του ανεξάρτητου τμήματος του Διεθνούς φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, θα έχει έντεκα στάσεις. Σε έντεκα διαφορετικά σημεία του πλανήτη, από την Εσθονία και την Γαλλία μέχρι την Κύπρο, από τον Καναδά, την Σουηδία έως και το Ιράν, από το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Μεγάλη Βρετανία ίσαμε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έντεκα βραβευμένες στιγμές σε διάφορα διεθνή φιλμικά μίτινγκ, επιλεγμένες ειδικά για το πλέον σινεφίλ των προγραμμάτων του θεσμού, που οι σινεφίλ δεν θα έχουν εύκολα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο εγγύς μέλλον στην μεγάλη οθόνη.

Οι κατά βάση indie επιλογές που ορίζουν το καλλιτεχνικό Πανόραμα, θα προβληθούν μόλις μία φορά στις αίθουσες που φιλοξενούν το φεστιβάλ (πλην μιας του Gold) και το πλήρες ρόστερ με τις ώρες και τους τόπους προβολών είναι το ακόλουθο:

alleluia Αλλελούια PosterΑlleluia
Αλλελούια
Γαλλία, Βέλγιο / 2014 / Έγχρωμο / 95' / Γαλλικά
Του Fabrice Du Welz - Με τους Laurent Lucas, Lola Dueñas Édith Le Merdy, Anne-Marie Loop, Stéphane Bissot, Helena Noguerra
Από το Βέλγιο με αγάπη. Βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός καταραμένου ζεύγους εραστών, των διαβόητων «Honeymoon Killers», η οποία σόκαρε τα αμερικανικά media τη δεκαετία του '40, το «Αλληλούια» είναι μία συνταρακτική δημιουργία πάνω στα όρια του πάθους, την ηδονή της υπέρβασης της ηθικής και την οργασμική οδύνη της τιμωρίας.
Μία τραυματική, σαδιστική, διεστραμμένα έντονη κινηματογραφική εμπειρία που πρέπει να τη βιώσεις. Για να ανακαλύψεις το σκοτεινό πρόσωπο της τρυφερότητας. Σαν τη δολοφονική σχέση της Γκλόρια και του Μισέλ, η ταινία είναι ένα 90λεπτο rollercoaster βουτηγμένο σε μια εκστατική παραζάλη φόνου και έρωτα που δεν σε αφήνει στιγμή να αναπνεύσεις.
Όταν η μοναχική νοσοκόμα Γκλόρια συναντήσει τον σατανικά γοητευτικό ζιγκολό Μισέλ, ένα πάθος φτιαγμένο από την κόλαση θα γεννηθεί. Με τους δυο τους να δολοφονούν τις πελάτισσες του Μισέλ μέσα σε μια εκστατική ηδονή που δυναμώνει τον έρωτά τους. Οχι τυχαία, ο συν-σεναριογράφος της ταινίας, Βενσάν Ταβιέ, είναι ο άνθρωπος που έγραψε και έκανε την παραγωγή στο θρυλικό καλτ φιλμ «Ανθρωπος Δαγκώνει Σκύλο» (1992).
Που και πότε? Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 23:00 Danaos 1

Κόκκινο Τριαντάφυλλο Red Rose PosterRed Rose
Κόκκινο Τριαντάφυλλο
Γαλλία, Ελλάδα, Ιράν / 2014 / Έγχρωμο / 88' / Φαρσί
Της Sepideh Farsi - Με τους Mina Kavani, Vassilis Koukalani
Το 2009 στο Ιράν, κατά τη διάρκεια των αιματηρών διαδηλώσεων που ακολούθησαν τις μετεκλογικές ταραχές, μία ομάδα νεαρών διαδηλωτών προσπαθεί απεγνωσμένα να ξεφύγει από την αστυνομία και αναζητά προσωρινό καταφύγιο σε ένα διαμέρισμα. Μια νεαρή κοπέλα από την ομάδα θα ερωτευθεί τον οικοδεσπότη τους, έναν άντρα που έχει αποσυρθεί πλέον στο σπίτι του και αρνείται να λάβει μέρος σε ό,τι συμβαίνει έξω.
Στο ιστορικό πλαίσιο της Πράσινης Επανάστασης, η ταινία της Σεπιντέ Φαρσί διηγείται τον έρωτα ενός πολιτικά εφησυχασμένου άντρα με μία νεαρή επαναστάτρια, συνδυάζοντας μυθοπλασία και υλικό που τραβήχτηκε με κινητά ανάμεσα στο πλήθος κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
Προκλητικό και ταυτόχρονα πολιτικά καίριο, το «Κόκκινο Τριαντάφυλλο» προσπαθεί να ισορροπήσει τις επιθυμίες της καρδιάς και του μυαλού μέσα από μία ιστορία που σχολιάζει την ιδιωτικότητα, τον δημόσιο λόγο, αλλά και τη διαμάχη αντιδιαμετρικών κοσμοθεωριών για το μέλλον μιας χώρας.
Που και πότε? Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 18:00 Danaos 1

Tu Dors Nicole Ξύπνα με Όταν Μεγαλώσω PosterTu Dors Nicole
Ξύπνα με Όταν Μεγαλώσω
Καναδάς / 2014 / Ασπρόμαυρο / 93' / Γαλλικά
Του Stéphane Lafleur - Με τους Julianne Côté, Catherine St-Laurent Marc-Andre Grondin, Francis La Haye, Simon Larouche, Godefroy Reding
Καλοκαίρι στο Κεμπέκ και η 22χρονη Νικόλ ελπίζει ότι, τώρα που οι γονείς της έφυγαν για διακοπές, θα έχει το σπίτι στη διάθεσή της ώστε να περάσει τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου ανενόχλητη.
Να, όμως, που ο μεγαλύτερος αδερφός της έρχεται να στρατοπεδεύσει εκεί με το συγκρότημά του, τα νέα από τη δουλειά της προκύπτουν αποκαρδιωτικά, η αϋπνία τής χτυπάει την πόρτα, ένα δεκάχρονο αγοράκι της κάνει ύποπτα «στριμώγματα» και η κολλητή φίλη της την πείθει να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική της κάρτα με τους πλέον ασυλλόγιστους και καταστροφικούς τρόπους.
Χτισμένο πάνω σε μια χαλαρή και επεισοδιακή πλοκή, με πανέμορφη ασπρόμαυρη φωτογραφία, ανάλαφρη διάθεση και μια θαυμάσια πρωταγωνιστική ερμηνεία από την Τζουλιάν Κοτέ, το κρυμμένο διαμάντι ολόκληρου του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών ρίχνει άκρως χιουμοριστικές και έξω καρδιά ματιές στις πρώτες αναπόφευκτες ευθύνες της ενηλικίωσης και συλλαμβάνει τι ακριβώς σημαίνει να είσαι νέος και μπερδεμένος, όταν ο ήλιος καίει και το θερμόμετρο γύρω σου ανεβαίνει.
Που και πότε? Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 22:30 Odeon Opera 1

Committed PosterCommitted
Committed
Κύπρος / 2014 / Έγχρωμο / 90' / Αγγλικά, Ελληνικά
Της Stelana Kliris - Με τους Melia Kreiling, Orestes Sophocleous
Ένας συνδυασμός ταινίας δρόμου και ρομαντικής κομεντί που κάνει την έκπληξη και αποδεικνύει πως το πάθος ενός ανθρώπου να κάνει σινεμά μπορεί να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια. Όπως τα ξεπέρασε για το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό της ντεμπούτο η κυπριακής και νοτιοαφρικανικής καταγωγής Στελάνα Κληρής, η οποία δούλεψε ακούραστα για τη χρηματοδότηση της ταινίας της με crowd funding.
Το αποτέλεσμα είναι μια πανέμορφα γυρισμένη (σε τουλάχιστον 20 διαφορετικά σημεία της Κύπρου) ρομαντική κομεντί πάνω στη συνάντηση δύο διαφορετικών ανθρώπων που φαινομενικά έχουν το ίδιο πρόβλημα.
Ο Γιώργος έχει θέμα με τη δέσμευση, αλλά μάλλον το ίδιο και η «Νύφη», όπως ονομάζεται στην ταινία. Η πρώτη τους συνάντηση θα γίνει κατά τύχη, με τη Νύφη να περιπλανιέται φορώντας το νυφικό της.
Το ταξίδι τους με το αυτοκίνητο θα αποκαλύψει πολλά για τους εαυτούς τους από τους οποίους προσπαθούν να αποδράσουν, και μια περίεργη σχέση θα δημιουργηθεί ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που δεν τα πάνε καλά με αυτή την έννοια.
Που και πότε? Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 19:30 Ταινιοθήκη της Ελλάδος

The Heart Machine Μηχανή Ψεύδους PosterThe Heart Machine
Μηχανή Ψεύδους
ΗΠΑ / 2014 / Έγχρωμο / 85' / Αγγλικά
Του Zachary Wigon - Με τους John Gallagher Jr., Kate Lyn Sheil David Call, Louisa Krause Roderick Hill, Halley Wegryn-Gross
Η Βιρτζίνια και ο Κόντι είναι ερωτευμένοι και βρίσκονται στο μέσο μιας εξ αποστάσεως σχέσης, έστω κι αν η γνωριμία τους παραμένει διαδικτυακή και οι ίδιοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ από κοντά. Προς το παρόν, η Βιρτζίνια έχει μετακομίσει από τη Νέα Υόρκη στο Βερολίνο για επαγγελματικούς λόγους, και ο Κόντι παραμένει στην αμερικανική μητρόπολη περιμένοντας να περάσουν οι μέρες και να πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη συνάντησή τους.
Μια σειρά από ενδείξεις τον κάνουν, παρ' όλα αυτά, να υποψιαστεί ότι η Βιρτζίνια όχι μόνο του λέει ψέματα, αλλά και πως δεν έφυγε ποτέ από τη Νέα Υόρκη, γεγονός που τον σπρώχνει σε μια ψυχωτική σταυροφορία με στόχο να εξακριβώσει κατά πόσο ευσταθούν οι υποψίες του.
Υιοθετώντας με εξυπνάδα τους μηχανισμούς και τη λογική ενός θρίλερ μυστηρίου, το ντεμπούτο του Ζάκαρι Γουίγκον αποτελεί ένα διαυγές και επίκαιρο σχόλιο πάνω στη μοντέρνα πραγματικότητα της social media φρενίτιδας, της αδυναμίας για ουσιαστική επικοινωνία, της διογκούμενης εξάρτησης από την τεχνολογία και των ψευδαισθήσεων που κάθε άτομο χτίζει ως βολικό καταφύγιο για τον εαυτό του.
Που και πότε? Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 17:45 Ideal

Το Παιχνίδι της Απάτης Cheatin' PosterCheatin'
Το Παιχνίδι της Απάτης
ΗΠΑ / 2013 / Έγχρωμο / 76' / Χωρίς Διαλόγους
Του Bill Plympton
Δύο άγνωστοι γνωρίζονται σε ένα «ατύχημα» συγκρουόμενων αυτοκίνητων και ερωτεύονται παράφορα. Η Ελα και ο Τζέικ δείχνουν να είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο. Ομως το ψέμα, η παρεξήγηση και η στοχευμένη παραπλάνηση που προκαλεί το, «γνωστό» σε αυτές τις ιστορίες, τρίτο πρόσωπο θα οδηγήσουν τον Τζέικ μακριά από την αγαπημένη του, η οποία προσπαθεί να καταλάβει τι συνέβη αλλά και να διεκδικήσει πάλι τον ερώτα της ζωής της.
Αν και η εξιστόρηση παρόμοιων καταστάσεων μάς είναι εξαιρετικά γνώριμη, ο Μπιλ Πλίμπτον καταφέρνει να μας εκπλήξει ευχάριστα προσφέροντάς μας μία από τις πιο ώριμες μεγάλου μήκους δουλειές του, η οποία έρχεται έπειτα από ένα κενό πέντε ολόκληρων χρόνων.
Σταθερός στη μοναδική αισθητική των χειροποίητων σχεδίων του, ο βασιλιάς του ανεξάρτητου animation τολμάει να συμπεριλάβει πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους κινηματογραφικές αναφορές, από τις οποίες, φυσικά, δεν λείπουν το χιούμορ, η φαντασία και οι «περίεργες» ανατροπές, υμνώντας με τον δικό του τρόπο τον έρωτα.
Που και πότε? Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 18:00 Danaos 1

Appropriate Behavior Διαγωγή Κοσμία PosterAppropriate Behavior
Διαγωγή Κοσμία
Ην. Βασίλειο / 2014 / Έγχρωμο / 90' / Αγγλικά
Της Desiree Akhavan - Με τους Desiree Akhavan, Rebecca Henderson Scott Adsit, Halley Feiffer, Anh Duong, Hooman Majd
Παρότι γεννημένη στη Νέα Υόρκη, η ιρανικής καταγωγής Σιρίν αδυνατεί να υποστηρίξει ενώπιον της συντηρητικής οικογένειάς της την αμφισεξουαλική της ταυτότητα, κάτι που δεν μπορεί να κατανοήσει η πρώην της, Μαξίν. Γενικότερα, η επικοινωνία δεν αποτελεί το φόρτε της Σιρίν, αφού αποτυγχάνει να βάλει σε τάξη ακόμα και τα ατίθασα εξάχρονα στα οποία πασχίζει να μάθει σινεμά.
Όταν οι γονείς της ορίσουν τον γάμο του καλόβολου αδερφού της, η Σιρίν αντιδρά μέσα από μία διαδικασία αυτοπροσδιορισμού και σεξουαλικών πειραματισμών, ενώ ανοίγει το μαύρο κουτί της σχέσης της με τη Μαξίν.
Σύγχρονα υπαρξιακά αδιέξοδα με φόντο τη μητρόπολη-σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας αρθρώνονται μέσα από τη φρέσκια ματιά της Ιρανο-αμερικανίδας Ντεσιρί Ακαβάν, η οποία παίρνει θέση μπροστά και πίσω από την κάμερα.
Σε ένα ντεμπούτο που φλερτάρει με την αφηγηματική αμεσότητα ενός ντοκιμαντέρ, η Ακαβάν ψηλαφίζει τα όρια της αυτολογοκρισίας στην καθημερινότητα, αλλά και τις νάρκες εναντίον του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση που τοποθετούν οι προσδοκίες των άλλων, ενώ την ίδια στιγμή διαπερνά τα στεγανά της queer θεματολογίας.
Που και πότε? Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 20:00 Ideal


Gold Χρυσό PosterGold
Χρυσό
Ιρλανδία / 2014 / Έγχρωμο / 90' / Αγγλικά
Του Niall Heery - Με τους James Nesbitt, Maisie Williams David Wilmot, Kerry Condon, Steven Mackintosh, David McSavage
Δώδεκα χρόνια πριν, η Aλις άφηνε τον Ρέι στα κρύα του λουτρού, παίρνοντας μαζί τη μικρή τους κόρη, Aμπι. Τώρα, όμως, ο ετοιμοθάνατος πατέρας του ζητά να δει την εγγονή του, και ο Ρέι αναγκάζεται να επιστρέψει στη γενέτειρά του.
Εκεί, βρίσκει την πρώην γυναίκα του παντρεμένη με τον φαντασμένο σχολικό γυμναστή του και την έφηβη πια Αμπι (στο ρόλο η Μέισι Γουίλιαμς, η Αρια του «Game of Thrones») να έχει εξελιχθεί σε μία πολλά υποσχόμενη δρομέα που ακολουθεί πιστά τις εκκεντρικότητες του πατριού της προκειμένου να κερδίσει ένα χρυσό μετάλλιο. Φυσικά, η συνύπαρξη μιας διαλυμένης οικογένειας δεν ήταν ποτέ απλή υπόθεση, πόσο μάλλον η επανένωσή της.
Το παλαβό ψηφιδωτό μιας τοπικής κοινωνίας γίνεται στα χέρια του Νάιαλ Χίρι ένα σπαρταριστό πεδίο όπου ακόμα και οι μικρές καθημερινές νίκες μπορούν να αλλάξουν καθοριστικά τις ισορροπίες.
Πάσης φύσεως εμμονές και δυσλειτουργικές ιδιαιτερότητες, συμμαχίες και αντιπαλότητες, φέρνουν τον ήρωα σε έναν τόπο προορισμένο να καταπίνει ανελέητα κάθε αγαθή πρόθεση, μεταβολίζοντάς τη σε σωστή καταστροφή.
Που και πότε? Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 19:30 Odeon Opera 1 / Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 20:15 Danaos 2


Rocks in my Pockets Πέτρες στις Τσέπες μου PosterRocks in my Pockets
Πέτρες στις Τσέπες μου
Λετονία / 2014 / Έγχρωμο / 89' / Αγγλικά
Του Signe Baumane
Το πρώτο φιλμ κινουμένων σχεδίων που συμμετείχε ποτέ στο διαγωνιστικό του Κάρλοβι Βάρι, είναι μια θαρραλέα αναμέτρηση της Σίγκνε Μπαουμάνε με το βεβαρημένο ψυχιατρικό ιστορικό που συνόδευε τις περισσότερες γυναίκες στο γενεαλογικό της δέντρο.
Ανάμεσα στα πανέμορφα, συνειρμικής υφής σχέδιά της, η Λετονή σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος και σκιτσογράφος αναζητά την προέλευση των προσωπικών της δαιμόνων μέσα από την αποτύπωση της βαθιάς μοναχικής πάλης που έδωσαν οι συγγενείς της με την κατάθλιψη και την αυτοκαταστροφή, με φόντο τη Λετονία του τελευταίου αιώνα.
Σαν ένα είδος ιδιότυπου ψυχολογικού ντετέκτιβ, η Μπαουμάνε διεκδικεί με χιούμορ και ειλικρίνεια τη δική της εξιλέωση, διεισδύοντας στα άδυτα του μυστηρίου που κατατρύχει την ίδια και τις προγόνους της.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, διαθέτει την ωριμότητα και τη διαύγεια να δραπετεύσει από τα όρια του προσωπικού της αιτήματος, προσφέροντας μία άμεση ματιά για τη θέση της γυναίκας -αλλά και του στιγματισμένου ασθενούς - σε έναν τόπο που υπέστη κολοσσιαίες ανακατατάξεις, από τη γερμανική κατοχή και τη σοβιετική περίοδο έως την πάντα μετέωρη ανεξαρτησία.
Που και πότε? Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 17:30 Odeon Opera 1


Catch Me Daddy Κυνηγημένοι Εραστές PosterCatch Me Daddy
Κυνηγημένοι Εραστές
Ην. Βασίλειο / 2014 / Έγχρωμο / 107' / Αγγλικά, Παντζάμπι
Του Daniel Wolfe - Με τους Sameena Jabeen Ahmed, Conor McCarron Gary Lewis, Wasim Zakir, Anwar Hussain, Barry Nunney
Κάτι σαν ένα μοντέρνο γουέστερν που όμως διαδραματίζεται στους χερσότοπους της βόρειας Αγγλίας, αφιλόξενες εκτάσεις που κυβερνώνται από την ανέχεια, την εγκατάλειψη και την άνομη βία, το «Catch Me Daddy» ξεκινά με τους έφηβους Λάιλα και Ααρον να κρύβονται από τις οικογένειές τους σε ένα τροχόσπιτο στη μέση του πουθενά.
Όταν γνωρίσουμε τις δύο συμμορίες που έχουν αναλάβει να τους εντοπίσουν, καταλαβαίνουμε το γιατί: H πακιστανικής καταγωγής Λάιλα έχει ατιμάσει την παραδοσιακή οικογένειά της λόγω της ανυπακοής της και της σχέσης της με τον Ααρον, και πρέπει να επιστρέψει και να τιμωρηθεί σκληρά για να αποκατασταθεί η τάξη.
Παντρεύοντας την απαράμιλλη εικαστική του αισθητική με το ρεαλιστικό ύφος της ιστορίας και των πρωταγωνιστικών ερμηνειών, ο, γνωστός για τα μουσικά του βίντεο, Ντάνιελ Γουλφ εντυπωσιάζει με ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο που βρίσκει στιγμές άγριας ομορφιάς στη σκοτεινή, γεμάτη αγωνία εξιστόρηση του κυνηγητού των δύο εραστών, αλλά και με τα εύστοχα σχόλια για τη βαθιά, ανθρωποφάγο σύγκρουση πολιτισμών στη σύγχρονη Βρετανία.
Που και πότε? Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 22:00 Danaos 1


Remake PosterRemake
Remake
Σουηδία, ΗΠΑ / 2014 / Έγχρωμο / 73' / Σουηδικά, Αγγλικά
Των Per Gavatin, Andreas Öhman - Με τους Lisa Henni, Martin Wallström Lucas Hazlett
Η Λίζα έχει ένα πάθος: βιντεοσκοπεί τα πάντα με την κάμερα της. Ο Μάρτιν, πάλι, έχει μάθει να δέχεται αυτήν της την ιδιαιτερότητα. Καθώς όμως το ζευγάρι φτάνει για διακοπές στη Νέα Υόρκη, η σχέση αρχίζει να δοκιμάζεται με τον Μάρτιν να προσπαθεί σπασμωδικά να την προσεγγίσει και την Λίζα να παραμένει κρυμμένη πίσω από την κάμερα.
Μέχρι τη στιγμή που ένας Νεοϋορκέζος εισβάλλει στο φακό της. Ιδωμένο αποκλειστικά μέσα από την κάμερα της ηρωίδας, το φιλμ των Αντρέας Όμαν και Περ Γκαβάτιν έρχεται από τη Σουηδία για να ανανεώσει τους κανόνες του σύγχρονου ρομαντικού δράματος.
Οι θεματικές του ξεκινούν από τα όρια μεταξύ πάθους και εμμονής, για να φτάσουν στη βιωματική σύνδεση μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, την ανάγκη για σημεία αναφοράς και την εμφανή ή αφανή επιθυμία να αναβιώνουμε τις καλύτερες στιγμές μας. Μέσα σε αυτό το βαθιά δομικό, σχεδόν υπαρξιακό πλαίσιο, το «Remake» παίζει με την αντίληψη του θεατή, καθώς του συστήνει ένα απολύτως ασυνήθιστο ερωτικό τρίγωνο.
Που και πότε? Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 18:00 Ideal