Toronto International Film FestivalΟ Cameron Bailey, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, και ο Δημήτρης Εϊπίδης, Επικεφαλής Διεθνούς Προγραμματισμού για το Φεστιβάλ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η πόλη των Αθηνών, Ελλάδα, θα είναι το σημείο εστίασης του προγράμματος City to City για το 2013 στο 38ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

“Το πρόγραμμα City to City αναζητά κινηματογραφικά hot spot σε ολόκληρο τον κόσμο", δήλωσε ο Bailey. “Θέλουμε να συστήσουμε το κοινό μας σε νέες γενιές κινηματογραφιστών που δεν φοβούνται να ξαναγράψουν τους κανόνες. Όταν αρχίσαμε να σκεφτόμαστε σχετικά με τις αιφνιδιαστικά πρωτότυπες ταινίες που πρόσφατα αναδύθηκαν από αυτήν την αρχαία και σύγχρονη πόλη, η τέλεια επιλογή για μας φέτος ήταν η Αθήνα".

“Μετά από μια μακρά περίοδο χειμερίας νάρκης, το ελληνικό σινεμά βρήκε τελικά το δρόμο της επιστροφής στο προσκήνιο. Μια σειρά νεαρών κινηματογραφιστών — με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν μόλις τελειώσει την σχολή κινηματογράφου ή, στην καλύτερη περίπτωση, με μια-δυο ταινίες μικρού μήκους στο βιογραφικό τους — έχουν φέρει τα πάνω κάτω. Εκεί όπου οι άλλοι έβλεπαν απόγνωση, εκείνοι έβλεπαν έμπνευση”, δήλωσε ο Εϊπίδης. “Δουλεύοντας με ελάχιστα μέσα, συχνά ανταλλάσσοντας υπηρεσίες ο ένας στις παραγωγές του άλλου, παρήγαγαν σε μεγάλες ποσότητες ταινίες που κέρδισαν την προσοχή σε ολόκληρο τον κόσμο. Αισιοδοξούμε ότι αυτό το νέο κύμα διεθνούς αποδοχής θα προσφέρει στο ελληνικό σινεμά την αυτοπεποίθηση να μεταδώσει το μήνυμά του από μια θέση όπου τα εθνικά σύνορα δεν θα έχουν σημασία πια”.

Αυτή είναι η πέμπτη χρονιά για τη σειρά City to City, η οποία προβάλλει κινηματογραφιστές που ζουν και εργάζονται σε μια επιλεγμένη πόλη, ανεξάρτητα από το πού γυρίζονται οι ταινίες τους. Ανάμεσα στις πόλεις που προβλήθηκαν σε παλαιότερα προγράμματα είναι το Τελ Αβίβ, η Κωνσταντινούπολη, το Μπουένος Άιρες και η Βομβάη. Η ανακοίνωση του προγράμματος City to City θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Το πακέτο εισιτηρίων θα είναι διαθέσιμο προς πώληση ξεκινώντας στα τέλη Ιουνίου. Το 38ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο διεξάγεται από τις 5 έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2013.

Toronto International Film Festival