Νύχτες Πρεμιέρας 2013 Πόστερ

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας / Νύχτες Πρεμιέρας
18-29 Σεπτεμβρίου 2013


Αναμφισβήτητα το πιο εμπορικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, με όλες τις προβολές να εξαντλούν μέρες πριν τα εισιτήρια τους, προκαλώντας sold out και κοσμοσυρροή. Δεκατρείς ταινίες πρόσφατης κοπής, που όλες έχουν πάρει διανομή στον τόπο μας, με σκοπό κάποια στιγμή να προβληθούν σε ευρύτερο κύκλωμα, θα κάνουν την επίσημη πρώτη τους στα πλαίσια του θεσμού, εκτοξεύοντας όπως είναι φυσικό, την δημοτικότητα του. Φιλμς που έχουν προκαλέσει αίσθηση στα διεθνή φεστιβάλς που πρωτοεμφανίστηκαν, διαλεγμένα από τις κορυφαίες κινηματογραφίες του κόσμου, των ΗΠΑ, της Χιλής, της Πολωνίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρεατανίας, της Γερμανίας, ορίζουν ένα ποιοτικότατο μπουκέτο, που δεν θα αφήσει κανέναν σινεφίλ αδιάφορο.

Το πλήρες ρόστερ των δεκατριών φιλμς με τις Διεθνείς Πρεμιέρες, με τις ώρες προβολείς των έργων, που θα προβληθούν μόνο ΜΙΑ φορά το κάθε ένα στα πλαίσια του κινηματογραφικού δεκαήμερου πανηγυριού:

Όλα Χάθηκαν All is Lost PosterAll is Lost
Όλα Χάθηκαν
ΗΠΑ 106'
Του J.C. Chandor Με τον Robert Redford.
Μπορεί μια ταινία με έναν μονάχα πρωταγωνιστή, ελάχιστους διαλόγους και αποκλειστικό τόπο δράσης την απεραντοσύνη της θάλασσας να σε κρατά επί μία ώρα και 45 λεπτά καρφωμένο στην καρέκλα σου;
Στην περίπτωση της συναρπαστικής ναυτικής περιπέτειες του J.C. Chandor, η οποία αφηγείται τις αγωνιώδεις προσπάθειες επιβίωσης ενός ιστιοπλόου που βρίσκεται χαμένος στη μέση του ωκεανού, το παραπάνω παράδοξο μετατρέπεται σε μια θαυμάσια παραλλαγή της αρχέγονης μονομαχίας του ανθρώπου ενάντια στη φύση.
Μαγνητικός σε έναν από τους ομολογουμένως κορυφαίους ρόλους της καριέρας του, ο 77χρονος Robert Redford κουβαλά εξ ολοκλήρου επάνω του μια ταινία μεγάλων σωματικών και ψυχολογικών απαιτήσεων, παραδίδοντας ένα ερμηνευτικό one man show που αξίζει πολλών βραβείων.
Που και πότε? Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 22:00 Odeon Opera 1

Lovelace PosterLovelace
Lovelace
ΗΠΑ 93'
Των Rob Epstein, Jeffrey Friedman Με τους Amanda Seyfried, Peter Sarsgaard Sharon Stone, Robert Patrick Juno Temple, Chris Noth.
Πίσω από το πιο διάσημο «Βαθύ Λαρύγγι» κρύβεται μια νοσηρή ιστορία συζυγικής βίας και σεξουαλικής καταπίεσης: η πρωταγωνίστριά του, Λίντα Λάβλεϊς, ήταν μια επαρχιωτοπούλα, που είδε στον μέλλοντα σύζυγό της την ευκαιρία να αποδράσει από το αδιέξοδο της ζωή της και τελικά έγινε σύμβολο της σεξουαλικής επανάστασης των 70s και βασίλισσα των «βρώμικων» ταινιών.
Μήπως όμως όλα έγιναν παρά τη θέλησή της, όπως εκείνη ισχυρίζεται; Το λαβυρινθώδες παρασκήνιο πίσω από τη δημιουργία του πιο διαβόητου κινηματογραφικού πορνό της ιστορίας ξεδιπλώνει η βιογραφική ταινία των Rob Epstein και Jeffrey Friedman, με πρωταγωνίστρια την Amanda Seyfried σε μια γενναία ερμηνεία-αποκάλυψη.

Που και πότε? Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 20:45 Ideal

Εις το Όνομα του... W imie... PosterW imie...
Εις το Όνομα του...
Πολωνία 102'
Της Malgorzata Szumowska Με τους Andrzej Chyra, Mateusz Kosciukiewicz Lukasz Simlat, Maja Ostaszewska.
Σε έναν επαρχιακό οικισμό της Πολωνίας, ένας ευσυνείδητος ιερέας έχει συγκεντρώσει γύρω από το ποίμνιό του μια χούφτα νεολαίων τους οποίους προσπαθεί να σώσει από τον παραβατισμό. Ανάμεσα στους ατίθασους πιτσιρικάδες βρίσκεται ένας εύθραυστος νεαρός ο οποίος θα ξυπνήσει την ερωτική επιθυμία, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με την απωθημένη σεξουαλικότητά του αλλά και με την ίδια την πειθαρχική τήρηση των θρησκευτικών του πιστεύω.
Αυτή η αρχέγονη σύγκρουση της λογικής και των ενστίκτων, των όσων επιβάλλει το μυαλό κόντρα σε όσα επιτρέπει η καρδιά, βρίσκεται στο επίκεντρο του «Εις το Ονομα του...», το οποίο η πολωνικής καταγωγής Malgorzata Szumowska φιλμάρει με απαράμιλλη εικονογραφική αντίληψη και με αστείρευτη κατανόηση για τους ήρωές της.
Που και πότε? Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 22:30 Danaos 1

Η Τέλεια Ομορφιά La Grande Bellezza PosterLa Grande Bellezza
Η Τέλεια Ομορφιά
Ιταλία, Γαλλία 142'
Του Paolo Sorrentino Με τους Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli, Carlo Buccirosso, Iaia Forte, Pamela Villoresi.
Ο εκπληκτικός πρωταγωνιστής και ο βιρτουόζος σκηνοθέτης του «Il Divo» προσκαλούν σε μια φαντασμαγορική περιπλάνηση στις αμέτρητες ηδονές, τα ξέφρενα πάρτι και τις ολονύχτιες κραιπάλες της Ρώμης, με ξεναγό έναν κοσμοπολίτη συγγραφέα που βαρέθηκε να πνίγει τις υπαρξιακές κρίσεις του σε ακριβά κοκτέιλ και αρχίζει σταδιακά να συνειδητοποιεί τη ματαιότητα των πάντων.
Οπερετικό σε διαστάσεις και με σαφή δάνεια από τη «Ντόλτσε Βίτα» του Federico Fellini, το καινούργιο φιλμ του Paolo Sorrentino απλώνεται στην μεγάλη οθόνη ως ένα γνήσιο οπτικοακουστικό ντελίριο που στροβιλίζει ανθρώπους, τοποθεσίες και συμβάντα σε ένα ζωηρό καλειδοσκόπιο συμπεριφορών.
Που και πότε? Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 22:30 Odeon Opera 1

Σκότωσε τους Αγαπημένους Σου Kill Your Darlings PosterKill Your Darlings
Σκότωσε τους Αγαπημένους Σου
ΗΠΑ 104'
Του John Krokidas Με τους Daniel Radcliffe, Dane DeHaan, Ben Foster, Elizabeth Olsen, Michael C. Hall, Jack Huston.
Ενα άγνωστο στο ευρύ κοινό, ένοχο μυστικό της περίφημης μπιτ γενιάς κατοικεί στη σκοτεινή καρδιά του «Kill Your Darlings», η οποία αναβιώνει μέσα από ποιητικές, γεμάτες πάθος και ενέργεια εικόνες το στιλ της δεκαετίας του '40 και την ανήσυχη γενιά που την διαμόρφωσε.
Ο Αλεν Γκίνσμπεργκ (εντυπωσιακός ο Daniel - Χάρι Πότερ - Radcliffe) γνωρίζεται με την παρέα που έμελλε να εξελιχθεί σε εκλεκτό κομμάτι της εναλλακτικής κουλτούρας και εισάγεται από τον Λουσιέν Καρ σε έναν κόσμο ναρκωτικών, τζαζ και ελεύθερου σεξ. Η νοσηρή εμμονή και παθολογική ζήλια ενός άνδρα για τον Καρ, όμως, θα έχει αιματηρή κατάληξη...
Που και πότε? Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 22:15 Danaos 1

Don Jon PosterDon Jon
Don Jon
ΗΠΑ 90'
Του Joseph Gordon-Levitt Με τους Joseph Gordon-Levitt, Scarlett Johansson, Julianne Moore, Tony Danza, Glenne Headly, Brie Larson.
O Tζον Μαρτέλο (Joseph Gordon-Levitt) είναι βγαλμένος από τα υγρά όνειρα των παραγωγών του «Jersey Shore»: ομορφούλης, υπερ-γυμνασμένος, Αμερικανός ως το κόκαλο και λάτρης του ωραίου φύλου. Οι κατακτήσεις του είναι τέτοιες που οι φίλοι του τον αποκαλούν «Δον Τζον» – δεν γνωρίζουν όμως πως την ίδια στιγμή είναι εθισμένος στο πορνό.
Οταν γνωρίζει την καυτή Μπάρμπαρα (Scarlett Johansson), η οποία αναζητά τον έρωτα όπως τον φαντασιώνεται βλέποντας ρομαντικές κομεντί, νομίζει πως ήρθε η ώρα να νοικοκυρευτεί. Έλα όμως που το τσοντο-πρεζάκι μέσα του αρνείται πεισματικά, ενώ ο έρωτας παραμονεύει στα πιο απροσδόκητα σημεία. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Joseph Gordon-Levitt είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία που πατάει στέρεα στα ανανεωτικά μονοπάτια που χάραξε το «(500) Μέρες με τη Σάμερ».
Που και πότε? Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 20:00 Ideal

Το Παρελθόν Le Passe PosterLe Passe
Το Παρελθόν
Γαλλία, Ιταλία 130'
Του Asghar Farhadi Με τους Ali Mosaffa, Bérénice Bejo, Tahar Rahim, Pauline Burlet, Elyes Aguis, Jeanne Jestin.
Ενα καθηλωτικό οικογενειακό δράμα που αντηχεί τη δομή και τις χιτσκοκικές πινελιές του οσκαρικού «Ενας Χωρισμός», το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Asghar Farhadi καταφέρνει και πάλι να συναρπάσει με τη συναισθηματική του δύναμη και τις πολιτικές του ανησυχίες.
Ο Αχμάντ (ο εξαιρετικός Ali Mosaffa από το «Ενας Χωρισμός») επιστρέφει στη Γαλλία από το Ιράν προκειμένου να υπογράψει την αίτηση διαζυγίου που έχει καταθέσει η γυναίκα του, Μαρί (η Bérénice Bejo του «The Artist»). Η άφιξή του, ωστόσο, στο σπίτι όπου η Μαρί πλέον συζεί με τον νέο της σύντροφο, θα πυροδοτήσει απρόσμενες αντιδράσεις και θα ξεσκεπάσει καλά κρυμμένα μυστικά. Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού και Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών.
Που και πότε? Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 1

Kon-Tiki PosterKon-Tiki
Kon-Tiki
Ην. Βασίλειο, Νορβηγία, Δανία, Γερμανία 118'
Των Joachim Rønning, Espen Sandberg Με τους Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Tobias Santelmann, Gustaf Skarsgård, Odd Magnus Williamson, Jakob Oftebro.
Αυτό είναι το θρυλικό ταξίδι του Θορ Χέγερνταλ, του ανθρωπολόγου ο οποίος το 1947 διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό με μία χειροποίητη σχεδία και πρωτόγονα εργαλεία, θέλοντας να αποδείξει την - τρελή σύμφωνα με πολλούς - θεωρία του, ότι οι Πολυνήσιοι κατάγονται από την αμερικανική ήπειρο και άρα πρέπει να διέσχισαν με ελάχιστα μέσα τον Ειρηνικό.
Η προσπάθειά του να επαναλάβει το ταξίδι από το Περού ως την Πολυνησία μετατράπηκε σε μια εντυπωσιακή, χορταστική περιπέτεια από τους Joachim Rønning και Espen Sandberg, που ισορροπούν δεξιοτεχνικά τις εξωτικές τοποθεσίες και το γεμάτο σασπένς θέαμα με τις συναρπαστικές προσωπικότητες των φιλοπερίεργων ηρώων τους.
Που και πότε? Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 22:30 Danaos 1

Ain't Them Bodies Saints PosterAin't Them Bodies Saints
Ain't Them Bodies Saints
ΗΠΑ 105'
Του David Lowery Με τους Rooney Mara, Casey Affleck, Ben Foster, Keith Carradine, Kennadie Smith, Jacklynn Smith.
Ανάμεσα στην ανόθευτη ομορφιά του «Badlands» και τη βίαιη ειλικρίνεια του «Μπόνι και Κλάιντ», στέκεται το αιθέριο πόνημα του David Lowery, που απέσπασε το Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς.
Το «Ain't Them Bodies Saints» βρίσκει την ευαισθησία που κρύβεται στις ξεχασμένες από Θεό και ανθρώπους αχανείς εκτάσεις του επαρχιακού Τέξας και στη δεινή ερωτική ιστορία ενός δραπέτη ληστή (Casey Affleck) που επανασυνδέεται με τη νεαρή σύζυγό του (Rooney Mara).
Μια μελαγχολική σπουδή πάνω στην εύθραυστη φύση του έρωτα, την οποία ο Lowery σκηνοθετεί ως παραλλαγή στο κλασικό είδος του crime movie. Συμμετοχή στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών.
Που και πότε? Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 22:00 Odeon Opera 1

Fruitvale Station PosterFruitvale Station
Fruitvale Station
ΗΠΑ 85'
Του Ryan Coogler Με τους Michael B. Jordan, Melonie Diaz Octavia Spencer, Kevin Durand Chad Michael Murray, Ahna O'Reilly.
Tα ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου του 2009, ένας 22χρονος μαύρος άντρας έπεσε νεκρός από τη σφαίρα ενός οξύθυμου λευκού αστυνομικού, στην πλατφόρμα ενός σταθμού τρένων του Οκλαντ, στην διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας που οδήγησε σε μια σοκαριστική πράξη βίας.
Η ιστορία είναι αληθινή και ανακίνησε για ακόμη μια φορά το ζήτημα της συσσωρευμένης ρατσιστικής προκατάληψης που εξακολουθεί να ελλοχεύει στην (σκοτεινή) καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών. Με μια εξαίρετη κεντρική ερμηνεία από τον 26χρονο Michael B. Jordan, το «Fruitvale Station» αντλεί αφορμή από το θλιβερό αυτό περιστατικό και γίνεται ένας συγκλονιστικός εορτασμός της ζωής. Δυο βραβεία (κοινού και επιτροπής) στο Σάντανς, βραβείο του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα» στις Κάννες.
Που και πότε? Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 22:15 Odeon Opera 1

Oh Boy PosterOh Boy
Oh Boy
Γερμανία 83'
Του Jan Ole Gerster Με τους Tom Schilling, Marc Hosemann, Friederike Kempter, Andreas Schröders, Justus von Dohnányi, Arnd Klawitter.
Ο Νίκο πλησιάζει τα 30 και αποφασίζει να χωρίσει, την ώρα που ο πατέρας του τον αφήνει άφραγκο όταν μαθαίνει πως έχει παρατήσει τις σπουδές, ενώ ο ψυχολόγος εντοπίζει… πρόβλημα. Παρ' όλα αυτά, το μόνο που θέλει ο Νίκο είναι μία κούπα καφέ και να περιπλανιέται στη γενέτειρά του, το Βερολίνο.
Με ένα ντεμπούτο που διαπνέεται από λεπτούς τόνους της γαργαλιστικής ειρωνείας ενός Woody Allen, ο Jan Ole Gerster συνθέτει το απολαυστικά γλυκόπικρο πορτρέτο ενός χαρακτήρα εγκλωβισμένου μεταξύ νεότητας και ενηλικίωσης. Εκτυφλωτική ασπρόμαυρη φωτογραφία και τζαζ ήχοι αγκαλιάζουν το feel-good υπαρξιακό αδιέξοδο του ήρωα με φόντο το σύγχρονο Βερολίνο που την ίδια στιγμή φαντάζει ακαταμάχητα ελκυστικό και νοσταλγικό.
Που και πότε? Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 18:00 Danaos 1

Ανάμεσα... Inch'Allah PosterInch'Allah
Ανάμεσα...
Καναδάς, Γαλλία 102'
Της Anaïs Barbeau-Lavalette Με τους Evelyne Brochu, Sabrina Ouazani, Sivan Levy, Yousef 'Joe' Sweid, Hammoudeh Alkarmi, Zorah Benali.
Η Κλόε, μία νεαρή γιατρός από το Κεμπέκ, διασχίζει καθημερινά τα σύνορα στη Δυτική Οχθη προκειμένου να βοηθήσει τις εγκύους ενός παλαιστινιακού στρατοπέδου προσφύγων. Οι σχέσεις που έχει αναπτύξει εκατέρωθεν του τείχους φουντώνουν την επιθυμία της να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Ωστόσο, οι καταστάσεις θα την υποχρεώσουν σύντομα να διαλέξει πλευρά. Οι παραγωγοί των υποψήφιων για Οσκαρ «Μέσα από τις Φλόγες» και «Ο Εξαιρετικός Κύριος Λαζάρ» επιστρέφουν με μία εξίσου καθηλωτική ιστορία, η οποία αναδεικνύει το ζήτημα της ταυτότητας και του ανήκειν σε μία γωνιά του κόσμου όπου βασιλεύουν η καταπίεση, η αδικία, το αιματοκύλισμα και η μισαλλοδοξία. Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Βερολίνου.
Που και πότε? Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 17:45 Danaos 1

Gloria PosterGloria
Gloria
Χιλή, Ισπανία 105'
Του Sebastián Lelio Με τους Paulina García, Sergio Hernández, Diego Fontecilla, Fabiola Zamora.
Η ανέλπιστη αυτή κινηματογραφική έκπληξη του Χιλιανού σκηνοθέτη Sebastián Lelio διηγείται την ιστορία μιας χωρισμένης μεσήλικα που αποφασίζει στα 58 της χρόνια να πάρει τη ζωή ξανά στα χέρια της και να αξιοποιήσει όσες δεύτερες ευκαιρίες της δίνονται στην πορεία, οδηγώντας σταδιακά τον εαυτό της στην ικανοποίηση μιας ήρεμης προσωπικής κάθαρσης.
Αυτό που ακολουθεί είναι ένας γλυκόπικρος συνδυασμός χιούμορ και μελαγχολίας που αντικρίζει με χαμόγελο και αισιοδοξία τις καθημερινές απογοητεύσεις της μέσης ηλικίας και ο οποίος συναντά μια πανέμορφη ηρωίδα στο πρόσωπο της έξοχης Paulina García - η οποία δικαιολογημένα βραβεύτηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου.
Που και πότε? Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 20:00 Danaos 1