2013 Cannes Film Festival Poster

Η πρώτη δυνατή κραυγή αγωνίας του φετινού φεστιβάλ Καννών, ακούστηκε μέσα από την δραματική δημιουργία του Ισπανο-Μεξικάνου Amat Escalante, Heli, που επιχειρεί να προσεγγίσει την τραγική καθημερινότητα μιας φαμίλιας στην χώρα των Αζτέκων, που βρίσκεται μόνιμα στο μέσον των πυρών του βίαιου κι αιματηρού πολέμου των καρτέλ. Είναι μια από τις είκοσι δημιουργίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα και στοχεύουν στην κατάκτηση του Χρυσού Φοίνικα, που μέσα από τις σκληρές της εικόνες, που δεν ενδείκνυνται για το ευαίσθητο κοινό, κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι δύσμοιροι πολίτες στον Νότο του Ρίο Γκράντε. Κάποιος εκ των παρευρισκόμενων δημοσιογράφων στην Συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την δυσφορία του μάλιστα για την απεικόνιση που βγάζει το Μεξικό προς τα έξω, δηλώνοντας πως μετά την προβολή του έργου, ακύρωσε το ταξίδι αναψυχής που είχε οργανώσει προς τα εκεί.


Jeune Et Jolie Cannes Jeune Et Jolie Cannes
Jeune Et Jolie Cannes Jeune Et Jolie Cannes

Photo: Getty Images Europe / zimbio.com



"Είναι μια ακραία αντίδραση αυτή" υποστηρίζει στις αρχικές του κουβέντες ο σκηνοθέτης. "Δεν πρόκειται για μια ταινία που έχει σκοπό να πλήξει την τουριστική αξία της χώρας, αντιθέτως το Μεξικό είναι μια πανέμορφη χώρα, με υπέροχους ανθρώπους, που ένα κομμάτι τους όμως κυριολεκτικά υποφέρει από αυτό τον ιό που μαστίζει τον οργανισμό του έθνους. Αν οι εικόνες του Heli σας φάνηκαν σκληρές, θα πρέπει να σας ενημερώσω πως η αλήθεια είναι πολύ πιο βάναυση και σκληρή. Και συνεχίσει ο 34χρονος, που είναι και ο νεαρότερος ηλικιακά σκηνοθέτης των In Competition φιλμς"Αυτό που θέλησα περισσότερο ήταν να τοποθετήσω την βία στο φόντο και όχι να την προβάλλω στο πρώτο πλάνο, κάτι που θα ήταν πολύ πιο εύκολο, μα όχι το πραγματικό ζητούμενο όμως. Πιότερο να δείξω ποιοι είναι εκείνοι που δημιουργούν τις καταστάσεις βίας, αλλά και ποιοι είναι οι μάρτυρες που την αντιλαμβάνονται διαρκώς μπροστά στα ίδια τους τα μάτια." Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται ο Χέλι, ένας νεαρός επαρχιώτης Μεξικάνος που εργάζεται στις φυτείες και διαβιώνει φτωχικά μαζί με την γυναίκα του, το παιδί τους, τον πατέρα του και την μικρούλα αδελφή του Εστέλα. Όταν η δεδεκάχρονη ερωτευτεί έναν διεφθαρμένο ντόπιο μπάτσο, όλη η οικογένεια θα νιώσει από πολύ κοντά την φλόγα του πολέμου των βαρόνων ναρκωτικών. Οι περισσότεροι ηθοποιοί που συμμετέχουν στο φιλμ είναι ερασιτέχνες, μία εξ αυτών, η μικρή Andreea Vergara βρέθηκε στο πλάι του Escalante και στις Κάννες.

Ο δημιουργός είχε μόνο καλά λόγια να πει για την ανήλικη πρωταγωνίστρια του "Την διαδικασία της διανομής των ρόλων ανέλαβε ο αδελφός μου Martin. Εκείνος είναι που ανακάλυψε την Andrea καθώς εκείνη περπατούσε στους σκονισμένους δρόμους του χωριού και την φωτογράφησε. Το κορίτσι ήταν αυτό ακριβώς που ζητούσαμε. Κατόπιν επικοινωνήσαμε μαζί της και ελπίζαμε να ήταν διαθέσιμη για να συμμετάσχει στην παραγωγή. Είναι τιμή μου που δούλεψα μαζί της." Κλείνοντας την αναφορά του στις πραγματικά ακραίες σεκάνς που ώθησαν πολλούς στο να εγκαταλείψουν την αίθουσα της προβολής του φιλμ, ο Escalante έδειξε να ικανοποιείται, εκτιμώντας πως πέτυχε τον σκοπό του: "Εφόσον πρέπει να δείξεις στην οθόνη το πραγματικό πρόσωπο της βίας, πρέπει να του αποδώσεις και μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Αν θέλεις να είσαι τίμιος πρέπει να αποδώσεις την βία όπως είναι, βρώμικη, θλιβερή δυσάρεστη, εφιαλτική. Όπως άλλωστε έλεγε και ο Hitchcock, είναι πολύ πιο ισχυρό στην ματιά του θεατή ότι δεν δείχνεις. Ε, εγώ έκανα το ακριβώς αντίθετο..."

zerVo

Cannes Film Festival 2013