2014 Cannes Film Festival Poster

Ίσως το σημαντικότερο όνομα του σύγχρονου Ρώσικου σινεμά, σαφώς το πιο συζητημένο, ο ευθύβολος Andrey Zvyagintsev, παρουσίασε την καινούργια του δημιουργία στα πλαίσια του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ των Καννών και πέρα από τα διθυραμβικά σχόλια, απέσπασε και τον θαυμασμό των παρευρισκομένων για τον τρόπο που καυτηριάζει τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της πατρίδας του. Κεντρικός ήρωας της ιστορίας του Leviathan, ένας άντρας που παλεύει με νύχια και με δόντια να σώσει το σπιτικό του από τις ορέξεις του του τοπικού προεστού, που επιθυμεί να το προσαρτήσει στην ιδιοκτησία του. Το σενάριο στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στα πεπραγμένα αυτή την εποχή στην Ρωσία, αλλά και στην Ρώσικη Ορθόδοξη Εκκλησία που ασκεί μια ανησυχητική επιρροή στους πολιτικούς κύκλους. Δεν είναι τυχαίο που το υποδέχτηκε με αρνητικό τρόπο ο υπουργός πολιτισμού της χώρας, που παρεμπιπτόντως το έχει χρηματοδοτήσει κατά 35%: "Πιστεύω πως το σημαντικότερο αγαθό για έναν λαό, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου είναι η ελευθερία του, αναφέρει ο Zvyagintsev ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου: "Είναι καθήκον για όλους μας να υπερασπιστούμε αυτό δικαίωμα, κάνοντας στην άκρη, την οποιαδήποτε αρχή πιθανόν το αμφισβητήσει. Σε σχέση με την συνάντηση που είχα με τον Υπουργό, περίμενα από πλευρά του να κατανοήσει κάποια πράγματα. Κρατάει μια συγκεκριμένη που εγώ δεν μπορώ να την σεβαστώ, διότι εκείνος έχει έναν σκοπό να πετύχει."


Leviathan Cannes Leviathan Cannes
Leviathan Cannes Leviathan Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com


Και συνεχίζει δίχως στιγμή να ρίχνει τον παλμό του: "Η τέχνη έχει την υποχρέωση να σκορπάει το φως στο κοινό της. Πρέπει εξ ορισμού να ορίζει την ελπίδα στον κόσμο, πως υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται διαφορετικά, που κοιτούν μπροστά. Είμαι υπόχρεος που το έργο μου χρηματοδοτήθηκε από το Κράτος. Τους ευχαριστώ. Θα πρέπει όμως συνάμα να κατανοήσουν οι πολιτικοί πως πρέπει να δουν με διαφορετικό τρόπο την έννοια της ελευθερίας." Στο επιμύθιο του εμφανίζεται συγκρατημένος όμως και ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας: "Δεν είμαι από εκείνους που τολμούν να δίνουν στους άλλους συμβουλές. Έχω όμως την πρόθεση και τον σκοπό να συνεχίσω να ζω και να κάνω ταινίες στην πατρίδα μου. Εκτιμώ πως οι αντιδράσεις όσων παρακολουθήσουν το φιλμ μου θα είναι ανάμικτες. θα τους κάνεις συνάμα να γελάσουν, αλλά και να κλάψουν. Σίγουρα όμως θα τους κάνει και να προβληματιστούν."

Η ταινία Leviathan του Sergey Zvyagintsev με τους Alexey Serebriakov, Roman Madyanov, Vladimir Vdovichenkov, Elena Lyadova, Sergei Pokhodaev ακόμη δεν έχει προγραμματιστεί, πότε θα προβληθεί στις εγχώριες αίθουσες, κάτι που υπολογίζεται για τα μέσα του φθινοπώρου.

zerVo

Cannes Film Festival 2014