2014 Cannes Film Festival Poster

Θετικότατες κριτικές και θερμότατο χειροκρότημα απέσπασε στην πρώτη του προβολή, ενώπιον του κοινού των Καννών το καινούργιο πόνημα του τρομερού παιδιού του Γαλλόφωνου Καναδέζικου σινεμά, Xavier Dolan, Mommy. Ο 25χρονος χαρισματικός δημιουργός, μοίρασε συγκινήσεις και έντονα συναισθήματα παρουσιάζοντας ένα φιλμ που στο κεντρικό του θέμα προβάλλει την σχέση ανάμεσα σε έναν προβληματικό νέο και της νευρωτική του μητέρα.: "Στο θέμα μητέρα - γιος, ομολογώ πως βρίσκω γόνιμο έδαφος που με εμπνέει να κτίζω τις ιστορίες μου, αναφέρει ο Dolan στην συνέντευξη Τύπου του φεστιβάλ όπου συμμετέχει με ταινία του για τέταρτη φορά. Και συνεχίζει: "Δεν αισθάνομαι ούτε μοντέρνος με αυτό που κάνω ούτε νεωτεριστής. Προσπαθώ πάντα να κάνω το σωστό περιγράφοντας μια ιστορία που με βασανίζει." Στο ενδεχόμενο που η ταινία του επικρατήσει τελικά της κούρσας για τον Χρυσό Φοίνικα, ο Καναδέζος θα γίνει ο δεύτερος νεότερος στην ιστορία του θεσμού που θα πετύχει κάτι τέτοιο, μετά από τον Louis Malle: "Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι ένα εξαιρετικό μήνυμα προς τους ανθρώπους της ηλικίας μου, τα μέλη της γενιάς μου, για την ελπίδα που πρεσβεύουν. και η ταινία μου μιλά εξ ολοκλήρου για την ελπίδα."


Mommy Cannes Mommy Cannes
Mommy Cannes Mommy Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com


Περιέργως, άλλωστε ο σκηνοθέτης φημίζεται για τις ιδιοτροπίες του, το έργο έχει φιλμαριστεί σε κάδρο 1:1: "Σε αυτό το φορμά, τα περιθώρια έχουν αφαιρεθεί κι έτσι η ματιά του θεατή καρφώνεται καλύτερα στο υποκείμενο. συλλαμβάνεται από το βλέμμα του εκάστοτε χαρακτήρα. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στο φιλμ παίζει η ενδυματολογία που είναι ιδιαίτερα επιμελημένη κι επίσης αποσπά την θωριά της πλατείας παίζοντας κι εκείνη τον δικό της ρόλο." Πρωταγωνίστρια του φιλμ η πάντοτε εξαιρετική Suzanne Clement που επίσης είχε συνεργαστεί με τον Dolan στο How i Killed My Mother, βρίσκεται στο πλευρό του νεαρού σε αυτή την πρώτη παρουσία του έργου του: "Τα πάντα ήταν πολύ σωστά δομημένα στο φιλμ, τα κείμενα, η μουσική. εξαιρετικά μελετημένη δουλειά. Υπήρξαν σεκάνς που εξελίχθηκαν όμως διαφορετικά από ότι τις είχαμε σχεδιάσει, διότι ο Xavier, μας οδήγησε σε μια διαφορετικού ύφους σκηνοθεσία από εκείνη που αρχικά είχε φανταστεί κι εκεί όλοι μας βγάλαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Πριν ο Xavier κτίσει όλους αυτούς του χαρακτήρες, τους βίωσε όλους αυτούς τους χαρακτήρες." Και τέλος σε ότι αφορά στις αναφορές του ο Dolan έδωσε την δική του απάντηση σε όσους απορούν για τα επιτεύγματα του, σε τόσο μικρή ηλικία: "Πολύς κόσμος μου αποδίδει βιώματα πολύ περισσότερα από όσα έχω ζήσει πραγματικά. Φυσικά και έχω ήρωες, ένας από αυτούς είναι ο Gus Van Sant, που τον νιώθω πολύ κοντά μου, σαν δικό μου άνθρωπο, μιας και οι ταινίες του σφύζουν από ελευθερία. Δεν είναι γραμμικές στην αφήγηση τους και σου δημιουργούν τα συναισθήματα που πρέπει."

Η ταινία Mommy του Xavier Dolan με τους Anne Dorval, Antoine Olivier Pilon, Suzanne Clement ακόμη δεν έχει προγραμματιστεί, πότε θα προβληθεί στις εγχώριες αίθουσες, κάτι που υπολογίζεται για τις αρχές του φθινοπώρου.

zerVo

Cannes Film Festival 2014