Γείτονες Σε Περιπολία

του Akiva Schaffer. Με τους Ben Stiller, Vince Vaughn, Jonah Hill, Richard Ayoade


Ο Άλιεν της διπλανής πόρτας!
του zerVo
Άσχημα τα μαντάτα. Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της χρυσής ηλίθιας αμερικανιάς δυστυχώς ξεκίνησε πάρα πολύ νωρίς την φετινή σεζόν, με φιλμάκια που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα ήταν άξια ούτε για τον σκουπιδοτενεκέ να μπαίνουν πανεύκολα στο ρόστερ των πρώτων προβολών κάθε εβδομάδας. Δύο όμως είναι τα ακόμη ανησυχητικότερα δεδομένα. Από την μια το φαινόμενο των κακών ταινιών είναι πλέον πολύ συχνό και από την άλλη το γεγονός πως σε αυτά τα φιλμ συμμετέχουν δημοφιλέστατα πρόσωπα, με αναγνωρισμένο ταλέντο,   που ακόμη και για το παχυλό paycheck δεν μπορείς να δικαιολογήσεις την πρωταγωνιστική συμμετοχή τους. Καλή ώρα όπως στο The Watch...

Η στυγερή δολοφονία του (μετανάστη) νυχτοφύλακα του εμπορικού κέντρου στην κωμόπολη Γκλένβιου του Οχάιο, θα δώσει στον μάνατζερ του θεόρατου καταστήματος την ιδέα της δημιουργίας μιας μικρής ομάδας αστυνόμευσης και προστασίας της περιοχής, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τους περιορισμένων ικανοτήτων και εξυπνάδας σερίφηδες. Πολύ σύντομα η ατρόμητη τετράδα που θα συνταχθεί κάτω από την ονομασία Neighborhood Watch, περισσότερο για να το σκάσει από την μίζερη επαρχιακή ρουτίνα, θα αντιληφθεί πως πίσω από τα συνεχόμενα φονικά δεν κρύβεται κάποιος παρανοϊκός εγκληματίας, μα ένας...εξωγήινος εισβολέας, που έχει βάλει σατανικό σκοπό του να κυριεύσει τον πλανήτη.

Και κάπως έτσι ένας άτεκνος (ακόμη) φιλικός με όλους τους συμπολίτες του φαμελιάρης, ένας πανέτοιμος για καβγά πατέρας μιας κόρης που διανύει την δύσκολη εφηβεία, ένας εκκεντρικός wannabe Κάλαχαν κι ένας μοναχικός αφροαμερικάνος, από εκεί που μέχρι πρότινος είχαν σαν μοναδικό τους ενδιαφέρον, το εβδομαδιαίο ματς της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου και κανένα στοίχημα μπιλιάρδου στο προσεγμένα στημένο στέκι τους, τώρα βρίσκονται μπροστά στην πρόκληση του να σώσουν την ανθρωπότητα από τον πανίσχυρο άγνωστο εχθρό. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής τέτοιου επιπέδου ασυνάρτητη φανφάρα, μισοκωμωδία, μισοπεριπέτεια, μισοsci-fi πανδαιμόνιο, με παραγωγική υπογραφή του πάντα αξιοπρεπή Shawn Levy και σε σενάριο του Evan Goldberg του Knocked Up και του Seth Rogen του Green Hornet, δεν την περίμενα με τίποτα. Κανένας ειρμός, η παραμικρή συνοχή, πλήρης έλλειψη του μέτρου, χαρακτήρες βγαλμένοι από μισοσκισμένο Μικι Μάους, με προϊστορικές αντιλήψεις και παλιμπαιδίστικη συμπεριφορά που για την δύσκολη κοινωνικά εποχή που διανύουμε, προκαλεί εντύπωση.

Για πες: Από το ναυάγιο (δεν απέφερε στα ταμεία της Fox ούτε τα 2/3 του κόστους του) του ελπιδοφόρου μια φορά κι έναν καιρό Akiva Schaffer, που απομακρύνθηκε από τον μπούσουλα της μοντέρνας αμερικάνικης κομεντί κι αυτό μόνο αρνητικές συνέπειες είχε για το πόνημα του, δεν διασώζεται ουδείς. Και δεν αναφέρω καν ποιος είναι ο "ουδείς" διότι παλεύω να λησμονήσω πως ερμηνευτές με ικανότητα - και κωμική και δραματική - θα φέρουν ως μαύρη τρύπα στο παλμαρέ τους την συμμετοχή σε τούτο δω το Άλιεν παραλήρημα.






Στις δικές μας αίθουσες? Στις 13 Σεπτεμβρίου 2012 από την Odeon