2013 Cannes Film Festival Poster

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του φεστιβάλ των Καννών είναι η επιμονή του θεσμού στην ανάδειξη καινούργιων αστεριών. Αναμφισβήτητα στην φετινή διοργάνωση, έστω και τόσο νωρίς, ως πρώτο φαβορί για να κερδίσει τον τίτλο της νέας ανερχόμενης σταρ made in Croisette παίζει η 23χρονη σούπερ μόντελ και πανέμορφη πρωταγωνίστρια του νέου φιλμ του Francois Ozon, Jeune Et Jolie, Marine Vacht. Με την κορμοστασιά της και την φυσική της ομορφιά η Γαλλίδα υποδυόμενη την έφηβη που μέσα σε τέσσερις εποχές αποκαλύπτει ολόκληρο το φάσμα της ζωής της, κέρδισε αυτόματα την συμπάθεια των παρευρισκομένων στην μεγάλη γιορτή, αλλά έκλεψε και τα περισσότερα φλας των φωτογράφων, που στο προφίλ της βρήκαν με ευκολία το θέμα του επόμενου καρέ τους. Την έχει αυτή την ικανότητα πάντως ο Φραντσέζος να ανακαλύπτει χρυσάφι, κάθε φορά που σκέφτεται να ρίξει καινούργιο ερμηνευτικό αίμα στα πλάνα του.


Jeune Et Jolie Cannes Jeune Et Jolie Cannes
Jeune Et Jolie Cannes Jeune Et Jolie Cannes
Jeune Et Jolie Cannes Jeune Et Jolie Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



"Όταν πρωτοσυνάντησα την Marine μου φάνηκε εντελώς διαφορετική από όλες τις άλλες υποψήφιες για τον ρόλο, ακόμη κι αν τον προσέγγισαν στην οντισιόν με πολύ ρεαλιστικό τρόπο. Με εκείνες είχα την εντύπωση πως παρακολουθούσα ντοκιμαντέρ, με την Marine συνέβη κάτι τελείως εξωπραγματικό. Μπορούσα να διακρίνω στα μάτια της ένα μυστήριο, μια έκρηξη που αποκάλυπτε τον εσωτερικό της κόσμο. Και πραγματικά αυτό ακριβώς ήταν που ζητούσα για την πρωταγωνίστρια μου" αναφέρει ο Ozon εξυμνώντας το ξανθό πουλέν του. "Μπορεί η εμπειρία της μπροστά στην κάμερα να ήταν ελάχιστη, έχοντας όμως την πείρα από το μόντελινγκ, ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτητικές σκηνές γυμνού. Εκεί που άλλες ηθοποιοί νιώθουν ναυτία όταν καλούνται να δείξουν το σώμα τους, εκείνη το έκανε με πολύ απελευθερωμένο τρόπο, δίχως την παραμικρή δυσκολία." Η Vacht από την μεριά της, που έχει εργαστεί ως μοντέλο για κολοσσούς της μόδας όπως ο YSL, η Chloe και ο Ralph Lauren δήλωσε πως απόλαυσε όσο τίποτα άλλο την εμπειρία των γυρισμάτων, ακόμη όμως δεν μπορεί να αποκαλέσει τον εαυτό της ηθοποιό: "Ένιωσα ένα παράξενο συναίσθημα επιχειρώντας το πέρασμα από την πασαρέλα στην μεγάλη οθόνη. Είναι πολύ δύσκολο να το εκφράσω, είναι πολυσύνθετο αυτό το feeling. Ποτέ μου δεν ένιωσα σαν ένα επιτυχημένο τοπ μόντελ. Πολλές φορές αντιμετωπίζω πρόβλημα στο να δώσω μια ταυτότητα στον εαυτό μου. Ακόμη βέβαια δεν γνωρίζω τι σημαίνει να είσαι ηθοποιός, αν και μέχρι τώρα πρέπει να ομολογήσω πως είναι πολύ διασκεδαστικό να υποδύεσαι κάποιον άλλο."

Το Jeune Et Jolie φωτογραφίζει στιγμές της εφηβικής ηλικίας μια Παριζιάνας, που επιλέγει να ακολουθήσει τον εύκολο φαινομενικά δρόμο, που στο διάβα όμως του κρύβει όμως αμέτρητους κινδύνους. "Η Εφηβεία, κατά κύριο λόγο στο σινεμά, παρουσιάζεται με έναν εξιδανικευμένο τρόπο, σχεδόν ποτέ δεν προβάλλονται τα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα της λίγο πριν την ενηλικίωση εποχής. Οι δικές μου αναμνήσεις από την εφηβεία μου είναι γεμάτες πόνο και δυσκολίες. Γι αυτό θέλησα να προσεγγίσω το ζήτημα χωρίς να παρεμβάλλω τα συναισθήματα μου, κοιτάζοντας το από μια διαφορετική σκοπιά." Δίπλα στον Ozon κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου βρέθηκαν και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές του φιλμ, η γοητευτική Geraldine Pailhas, ο μικρούλης Fantin Ravat και ο βετεράνος ρολίστας Frederic Pierrot, που υποδυόμενος τον μελλοντικό πεθερό της Ιζαμπέλ, δίνει την δική του ερμηνεία στο πως θα ένιωθε αν βρισκόταν στην θέση του χαρακτήρα του και μάθαινε πως η κόρη του, δεν είναι παρά μια κοινή πόρνη πολυτελείας: "Πέρα από το αρχικό σοκ, ο καθένας που βρίσκεται μπροστά σε μια τέτοια οδυνηρή αποκάλυψη, πρέπει να κοιτάξει να ανακαλύψει την ζημιά που έχει προϋπάρξει στην σχέση του με το παιδί του, που έχει γκρεμίσει τον δεσμό μαζί του. Πριν γίνω επικριτικός με την επιλογή του, υποχρεούμαι να εντοπίσω τι ακριβώς έχει φταίξει για να φτάσουμε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα."

zerVo

Cannes Film Festival 2013