Νύχτες Πρεμιέρας 2013 Πόστερ

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
18-29 Σεπτεμβρίου 2013


Το αφιέρωμα στο κινηματογραφικό είδος που, μαζί με το animation, παρουσιάζει την σημαντικότερη πρόοδο, το ντοκιμαντέρ, αντιμετωπίζεται και από τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, όπως κάθε χρόνο, με ξεχωριστή σοβαρότητα. Εννέα ταινίες πρόσφατης κοπής, έξι αμερικάνικης προέλευσης και τρεις ελληνικής, συνθέτουν το πρόγραμμα της τεκμηρίωσης, προβάλλοντας θεματικές κοινωνικές, πολιτικές, ιστορικές, που εμφανίζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον στις τάξεις των σινεφίλ, που και πάλι πρόκειται να γεμίσουν τις αίθουσες του φεστιβάλ.

Το πλήρες ρόστερ της οκτάδας του Ντοκιμαντέρ, με τις ώρες προβολείς των έργων, που θα προβληθούν μόνο ΜΙΑ φορά το κάθε ένα στα πλαίσια του κινηματογραφικού δεκαήμερου πανηγυριού:

Μαύρο Κήτος Blackfish PosterBlackfish
Μαύρο Κήτος
ΗΠΑ 83'
Της Gabriela Cowperthwaite Με τους Kim Ashdown, Ken Balcomb, Samantha Berg, Dawn Brancheau, Dave Duffus, Daniel Patrick Dukes.
«Χρειαζόμαστε τον σερίφη! Μία φάλαινα έφαγε μία από τους εκπαιδευτές!» Τέτοιες οδυνηρές στιγμές αφθονούν στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ της Gabriela Cowperthwaite, το οποίο, επιστρατεύοντας το σασπένς ενός ψυχολογικού θρίλερ, καταφέρνει ένα σφοδρό χτύπημα ενάντια στα θαλάσσια πάρκα Seaworld αλλά και τη νοοτροπία της φυλάκισης των τεράστιων θηλαστικών για την ψυχαγωγία μας.
Ξεκινώντας με το παραπάνω δυσοίωνο τηλεφώνημα, και επιστρέφοντας κάθε τόσο για να ξετυλίξει το χρονικό του τρομακτικού ατυχήματος, όταν μια βάρους έξι τόνων όρκα τράβηξε στον βυθό και κατακρεούργησε μια εκπαιδεύτρια, η ταινία ανατρέχει στην εγκληματική μεταχείριση των φαλαινών από τους υπεύθυνους, χωρίς διάθεση για συναισθηματικό εκβιασμό ή απλοϊκό διδακτισμό.
Μέσα από τις γεμάτες τύψεις και ντροπή εξομολογήσεις πρώην εκπαιδευτών, τις σοκαριστικές εικόνες από τα περιστατικά και τις αποκαλύψεις για τις βάναυσες συνθήκες κράτησης και μεθόδους προπόνησης, συνειδητοποιεί κανείς ότι η αλαζονεία του ανθρώπου, που αιχμαλωτίζει θηρία τα οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί, είναι αυτή που μετατρέπει τις φάλαινες όρκα σε δολοφόνους.
Που και πότε? Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 18:15 Ideal

Φωνές από το Υπόγειο PosterΦωνές από το Υπόγειο
Φωνές από το Υπόγειο
Ελλάδα 95'
Του Giannis Haritidis Με τους Panos Koutrouboussis, Nanos Valaoritis, Leonidas Christakis, Spiros Meimaris, Costis Triandafyllou, Thanasis Rentzis, Alexis Tambouras, Maria Mitsora, Nikos Lyberopoulos, Ilias Politis, Teos Romvos, Nikos Zervos, Yorgos-Ikaros Babasakis, Dimitris Poulikakos, Thanassis Moutsopulos, Maria Christaki, Nektarios Papadimitriou.
Το «Φωνές από το Υπόγειο» δεν περιγράφεται εύκολα με έναν συγκεκριμένο προσδιορισμό: θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα κομμάτι από την Ιστορία, ένα κομμάτι ποίησης, ένα κομμάτι ζωγραφικής, αλλά και ένα κομμάτι σινεμά.
Πρόκειται για ένα ιδιότυπο κινηματογραφικό κολάζ, που αποτελείται από μαρτυρίες σχετικά με την άντεργκραουντ ελληνική σκηνή των δεκαετιών του '60 και του '70, την ψυχεδέλεια στα εικαστικά και τον κινηματογράφο, καθώς επίσης τα λογοτεχνικά πειράματα που προέκυψαν μέσα από τη μίξη μπιτ και σουρεαλισμού στην ποίηση.
Ταυτόχρονα, είναι και μια δημιουργική συζήτηση για την - άλλες φορές αθέατη και άλλες φορές υπόγεια - καλλιτεχνική δράση προσωπικοτήτων σαν τον Λεωνίδα Χρηστάκη, τον Πάνο Κουτρουμπούση, και τον Δημήτρη Πουλικάκο. Όλων όσων, δηλαδή, άφησαν ένα ιδιαίτερο στίγμα στα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα, με την προσπάθειά τους να αλλάξουν τον κόσμο μέσω της δύναμης της τέχνης.

Που και πότε? Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 21:00 Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Παρακαλώ Γυρίστε την Ταινία Στην Αρχή Rewind This! PosterRewind This!
Παρακαλώ Γυρίστε την Ταινία Στην Αρχή
ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία 94'
Του Josh Johnson Με τους Atom Egoyan, Mamoru Oshii, Jason Eisener, Lloyd Kaufman, Frank Henenlotter, Cassandra Peterson.
Άναψε το φιτίλι για μια εκρηκτική ανάπτυξη της βιομηχανίας του θεάματος. Ώθησε παραγκωνισμένους σκηνοθέτες να πραγματώσουν το όραμά τους με μηδενικό μπάτζετ κι έκανε φίρμες άσημους ηθοποιούς. Απελευθέρωσε τα πλέον βέβηλα είδη της 7ης τέχνης, αφού χάρη σ' αυτήν γνώρισαν ανεπανάληπτες μέρες δόξας. Στην εποχή της οργίασε η πειρατεία. Προπάντων, όμως, άλλαξε μια για πάντα το σινεμά και ειδικότερα την οικιακή ψυχαγωγία.
Για όλα αυτά και πιθανώς για αρκετά περισσότερα από όσα χωρούν να αναφερθούν εδώ ευθύνεται η θρυλική βιντεοκασέτα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Josh Johnson εξαπολύει στο «Rewind This!» μία στρατιά από παραγωγούς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μανιώδεις συλλέκτες και ιδιοκτήτες βιντεοκλάμπ, οι οποίοι αφήνουν αχαλίνωτη τη νοσταλγία τους για το VHS και γυρίζουν πίσω την κασέτα της πορείας αυτού του ιστορικού format, από την αυγή του και τη μάχη του με το αντίπαλο δέος της Beta, μέχρι τον τεχνολογικά προδιαγεγραμμένο θάνατό του.
Πλούσιο αρχειακό υλικό από καλτ διαμάντια, αιματοβαμμένα ανοσιουργήματα και φτηνιάρικα πορνό έρχεται απλώς να απογειώσει ένα απολαυστικό ντοκιμαντέρ.
Που και πότε? Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 20:15 Odeon Opera 1

Γκορ Βιντάλ: Ηνωμένες Πολιτείες της Αμνησίας Gore Vidal: The United States of Amnesia PosterGore Vidal: The United States of Amnesia
Γκορ Βιντάλ: Ηνωμένες Πολιτείες της Αμνησίας
ΗΠΑ 89'
Του Nicholas Wrathall Με τους Gore Vidal, David Mamet, Jay Parini, Tim Robbins, Sting, Mikhail Gorbachev.
Ιδιοφυής, ισχυρογνώμων και δεινός (συν)ομιλητής, ο Γκορ Βιντάλ στάθηκε για δεκαετίες η ενοχλητική φωνή της συνείδησης των ΗΠΑ ενάντια στο κατεστημένο. Με την κοσμική του ζωή, τη γεμάτη προνόμια καταγωγή του και τις φιλίες του με ανθρώπους όπως ο Τενεσί Γουίλιαμς και ο Πολ Νιούμαν, μετέτρεψε το όνομά του σε θρύλο, με τα απενοχοποιημένα προοδευτικά λογοτεχνικά του έργα προκάλεσε το κοινό αίσθημα, και με τα πνευματώδη τσιτάτα του διασκέδαζε αναγνώστες και τηλεθεατές. Αυτό που τον κάνει πραγματικά αθάνατο, όμως, είναι η παθιασμένη ρητορική του, που καυτηρίαζε τα κακώς κείμενα της αμερικανικής κοινωνίας και πολιτικής.
Το ντοκιμαντέρ του Nicholas Wrathall συλλαμβάνει ιδανικά το κοφτερό πνεύμα του Βιντάλ μέσα από συνεντεύξεις με τον ίδιο αλλά και κοντινούς του ανθρώπους, οι οποίες σκιαγραφούν μια πραγματικά συναρπαστική προσωπικότητα που πολέμησε όσο λίγοι τη βολική, επιλεκτική αμνησία σε ό,τι έχει να κάνει με την Ιστορία των ΗΠΑ, ενώ αγαπήθηκε και μισήθηκε για την καταγγελία του «Δεν μαθαίνουμε ποτέ γιατί δεν θυμόμαστε τίποτα»
Που και πότε? Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 18:30 Ideal

Εγώ, η Ντιβάιν  I Am Divine Poster I Am Divine
Εγώ, η Ντιβάιν
ΗΠΑ 86'
Του Jeffrey Schwarz Με τους John Waters, Ricki Lake, Tab Hunter, Michael Musto, Mary Vivian Pearce, Vincent Peranio, Mink Stole, Bruce Vilanch, Holly Woodlawn, Greg Gorman.
Στιγμάτισε ανεξίτηλα το σελιλόιντ με τις σοκαριστικές ερμηνείες της σε ταινίες όπως το «Pink Flamingos» και το «Female Troubles», ενώ με τη larger than life περσόνα της προκάλεσε κάθε δεδομένη αντίληψη σχετικά με το φύλο, την ομορφιά και τη σεξουαλική ταυτότητα.
Όμως πριν καθιερωθεί ως διαχρονικό gay icon και απαράμιλλη καλτ φιγούρα, η Divine (κατά κόσμο Χάρις Γκλεν Μίλστεντ) ήταν ένα παχύσαρκο αγόρι από τη Βαλτιμόρη, θύμα των ανελέητων πειραγμάτων των συμμαθητών του.
Μετά το εξαιρετικό «Vito», ο σκηνοθέτης Jeffrey Schwarz επιστρέφει με το ακαταμάχητο πορτρέτο μιας ακόμα αντισυμβατικής προσωπικότητας, εξερευνώντας κάθε πτυχή της ζωής της, από το διστακτικό ξεκίνημα μέχρι την ανάδειξή της σε αδιαφιλονίκητη μούσα του John Waters και αναρχικό σύμβολο της εναλλακτικής ποπ κουλτούρας.
Απολαυστικό αλλά και απρόσμενα τρυφερό, το φιλμ συνδυάζει συνεντεύξεις φίλων και συνεργατών της διαβόητης περφόρμερ με σπάνιο αρχειακό υλικό, αποσπάσματα από ταινίες και ζωντανές εμφανίσεις, για να αποκαλύψει τελικά τον άνθρωπο πίσω από τις εξωφρενικές περούκες και τις γιγαντιαίες βλεφαρίδες
Που και πότε? Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 22:15 Ideal

Μουμία: Επαναστάτης Χωρίς Τέλος Long Distance Revolutionary: A Journey with Mumia Abu-Jamal PosterLong Distance Revolutionary: A Journey with Mumia Abu-Jamal
Μουμία: Επαναστάτης Χωρίς Τέλος
ΗΠΑ 91'
Του Stephen Vittoria Με τους Mumia Abu-Jamal, Cornel West, Alice Walker, Angela Davis, Rubin Carter, Peter Coyote.
Γεννήθηκε το 1954 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και υπήρξε επί σειρά ετών δημοσιογράφος και ενεργό μέλος των Μαύρων Πανθήρων. Το 1981, κατά τη διάρκεια ενός αστυνομικού ελέγχου, κατηγορήθηκε για την δολοφονία του αστυνομικού Ντάνιελ Φόλκνερ και καταδικάστηκε σε θάνατο. Περίμενε μέσα σε ένα κελί την εκτέλεσή του για 30 ολόκληρα χρόνια και έγινε, σύμφωνα με την εφημερίδα των New York Times, «ο πιο διάσημος θανατοποινίτης του κόσμου». Σήμερα παραμένει φυλακισμένος αλλά η ποινή του έχει μετατραπεί σε ισόβια.
Ο λόγος φυσικά για τον Mumia Abu-Jamal, κατά κόσμο Γουέσλι Κουκ, στην δράση του οποίου πριν και μετά τη φυλάκιση αναλαμβάνει να ρίξει φως το εξαιρετικό αυτό ντοκιμαντέρ. Μοναδικές εξομολογήσεις του Μουμία από τη φυλακή, αποκλειστικές συνεντεύξεις με ανθρώπους της πολιτικής και της διανόησης αλλά και δηλώσεις ανθρώπων που υποστηρίζουν την επαναφορά της θανατικής ποινής για τον μαύρο ακτιβιστή περιγράφουν ιδανικά ένα τεράστιο ζήτημα που είναι ακόμη καυτό και απασχολεί την αμερικάνικη κοινωνία. Είναι τελικά ο Μουμία ένας πολιτικός κρατούμενος, στον οποίο φορτώθηκε ένα έγκλημα σε μια προσπάθεια φίμωσής του ή είναι απλά ένας δολοφόνος; Οι απαντήσεις επί της οθόνης.
Που και πότε? Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 18:00 Ideal

12 o'Clock Boys Poster12 o'Clock Boys
12 o'Clock Boys
ΗΠΑ 75'
Του Lotfy Nathan Με τους Coco, Pug, Steven.
Μια συμμορία νεαρών μηχανόβιων αλωνίζει καθημερινά τους δρόμους της Βαλτιμόρης, αναζητώντας λίγη συγκίνηση και τρομοκρατώντας τους κατοίκους και την τοπική αστυνομία με τις ριψοκίνδυνες κασκάντες της και τον αυθάδικο τρόπο με τον οποίο αψηφά τους νόμους της βαρύτητας. Τα βήματα της ομάδας αυτής προσπαθεί να ακολουθήσει όλο θαυμασμό ένα 13χρονο αγόρι που μεγαλώνει σε μια από τις λιγότερο ευνοημένες γειτονιές της πόλης, αναζητώντας ένα πρότυπο, μια ελπίδα για το μέλλον.
Παρακολουθώντας για τρία χρόνια το αγόρι αυτό να μεγαλώνει και τον κόσμο γύρω του να απλώνεται ως μια σειρά από αέναες τελετουργίες επιβίωσης, στωικότητας και πρόσκαιρης απόδρασης από τις πλείστες κοινωνικές αντιξοότητες, ο σκηνοθέτης του εκπληκτικού αυτού ντοκιμαντέρ καταγράφει με τον διεισδυτικό φακό του έναν αθέατο τρόπο ζωής, που σπάνια εκπροσωπείται στο σινεμά μυθοπλασίας. Ταυτόχρονα, ιχνηλατεί μια ιστορία ενηλικίωσης, μοντέρνας μητροπολιτικής πραγματικότητας και τέλους της αθωότητας, πλαισιώνοντάς την με ειλικρίνεια και ανθρωπιά.
Που και πότε? Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 18:00 Danaos 1

Μποξέρ Boxer PosterΜποξέρ
Boxer
Ελλάδα 90'
Του Yorgos Panteleakis Με τους Yorgos Ioannidis, Yorgos Kapadaithakis, Angelos Harisis, Nikos Vlassopoulos, Anna Margariti-Ioannidi, Yorgos Stefanopoulos.
Ο «Μποξέρ» ακολουθεί τη μετάβαση ενός παλαίμαχου πυγμάχου, του Γιώργου Ιωαννίδη, σε προπονητή του πυγμαχικού συλλόγου «Αριστοτέλειο». Μέσα από την ιστορία του σκιαγραφούνται τα άδυτα του αθλήματος, την ώρα που αποκαλύπτεται μια πλευρά της πυγμαχίας περισσότερο ανθρώπινη και οικεία, η οποία απέχει παρασάγγας από την τρέχουσα άποψη για το σπορ.
Η καταγραφή της ζωής μέσα και έξω από τον υπόγειο χώρο του συλλόγου επαναφέρει στη μνήμη του σκηνοθέτη τα λόγια του Αγγελου Χαρίση, ο οποίος του είχε εκμυστηρευτεί πώς ξεκίνησε να πυγμαχεί, γοητευμένος από το στραπατσαρισμένο πρόσωπο ενός πυγμάχου.
Όπως παρατηρεί άλλωστε και ο ίδιος, «ποτέ δεν ξέρεις τι βρίσκεται στην ψυχή ενός πυγμάχου. Είναι σαν το φεγγάρι, του οποίου μπορείς να δεις μόνο την φωτεινή πλευρά. Η πυγμαχία είναι σαν την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού». Ένα ντοκιμαντέρ-πορτρέτο για ένα παρεξηγημένο άθλημα, αλλά και μια ειλικρινής κατάδυση στον κόσμο των πυγμάχων.
Που και πότε? Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 22:45 Danaos 1

Ταξίδι στη Χώρα των Λοκρών Journey To The Land Of Locreans PosterΤαξίδι στη Χώρα των Λοκρών
Journey To The Land Of Locreans
Ελλάδα 71'
Της Iris Zachmanidi.
Ο Γιάννης, ο Χρήστος κι ο Λουκάς είναι τρεις εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους άνδρες, από 40 έως 60 ετών, που συγκατοικούν σε ένα προστατευμένο διαμέρισμα στην Άμφισσα - μια πόλη με παρελθόν τόσο παλιό όσο και οι πρώτοι Ελληνες, οι Λοκροί.
Ψυχικά νοσούντες, τελούν υπό την καθημερινή εποπτεία της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, παρότι είναι σε θέση να ρυθμίζουν οι ίδιοι τα του οίκου τους. Ετσι, αναπτύσσουν την δική τους προσωπική, κοινωνική, ή και επαγγελματική ζωή. Σε διάδραση μεταξύ τους, με τους θεραπευτές, με τους άλλους ασθενείς, με την πόλη και τους πολίτες της Αμφισσας, με το χώμα, τις ελιές και τα πελώρια βουνά που τους περιβάλλουν, δεν δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν και με τη δημιουργό της ταινίας.
Που και πότε? Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 18:30 Danaos 1