Νύχτες Πρεμιέρας 2013 Πόστερ

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
18-29 Σεπτεμβρίου 2013


Ώρα για ανατριχίλες! Επτά ταινίες συμπεριλαμβάνει το πρόγραμμα για τους ξενύχτηδες, Μετά τα Μεσάνυχτα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Επτά φιλμς που υπόσχονται να οδηγήσουν τις αισθήσεις φόβου των σινεφίλ στα άκρα, όπως το κατόρθωσαν άλλωστε σε όλα τα αναλόγου ύφους διεθνή ραντεβού όπου προβλήθηκαν. Κατά βάση αμερικάνικες οι παραγωγές (τρεις), βρετανικές (δύο) αλλά και με εκπροσώπους από το μακρινό Χονγκ Κονγκ και (έκπληξη) από το Ισραήλ. η βινιέτα του After Midnight, δύσκολα δεν θα αφήσει ικανοποιημένους τους επισκέπτες στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Το πλήρες ρόστερ της επτάδας του Μετά τα Μεσάνυχτα, με τις ώρες προβολείς των έργων, που θα προβληθούν μόνο ΜΙΑ φορά το κάθε ένα στα πλαίσια του κινηματογραφικού δεκαήμερου πανηγυριού:

Χωράφι στην Αγγλία A Field in England PosterA Field in England
Χωράφι στην Αγγλία
Ην. Βασίλειο 90'
Του Ben Wheatley Με τους Michael Smiley, Reece Shearsmith, Julian Barratt, Peter Ferdinando, Richard Glover, Ryan Pope.
Αφού παρέσυρε το γκανγκστερικό φιλμ σε απύθμενα βάθη τρόμου («Kill List») και μπόλιασε τη ρομαντική κομεντί με κατά συρροή δολοφόνους και κατάμαυρη σάτιρα («Sightseers»), ο πιο «πειραγμένος» σύγχρονος Βρετανός σκηνοθέτης αναλαμβάνει να δώσει τη δική του εκκεντρική εκδοχή πάνω στην ταινία εποχής.
Βρισκόμαστε στο 1648 και μια ομάδα Βρετανών στρατιωτών λιποτακτούν από το πεδίο μάχης του Εμφυλίου Πολέμου μόνο και μόνο για να πέσουν στα νύχια ενός απειλητικού άνδρα που τους αναγκάζει να τον ακολουθήσουν σε ένα κυνήγι θησαυρού καταμεσής ενός μυστηριώδους λιβαδιού.
Η κατανάλωση παραισθησιογόνων μανιταριών θα είναι μονάχα η αρχή μιας εφιαλτικής εμπειρίας που περιλαμβάνει σκοτεινές αλχημείες, νεκραναστάσεις, αλλόκοτες μεταμορφώσεις και άλλες επικίνδυνες «παρενέργειες».
Αισθητικά και αφηγηματικά τολμηρή, ευρηματική και ολότελα παρανοϊκή, η νέα σαρδόνια δημιουργία του Ben Wheatley υπόσχεται να σας βυθίσει σε ένα ανεπανάληπτο, ασπρόμαυρο ψυχεδελικό ταξίδι στις παρυφές της αγγλικής Ιστορίας, διανθισμένο με αδρές πινελιές τρόμου. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

Που και πότε? Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 23:00 Danaos 1

Ο Εκδικητής Φορούσε Κιλοτάκι HK: Hentai Kamen PosterHK: Hentai Kamen
Ο Εκδικητής Φορούσε Κιλοτάκι
Ιαπωνία 105'
Του Yûichi Fukuda Με τους Ryohei Suzuki, Fumika Shimizu Tsuyoshi Muro, Nana Katase Takashi Tsukamoto.
Έχοντας μεγαλώσει σ' ένα σπίτι όπου η σαδίστρια μητέρα του και ο μαζοχιστής πατέρας του επιδίδονται επί καθημερινής βάσης σε φετιχιστικά ερωτικά παιχνίδια, ο νεαρός Κιοσούκε δεν γινόταν να μείνει ανεπηρέαστος. Το μικρό του μυστικό είναι πως γουστάρει τα φορεμένα γυναικεία εσώρουχα.
Αυτό όμως που επ' ουδενί κανείς δεν πρέπει να μάθει είναι πως όταν ο Κιοσούκε φοράει στο κεφάλι του τα χρησιμοποιημένα κιλοτάκια τότε αυτόματα αποκτά δυνάμεις υπερήρωα και μετατρέπεται στον παντοδύναμο Χεντάι Κάμεν.
Ο βρακοφόρος εκδικητής προσπαθεί, χρησιμοποιώντας τις πιο ανώμαλες σεξουαλικές μεθόδους, να επιβάλλει την δικαιοσύνη στο σχολείο του και ταυτόχρονα να κερδίσει την καρδιά της μικρής Αϊκο η οποία όμως είναι ερωτευμένη με έναν καθηγητή τους. Οταν ένας δεύτερος Χεντάι Κάμεν εμφανίζεται στην πόλη, ο Κιοσούκε αναγκάζεται να τον αντιμετωπίσει στην πιο δύσκολη αλλά και συνάμα πιο διεστραμμένη μάχη της ζωής του.
Ακολουθώντας τα χνάρια του παρανοϊκού σινεμά του Χιτόσι Ματσουμότο, ο Yûichi Fukuda υπογράφει το πιο πειραγμένο b-movie της χρονιάς και απελευθερώνει αφειδώς απολαυστικές εκρήξεις μεταμεσονύχτιων γέλιων.

Που και πότε? Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 00:15 Ideal

Καρχαριοστρόβιλος Rewind This! PosterSharknado
Καρχαριοστρόβιλος
ΗΠΑ 90'
Του Anthony C. Ferrante Με τους Ian Ziering, Tara Reid, John Heard, Cassie Scerbo, Jaason Simmons, Alex Arleo.
Η ιδιοφυώς ηλίθια ιδέα του «Καρχαριοστρόβιλου» βρίσκεται, σε όλο της το μεγαλείο, στον τίτλο: ένας θαλάσσιος σίφουνας ρουφά καρχαρίες από τον Ειρηνικό και τους φτύνει στο Λος Αντζελες. Ένας άνδρας θα αντιληφθεί τον κίνδυνο και θα επιχειρήσει να σώσει την αποξενωμένη σύζυγό του και τον γιο τους. Οι όλο και πιο εξωφρενικοί τρόποι με τους οποίους οι καρχαρίες σπέρνουν τον πανικό και τον θάνατο ανταγωνίζονται μόνο τους αδιανόητους τρόπους με τους οποίους οι πρωταγωνιστές αποφασίζουν να απαντήσουν - και ναι, αυτοί περιλαμβάνουν βόμβες, ελικόπτερα και αλυσοπρίονα.
Απενοχοποιημένα καλτ και σπλάτερ, η ταινία έβαλε φωτιά στο twitter την ημέρα της πρεμιέρας της στην αμερικανική τηλεόραση από τους θεατές που παρακολουθούσαν έκπληκτοι και ξεκαρδισμένοι με τη χαρωπή παράνοιά της. Ο,τι πιο κοντινό έχει προσφέρει η μοντέρνα παραγωγή στα ανερυθρίαστα ανεγκέφαλα disaster movies της δεκαετίας του '70, που γαλούχησαν γενιές και γενιές με τέτοιες έντιμων προθέσεων «κακές ταινίες».
Που και πότε? Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 00:30 Danaos 1

Ταξίδι στο Φόβο In Fear PosterIn Fear
Ταξίδι στο Φόβο
Ην. Βασίλειο 85'
Του Jeremy Lovering Με τους Alice Englert, Iain De Caestecker, Allen Leech.
Ο Τομ και η Λούσι είναι ένα νεαρό ζευγάρι που κατευθύνεται σε ένα μακρινό μουσικό φεστιβάλ κάπου στην εξοχή. Στον δρόμο έχουν ήδη κανονίσει να διανυκτερεύσουν σε ένα ξενοδοχείο, καθώς όμως πλησιάζουν, οι πινακίδες τους παραπλανούν, υποχρεώνοντάς τους σε ατελείωτους κύκλους στη μέση του πουθενά. Κι ενώ το σκοτάδι πέφτει και η βενζίνη τελειώνει, οι δύο νέοι διαπιστώνουν σύντομα πως σε αυτόν τον οδικό λαβύρινθο δεν είναι μόνοι...
Το ανατριχιαστικό ντεμπούτο του Jeremy Lovering, που δεν φοβάται να συμφιλιωθεί με την πρωτόλεια φύση του, δημιουργεί ατόφια ένταση και αγωνία στον θεατή, εκεί που ένα σωρό πολυδιαφημισμένες ταινίες του είδους αποτυγχάνουν παταγωδώς. Αποκρύπτοντας κρίσιμες στροφές του σεναρίου από τους ηθοποιούς του, ο Lovering πετυχαίνει να τους πανικοβάλει, διαχέοντας το φόβο -για το σκοτάδι, το άγνωστο, την ίδια την ανθρώπινη φύση- τόσο σε εκείνους όσο και στο κοινό, το οποίο μένει αποσβολωμένο από την κρυφή δύναμη μίας ταινίας που εκτυλίσσεται, ως επί το πλείστον, μέσα σε ένα αυτοκίνητο.
Που και πότε? Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 22:45 Odeon Opera 1

Φθηνές Ανατριχίλες Cheap Thrills PosterCheap Thrills
Φθηνές Ανατριχίλες
ΗΠΑ 85'
Του E.L. Katz Με τους Pat Healy, Ethan Embry, Sara Paxton, David Koechner, Amanda Fuller.
Ο Κρεγκ είναι ένας οικογενειάρχης που έχει μόλις απολυθεί και αντιμετωπίζει την απειλή της έξωσης. Θολωμένος, περνά μια βόλτα από το παλιό του στέκι, όπου πετυχαίνει τον Βινς, ένα σχολικό φιλαράκι. Η χαλαρή κουβέντα τους διακόπτεται από ένα πλούσιο ζευγάρι που για κάποιο μυστήριο λόγο επιμένει να τους κεράσει.
Το πλουσιοπάροχο κέρασμα ακολουθεί μία σειρά από - αθώα στην αρχή - στοιχήματα στα οποία οι δύο παλιόφιλοι καλούνται να ανταποκριθούν με έπαθλο αρκετά χρήματα. Καθώς όμως τα ποσά ανεβαίνουν και τα στοιχήματα γίνονται όλο και πιο εξωφρενικά, ο Κρεγκ και ο Βινς καλούνται να μάθουν μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν για τα λεφτά.
Το σαδιστικό σε κλιμάκωση θρίλερ του E.L. Katz ανάγει στην επιβλητική κλίμακα της μεγάλης οθόνης τον διαγωνισμό ηλιθιότητας και αναξιοπρέπειας των ριάλιτι σόου, μαζί με τον κανιβαλισμό μιας κοινωνίας εθισμένης στο χρήμα και τη στιγμιαία δόξα. Την ίδια στιγμή, οι «Φτηνές Ανατριχίλες» παραμένουν απροκάλυπτα χειριστικές και ενοχλητικά διασκεδαστικές, γράφοντας έτσι τη δική τους χρυσή σελίδα στο βέβηλο βιβλίο του exploitation σινεμά.
Που και πότε? Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 00:15 Odeon Opera 1

Λύκε, Λύκε, Είσαι Εδώ; Mi Mefahed Mezeev Hara PosterMi Mefahed Mezeev Hara
Λύκε, Λύκε, Είσαι Εδώ;
Ισραήλ 110'
Των Aharon Keshales, Navot Papushado Με τους Lior Ashkenazi, Tzahi Grad, Rotem Keinan, Menashe Noy, Dvir Benedek, Dov Glickman.
Ένας μπάτσος που κινείται στα όρια του νόμου, ένας χαροκαμένος πατέρας διψασμένος για εκδίκηση και ένας δάσκαλος ύποπτος για μια σειρά ειδεχθών εγκλημάτων με θύματα ανήλικα κορίτσια των οποίων τα πτώματα ανακαλύπτονται χωρίς κεφάλι.
Τρεις άνδρες χωρίς ηθικούς φραγμούς, τρεις υποψήφιοι λύκοι ντυμένοι με προβιά αρνιού, συναντιούνται σε μια αιματηρή μετωπική σύγκρουση, εξαπατούν ο ένας τον άλλον και ασκούν ψυχολογική και σωματική βία, με φόντο ένα υπόγειο όπου κάθε πιθανό εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί για την εκμαίευση της επώδυνης αλήθειας.
Τρία χρόνια μετά το εξαιρετικό, μεταμοντέρνο σλάσερ «Rabies», το δαιμόνιο δίδυμο των Ισραηλινών Aharon Keshales και Navot Papushado επιστρέφει στις Νύχτες Πρεμιέρας με ένα διεστραμμένο παραμύθι που θα ζήλευε και ο Παρκ Τσαν-γουκ, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για μελανές πτυχές από το παρελθόν της χώρας τους.
Γεμάτο κατάμαυρο χιούμορ, αδυσώπητη ένταση και απρόβλεπτες ανατροπές, αυτό το σαρδόνιο θρίλερ καθιερώνει τους δύο δημιουργούς ως πραγματικούς μάστορες του σασπένς και της ζοφερής σάτιρας. Βραβείο καλύτερης ταινίας και σεναρίου στο Φεστιβάλ του Fantasia.
Που και πότε? Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 23:00 Odeon Opera 1

Το Κάλεσμα The Conjuring PosterThe Conjuring
Το Κάλεσμα
ΗΠΑ 112'
Του James Wan Με τους Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor, Ron Livingston, Shanley Caswell, Hayley McFarland.
Υπεύθυνος για το «Insidious», μια από τις πιο αποτελεσματικές ταινίες τρόμου της πρόσφατης μνήμης, ο σκηνοθέτης James Wan επιστρέφει στα θεματικά χωράφια των στοιχειωμένων σπιτιών και των ολέθριων ραντεβού με το υπερφυσικό για να διηγηθεί αυτή τη φορά μια ανατριχιαστική ιστορία που βασίζεται σε αληθινά περιστατικά: Το εφιαλτικό χρονικό μιας φιλήσυχης οικογένειας της δεκαετίας του '60 η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τα μακάβρια μυστικά και τις ανείπωτες φρίκες που κρύβει το πολυτελές επαρχιακό σπίτι στο οποίο μετακομίζουν. Ακολουθούν σκηνές που είναι καλύτερο να μην παρακολουθήσει κανείς μόνος.
Που και πότε? Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 00:15 Danaos 1