Scott Pilgrim vs. the World

του Edgar Wright. Με τους Michael Cera, Mary Elisabeth Winstead, Kieran Culkin, Chris Evans, Anna Kendrick και τον Jason Schwartzman


Καπάου, Σομπ και Σφονγκ!
του zerVo
Η τελευταία σου ζωή, μόλις εγκατέλειψε τα εγκόσμια και στην οθόνη ανάβει το πιο αντιπαθητικό μήνυμα όλων των εποχών: Insert Coin! Βάζοντας σου μάλιστα μόλις δέκα δευτερόλεπτα να αποφασίσεις αν θα συνεχίσεις από το σημείο που έχασες ή φτου κι απ την αρχή. 8, 7... Ζυγίζεις την τσέπη και το μοναδικό ευρώ, που υπάρχει, το υπολόγιζες για καφεδάκι κοψοχρονιά στα Έβερεστ, αλλά σε τρώει να το φας στα ουφάκια. 5, 4... Η κατάσταση ζορίζει, αν και μέσα σου ξέρεις πως το νόμισμα αργά ή γρήγορα θα κυλίσει στο σλοτ και το παιχνίδι θα ξαναρχίσει. 2, 1... Ο κύβος ερρίφθη! Τι φραπέ και κουταμάρες. Εδώ έχουμε Scott Pilgrim vs The World και η τέταρτη πίστα δεν περνιέται με τίποτα. Να σου πω την μαύρη αλήθεια μου, είναι από τις φορές που θα προτιμούσα είμαι πλάι σου και να ζω την περιπέτεια στις περιορισμένες ίντσες του οκτάμπιτου πάνελ. Μήπως θέλεις να σου πατάω και το κουμπί με τις μπουνιές?

Χαμηλών τόνων, συνεσταλμένος νέος, δεν έχει ακόμη ανακαλύψει τον μεγάλο έρωτα, μέχρι που μπροστά του θα εμφανιστεί η γοητευτική Ραμόνα Φλάουερς, για να του κόψει την ανάσα. Για να κερδίσει όμως την αγκαλιά της και τα φιλιά της, πρέπει να τα βάλει με τους επτά προηγούμενους γκόμενους της, που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητοι. Από εκεί που ο όχι ιδιαίτερα ευφυής Σκότι, ξόδευε την ημέρα του παίζοντας μπάσο με την γκαραζοπάνκ μπάντα του, δίνοντας βάση στις σοφιστικέ συμβουλές του γκέι συγκάτοικου του ή βγαίνοντας βόλτα με ένα δεκαεξάρικο πιπίνι στη βιβλιοθήκη ή τα ηλεκτρονικά, καλείται τώρα να φορέσει τον μανδύα του υπέρ - ήρωα και να αντιμετωπίσει μια επτάδα αντιπάλων, που διαθέτουν υπερφυσικές δυνάμεις. Κι εκεί που ο φουκαράς Πίλγκριμ όπως φαίνεται πολύ γρήγορα θα παραδώσει το πνεύμα του, θα επιδείξει απίστευτο σθένος και θα τους ρίξει τον ένα μετά τον άλλο στο καναβάτσο.

Όπως καταλαβαίνεις το φιλμ κινείται σε δύο διαστάσεις, την ρεαλιστική όπου αγόρι ερωτεύεται κορίτσι και κάνει τα πάντα για να κερδίσει την καρδιά του και αυτή του βίντεο γκέιμ, όπου stage after stage, με τον βαθμό δυσκολίας δεδομένα να ανεβαίνει, ο ήρωας μας βαδίζει προς το εκρηκτικό φινάλε.
Ουσιαστικά το σενάριο ισορροπεί πάνω στον άξονα της αλληγορίας, αφού οι εχθροί που αναπάντεχα καλείται να υπερκεράσει ο πιτσιρικάς, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις φοβίες και τις ανασφάλειες που κρύβει μέσα στην ψυχή του. Δεν είμαι όμορφος, δεν είμαι μπρατσαράς, δεν είμαι δυνατός, δεν είμαι παραλής, όμως θα το παλέψω και αν βγω νικητής θα ενισχύσω την αυτοπεποίθηση μου. Η τελική επιτυχία δεν θα σημάνει μονάχα πως ο player 1 θα κάνει δικιά του την Ραμόνα, μα πως από τούδε και στο εξής μπορεί να αντιμετωπίζει τον κόσμο με άλλο μάτι, πιο ισχυροποιημένο.

Για πες: Προσωπικά δεν μπορώ να εντοπίσω άλλο σκηνοθέτη που να διαθέτει σε μεγαλύτερο βαθμό το χάρισμα του ανατρεπτικού χιούμορ από τον Edgar Wright. Από τον καιρό του Shaun Of The Dead και του έξοχου Hot Fuzz, ο Βρετανός είχε αποδειχτεί λίρα εκατό στον τομέα της σύγχρονης καυστικής σάτιρας. Εδώ με εντελώς διαφορετικό ύφος από το αρχικό Romerικό ή το κατοπινό φλεγματικά εγγλέζικο, μπολιάζει το κοινότυπο στόρι του, με γκαγκς που σκάνε σε ρυθμό πολυβόλου κι αν ανήκεις στην γενιά του Ράδιο Αρβύλα, θα το καταδιασκεδάσεις. Ταχύτατες λήψεις, όπως επιτάσσει η αντίληψη του gamer και οπτικά - ναι οπτικά, δεν διαβάζεις λάθος - ειδικά εφέ που απεικονίζουν τους ήχους, όπως συνέβαινε κάποτε στα κόμικ του Μπλεκ και του Τρουένο. Ένα πανέμορφο εικαστικό αποτέλεσμά, με ψυχή και αξιόλογη θεματική βάση προς αφήγηση, αξιοπρεπείς παρουσίες που ηγούνται από τον οσονούπω αστέρα Michael Cera, που στόχο έχει να αφυπνίσει την - με το κεφάλι κάτω - νέα γενιά των λιγοστών Ευρώ, ανεβάζοντας κατά κάποιο τρόπο το ηθικό της.






Στις δικές μας αίθουσες, 14 Οκτωβρίου 2010 από την UIP


1 σχόλια:

dazed είπε...

8 μέχρι το πρώτο μισάωρο, μετά fast forward!

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σου κριτική