2013 Cannes Film Festival Poster

Διεθνώς και ευρύτερα γνωστός έγινε ο Κινέζος σκηνοθέτης Jia Zhangke το 2006, όταν μπαίνοντας την τελευταία στιγμή στο διαγωνιστικό της Βενετίας, σήκωσε ως το απόλυτο αουτσάιντερ το μεγάλο τρόπαιο του θεσμού, με το Dong. Σήμερα επιστρέφει στα μεγάλα κινηματογραφικά ραντεβού, συμμετέχοντας στο In Competition του φεστιβάλ των Καννών με την νέα του δημιουργία που φέρει τον τίτλο A Touch Of Sin (στην γλώσσα του Tian Zhu Ding) μια μοντέρνα κοινωνική απεικόνιση του τόπου του, στο οποίο τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι, από διαφορετικά μέρη της χώρας αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο την ραγδαία ανάπτυξη, το θαύμα της Κίνας, αλλά και τις έντονες προσδοκίες του λαού για δημοκρατία, ισότητα και ελευθερία: "Τον τελευταίο καιρό και κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αντιλήφθηκα πως τα βίαια περιστατικά στην χώρα μου ήταν ραγδαία αυξανόμενα, λέει ο Jia. Ανησυχώντας ιδιαίτερα έπεισα τον εαυτό μου πως στην επόμενη δημιουργία μου θα έπρεπε να ασχοληθώ με το πως ένας συνηθισμένος πολίτης, μπορεί να οδηγηθεί σε τέτοια έντονα ξεσπάσματα βίας."


A Touch Of Sin Cannes A Touch Of Sin Cannes
A Touch Of Sin Cannes A Touch Of Sin Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



Είχε όμως ο Κινέζος ζητήματα με την επιτροπή της λογοκρισίας, που ειδικά στην πατρίδα βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία? "Προσωπικά είμαι ταγμένος ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση της ελευθερίας του λόγου, σε κάθε μορφής λογοκρισία της καλλιτεχνικής έκφρασης. Και θα κάνω τα πάντα προκειμένου το έργο μου να παιχτεί αυτούσιο στην Κίνα, ώστε να το παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπατριώτες μου." Μπορεί το νούμερο των πολιτών της χώρας να έχει φτάσει σε εξωπραγματικά επίπεδα, δύσκολα όμως κάθε Κινέζος δεν θα βρει κομμάτια του χαρακτήρα του σε έστω μία από τις προσωπικότητες του σεναρίου. "Το φιλμ επικεντρώνεται σε τέσσερις χαρακτήρες, αλλά δεν χωρίζεται ταυτόχρονα και σε τέσσερα κομμάτια. Οι ιστορίες συνδέονται μεταξύ τους με μια λεπτή γραμμή, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους πραγματικούς ανθρώπους. Όλοι μας αισθανόμαστε μια αόρατη ουράνια δύναμη να μας περιβάλλει και ουσιαστικά το Sin του εγγλέζικου τίτλου προκύπτει από αυτό ακριβώς το συναίσθημα."

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, έμπειρη ηθοποιός Zao Tao, από την μεριά της μόνο καλές κουβέντες είχε να πει για τον σκηνοθέτη: "Πρόκειται για την καλύτερη ταινία στην καριέρα του Jia. Είναι άρτια από κάθε άποψη, στην παραγωγή της, στο σενάριο της, στην καλλιτεχνική της διεύθυνση. Δίχως να φτάνει σε ακρότητες ο Zhangke Πέτυχε ακριβώς ατό που ήθελε. Μια κοινωνική άποψη, που η φωνή της να είναι γεμάτη από καθαρό, αγνό λόγο!"

zerVo

Cannes Film Festival 2013