Σύγχρονο Αμερικάνικο Ντοκιμαντέρ
24 Φεβρουαρίου - 2 Μαρτίου 2011

Συνέχεια στα αφιερώματα της ταινιοθήκης βάζει η θεματική εβδομάδα που θα παρουσιαστούν πρόσφατης κοπής ντοκιμαντέρ,
αμερικάνικης παραγωγής. Οι δεκαπέντε περίπου ταινίες που θα προβληθούν στο επταήμερο, αναφέρονται κατά βάση σε κοινωνικά ζητήματα που μαστίζουν την σημερινή υπερδύναμη, όπως η φτώχεια, η ανεργία, το περιβάλλον και η μετανάστευση, δοσμένα μέσα από αφηγήσεις των ίδιων των πρωταγωνιστών που τις βιώνουν. Το επίπεδο του αφιερώματος μάλιστα είναι ιδιαίτερα υψηλό, αν αναλογιστούμε πως έκαστη δημιουργία, έχει αποσπάσει τιμητικούς επαίνους και βραβεία στα φεστιβάλ που έχει προβληθεί.

Στα πλαίσια του μίνι φεστιβάλ, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στην Ιερά Οδό, θα γίνουν και παράλληλες εκδηλώσεις, στις οποίες θα παραβρεθούν άνθρωποι του σινεμά, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της φιλμικής τεκμηρίωσης, όπως ο Bill Guttentag, βραβευμένος - δις - με όσκαρ σκηνοθέτης και η Sandra Ruch, παραγωγός και διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης Ντοκιμαντέρ. Αμφότεροι θα δώσουν διαλέξεις, με την υποστήριξη του Exile Room.

Τα φιλμ που θα προβληθούν στο αφιέρωμα είναι:

Which Way Home

Σκηνοθεσία: Rebecca Cammisa 2009 94’
Η ιστορία παιδιών από τη Λατινική Αμερική, που ταξιδεύουν μόνα και αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες και κινδύνους για να περάσουν τα σύνορα των ΗΠΑ. Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.



Racing Dreams

Σκηνοθεσία: Marshall Curry 2009 96’
Τρία παιδιά προπονούνται και ονειρεύονται να τρέξουν μία μέρα στους επαγγελματικούς αγώνες αυτοκινήτου NASCAR. Την ίδια στιγμή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη διαδρομή από την παιδική ηλικία προς την ενηλικίωση. Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Tribeca Film Festival.



King Corn

Σκηνοθεσία: Aaron Woolf 2007 50’
Δύο απόφοιτοι πανεπιστημίου από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ μετακομίζουν στην Αϊόβα με στόχο να μάθουν να καλλιεργούν καλαμπόκι, θέτοντας δύσκολα ερωτήματα για την αγροτική καλλιέργεια και τη διατροφή μας. Βραβείο Peabody.



New Muslim Cool

Σκηνοθεσία: Jennifer Maytorena Taylor 2009 56’
Ένας Αμερικανός ράπερ και πρώην έμπορος ναρκωτικών με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο ασπάζεται το Ισλάμ, αλλάζει τρόπο ζωής και μιλάει για την πίστη του στους νέους μέσα από το χιπ χοπ. Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, CineFestival/San Antonio.



A Man Named Pearl

Σκηνοθεσία: Scott Galloway, Brent Pierson 2006 78’
Ο Pearl Fryar, ένας μαύρος Αμερικανός αυτοδίδακτος κηπουρός, παίρνει το βραβείο «Καλύτερος Κήπος της Πόλης» προσελκύοντας επισκέπτες και τουρίστες σε μία κοινότητα, που ήταν αρχικά διστακτική στο να δεχτεί μαύρους κατοίκους.



The Betrayal – Nerakhoon

Σκηνοθεσία: Ellen Kuras, Thavisouk Phrasavath 2008 96’
Η μετάβαση μίας οικογένειας από το εμπόλεμο Λάος στους σκληρούς δρόμους της Νέας Υόρκης στη διάρκεια 23 χρόνων. Η οικογένεια ζει παγιδευμένη ανάμεσα σε όσα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει και στην προσπάθειά της να χτίσει ένα νέο μέλλον σε μία νέα πατρίδα.



No Subtitles Necessary: Laszlo & Vilmos

Σκηνοθεσία: James Chressanthis 2008 97’
Δύο καλλιτέχνες, που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ μετά από την Ουγγρική Επανάσταση του 1956, οι κινηματογραφιστές Laszlo Kovacs και Vilmos Zsigmond, διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του αμερικανικού κινηματογράφου τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Santa Fe Film Festival.



Trouble the Water

Σκηνοθεσία: Carl Deal, Tia Lessin 2008 90’
Το πορτραίτο δύο απροσδόκητων ηρώων και μίας υποβαθμισμένης κοινότητας κατά τη διάρκεια του τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη. Βραβείο Καλύτερου Αμερικανικού Ντοκιμαντέρ Sundance Film Festival, και υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.



FLOW For the Love of Water

Σκηνοθεσία: Irena Salina 2008 93’
Το πορτραίτο δύο απροσδόκητων ηρώων και μίας υποβαθμισμένης κοινότητας κατά τη διάρκεια του τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη. Βραβείο Καλύτερου Αμερικανικού Ντοκιμαντέρ Sundance Film Festival, και υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.



Soundtrack for a Revolution

Σκηνοθεσία: Bill Guttentag, Dan Sturman 2009 82’
Η ιστορία του Αμερικανικού Κινήματος για τα Κοινωνικά Δικαιώματα του 1950 και 1960 μέσα από τη δυναμική μουσική της εποχής. Βραβείο Σκηνοθεσίας Ντοκιμαντέρ Chicago International Film Festival, και υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.



Welcome to Shelbyville

Σκηνοθεσία: Kim A. Snyder 2009 70’
Μία κοινότητα στο Νότο καλείται να αντιμετωπίσει τις ραγδέες δημογραφικές αλλαγές και να ενσωματώσει τον αυξανόμενο πληθυσμό Λατινοαμερικανών μεταναστών και Σομαλών προσφύγων.




Neshoba

Σκηνοθεσία: Micki Dickoff, Tony Pagano 2008 90’
Μία κοινότητα στο Νότο καλείται να αντιμετωπίσει τις ραγδαίες δημογραφικές αλλαγές και να ενσωματώσει τον αυξανόμενο πληθυσμό Λατινοαμερικανών μεταναστών και Σομαλών προσφύγων.



Reading the Water

Σκηνοθεσία: Niklas Vollmer 2007 40’
Ένα πειραματικό βλέμμα στη σχέση μεταξύ ενός θαλάσσιου βιολόγου - οικολόγου και του γιου του, που διερευνά το οικογενειακό οικοσύστημα.

Big River

Σκηνοθεσία: Curt Ellis 2009 27’
Οι δύο νεόκοποι αγρότες του King Corn έχουν νέα αποστολή, να διερευνήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των καλλιεργειών τους στους κατοίκους και τις πόλεις γύρω από την κοίτη του ποταμού, νότια από τις εκτάσεις τους.

All Creative Work is Derivative

Σκηνοθεσία: Nina Payley 2009 3’
Ο ανθρώπινος πολιτισμός εξελίσσεται μέσα από την αντιγραφή. Κινούμενα σχέδια.

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 24/2
20: 00 Which Way Home
22: 00 All Creative Work is Derivative
22: 05 Racing Dreams

Παρασκευή 25/2
20: 00 King Corn
21: 30 Big River
22: 00 New Muslim Cool

Σάββατο 26/2
20: 00 A Man Named Pearl
21: 30 The Betrayal – Nerakhoon

Κυριακή 27/2
20: 00 No Subtitles Necessary: Laszlo & Vilmos
22: 00 Reading the Water

Δευτέρα 28/2
22: 00 Trouble the Water
22: 00 FLOW For the Love of Water

Τρίτη 1/3
20: 00 Soundtrack for a Revolution
21: 30 Συζήτηση με τον σκηνοθέτη Μπιλ Γκούτενταγκ και την παραγωγό Σάντρα Ρουτς. Θα συντονίσει η σκηνοθέτης και υπεύθυνη του Exile Room Βάλερυ Κοντάκος.

Τετάρτη 2/3
20: 00 Unnatural History of Wall Street
20: 05 Welcome to Shelbyville
21: 45 Neshoba

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική