Νύχτες Πρεμιέρας 2013 Πόστερ

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
18-29 Σεπτεμβρίου 2013


Δεν θα ήταν δυνατόν ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ - σίγουρα το σημαντικότερο της πρωτεύουσας - να μην ρίξει τους προβολείς του στον νέο ελληνικό κινηματογράφο, που το τελευταίο διάστημα έχει αποσπάσει τις θετικότερες των κριτικών, σε κάθε διεθνή εκδήλωση που συμμετέχει. Το τμήμα των ταινιών που θα κάνουν για πρώτη φορά την παρουσίαση τους, ενώπιον του κοινού, αποτελείται από οκτώ ολόφρεσκες δημιουργίες, νεότερων ταλαντούχων, μα και πεπειραμένων και αναγνωρισμένων σκηνοθετών, που αναμένεται να σημαδέψουν με την παρουσία τους την νέα φιλμική σεζόν. Πιστεύω πως χρήζουν ειδικής μνείας, η παρουσία ανάμεσα τους, δύο παρθενικών στιγμών για το γαλανόλευκο σινεμά, της πρώτης ολοκληρωμένης επικής περιπέτειας φαντασίας, το Χρονικό του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος αλλά και το πρώτο μεγάλου μήκους animation, Από τη Γη Στη Σελήνη, που αξίζουν το χειροκρότημα των σινεφίλ, για την προσπάθεια, σε τέτοιους δύσκολους καιρούς. Από την άλλη μεριά η παλαιότερη γενιά εκπροσωπείται από τα φρέσκα, πολυαναμενόμενα πονήματα του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, ενώ η πιο νουβέλ από τα φιλμς της Πένυς Παναγιωτοπούλου, του Σάββα Καρύδα, του Μιχάλη Κωνσταντάτου και της Μαρίας Ντούζα.

Το πλήρες ρόστερ των οκτώ φιλμς με τις Ελληνικές Πρεμιέρες, με τις ώρες προβολείς των έργων, που θα προβληθούν μόνο ΜΙΑ φορά το κάθε ένα στα πλαίσια του κινηματογραφικού δεκαήμερου πανηγυριού:

September PosterSeptember
September
Γερμανία, Ελλάδα 105'
Της Penny Panayotopoulou Με τους Kora Karvouni, Maria Skoula, Nikos Diamantis, Christos Stergioglou, Anastasios Tzertzemelis, Irini Kolliakou.
Η Αννα ζει με τον σκύλο της, τον Μανού, σε ένα μικρό διαμέρισμα. Πιστεύει ότι θα ζήσουν μαζί για πάντα. Oταν ο Μανού πεθαίνει, η Αννα ζητά να τον θάψει στον κήπο του σπιτιού της απέναντι οικογένειας. Το πρόσχαρο σπίτι γίνεται το καταφύγιό της. Ερωτεύεται την άλλη γυναίκα, τα παιδιά, και την ζωή που ζούνε. Η οικογένεια, ασφαλής μέσα στην αυτάρκειά της, δεν έχει ανάγκη την αγάπη της Αννας. Η Αννα όμως, που ξέρει καλά τι σημαίνει να είσαι πιστός, δεν το βάζει κάτω.
Oπως ο Σεπτέμβρης είναι το σύνορο, μια αχνή παρένθεση ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα, έτσι και ο «Σεπτέμβρης» της Αννας, είναι μια ιστορία για τα ψυχικά όρια, το πώς δοκιμάζονται οι αντοχές της αγάπης, της πίστης, αλλά και της διαφορετικότητας. Δύο από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς τους, η Κόρα Καρβούνη και η Μαρία Σκουλά, συναντιούνται σε αυτή την τρυφερή κομεντί.
Που και πότε? Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 20:00 Odeon Opera 1

Illusion PosterIllusion
Illusion
Ελλάδα 100'
Του Savvas Karidas Με τους Zenia Kaplan, Sifis Polizoidis, Yiannis Stankoglou, Dimitris Imelos, Haris Emmanouil, Nerina Zarpa.
Ο Σωτήρης, οικονομικός συντάκτης σε εφημερίδα, βλέπει τη ζωή του να κυλά αδιάφορα, μέχρι τη στιγμή που αντικρίζει την πανέμορφη Ολγα σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή Ρώσων ομογενών. Αδυνατώντας να ξεφύγει από τη σκέψη της, την αναζητά, για να καταλήξει σε έναν σκοτεινό και επικίνδυνο κόσμο, όπου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι είναι αλήθεια και τι ψευδαίσθηση.
Με τη Ζένια Κάπλαν να μαγνητίζει το βλέμμα ως μοιραία γυναίκα, ο Σάββας Καρύδας μιλάει για το δίπολο απόδρασης-ονείρου και αδιεξόδου-εξαπάτησης. Υπό αυτό το πρίσμα, το «Illusion» εντάσσεται σχεδόν αυτόματα στο είδος του νουάρ.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ταινία αναφέρεται στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα της κρίσης, η οποία είναι σε θέση να επηρεάζει ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές, επιβάλλοντας μία νέα ηθική. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έννοιες όπως ο έρωτας και η φιλία δοκιμάζονται, επαναπροσδιορίζονται και εν τέλει απομυθοποιούνται.

Που και πότε? Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 1

Luton PosterLuton
Luton
Ελλάδα 100'
Του Michalis Konstantatos Με τους Nicholas Vlachakis, Eleftheria Komi, Christos Sapountzis, Yota Argyropoulou, Thalassini Vostantzoglou, Connie Zikou.
O Τζίμης είναι ένας ευκατάστατος μαθητής λυκείου. Η Μαίρη, είναι μια ασκούμενη δικηγόρος γύρω στα 30. Ο Μάκης, ένας 50άρης οικογενειάρχης, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου. Οι τρεις τους διαφέρουν τόσο μεταξύ τους, όσο και η καθημερινότητα που τους πλαισιώνει. Μέσα στα όρια μιας συμβατικής ζωής, τη στιγμή που όλα μοιάζουν ακίνητα και αναμενόμενα, τα τρία αυτά πρόσωπα βρίσκουν τον δικό τους τρόπο διαφυγής.
Στο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, που έφτασε ως το φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, ο Μιχάλης Κωνσταντάτος καταπιάνεται με τις επιπτώσεις της αόρατης ψυχολογικής πίεσης και της βίας, που ασκούν οι απαιτήσεις μίας «κανονικής» ζωής. Καθώς η πίεση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε παντός είδους στρεβλώσεις και παθολογικές συμπεριφορές, φτάνοντας μέχρι τα - σχεδόν συνηθισμένα πλέον - ξεσπάσματα βίας, ο Κωνσταντάτος συνδέει σε μία αλυσίδα αιτιωδών συσχετίσεων τρεις χαρακτήρες, οι οποίοι θα μπορούσαν να απαντηθούν σε οποιαδήποτε δυτική κοινωνία.
Που και πότε? Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 1

Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος La Grande Bellezza PosterDragonphoenix Chronicles: Indomitable
Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος
Ελλάδα 126'
Του Thanos Kermitsis Με τους Yannis Roumpoulias, Konstantina Georganta, Meletis Georgiadis, Kiriakos Koroyannis, Thanos Kermitsis, Georgia Yannakoudi.
Στον σκοτεινό κόσμο του Ελεμπρος, η πανίσχυρη Αυτοκρατορία του Δρακοφοίνικα κυβερνά με σιδερένια γροθιά και όλοι οι λαοί βρίσκονται κάτω από την κυριαρχία της. Ενας σκλαβωμένος βάρβαρος πολεμιστής από τις περιοχές του Βορρά, ο Ντράγκαρ, παίρνει μέρος σε μονομαχίες, διασκεδάζοντας τους ευγενείς της Αυτοκρατορίας. Το σώμα του βρίσκεται εκεί, αλλά το μυαλό του ταξιδεύει στον τόπο του και στη γυναίκα που άφησε πίσω.
Καθώς καταφέρνει να αποδράσει παίρνοντας όμηρο τη Βαλέρια, την κόρη ενός Στρατηγού της Αυτοκρατορίας, ο τελευταίος στήνει άγριο ανθρωποκυνηγητό για να τους εντοπίσει. Ο δρόμος του γυρισμού αποδεικνύεται γεμάτος περιπέτειες και εκπλήξεις τόσο για τον Ντράγκαρ, όσο και για την κακομαθημένη Βαλέρια.
H πρώτη ελληνική ταινία επικής φαντασίας βασίζεται στο κόμικ «Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα», του Γιάννη Ρουμπούλια, ο οποίος πρωταγωνιστεί και στον ρόλο του «αδάμαστου» ήρωα. Παρά την απαιτητική παραγωγή, πρόκειται για μία ανεξάρτητη ταινία, που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά μέσω crowdfunding.
Που και πότε? Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 22:30 Ideal

Η Λιμουζίνα PosterΗ Λιμουζίνα
Η Λιμουζίνα
Ελλάδα 92'
Του Nikos Panayotopoulos Με τους Nikos Kouris, Doukissa Nomikou, Dimitris Katalifos, Pavlos Haikalis, Takis Spiridakis, Stamatis Fassoulis.
Ο Μάρκος, η Κολέτ και ο Μαξ ξεκινούν από το Παρίσι της δεκαετίας του '60, προκειμένου να επιχειρήσουν ένα ταξίδι με αυτοκίνητο στην Ελλάδα του σήμερα. Μέσα από συναντήσεις με διάφορα μυθικά και φανταστικά πρόσωπα, περνούν από την ξεγνοιασιά των νιάτων στην ωριμότητα. «Η Λιμουζίνα» μεταφέρει τους επιβάτες της ανάμεσα σε χρόνια, τόπους και κινηματογραφικά είδη, για να αναδειχθεί σε γνήσιο δημιούργημα του παναγιωτοπουλικού σύμπαντος.
Το φιλμ, που ξεπήδησε απροσδόκητα, μέσα από μία συλλογή διηγημάτων την οποία ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έλαβε από έναν φίλο στο Παρίσι, ακολούθησε τις διαθέσεις και τους χρόνους του δημιουργού του.
Οπως μαρτυρά και ο παιχνιδιάρικος τίτλος, πρόκειται για μία κωμωδία παρεξηγήσεων, ένα σύγχρονο παραμύθι πάνω στις περιπέτειες της ενηλικίωσης. Μια ταινία με αυτοσχεδιασμούς, με δοκιμές σκέψεων, ένα παιχνίδι με το παράδοξο και μια τολμηρή αυθαιρεσία, στο επίπεδο της κινηματογραφικής σύμβασης. Ο Νίκος Κουρής συναντιέται ξανά με τον αγαπημένο του δημιουργό, ενώ η Δούκισσα Νομικού κάνει εδώ το κινηματογραφικό της ντεμπούτο.
Που και πότε? Παρασκευ'η 20 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 1

Το Δέντρο και η Κούνια PosterΤο Δέντρο και η Κούνια
Το Δέντρο και η Κούνια
Ελλάδα, Σερβία 107'
Της Maria Ntouza Με τους Mirto Alikaki, Mirjanna Karanovic, Ilias Logothetis, Nikos Orfanos, Iris Mitta, Eleni Kouletsi.
Η Ελένη (Μυρτώ Αλικάκη), καθηγήτρια καρδιολογίας στο Λονδίνο, έχει αποξενωθεί από τον πατέρα της, Κυριάκο (Ηλία Λογοθέτη), τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, από τότε που άφησε την Ελλάδα για να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αγγλία. Επειτα από μία απρόσμενη εξέλιξη που κλονίζει τον γάμο της, αποφασίζει να επιστρέψει μαζί με την κόρη της στη γενέτειρά της, με αφορμή πασχαλινές διακοπές.
Εκεί, ωστόσο, έρχεται αντιμέτωπη με τις απροσδόκητες και άβολες για εκείνη επιλογές του πατέρα της, καθώς βρίσκει στο πατρικό της εγκατεστημένη μία γυναίκα από τη Σερβία. Σε πρώτο επίπεδο, «Το Δέντρο και η Κούνια» συνιστά μία ιστορία οικογενειακής συμφιλίωσης, η οποία αντλεί την έμπνευσή της από αληθινά περιστατικά.
Με φόντο, ωστόσο, τις παλιότερες αλλά και τις νεότερες μετακινήσεις των ανθρώπων στα Βαλκάνια, η ταινία της Μαρίας Ντούζα συνυφαίνει σύγχρονη πραγματικότητα και πρόσφατη ιστορία σε έναν μοντέρνο μύθο πάνω στην αέναη μετακίνηση των ανθρώπων, τη μετάνοια, την αποδοχή και την αγάπη.
Που και πότε? Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 21:30 Odeon Opera 1

Ο Εχθρός Μου PosterΟ Εχθρός Μου
Ο Εχθρός Μου
Ελλάδα 107'
Του Yorgos Tsemperopoulos Με τους Manolis Mavromatakis, Maria Zorba, Ariadni Kavalierou, Yorgos Gallos, Thanassis Papageorgiou, Antonis Karistinos.
Ενας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, μετά την υπερ-επιτυχημένη «Πίσω Πόρτα» και τη μακρόχρονη απουσία που ακολούθησε, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με μια πολυαναμενόμενη παραγωγή.
O σκηνοθέτης τοποθετεί σε πρώτο πλάνο έναν αμετανόητα ιδεολόγο γεωπόνο, καταγράφοντας αποφασιστικά και αναδεικνύοντας με γρήγορους ρυθμούς τη χαμένη ισορροπία, την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά στην Ελλάδα του σήμερα. Ο Μανώλης Μαυροματάκης υποδύεται έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας, τον 48άχρονο οικογενειάρχη Κώστα Στασινό, ο οποίος ζει ήρεμα σε μια μονοκατοικία στη Νέα Σμύρνη με τη γυναίκα του Ράνια και τα δυο παιδιά τους, την 14χρονη Λουίζα και τον 17χρονο Ανδρέα.
Η λεηλασία του σπιτιού τους από μια αδίστακτη συμμορία τους φέρνει αντιμέτωπους με τα πιο δύσκολα διλήμματα της ζωής. Ο φόβος και η νέα συνθήκη θα ανατρέψουν ολοκληρωτικά την οικιακή ηρεμία, φέρνοντας βίαια στην καθημερινότητα της οικογένειας το παλιό κυνηγετικό όπλο του πατέρα του.
Που και πότε? Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 1

Από τη Γη στη Σελήνη PosterΑπό τη Γη στη Σελήνη
Από τη Γη στη Σελήνη
Ελλάδα 87'
Του Angelos Spartalis Με τις φωνές των Manos Vakousis, Aleksandros Logothetis, Stratos Tzortzoglou, Dimitris Starovas.
Στην Αμερική του 1869, oι πολεμοχαρείς κλαίνε τη μοίρα τους γιατί ο πόλεμος έχει τελειώσει και έχουν πέσει σε απραξία. Αναπολούν το ένδοξο παρελθόν, νιώθοντας άβολα με τα πένθιμα ρούχα που παλιώνουν αχρησιμοποίητα στις ντουλάπες και με το βαμβάκι που ξαναφυτρώνει στα χωράφια, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Ιούλιος Βερν.
Τότε ακριβώς έρχεται ο Πρόεδρος του Τηλεβολικού Συλλόγου Ιμπεϋ Μπαρμπικάν να δώσει τη λύση, ανακοινώνοντας ένα σχέδιο για τη ρίψη οβίδας από τη Γη στη Σελήνη. Η πράξη αυτή θα αποτελέσει την πρώτη ουσιαστική επικοινωνία του ανθρώπου με τον δορυφόρο της Γης ενώ θα δοξάσει και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στα πέρατα του πλανήτη.
H πρώτη ελληνική κινηματογραφική ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους είναι χειροποίητα κατασκευασμένη με την τεχνική του κολάζ, κλείνει το μάτι στην υψηλή αισθητική και το άφθονο γέλιο, ενώ βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ιουλίου Βερν.
Που και πότε? Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 1