> Με το κατάλευκο σκηνικό στην Park City της πολιτείας της Γιούτα να δίνει τον δικό παραδοσιακό τόνο, ξεκίνησε το ετήσιο φεστιβάλ του Sundance, η κινηματογραφική γιορτή που ξεκίνησε σαν σύναξη των Αμερικάνων ανεξάρτητων δημιουργών, για να εξελιχθεί στον θεσμό που κάθε Γενάρη παρουσιάζουν τις δουλειές τους κινηματογραφιστές από όλα τα μέρη της γης. Με ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει δεκάδες δημιουργίες από κάθε γωνιά του πλανήτη, το ενδιαφέρον των σινεφίλ που επισκέπτονται την κωμόπολη στην παρυφές του Σολτ Λέικ είναι τόσο μεγάλο, που το συντριπτικό ποσοστό των εισιτηρίων των προβολών έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό. Από το καλαντάρι της φετινής διοργάνωσης, με γνώμονα το "buzz" που έχουν κάνει οι τίτλοι τόσο του διαγωνιστικού τμήματος όσο και των πρώτων παρουσιάσεων στους φεστιβαλιστές, επελέγησαν οι είκοσι ταινίες που αναμένεται να ξεχωρίσουν και ελπίζω κάποια στιγμή να τις δούμε σε διανομή και στην χώρα μας.

> Arbitrage - Ο Nicholas Jarecki στην πρώτη  του σκηνοθετική απόπειρα, παρουσιάζει ένα θρίλερ γύρω από την αγάπη, την πίστη και τον ρόλο του χρήματος στις ανθρώπινες σχέσεις. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, ένας υπέρ - επιτυχημένος δισεκατομμυριούχος χρηματιστής, που την αυγή των εξηκοστών του γενεθλίων, καλείται να πουλήσει την αυτοκρατορία που έχει κτίσει στις τράπεζες, πριν αποκαλυφτεί μια τεράστια απάτη που κρύβει καλά τόσα χρόνια. Συνήθως όμως οι ισχυροί και οι κατέχοντες το χρήμα, δεν είναι εκείνοι που τιμωρούνται από τον νόμο. Δυνατό καστ που συμπεριλαμβάνει τον αειθαλή Richard Gere, την Susan Sarandon, τον Tim Roth και τον Nate Parker. (Premieres)

> Bachelorette - Συνηθισμένη να έχει πάντοτε τον πρώτο λόγο, η κακομαθημένη Ρέγκαν, θα πέσει από τα σύννεφα όταν πληροφορηθεί πως εκείνη η ασχημομούρα συμμαθήτρια από το σχολείο, που κορόιδευε, είναι πανέτοιμη να ντυθεί νυφούλα, πολύ πριν από εκείνη. Με αστραπιαίες κινήσεις θα οργανώσει με την εξίσου διαβολική της κομπανία, ένα μπάτσελορ πάρτι προς τιμήν της, έχοντας σαν μοναδικό της σκοπό να καταστρέψει τον επικείμενο γάμο. Ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή των κομεντί γύρω από τις παντρειές, η σκηνοθέτης Leslye Headland παρουσιάζει μια χαλαρή διασκεδαστική ταινία, έχοντας σαν πρωταγωνίστρια την - σε διαδικασία ανάνηψης από τις...Μελαγχολίες - Kirsten Dunst. (Premieres)

> Celeste And Jesse Forever - Στην σκεπτική όλων των φίλων και γνωστών τους η Σελέστε και ο Τζέσε αποτελούν εδώ και χρόνια το τέλειο ζευγάρι. Έχοντας παντρευτεί πολύ νωρίς, αμέσως μετά το λύκειο, ποτέ δεν έδωσαν αφορμή για δυσμενή σχόλια σε κανέναν, αντίθετα η ζωή τους μοιάζει παραμυθένια, με εκείνη να είναι μια επιτυχημένη συγγραφέας κι εκείνον να διαπρέπει στον καλλιτεχνικό χώρο, χάρη στο ελεύθερο πνεύμα και την λογική του. Κι όμως αυτή η τέλεια χημεία πρόκειται να διαλυθεί: Το ζευγάρι χωρίζει! Πιπεράτη κομεντί από τις κλασσικές πλέον του indie αμερικάνικου σινεμά αυτή που υπογράφει ο Lee Toland Krieger με πρωταγωνιστές την Rashida Jones και τον Will McCormack. (Premieres)

> For Ellen - Μια ολόκληρη νύχτα οδηγούσε μέσα στην παγωνιά ο Τζόμπι προκειμένου να μην χάσει το ραντεβού με την πρώην σύζυγο του και τους δικηγόρους της. Αυτή άλλωστε είναι η μοναδική ευκαιρία, για τον ανεύθυνο μέχρι τώρα μουσικό με την ανάστατη ζωή, να διεκδικήσει με λιγοστές ελπίδες την κηδεμονία της λατρεμένης του κορούλας Έλλεν. Σε σκηνοθεσία του Κορεάτικης καταγωγής So Yong Kim, το φιλμ αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που αντιλαμβάνεται πως η αγάπη ενός κοντινού του προσώπου είναι πολύ σημαντικότερη από όλες τις χλιδάτες καριέρες ροκ σταρ του κόσμου. Πρωταγωνιστεί ο αγαπημένος της ανεξάρτητης σκηνής αλλά και εκφραστικός Paul Dano. (U.S. Dramatic)

> Goats - Έχοντας μεγαλώσει με εντελώς αντισυμβατικές μεθόδους, στην ερημιά, με  δάσκαλο του έναν παράξενο άντρα, μανιώδη χρήστη μαριχουάνας, που είναι διάσημος ως Goatman, ο 15χρονος Έλις, επιλέγει να ταξιδέψει στην Ανατολική Ακτή για να συνεχίσει τις σπουδές του στο σχολείο. Μαθημένος στις ουσίες ο πιτσιρικάς, όμως, θα δείξει μια ιδιαίτερη έφεση στα μαθήματα, μια τεχνητή διάνοια που θα τον αναδείξει πρώτο σε όλη την τάξη. Έχοντας θητεύσει δίπλα στον Coppolla, τον Lucas αλλά και τον Spike Jonze, o σκηνοθέτης Christopher Neil παρουσιάζει με σατιρική διάθεση μια ταινία γύρω από τις ικανότητες που κρύβονται μέσα στον καθένα. Αρκεί να βρει την κατάλληλη μέθοδο για να τις αναδείξει...  (Premieres)

> Grabbers - Παράξενα φαινόμενα αναστατώνουν την ήρεμη καθημερινότητα των κατοίκων στο μικρό παραθαλάσσιο ψαροχώρι στις ακτές της Ιρλανδίας. Αρχικά κάποιοι ψαράδες θα εξαφανιστούν, κατόπιν νεκρές φάλαινες θα ξεβραστούν στην ακτή και κάπου εκεί θα αρχίσουν τα φονικά. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι αστυνομικοί, ένας ανεύθυνος αλκοολικός βετεράνος και η άπειρη αλλά και πανέξυπνη ρούκι συνέταιρος του καλούνται να αντιμετωπίσουν τα Άλιενς και ως μοναδική λύση βρίσκουν το...ουίσκι! Καλτ επιθεώρηση του παλιομοδίτικου σινεμά των τεράτων από τον Βρετανό Jon Wright (Tormented) που είναι αφιερωμένη μόνο στους μπεκρήδες, τους μόνους που θα βγουν σώοι από την επίθεση των ΟΥΦΟ... (Midnight)

> John Dies At The End - Το όνομα του μοντέρνου ναρκωτικού είναι "Λάδι Σόγιας" και οι ιδιότητες του είναι να ταξιδεύει τον χρήστη του σε άλλους χρόνους και άλλες διαστάσεις. Όσο η ανθρωπότητα βρίσκεται κάτω από την επήρεια της δόσης, μια εξωτερική δύναμη, απειλεί την οντότητα της. Δυο αποτυχημένοι μαθητές του κολεγίου, όχι ιδιαίτερης εξυπνάδας καλούνται να σώσουν τον πλανήτη από την εισβολή. Θα τα καταφέρουν? Η απάντηση δίνεται στο ανατριχιαστικό θρίλερ του Dan Coscarelli, γνωστού στο είδος από προηγούμενες δουλειές του όπως το Phantasm και το Bubba-Ho-Tep, που αναπλάθει επί της μεγάλης οθόνης το μυστηριώδες και ανατρεπτικό σύγγραμμα του David Wong. (Midnight)



> Lay The Favorite - Η πανέμορφη Μπεθ αφήνει πίσω της την δουλειά της ως στρίπερ σε καμπαρέ της Φλόριντα, για να γίνει σερβιτόρα σε κλαμπ του Λας Βέγκας. Εκεί θα γνωρίσει τον δαιμόνιο μπουκμέικερ Ντινκ, που στην εξυπνάδα της και στην ικανότητα χειρισμού των αριθμών στο μυαλό της, θα εντοπίσει την ιδανική συνεργάτιδα στο να λαμβάνει στοιχηματισμούς, σε κόντρα των αποδόσεων των καζίνο. Η πρώτη φορά που ο χαρισματικός Βρετανός Stephen Frears παρουσίασε ταινία του στο Σολτ Λέικ ήταν το 1985 με το The Hit, ενώ ακολούθησε το 1991 το The Grifters.  Φέτος επιστρέφει με μια ταχύτατων ρυθμών δημιουργία που συνδυάζει το κωμικό και το δραματικό ισόποσα, έχοντας για πρωταγωνιστές τον Bruce Willis την Rebecca Hall και την Zeta Jones. (Premieres)

> Liberal Arts - Τριανταπεντάρης καθηγητής που ξοδέψει μια ολόκληρη ζωή στα θρανία, νιώθει πως έχει αφήσει πίσω τα καλύτερα χρόνια του, δίχως πραγματικά να έχει πραγματοποιήσει αυτό ακριβώς που επιθυμεί. Μέχρι που μπροστά του θα εμφανιστεί η Ζϊμπι, μια κουκλίνα δευτεροετής  του πανεπιστημίου, που με την ζωντάνια της και την μόνιμα διασκεδαστική της διάθεση, θα του ανατρέψει το βαριεστημένο συναίσθημα. Από τον δημιουργό του Happythankyoumoreplease που κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Sundance του 2010, Josh Radnor, ο οποίος κρατά και τον κεντρικό ρόλο, έρχεται μια ρομαντική κομεντί με κρυμμένους προβληματισμούς για την κρίση της μέσης ηλικίας. Παρέα του η αποκάλυψη του Martha Marcy May Marlene, ELizabeth Olsen. (Premieres)

> Luv - Ένα πανέξυπνο εντεκάχρονο αγόρι ο Γούντι, που μεγαλώνει με την γιαγιά του, περιμένοντας με αγωνία την επιστροφή της μητέρας του που το έχει εγκαταλείψει, έρχεται σε επαφή με τον άρτι αποφυλακισθέντα θείο του, Βίνσεντ, που μόλις εξέτισε της οκταετή ποινή του και προσπαθεί να ενταχθεί ξανά στην κοινωνία. Δίπλα του ο πιτσιρικάς θα αρχίσει να παίρνει τα πρώτα μαθήματα ζωής και να γίνεται άντρας, μέχρι που τα φαντάσματα του παρελθόντος θα ξυπνήσουν και το είδωλο που έχει σχηματίσει ο μικρός για εκείνον θα αρχίσει να γκρεμίζεται. Ντεμπούτο στην καρέκλα για τον ταλαντούχο Sheldon Candis με ένα εξαιρετικό καστ που συνθέτουν οι Michael Rainey Jr., Dennis Haysbert, Danny Glover, Charles S. Dutton και Michael Kenneth Williams. (U.S. Dramatic)

> Nobody Walks - Η 23χρονη Μαρτίν, καλλιτέχνιδα από την Νέα Υόρκη, καταφτάνει στο Λος Άντζελες προκειμένου να ζήσει στο σπίτι μιας άγνωστης της οικογένειας που ακολουθεί έναν ξεχωριστό και πιο απελευθερωμένο τρόπο ζωής. Ο πατέρας της φαμίλιας είχε δώσει την υπόσχεση να βοηθήσει όσο μπορεί περισσότερο την νεαρή σκηνοθέτιδα εντάσσοντας της στους ρυθμούς της οικίας του, από τους οποίους εκείνη, μέσα στην αθωότητα της θα παρασυρθεί ακόμη και ερωτικά. Η Ry Russo - Young, γνώριμη στο Sundance από την παρουσία της το 2009 με το φιλμ You Won't Miss Me, σκηνοθετεί με ευαισθησία τους χαρακτήρες της, τους βασικότερους των οποίων υποδύονται ο John Krasinski και η Olivia Thirlby. (U.S. Dramatic)

> Predisposed - Νεαρός χαρισματικός πιανίστας, ονειρεύεται μια καριέρα πάνω στο αντικείμενο του, όνειρα στα οποία στέκεται τροχοπέδη η συμπεριφορά της ναρκομανούς μητέρας του. Πρόβλημα που θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο την ημέρα ενός σημαντικού διαγωνισμού που πρέπει να πάρει μέρος και συμπέφτει με την στιγμή που εκείνη, πρέπει να μπει σε κλινική αποτοξίνωσης. Δραματικές στιγμές, με κωμικοτραγικές πινελιές λαμβάνουν χώρα στο φιλμ που υπογράφει το δίδυμο των Phil Dorling και Ron Nyswaner, που σε μικρού μήκους φόρμα είχε κάνει την εμφάνιση του στο Sundance προ τριετίας. Πρωταγωνιστεί ο Jesse Eisenberg του The Social Network, έχοντας την υποστήγριξη της Οσκαρούχας Melissa Leo. (Premieres)

> Red Hook Summer - Καθώς το καλοκαίρι ξεκινά, ο Φλικ, νεαρός νεοϋορκέζος αφήνεται από την μητέρα του, σε εκκλησιαστικό χώρο της πόλης, για να περάσει τις θερινές του διακοπές συντροφιά με τον παππού του, που δεν έχει ποτέ του συναντήσει. Ένα μέρος που φαντάζει εξωπραγματικό για τον πιτσιρικά, που καλείται να πιστέψει στην θρησκεία που ο παππούς του κηρύττει καθημερινά σε δεκάδες φανατικούς του ακροατές και να αποδεχτεί την θεανθρώπινη μορφή του Ιησού ως Σωτήρα της ψυχής του. Ειρωνικό το βλέμμα του βετεράνου πλέον Spike Lee στην πιο πρόσφατη δημιουργία του, πριν καταπιαστεί με την διασκευή του Oldboy. Στον ρόλο του εκκεντρικού πάστορα ο αξιόλογος ρολίστας Clarke Peters από το The Wire.  (Premieres)




> Red Lights - Δύο ερευνητές μεταφυσικών φαινομένων, μια πεπειραμένη καθηγήτρια και ο νεαρός και φιλόδοξος βοηθός της, αναλαμβάνουν να εξηγήσουν μια ιδιαίτερα μυστηριώδη υπόθεση, δίνοντας βάση στα αίτια που την έχει προκαλέσει, μελετώντας την επί τριάντα ετών παράξενη εξαφάνιση ενός ιδιαιτέρων πνευματικών ικανοτήτων τυφλού άντρα. Όσο το κουβάρι των αποκαλύψεων ξετυλίγεται όμως, τόσο κάνουν την εμφάνιση τους περίεργες δυνάμεις που επιθυμούν να βάλουν εμπόδια στο έργο των ερευνητών. Σε σκηνοθεσία του Rodrigo Cortes, που ενθουσίασε πρόπερσι με το καταπληκτικό Buried του και με ένα εξαιρετικό επιτελείο πρωταγωνιστών που συνθέτουν οι Cillian Murphy, Sigourney Weaver, Elizabeth Olsen, Tobey Jones και ο πανταχού παρόντας Robert De NIro! (Premieres)

> Shadow Dancer - Για κοντά δύο δεκαετίες η Κολέτ Μακ Βι υπηρετεί πιστά τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, έχοντας συμμετάσχει σε αμέτρητες ριψοκίνδυνες αποστολές εναντίον των καταπιεστικών Εγγλέζων, που υποθάλπουν την ανεξαρτησία του νησιού. Μέχρι την τελευταία που για κακή της τύχη, θα πέσει στα χέρια των διωκτικών αρχών που θα της θέσουν το δίλημμα ή θα αποκαλύψει μυστικά της ένοπλης οργάνωσης ή θα οδηγηθεί στην φυλακή. Τοποθετημένη χρονικά στις αρχές των 90s είναι η δραματικά αγωνιώδης ταινία που υπογράφει ο James Marsh, που έχει την τύχη να διαθέτει μεταξύ των πρωταγωνιστών του, ονόματα του πανύψηλου επιπέδου της Andrea Riseborough και του Clive Owen. (Premieres)

> The End Of Love - Επάγγελμα ηθοποιός δηλώνει ο ταλαντούχος πλην μονίμως δίχως δουλειά και φιλοδοξίες Μαρκ. Την απόγνωση που έχει περιέλθει τον τελευταίο καιρό, θα φορτίσει ακόμη περισσότερο ο ξαφνικός θάνατος της μητέρας του δίχρονου γιου τους. Έχοντας να φροντίσει και το μωρό, νιώθει πως δεν έχει τις δυνάμεις να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του ρόλου του πατέρα, που καλείται να υποδυθεί. Σενάριο και σκηνοθεσία από τον Mark Webber, ο οποίος κρατά και τον βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο της δραματικής ιστορίας, έχοντας σημαντικά στηρίγματα δίπλα του, σαν την Shannyn Sossamon, τον Michael Cera, την Amanda Seyfried, τον Jason Ritter και τον Frankie Shaw. (U.S. Dramatic)

> The First Time - Έχοντας θέσει πολύ ψηλά τον πήχη στο να ανακαλύψει το ομορφότερο κορίτσι που ταιριάζει στα γούστα του, ο Ντέιβ ένα ελάχιστα δημοφιλές κολεγιόπαιδο, παραμένει μόνος δίχως κατακτήσεις. Από την άλλη μεριά η Όμπρει, η βασίλισσα της τάξης της, χαίρεται την αγκαλιά του γόη του σχολείου, που ελάχιστα όμως ενδιαφέρεται για εκείνη. Όταν οι δύο άγνωστοι βρεθούν κοντά σε ένα πάρτι, θα νιώσουν πως γνωρίζονται από καιρό και θα ζήσουν το απόλυτο ρομαντικό σαββατοκύριακο. Ο Jonathan Kasdan (In The Land Of Women) σκηνοθετεί μια νεανική αισθηματική κομεντί χαλαρών τόνων και διάθεσης, με πρωταγωνιστές τους Britt Robertson και Dylan O' Brien. (U.S. Dramatic)

> The Raid - Η απόλυτα ριψοκίνδυνη αποστολή για την καλά εκπαιδευμένη ομάδα των κομάντο της αστυνομίας της Τζακάρτα, μόλις ξεκινά. Οι καλά οργανωμένοι SWAT πρέπει να εισβάλλουν στον φυλασσόμενο ουρανοξύστη που αποτελεί το λημέρι του πλέον διαβόητου κακοποιού της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, προκειμένου να τον εξοντώσουν και να καθαρίσουν την πόλη την βρώμικη κυριαρχία του. Το φιλμ που έκανε πάταγο στο πρόσφατο φεστιβάλ του Τορόντο, κάνει την αμερικάνικη πρεμιέρα του στο Sundance, έχοντας εξασφαλίσει εκ των προτέρων χάρη στην φήμη του την υποστήριξη της φανατικότερης μερίδας του κοινού. Σκηνοθετημένο από τον Gareth Huw Evans, που ήδη το όνομα του ακούγεται και για το αγγλόφωνο ριμέικ που ήδη βρίσκεται στα σκαριά. (Premiere)

> Wish You Were Here - Η εκδρομή των δύο ζευγαριών στην Καμπότζη θα εξελιχθεί σε τραγωδία, από την στιγμή που ο ένας της τετράδας εντελώς αναίτια θα εξαφανιστεί από προσώπου γης. Προσπαθώντας να φέρουν σε τάξη τις ζωές τους πίσω στο Σίδνευ, οι τρεις φίλοι εκδρομείς θα βρεθούν μπροστά σε βασανιστικές αποκαλύψεις από εκείνη την μοιραία βραδιά στην χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αυστραλιανή παραγωγή, που αποτελεί και το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Kieran Darcy Smith, διαθέτοντας συνάμα στην πρωταγωνιστική του ομάδα έναν από τους διασημότερους πλέον εκ Ωκεανίας ερμηνευτές, τον Joe Edgerton (Warrior) που έχει την ικανή συνοδεία των Teresa Palmer, Felicity Price και Antony Starr (Premiere)