Νύχτες Πρεμιέρας 2013 Πόστερ

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
17-28 Σεπτεμβρίου 2014


Στο επετειακό διαγωνιστικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Αθηνών, ένα από τα τμήματα με δεδομένα πολλούς και φανατικούς οπαδούς είναι κι εκείνο των μεταμεσονύκτιων προβολών, που υπόσχονται στους θεατές τους αμέτρητες ανατριχίλες. Τμήμα που δεν απουσιάζει από κανέναν σοβαρό κινηματογραφικό θεσμό, ούτε φυσικά και από τις Νύχτες πρεμιέρας, που έχουν φροντίσει πέντε δημιουργίες πολύ πρόσφατης κοπής, να παρουσιαστούν στους ξενύχτηδες φανατικούς φίλους του horror.

Οι ταινίες που συνθέτουν την πεντάδα, θα προβληθούν μόνο μία φορά στα πλαίσια του φεστιβάλ και είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να τις δει κανείς σε Ideal, Odeon Opera 1 και Danaos 1, που θα φιλοξενήσουν το τμήμα, καθώς δεν είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα αποκτήσουν επίσημη διανομή. Ένα φιλμ από την μακρινή Νέα Ζηλανδία, ένα σίκουελ από την Σκανδιναβία και τρεις από τις ΗΠΑ, ορίζουν το section που έχει αναλυτικότερα ως εξής:

Όσα Κάνουμε στις Σκιές What We Do in the Shadows PosterWhat We Do in the Shadows
Όσα Κάνουμε στις Σκιές
Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ / 2014 / Έγχρωμο / 86' / Αγγλικά, Γερμανικά
Των Taika Waititi, Jemaine Clement - Με τουςJemaine Clement, Taika Waititi, Jonathan Brugh, Cori Gonzalez- Macuer
Stu Rutherford, Jackie Van Beek

Aν νομίζετε ότι ξέρετε τα πάντα για τα βαμπίρ ή έχετε δει και βαρεθεί τα πάντα, κάνετε λάθος. Γιατί στη Νέα Ζηλανδία το κάνουν αλλιώς και ενίοτε ως reality.
Ένα συνεργείο αποφασίζει να καταγράψει την καθημερινότητα μιας ιδιαίτερης ομάδας συγκατοίκων. Ιδιαίτεροι αφού πρόκειται για πανάρχαια βαμπίρ. Τα οποία αντιμετωπίζουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο τα προβλήματα κάθε σύγχρονου ανθρώπου.
Πώς πληρώνεις το νοίκι όταν δεν έχεις λεφτά; Πώς ετοιμάζεσαι να περάσεις την πόρτα ενός κλαμπ χωρίς να έχεις φτιαχτεί, εφ' όσον δεν έχεις αντανάκλαση στον καθρέφτη; Ποιος θα αναλάβει να καθαρίσει το γεμάτο αίματα δωμάτιο μετά το δείπνο; Και τι συμβαίνει όταν εκ των πραγμάτων διαφορετικές προσωπικότητες που συγκατοικούν, έρχονται σε σύγκρουση; Με τη διαφορά του ότι διαθέτουν υπερφυσικές δυνάμεις και μπορούν να μεταμορφωθούν σε νυχτερίδες;
Μια βαμμένη στο αίμα, ξεκαρδιστική κωμωδία-έκπληξη με σοφιστικέ δόντια, που διαφοροποιείται από τις συνηθισμένες παρωδίες τρόμου της εύκολης πλάκας και καταχειροκροτήθηκε στα Φεστιβάλ Σάντανς, Βερολίνου και Κάρλοβι Βάρι.
Που και πότε? Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 23:00 Odeon Opera 1

Το Χιόνι Ξαναβάφτηκε Κόκκινο Død Snø 2 PosterDød Snø 2
Το Χιόνι Ξαναβάφτηκε Κόκκινο
Νορβηγία, Ισλανδία / 2014 / Έγχρωμο / 100' / Νορβηγικά
Του Tommy Wirkola - Με τους Vegar Hoel, Stig Frode Henriksen Martin Starr, Ørjan Gamst, Ingrid Haas, Jocelyn DeBoer
Η περίπτωση του Μάρτιν χρήζει της προσοχής μας. Μέσα σε μια μέρα έχει σκοτώσει κατά λάθος τη φίλη του με τσεκούρι, έχει ξεριζώσει το ίδιο του το χέρι με αλυσοπρίονο και έχει παρακολουθήσει ένα τάγμα από ναζί ζόμπι να ξεκοιλιάζει τους καλύτερους φίλους του.
Την επόμενη μέρα, το χιόνι ξαναβάφεται κόκκινο, καθώς οι απέθαντοι στρατιώτες του Χίτλερ αποφασίζουν να επιτεθούν σε μια κοντινή νορβηγική πόλη. Μια παρέα σπασικλάκια από την Αμερική που ειδικεύονται στην εξολόθρευση ζόμπι καταφθάνει στη Νορβηγία για να τον βοηθήσει, αλλά, παρ' όλα αυτά, οι δυνάμεις των ναζί παραμένουν υπεράριθμες.
Ετσι, το μόνο που μένει στον Μάρτιν είναι να επισκεφθεί το κοντινό νεκροταφείο πεσόντων του Κόκκινου Στρατού και να προσπαθήσει να τους φέρει πίσω στη ζωή για μια τελευταία μάχη.
Ο Νορβηγός σκηνοθέτης Τόμι Βιρκόλα συνεχίζει ακριβώς από εκεί που σταμάτησε το πρώτο «Χιόνι Που Βάφτηκε Κόκκινο», αναλαμβάνοντας να χαρίσει απλόχερα αιματοβαμμένη ψυχαγωγία στους φαν του είδους, σε ένα b movie-ορισμό της ένοχης απόλαυσης.
Που και πότε? Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 23:45 Ideal

Η Αμπέθαντη Life After Beth PosterLife After Beth
Η Αμπέθαντη
ΗΠΑ / 2014 / Έγχρωμο / 91' / Αγγλικά
Του Jeff Baena - Με τους Aubrey Plaza, Dane DeHaan John C. Reilly, Molly Shannon, Cheryl Hines, Paul Reiser
Μετά τον θάνατο της Μπεθ από τσίμπημα φιδιού, ο Ζακ περνά αρκετές ώρες με τους γονείς της αδικοχαμένης κοπέλας του προκειμένου να ξεπεράσει το σοκ. Μια μέρα, περνώντας έξω από το σπίτι τους, παρατηρεί φευγαλέα από το παράθυρο την Μπεθ να περπατάει στον διάδρομο και ορμάει στο εσωτερικό για να μάθει τι συμβαίνει.
Μήπως η Μπεθ σκηνοθέτησε τον θάνατό της για να τον χωρίσει; Κανείς δεν του απαντά, μέχρι που η τραγική αλήθεια ξεδιπλώνεται μπροστά του: Η Μπεθ είναι πλέον απέθαντη και έχει γυρίσει κατευθείαν από τους νεκρούς, έχοντας για παρέα τους υπόλοιπους θαμώνες του νεκροταφείου της πόλης.
Η πιο βιτριολική ζόμπι κωμωδία της χρονιάς βρίσκεται εδώ και εγγυάται με το αίμα της για τα πιο μακάβρια γέλια στη σκοτεινή αίθουσα! Η Ομπρεϊ Πλάζα, ο Ντέιν Ντεχάν και ο Τζον Σι Ράιλι επιστρατεύονται από τον πρωτοεμφανιζόμενο Τζεφ Μπέινα και ξεδιπλώνουν το σλάπστικ ταλέντο τους για να προσφέρουν φρέσκο κρέας στα σαγόνια του πιο αχόρταγου κινηματογραφικού είδους.
Που και πότε? Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 23:45 Ideal

Coherence Η Νύχτα του Κομήτη PosterCoherence
Η Νύχτα του Κομήτη
ΗΠΑ / 2013 / Έγχρωμο / 89' / Αγγλικά
Του James Ward Byrkit - Με τους Emily Foxler, Maury Sterling Nicholas Brendon, Lorene Scafaria, Elizabeth Gracen, Hugo Armstrong
Όπως τα καλύτερα επεισόδια της «Ζώνης του Λυκόφωτος» σκαρφίζονταν για το κοινό τους τις πιο απίθανες σεναριακές πλοκές, ενσωματώνοντάς τες σε αξέχαστες ιστορίες του φανταστικού και του παράδοξου, έτσι και ο Τζέιμς Γουόρντ Μπίρκιτ καταφέρνει στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του να αναπαράγει κάτι από τη μαγεία της θρυλικής εκείνης τηλεοπτικής σειράς.
Η ταινία του τοποθετείται εξ ολοκλήρου στη διάρκεια μιας νύχτας όπου το πέρασμα ενός κομήτη από την ατμόσφαιρα της γης προμηνύει ανεξήγητα αστρολογικά φαινόμενα και φέρνει μια παρέα τριαντάχρονων φίλων αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο η γύρω της χωροχρονική πραγματικότητα να έχει διαταραχτεί για πάντα. Τις εκπλήξεις αυτού του γοητευτικού φιλμικού γρίφου είναι προτιμότερο καθένας θεατής να τις εξερευνήσει από μόνος του.
Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση με το μικρό sci-fi κομψοτέχνημα του Μπίρκιτ, ωστόσο, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντλεί τον τρόμο, την υποβολή και την απορία όχι μέσα από τη χρήση εφέ αλλά από τη μεταχείριση έξυπνων ιδεών και ραδιούργων θεωριών. Μετατρέποντας το «Coherence» σε μια ταινία που κανείς αναμένεται να κουβαλά στο μυαλό του για καιρό.
Που και πότε? Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 23:45 Danaos 1

Σου 'ρχεται It Follows PosterIt Follows
Σου 'ρχεται
ΗΠΑ / 2014 / Έγχρωμο / 100' / Αγγλικά
Του David Robert Mitchell - Με τους Maika Monroe, Keir Gilchrist, Daniel Zovatto, Jake Weary, Olivia Luccardi, Lili Sepe
Ένα ημίγυμνο κορίτσι τρέχει ουρλιάζοντας έξω από το σπίτι της, μακριά από έναν θανάσιμο κίνδυνο που μόνο εκείνη μπορεί να δει, μακριά από τους δικούς της που την κοιτούν παραξενεμένοι. Ο πανικός της τη φέρνει ως την παραλία όπου αφήνει ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα, πριν το πτώμα της βρεθεί παραμορφωμένο.
Με αυτόν τον ανατριχιαστικό πρόλογο, το «It Follows» μας προσγειώνει απότομα στον αλλόκοτο κόσμο του, τον οποίο στοιχειώνει μία περίεργη υπερφυσική απειλή που μεταδίδεται με το σεξ και ακολουθεί μέρα-νύχτα το στόχο της, αθέατη σε όλους εκτός από το θύμα.
Την απειλή αυτή αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει η Τζέι με την παρέα της, στην προσπάθειά της να αντιστρέψει την τρομερή της μοίρα.
Συνδυάζοντας μια πρωτότυπη ιδέα με μια αποτελεσματική αλληγορία για την εφηβεία και τη σεξουαλικότητα, η πανέξυπνη και στιλάτη αυτή ταινία τρόμου νέας γενιάς, με το απόκοσμο σασπένς, τις τρομακτικές της εκρήξεις και την ασφυκτική αίσθηση του αναπόφευκτου, θα σας ακολουθήσει για πολλή ώρα και έξω από τη σκοτεινή αίθουσα.
Που και πότε? Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 00:15 Odeon Opera 1