2013 Cannes Film Festival Poster

Με ένα ενθουσιώδες χειροκρότημα από όλους του παρευρισκομένους, συνοδεύτηκε το φινάλε της ταινίας Le Passe, του Ιρανού σκηνοθέτη Asghar Farhadi, που επιστρέφει στην δράση, κατόπιν του Οσκαρικά αναγνωρισμένου A Separation, με την πρώτη γαλλόφωνη δημιουργία του. Η υπόθεση της ταινίας έχει την βάση της στα σύγχρονα πολυφυλετικά προάστια του Παρισιού εκεί που ζει η Μαρί, μια μοναχική μητέρα, που ζητά από τον εν διαστάσει σύζυγό της να επιστρέψει από την Περσία προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες του διαζυγίου τους. Αιτία της επιμονής της, το γεγονός πως πλέον επιθυμεί να ανοίξει καινούργιους ορίζοντες στην ζωή της στο πλάι ενός νέου αγαπημένου, η παρουσία του μελαγχολικού και προβληματισμένου πρώην της, Άχμεντ, θα προκαλέσει αμέτρητα ζητήματα, εφόσον η σχέση τους πλέον είναι πεθαμένη. Ο Farhadi στις πρώτες του δηλώσεις γνωστοποίησε πως ο βασικό λόγος που επέλεξε το Γαλλικό έδαφος για να γυρίσει το φιλμ, έχει να κάνει μόνο με θέματα του σεναρίου και όχι με τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σινεμά στην πατρίδα του: "Θα μπορούσα να δουλεύω για πολλά χρόνια μακριά από το Ιράν, στην πραγματικότητα όμως παραμένω ένας αμιγώς Ιρανός κινηματογραφιστής. Φυσικά και το σετ ήταν αλλαγμένο, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με εμένα."


Le Passe Cannes Le Passe Cannes
Le Passe Cannes Le Passe Cannes
Le Passe Cannes Le Passe Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



Και συνέχισε με αφορμή τις ερωτήσεις που δέχτηκε για την λογοκρισία που δέχονται οι συνάδελφοι του στο Ιράν "Υπάρχουν δύο τύπων λογοκρισίες. Η γνώριμη, η επίσημη και η αυτο-λογοκρισία, που να ξέρετε είναι πολύ πιο επικίνδυνη. Καθώς έφευγα από την χώρα μου οι απαγορεύσεις δεν με είχαν καταβάλλει κι αυτό διότι κάθε απόπειρα φίμωσης ενός δημιουργού, του προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερες εμπνεύσεις για να προβάλλει το έργο του με έναν άλλο, επιτρεπτό τρόπο. Η δημιουργικότητα είναι πάντοτε πολύ πιο ισχυρή από οποιαδήποτε απαγόρευση." Η ταινία μάλιστα θα προβληθεί εξ ολοκλήρου στο Ιράν, ακόμη κι αν το στιγμιότυπο της συμβίωσης ενός ανύπαντρου ζευγαριού, στην θρησκευτική παράδοση της χώρας του είναι στοιχείο απόλυτα απαγορευτικό. "Μίλησα με έναν υπεύθυνο του Κέντρου Κινηματογράφου πριν από δύο ημέρες και με διαβεβαίωσε πως η ταινία δεν πρόκειται να αλλαχτεί στο παραμικρό κι αυτό διότι η υπόθεση λαμβάνει χώρα εκτός του Ιράν."

Δίπλα στον Farhadi σύσσωμο το ερμηνευτικό του επιτελείο. Δύο από τους βασικότερους ρόλους ερμηνεύουν ο Tahar Rahim, εκείνος ο συγκλονιστικός Αραβικής καταγωγής νεαρός του Un Prophete και η κλασάτη Berenice Bejo, με έναν χολιγουντιανό αέρα να την τυλίγει, χάρη στην οσκαρική Nod της για τον The Artist. "Μπορεί να είχε της δυσκολίες της η συνεργασία με τον Asghar, εφόσον στην πραγματικότητα επικοινωνούσαμε στα γυρίσματα μέσω διερμηνέα, είχε μια ξεχωριστή γοητεία όμως όλο αυτή η ιδιαιτερότητα" λέει η πανέμορφη Γαλλίδα, που βάζει πλώρη για ακόμη ένα διεθνές βραβείο. Από την άλλη μεριά ο παρτενέρ της μόνο καλά λόγια είχε να πει για το έργο του Ιρανού σκηνοθέτη: "Ο τρόπος που εργάζεται ο Farhadi είναι μοναδικός, μιας και είναι υπερβολικά προσεκτικός και μελετημένος σε κάθε του κίνηση, δείχνοντας απίστευτη επιμονή στην απόδοση και της παραμικρής λεπτομέρειας. Συνάμα όμως διαθέτει και το χάρισμα να μην καταπιέζει τους ερμηνευτές του, αλλά να τους δίνει την δυνατότητα να νιώθουν ελεύθεροι να αποδώσουν τους χαρακτήρες τους."

zerVo

Cannes Film Festival 2013